Monday, 16 January 2012

Serius Konsep - Thirty Meter Telescope : Teleskop Optikal Terbesar Dunia (9 Gambar)


TMT : USD 1 Billion

Thirty Meter Telescope yang akan dibina di Gunung Kea Hawaii akan menjadi teleskop optikal terbesar didunia dengan lensa sebesar 30 meter. Lensa teleskop terbesar didunia sebelum ini hanya sebesar 11.9 meter. Para pengkaji astronomi berharap imejan lebih jelas dan 9 kali lebih efektif dari apa yang ada sekarang. Balai cerap TMT ini dijangka siap sepenuhnya pada tahun 2018 dan kosnya dianggarkan mencecah USD 1 Billion. Saiz TMT hanya akan dapat dikalahkan oleh Extremely Large Telescope yang akan dijangkakan siap dibina di Cerro Armazones, Chile pada tahun 2022 dengan saiz lensa sebesar 39.3 Meter.






Laporan asal TMT

24 comments:

  1. lama dah aku tak duk kat 1stttttttttttttttttttttttttttttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang bodoh je yang x habis2 nak comment 1st.. kat kubur nanti x adanya malaikat nak tanya ko 1st @ last bila comment entry kat blogserius..

      Delete
    2. setuju cakap anon tu hehehe

      Delete
    3. Bodoh sial gila first. Pi mampos la lu Johan. Nanti pi jalan raya, langgar lori k.

      Delete
    4. x habis2 dengn 1st. menyampah kot aku baca komen sama je.

      Delete
  2. I don't think people really care about your post obe. As long as their 1st.

    This is indeed cool stuff. Would like to go see it sometime.

    ReplyDelete
  3. second!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. 1stttttttt biiiiiiiitttttttttccch

    ReplyDelete
  5. pernah tgk satu dokumentari yang dalam proses nak bawa cermin yg besar (ak lupa untuk apa, rasanya teleskop kot) dari tmpat cermin tu dibuat ke tempat cermin tu akan dipasang (jauh juga la)... lori/kenderaan tu juz leh drive 5km/hour jek... takot pecah

    ReplyDelete
  6. ini semua agenda freemason. pastu lukis bulan bintang cakap jumpa bagai. kita hanya tertipu ngn barang murah ni.. majulah amerika untuk dunia fana fantasy

    ReplyDelete
  7. nazren latif borgiba - tu lori cermin ah keong je la..minyak takde time tu mmgla bajet.. dokumentari tu khayalan ko je

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=12935
      sorry, not 5km/h, but 45mile/h...
      baca kalau nak tahu

      Delete
  8. Orang yang bodoh adelah orang yang sibuk orang komen 1st ... dah la pakai anon takde telur punya faggot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak aku tendang telur bapa ko? Boleh. No prob.

      Delete
  9. Amazing. Boleh tengok martian beromen la lepas ni.

    ReplyDelete
  10. pa la, org nak 1st ke 2nd ke, whats the big deal??? xkan itu pon nak emo. xlame lagi dtg hypertenson la korg. haha

    ReplyDelete
  11. kalau satu kat belakang rumah aku best gak nih..
    ah keong ada jual tak?

    ReplyDelete
  12. Nak teropong rahsia syurga le kononya tu....
    Saintis2 Barat cuba mencari kebenaran ciptaan tuhan (ALLAH) dgn membazirkan duit berbillion2 dollar sedangkan umat Islam tak perlukan usaha bodoh itu yang sebenarnya telah dijelaskan di dalam Al-Quran. Lebih baik duit tu digunakan untuk membantu insan2 sejagat yang amat memerlukannya.

    ReplyDelete
  13. ak 1st ckp kt hangpa semua.."butuh pak hang"

    ReplyDelete
  14. waa..nnt dah ble nampak alien buat muka duckfckingface pasni..

    ReplyDelete
  15. why wud they need to have this big ass lens..nak skodeng bontot sape across the galaxy?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails