Thursday, 5 January 2012

Serius Fail - Engrish Terbaik #4 : Kementerian Pertahanan


Jom Pakai Baju Malay civet berbutang three

Google Translate for the LOSE!

Thanks @DinaZaman for the link






Laporan asal MOD

126 comments:

  1. second....sial!!!!

    ReplyDelete
  2. epic fail.
    well,only explain how lazy those who were given the responsibility to do their jobs. -_-

    ReplyDelete
  3. Bengap. Elaun besar2 taknak beli kamus, tapi pergi beli buku Konspirasi Dajjal. Ni la hasil dia. #LOL.

    ReplyDelete
  4. Clothes that poke eye..... mmkay

    ReplyDelete
  5. Berbutang aku baca post ni.. wakaka!!

    ReplyDelete
  6. "butang baju melayu mana pah???"

    ReplyDelete
  7. skuad!!! ayaaaaattttt faill!!

    satu!!
    dua, tiga failll!!

    ReplyDelete
  8. LOL KERJA GOMEN

    ReplyDelete
  9. epic google translate is epic

    ReplyDelete
  10. woit ministry of pertahanan....xnak defence ur ministry ka? butang/samping wakakaka....WTF....

    ReplyDelete
  11. Hahahahahaha klakar la Obe

    ReplyDelete
  12. wimin, please do not wear clothes that poke eye

    ReplyDelete
  13. clothes tht poke the eye... apa kejadah dorg pakai baju fesyen2 gladiator ke apa g kerja.... wakakaka

    ReplyDelete
  14. fucking lazy asshole! ini bapak dajjal suka ponteng kelas english.

    ReplyDelete
  15. dari kiri cepat blah! FAIL!

    ReplyDelete
  16. oh em gi! tak paham sepatah haram...duh!!!

    ReplyDelete
  17. sila pergi skola rendah balik..

    ReplyDelete
  18. all your base are belong to us !!!

    ReplyDelete
  19. Aku igt BI aku dah phail...ini lagi phail....gila kenot brein

    ReplyDelete
  20. cuba laa hantar kat institut terjemahan negara kalau sudah tiada pakar penterjemah... mungkin dalam seratus dua ringgit dapat mengelakkan "kemaluan yang mendalam"

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen yang cerdik

      Delete
  21. sudah-sudah la generalize orang gomen.

    Private ke gomen ke kalau kerja tak bagus tak bagus juga.

    ReplyDelete
  22. dress up that thought it seems to want to attend to a party or picnic
    Ape ke bangang..
    dress itukah yang want to attend to a party or picnic?
    Serius english translate sebijik2 dari kamus.. amek la orang yang ada akal jadi pekerja.. bukan makan gaji buta
    Ni yang buat aku bangga sbb english aku lagi baik dari ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bkn bahasa kamus...kamus xde bahasa..effect of being too dependent dgn google translate..sjk zmn blajar smpai la keje..old habit dies hard

      Delete
  23. Shirts must be included in(tuck in).

    included in kepala bana tokmu! hahaha

    ReplyDelete
  24. butoh orang keje government.
    LANCAU. keje malas. lunch break dari pkul 130 smpai 430.
    lancau ape. pemalas.

    lancau orang government buat keje.
    nk minx sign officer, kene pass2. last2 pegi officer number 1.

    PUKIMAK ORANG KEJE GOVERNMENT

    ReplyDelete
    Replies
    1. sokong!! masuk ofis jam8. 8.30 breakfast bual kedai kopi sampai jam11. jam 1.30 lunch, masuk 4.30. aku dari rumah call ada urusan, tak terjawab.

      Delete
  25. sebab tu lah pentingnye english educationnnnn~

    *tgn lemah gemalai mcm usop wilchaaa~

    ReplyDelete
  26. Malay civet berbutang three = Musang Melayu berbutang tiga??

    bodoh sial...tak make sense langsung

    Nak gambarkan alien ke hapa???

    ReplyDelete
  27. terasa cam merangkak bile baca .. puas pikir aku salah ker mereka yang salah.. come on people back to basic laa..


    My blog

    ReplyDelete
  28. diorang da remove da page english kt website tu..cepat btul admin die..admin layan blogserius jgk ke..haha

    ReplyDelete
  29. mmg keje malas pny gomen..mkn gaji buta

    ReplyDelete
  30. There are no translations available.

    lol

    ReplyDelete
  31. mesti penulis dress code tu pass dri UITM..english pun tak pandai!HAHA

    ReplyDelete
  32. VERI HORIBEL FANI......WADEPAK...haha

    ReplyDelete
  33. Tahniahhhh Bro blog ko dlam top 10 carian google Malaysia..bravoooo yang terhebat..tapi berhati-hati sgt asyik gembira nk posting je ye...sbb ada gak bahayanye

    ReplyDelete
  34. ni la jadiknye bila mintak keje pakai kabel.
    yg intebiu pun kabel.
    yang datang intebiu bangang.
    kabel pun bangang.

    ReplyDelete
  35. mmg translate sebijik2..terngat masa pkai google translate dulu pun translate satu2
    baju yg mencucuk mata = cloth that poke eyes..HA3

    ReplyDelete
  36. korang duk kutuk-kutuk ni english hebat sangat ke?

    ReplyDelete
  37. korng da g cek ke yg nk kutuk2 nih???? aku tgk xde pon translation dlm bi... pemalas sekor2, tau nk kutuk jerk.!

    ReplyDelete
  38. blog kementerian pertahanan telah di hack!

    ReplyDelete
  39. Hahahaha.. Apa punya berbutang lah Pegawai IT Mindef ni.. Ini mesti spesis sama yg meng'translate'kan subtitle DVD pirate ni..

    ReplyDelete
  40. benda simple bengap terang lagi bersuluh camni la yang buat aku nyirap ngan gomen skrng. FFFFUUUUCCCKKKKKKKKKK!!!

    ReplyDelete
  41. Tak baik label semua pekerja gomen dumb camtu. Ada yang bagus.

    Tapi kepada pekerja gomen yang dumbshit defend benda2 ni, GTFO.

    ReplyDelete
  42. benda ni betul. bukan hack. aku sempat bukak mindef punye website tengahari tadi. lepas orang dah heboh2 tau2 dah kena remove. huhu. cepat betul dorang bertindak mempertahankan diri. -wny

    ReplyDelete
  43. bush's jacket.. ahahahahahahah pakai ptresiden punye tu

    ReplyDelete
  44. lol semua kena troll ngan obefuck

    last page edited on Saturday, 25 September 2010 13:54. cuba highlight bawah tajuk Etika Pakaian.

    obefuck pakai google chrome punya translation service.

    ReplyDelete
  45. Aku jalan2 kat Pavi, tengok ada awek bernama Popo Pantera. Dia pakai baju menjolok mata.

    Aku keluarkan gitar, lalu menyanyikan lagu Slipknot.

    I POKE MY FINGERS INTO MY


    EEEEEEEEEEEEEEEYES!!!!

    ReplyDelete
  46. anon yg butthurt nie mesti yg keje gov nie.. p balik sekolah la wei.. nie mesti jenis minx keje gov sbb terpakse xde keje lain..

    ReplyDelete
  47. Anon, memang both MALAY and ENGLISH pages were updated on 25th Sept 2010. tapi diorang dah removed yang English version lepas benda ni heboh2. tu pasal tinggal MALAY version aje.

    bukan stakat Etika Pakaian ni aje bro. ko pergi website dia, click for english translation and click for each segment/article, baca satu2 ayat dia. memang fail!

    hacked? i dont think so.

    -wny

    ReplyDelete
  48. ORANG KEJE GOMEN MMG PUKIMAK PON.
    MAKAN GAJI BUTA. PASSING ORANG SANE SINI.
    LANCAU ORANG KEJE GOMEN

    ReplyDelete
  49. update: they have disabled all english version pages on their web.

    bab2 ni boleh pulak bertindak pantas. bab melayan client, jawab call, handle issue, apesal la super lembab.

    ReplyDelete
  50. berbutang??? Hehehe! Terbaik! :P

    ReplyDelete
  51. ni pun mau bilingual jugak ka??? adoiyaiii.....

    ReplyDelete
  52. assalamualaikum obe...
    are you pretty sure about this? i tried to checked it just now,there was no translation malay to english actually....it was all written in malay.only. i'm just curious. sorry to asked :)

    ReplyDelete
  53. woi bodo.
    gi bace comment sume orang dulu la
    mindef da tukar la bongok..
    cepat betol diorang tukar.

    ReplyDelete
  54. anon 17:22

    malas nak baca,sebab tu tanya terus. salah ke? apa lah masalah awak ni.
    saya tanya elok-elok kan. maaf lah kalau terasa atau buat awak marah.
    btw,oh dah tukar eh.haah,cepat betul. thx for the info :) just wanna make it sure...

    psst/: dah tengok dgn mata kepala sendiri? kalau awak ckp dah pun,saya x pcy.

    ReplyDelete
  55. grammar fail habisss!..
    tah ape2...
    ayat mcm budak skolah rendah baru blajar English..
    hoktuihh!!~~~

    ReplyDelete
  56. kantoi gune google translate!hahaha

    ReplyDelete
  57. I once worked in Mindef like you, but then I got a poke in the eye.

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. xtahan bila part: CLOTHES THAT POKE EYE.

    Alamak..betul2 dairek trenslesyen plak

    ReplyDelete
  60. google translate can do a better job than this.

    ReplyDelete
  61. at least bukan mcm polis
    kerja pukul rakyat je
    pastu mintak duit kopi
    bullshit

    ReplyDelete
  62. time mengutuk orang sumer berapi2. tapi klu disuruh betulkan website mindef yg english berterabur tu lom tentu korang leh wat. simple english je pon. cheh.

    ReplyDelete
  63. Kalau tak betul tu tegur la berhemah..bukannya make fun of orang lain..what goes around, comes around

    ReplyDelete
  64. salam kawan2. saya tgk translation tu tergelak jugalah bercampur malu, tapi bila tgk komen2 di sini, lagilah tergelak 2x5 tapi SEDIH. mungkin korg lg terror, tp xperlu nk tunjuk kehebatan dengan menjatuhkan org lain. kalau betul kita terror, tolong betulkan mereka, gunakan saluran yg betul dan tunjuk professionalism sikit. semua pihak xkan maju kemana kalau dengan memperlekehkan org lain. peace obe! :)

    ReplyDelete
  65. bersongkok bersamping dark

    lol.
    laughing with tears while reading this.

    ReplyDelete
  66. Terok sangat ni... -____-"

    ReplyDelete
  67. WAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!

    and "apa yang senggama" is this?
    "Dress up that thought it seems to want to attend a party or picnic"

    ReplyDelete
  68. to gomen anons all over there:
    sebab english kami lagi terer la kami kutuk. hampa apa ada?

    ReplyDelete
  69. lounge suite?LOUNGE SUITEEEEE??

    HOW U GOING TO WEAR THAT..

    SO INGRISH EDUKATED.

    ReplyDelete
  70. This is what happened when you outsource the government project to a wrong company!!

    ReplyDelete
  71. ni engrishlaa...bukan english, so xsalahla haha

    ReplyDelete
  72. Nak tegur apenye..
    bende terang2 macam ni pon boleh salah2..
    apatah lagi bende yang orang xnampak..
    dok dalam opis minom kopi je la tu..
    xpayah nak deny la sume orang tawu..

    ReplyDelete
  73. Aku rasa depa pakai google translate... cuba kita copy and paste it to g translate.

    ReplyDelete
  74. google translate punya pasal

    ReplyDelete
  75. hilarious...web site tu mmg failed..tp anon2 yg mencarut kat org keje gomen lg trk kene trol, tu yg maki hamun mcm butt hurt tahap bernanah...haha both are hilarious

    ReplyDelete
  76. sedih la macam ni. kenapa boleh jadi macam ni? apa salahnya cari orang yang boleh translate betul2? dah jadi macam ni, tak ke kena kutuk? imagine if a foreigner reads the page, what would they think? we put 3 buttons on a civet and wear it to work? :-)

    ReplyDelete
  77. isu ni siap masuk akhbar the star lg. haha

    ReplyDelete
  78. ni la jadinya kalau malas nak baca semula bila dah publish..btl2 memalukan...

    ReplyDelete
  79. what the hell were they thinking?

    takde org double check ke? aisehh...

    ReplyDelete
  80. eh eh eh.. ape ke bangang bos die ... memalukan weh!! berbutang butang butang... deng!

    ReplyDelete
  81. dh try log tengok kat http://www.mod.gov.my/information/defence-policy/dress-code.html?lang=en xde mcm tu pun :( x elok fitnah neyh >.< selidik dulu

    ReplyDelete
  82. dorang dah off kan versi english tu.. tu yg tade english langsung dh..kekeke

    ReplyDelete
  83. yes,it's written in STAR news paper.hahah! what ashamed. LMFAO

    ReplyDelete
  84. dah repair dah...tp takde translate... http://www.mod.gov.my/information/defence-policy/dress-code.html?lang=en

    ReplyDelete
  85. anon 6 January 2012 02:51. so ko kata english ko lagi terer. apa ukuran ketereran english ko? how confident are you in speaking english with non-malays ie chinese, indian and perhaps english native speakers? klu english ko hanya terhad dalam opis je (tu pon sbb guna templates je), then you are neither here nor there. lagipon, orang yang terer english dia takkan kutuk orang yg tak terer. sbb org yg betul2 terer dia penah merasa menjadi mediocre in english. they know how it feels bila kene kutuk. kesimpulannya, aku tak rasa ko terer pon. ko hanyalah salah seorang Melayu bangsat (pinjam kata PM) yang cukup pandai menjatuhkan org lain.

    ReplyDelete
  86. terima kasih banyaklah sebab buat print screen!

    semalam aku kongsi benda ni kat FB tapi sebab lupa print screen dan page ni pun dah berstatus 404 not found, rasa cam, aduuuuuh tak dapat la kawan2 aku nak tengok apekebendanya yg aku cuba highlight kat dorang semalam...

    tapi serius, aku sedih campur hairan yg amat sangat, takkan dalam ramai2 yg kerja situ, sorang pun tak perasan benda ni perlukan perhatian yg berat sgt dan dibiarkan aje sampai dah kecoh orang share kat FB semalam pagi, petang semalam dorang tutup page ni [tu je yg dorang mampu buat? like, seriously?]...

    kalau aku keje kat organisasi tu aku malu sangat...nasib baik aku tak kerja situ!

    ReplyDelete
  87. ni sah bos suro org bawah dia buat pastu pass kat org bwh yg lain pastu pass kat org bwh lagi... last-last suro opis boy translatekan. Bos sebuk gi main golf ke, sembang pasal projek n brp peratus dia akan dpt... xde time nak check. bila dah kena mcm ni bos slahkan opis boy tu... TAPI kalu bagus SURE bos kata dia yg buat pada hal org lain buat.. ni lah dia negaraku malaysia..... :( (sedih sedih)

    ReplyDelete
  88. tu lah meleis, yg kau kutuk tuh website gomen KAU jugakk. ROFL!!

    ReplyDelete
  89. pehal nak marah orang yang kutuk kutuk mende nih?? ini perkara memang patut kene kutuk pun.. nampak sangat tak buat kerja..bkn sebab english tak pandai ke ape ke.. kalo rase english tak pandai pegi la study ke..kelas ke..tanye orang ke..ni letak mende bodoh macam ni..mane orang tak bengang dgn org keje GOMEN??

    Dalam ramai2 orang keje gomen, aku raspek cikgu je..yang lain fuck off

    ReplyDelete
  90. MOK, apa yg ko respek sgt ngn cikgu ni? takkan ko tak tau majoriti yg jadi cikgu ni kebanyakannya flunk masa interview kat private sector dan mungkin x dapat nak jd PTD? so jalan terakhir nak keje gomen ialah dgn jadi cikgu. ntah2 ko pon keje cikgu kot.

    ReplyDelete
  91. "clothes that poke eye".....WTF??!!
    buat malu je la...kalau nak buat in english boleh, tapi buat lah biar betul...bikin malu je...better just buat in malay je la kalau camni..

    ReplyDelete
  92. WAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH NI BEBAL KE BONGOK,APSAL TRANSLATE MEREKA NI SUPER EPIC FAIL?!!!!!!!!!!NI BODOH FAIL SPM PUNYA KERJA NI!TRUE STORY HOWKEY,AKU PERNAH PRATICUM KAT JABATAN KERAJAAN,MEMANG PEMALAS HOWKEY,ADA KA PATUT MEREKA STAFF NI DTG AWL TUK PUNCH CARD BEFORE JAM 8 PG THEN KUAR P MINUM DAN MASUK KEJA JAM 9.30 THEN KUAR LUNCH TIME JAM 11.30 TILL 2.30-2.45 PTG,THEN 4.30 STOP KEJA DAN SEMABANG2X,10 MINIT LG JAM 5.00 MEREKA DOK RAMAI2X DEPAN PUNCH CARD MACHINE SAMBIL SEMBANG RAMAI2X,THEN ADA CLIENTS DARI COMPANY DTG NAK MINTA PENGESAHAN DOKUMEN DTG JAM 2.10 GITU TAPI PEGAWAI YG W17,TAHAP SPM TU DTG JAM 2.45 P.M MARAH DEKAT ORG TU DAN GTAW KENP DTG AWL SGT,X TAHUKN MRK P LUNCH BREAK????WHATTAFUCK,BERLAGAK GILER WEI!!!RS MCM NAK TAMPAR JE OFFICER LEPASAN SPM TU HOWKEY!!!THEN CETA TTG LOAN ITU LOAN INI DGN BANGGA ANNOUNCE BYK ASSET,YELAH ORG GOMEN SENANG LOAN KAN,RS NAK SEPAK JE OFFICERS YG BERLAGAK TU!!!SUMA YG KEJA PUN RATA2X SEDARA-MARA KAT SANA,THEN BANGGA CETA YG INTERVIEW MRK TU KALANGAN KELUARGA MEREKA,INILAH YANG KORANG SUMA NAK BANGGAKAN????????????KALAU BERANI,KERJA SWASTALH!!!BIAR RASA MCM MANA ORG CINA KERAH TULANG EMPAT KERAT KO WAT KEJA,KEJA KERAH KEPALA,ORG BANGSA MEREKA YG SETTLE COZ MRK DA TAHU ORG MELEIS NI BENGAP!X BLE PEGANG MANAGEMENT,DUIT,NGAM JD KULI JE!!!!OK,PAHIT TAPI NI REALITI,LAU KORANG PERGI PRIVATE COMPANIES,TRY CHECK BERAPA KETUL JE ORG MELAYU/BUMIPUTRA, NISBAH 1:5 OK????TP LAU KERJA KULI2X SUMA BANGSA MELAYU/BUMIPUTRA!NAK CAKAP TTG KEADILAN???SPA8 PUN PILIH BULU!!!PAHIT KENYATAAN NI TP BENAR SEBENAR-BENARNYA,BIARLH GAJI KITA X SEBESAR TETAPI HALAL DAN HASIL KERINGAT PELUH KITA SENDIRI,DOA HARI2X SUPAYA REZEKI TERUS HALAL,PEACE-YO!

    -Megat.JB

    ReplyDelete
  93. ini bkn salah gover dol.. ni salah org yg dibaya wat website 2???

    ReplyDelete
  94. Ape ke pukimak ko nih think? Of course la salah gomen psl die tak check. Yg die pegi approve apsal? Bodoh sial ko nih. Ko dgn gomen pun sama bodoh mcm sial. Bengang sial aku ade org bodoh mcm ko.

    ReplyDelete
  95. Hahaha .. Sapa dibayar buat site ni? Majoriti site2 gohmen ni under projek MPS. So if ni under MPS maka SKALI WEB SERVICES lah yang buat.

    Lagipun depa patut ada copy writer yang vet thru content ni. MAMPU bayar beratus ribu takkan copy writer pun xleh higher.

    ReplyDelete
  96. Ameen,

    HIRE la.
    Kutuk orang pandai.

    Korang yang kutuk ni kalau aku suruh translate, gagap jugak. Cakap besar masing2 macam hebat sangat.

    Korang ni sume melayu kerja private pangkat besar ke?

    ReplyDelete
  97. To Ameen....bro,mindef bukan under SKALI la...gua keje sana gua tau la...lu apehal nk busuk nama company gua...lu kaji selidik dulu la bro....xbek kot fitnah...lu mst keje hi tech padu kn sbb tu nk burukkan nama skali...bodoh nak mampus kau ni bro....

    ReplyDelete
  98. kuli gomen &amp; bangga jadi anjing kerajaan u mad?8 January 2012 02:48

    jgn nak menyalak macam anjing kalo tak dapat kerja gomen atau fail interview faham..kerja privated lebih hina di malaysia ni kalo nak tau,ingat ni USA pure capitalist ke babi..dah la privated tu 70% CEO dia cina,pilih kasih,jadi anjing kerajaan lebih mulia dari jadi anjing cina..org privated kerja lebih masa tu juga org panggil office boy,org gomen rilek hisap rokok kena panggil pegawai kerajaan biarpun taraf edu sama,gaji ttp masuk masa depan tak payah risau dah kena tanggung..tu belum kira rasuah..org privated sapa nak bagi rasuah tu pun belum tentu dapat VSS kalo berenti dan bersara makan pasir la korang atau tggu anak tanggung..tak guna.. untuk post di atas tu,biasa la bos macam aku suruh kuli buat..bos rilex je..bangang la korang tu tu pun tak leh fikir.. kalo nak kaya kerja sendiri la macam obefiend kan obe..lu kaya kan?

    ReplyDelete
  99. anjing kerajaan cukup suka subsidi, takda subsidi, boleh mati, harga barang naik tahu melenting, esok lusa vote najib lagi~(kenyang kot makan 500 bantuan isi rumah 1malaysia~ lupa terus harga Barang Naik)
    customer service mereka pon macam tahi~ tak pa la, gomen ma, takda sapa rugi~ mana ada nak fikir majukan mentaliti~ business ?? dia reti ke ?? MLM tau lah dia, nak kaya tahu nak cepat je~ keje gomen what ?? kirim salam, birokrasi macam tahi, rasuah sana sini, eloklah makan duit haram~ government pon ingat income sedap sangat ?? gaji 4000, potong macam2, tinggal 1800 ++ nak makan ape gaji 1800++, anak 3 ?? klu la gaji 4000, lu gaji berapa ?? nak harap pencen~ pencen lu berapa ?? 1/2 juta ?? 1/2 juta tahun 2050 tu besar mana ?? duit makin lama makin kecik tau tak~

    dah salah mengaku salah, jangan bodoh sombong, OK~

    gua memang takde pencen OK tapi at least, gua kerja 6 bulan boleh support live gua setahun~

    ReplyDelete
  100. kuli syg najib razak biarpun tak dapat Rm5008 January 2012 07:42

    tak payah menyalak la budak bodoh..ni bukan ttg aku dan kehidupan loser ko pukima,diam la anjing privated,melayu bodoh nak kondem org..mmg la tak kaya bodoh dah namanya kerja kerajaan cukup makan la,nak kaya guna la pangkat tu ambil rasuah,tak semua org gitu,mmg aku tak kaya berbaloi la kan,dgn kerja cam aku main game maki org bodoh cam ko kat facebook hari ahad nak dapat OT dalam bilik, tggu standby pagi td habis training tak buat pa2 pun,gaji aku 2800 ada rumah free kalo nak dibandingkan rakan aku sama education level masuk swasta RM1900 tgal rumah mak dgn elaun dobinya.nnt cari la bini yang sama level,kira stabil la tu kerajaan ada dapat bantuan sambung belajar lagi nnt naik la gaji, ikut KPSL pun bleh..habis privated tu kaya ke lain la ko CEO CFO lembaga pangarah setiausaha syarikat, ataupun shareholder gaji kalah pm pun ada yo,nak dapat jawatan tu kena ada org dalam ataupun keluarga nyer power entah2 bapak ko pencacai najis je,aku dah masak la wei..aku dulu pun privated buka internet hari2 cari kerja lain,tekanan siall. dgn bos perangai kimak,kawan makan kawan,prestasi kena naik tiap2 bulan,jalan org tak pandang,jilat bos,bonus 2 bulan setengah gaji sial,nama je multinational company,arghhhhh Ko kerja apanya entah temberang je lebih kat internet,entah2 pengampu cina office boy skema,nampak sangat cemburunya..nampak sangat tekanannya..rilex la bro..aku tak nak cari gaduh POIN aku kalo kat malaysia ni la kerajaan better than privated,privated sumpah bodoh sial..aku 2 kali berenti kerja dalam 9 bulan,dapat kerajaan terus stay tahun kedua dah ni. kalo nak kaya busines sendiri untung sendiri bangkrupt pun sendiri la babi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terasa macam betul ayat-ayat terakhir tu.

      Delete
  101. my personal fav is "clothes that poke eyes" AHHAHAH!

    ReplyDelete
  102. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  103. @lah~ kuli ni tak dapat 500 la~ lalala~

    itu lah problem dengan lu, lu jumpa cina, lu bawak mentaliti kuli~ sampai mati pun lu tak boleh maju~ dorg dengan gua, gua bawak mentaliti businessman, mana ada sapa berani pijak~ setakat fitnah melambak, gua dah masak~ tapi, at the end of the day, dorang tau sapa aku~ btw, yg suka bawak2 fitnah & tikam2 ni kerja KULI~ kita orang business fikir win-win wituation~ lu orang tau benda ni ?? mane tau, dah mentaliti KULI~
    klu nak kaya, business sendiri ?? tau pon, melayu penakut, takut bankrupt~ makan rasuah takpe~

    p/s: sorry obe, tak perasan komen sebelumnya boleh bawak saya ke ISA~

    ReplyDelete
  104. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  105. apa saje la korang ni gaduh2 keje gomen la keje private la. meh sini aku bitau korang sumer. keje gomen ke keje private ke klu korang takde financial education toksah nak belagak la, wlupon keje private gaji 6 bulan leh cover idup setahun. klu dapat gaji riban2 pon, klu ujung bulan duit tu abis ntah ke mana, tak guna jugak. klu pon keje gomen tp sebahagian dr gaji dilaburkan dlm bende2 yg menguntungkan (aku bkn cakap psl ASB atau MLM ok) mcm pasaran saham atau property, then org mcm ni lg bagus idup dia. aku penah keje private sector gak. budak2 melayu private sector ni pon jenis tak ke mana jugak. nak kawin pon wat personal loan. dah beranak pinak pon utang tak abis2. kesimpulannya, klu korang ade mentaliti kewangan yg bagus mcm org cina (make sure yg halal je), then you have nothing to be ashamed of, wlupon keje gaji kecik.

    ReplyDelete
  106. @anon last, sori bro, gua cuma malu tengok melayu tak maju2~ itu ini harap kerajaan~ usaha zero~ keje ngan cina buat gua banyak belajar financial education, dorang ni buat business teliti sampai ke bende paling kecik pon, tak macam orang melayu, buat kerja seperti melepaskan batuk di tangga, lepas tu, cakap cina cerewet~ gua malu kontraktor2 melayu dok kt kelas F, kontraktor dorang kelas A~ itu je~ lain2 tak nak cerita la, nama je perjuangan KETUANAN, tapi kuli di negara sendiri~

    ReplyDelete
  107. kepada org yg kerja kerajaan, tidak dinafikan kerja under kerajaan ni banyak benefit, terbaca comment di atas yg bangga dirinya kerja gvmt gajinya lebih baik kalau compare dgn kwn yg sama level tp gj rendah sbb kerja swasta, bangga dirinya boleh dapat edu allowance, kalau senang2 boleh dapat edu allowance kenapa malas nak pergi belajar english? kami kerja swasta xdpt edu allowance tetap keluarkan duit dari gaji kami yg xseberapa utk improve diri sendiri. bukan setakat english, japanese, mandarin, spanish pon kami akan belajar. kerajaan bagi banyak2 allowance supaya korang ni boleh memajukan negara...bukan memalukan negara...ambil income tax dari kami untuk bayar gaji korang...ingat tu!!!

    ReplyDelete
  108. poke eye = menjelek mata.

    "Dress up that thought it seems to want to attend a party or picnic"

    Can be easily understood if:

    "No sexytime dresses." hahahaha /cry

    ReplyDelete
  109. First of all, the translation is not that bad lah, we all can still underfaham. Maybe sometimes, although on paper these "web publishers" are on a decent pay but can be underqualified due to alot of factors (not only in government but some how government tend to lebih give-chance la.) I have seen subordinates who act insubordinate saying "lu ingat department nih, lu bapak punya ka?" because the superior is trying very hard to implement and reach is ISO kpa and he is exerting pressure on his department. Alot of times also most will try to avoid confrontation because you jaga I, I jaga you, jgn buat kecoh, cari makan je. But in private firms, generally there are less "give chance" I don't know why but it just is.

    Back to subject, bahasa Rojak has no rules, it evolves and adapt as it goes along, but the skill is to make the sentence sound as smooth as possible, nevermind if it is a "broken" language. Bahasa Rojak in my opinion is 1Malaysia, jalan aje, bisnes as biasa ;D

    ReplyDelete
  110. On the subject of competitiveness, It has nothing to do with an individual person but with the culture itself. I must say, in all honesty that as a chinese child we memang jeles of other Malay kids because the parents memang tak pressure sangat. And because the chinese culture, the parents try so hard to put pressure, if they feel their other friends regardless of race, they will say they are bad. So now you would understand why alot of chinese kids grow up thinking oh Malay malas (but in actual, the chinese bugger is overly competitive sebab 1 house, 2 car, eat 3 meals a day is considered failure in life) Kena faham la, when you try so hard to make a person the way you want, you will jadi psycho sometime and use all tactic (including bad tactic) to get what you (a parent) want. The minute a chinese child is born, the competition begins. Before they born, their mother already eating all types of supplements vitamins competing with other mom(s). At birth, they want the best doctor, sometime they go read internet and teach the doctor a newer technique to deliver a baby (walan eh right?) if im the doctor I also "walan-eh" sit down la rilek la! haha At 4, parents already sacrificing better meals to pay for a top Kindergartens. At 5, parents will already fight with other parents to get them into a good primary school. To get less than an A in UPSR is epic fail. this goes on, so you can imagine why we are like that. Not saying it is good or bad but meh... its just culture. Even the Americans have this view on "asians." You see alot youtube comment and video replies that anything an american do it, somewhere in asia a 5 year old does it better. lolz sad case

    ReplyDelete
  111. kesian.. mengutuk memang kanser masyarakat.Bising lebih

    ReplyDelete
  112. dok kutuk2 sorg pun xde translate yg betul. sumer bajet best je..haha

    ReplyDelete
  113. weii.. ni pehal plak gado² pasal kerajaan la private la.. ni kisah ENGRISH kat website jer weh... apalah korang ni..
    aku pun org kerajaan gak, under MINDEF gak. serius malu la baca website camtu, tapi relaks la bai.. mana² cabang kerja pun sama jer. ko jaga prestasi kerja, jaga diri elok² dah la.. takyah nak menyalak cam anjing kat sini. dalam hal ni takde sape salah, takde sape betul. masing² ada pendapat tapi tak perlulah suarakan dengan cara camni. oke.. please la.. malu la weii.. kata 1 Malaysia??

    ReplyDelete
  114. post aku nie no bape ha?

    ReplyDelete
  115. ntah lar aku pun tak tau no berape dah....????

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails