Friday, 13 January 2012

Serius Cool - Al Quran terbesar Dunia Di Kabul (9 Gambar)


Some good news from Afghanistan

Semalam berita depressing pejuang Taliban dikencing oleh Askar Murrikah. Hari ini sempena hari jumaat yang mulia kita lihat dan dengar berita tidak depressing for a change. Sebuah Al Quran gergasi dipertontonkan kepada umum dan ianya disahkan Quran terbesar didunia. Al Quran ini sebesar 228 cm x 155 cm. Ianya ditulis secara manual oleh 9 orang ahli kaligrafi selama 5 tahun bermula dari 2004 - 2009. Setiap juzu' diberikan rekaan yang berbeza dan secara keseluruhan Al Quran ini mempunyai 218 muka surat.






Laporan asal Khaama

38 comments:

  1. Replies
    1. u win my keruping tahi di bontot. sila claim ya

      Delete
    2. bukan senang nk dapat keruping tahi bontot obe, tahniah Faiq Anuar!

      Delete
    3. obe, i nak kerupeng dari pepek miss mean leh?

      Delete
    4. bagus..bagus.. pepek da loboss

      Delete
    5. ala sng nyee faiq anuar menang keruping tahi bontot obe.xde pesaing.ini tidak 'adil!!! phui.

      Delete
    6. u damn lucky bastard faiq!!!

      Delete
  2. jumaat pagi yeah

    ReplyDelete
  3. jangan jadi decoration semata2 dah la.

    ReplyDelete
  4. bsar2 pon jangan lupa ambil wuduk sebelum sentuh..hihi

    ReplyDelete
  5. Zonkers

    mmg jadi decoration la nampaknya. apa yang kau boleh expect dengan muslim akhir zaman ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa terlalu negatif kepala otak ko ni? sbb tu melayu tak maju.. belum ape2 da terus fikir negatif. astaghfirullah

      Delete
    2. hang nak baca ka quran besar-besar camtu..?
      memang sah jadi hiasan..

      Delete
  6. buat alquran paling besar tapi pakai tudung mcm tu... hehehe

    ReplyDelete
  7. y org islam dan segalanya tentang al-quran paling besar, masjid tercantik,bangunan paling tinggi sebelah masjidil haram etc?

    ReplyDelete
  8. bUAT BESAR2 KALAU X DI AMALKAN AND X DIBACA PON SUSAH JUGAK.....

    ReplyDelete
  9. Mahmoud Ahmadinejad ke tu?

    ReplyDelete
  10. ada jugak tudung kak mah kat dalam ini..aish..

    ReplyDelete
  11. kacimara: dah mazhab dia mcm tu, pkai tudung nmpak rmbut.. biaq pi depa la...

    ReplyDelete
  12. btw, ia ditulis tangan oleh ahli kaligrafi,
    which mean mereka perlu membentang helaian quran dan duduk diatas nya untuk menulis,
    which mean mereka duduk di atas quran,
    which mean mereka menghina quran?
    ::philosoraptor::

    ReplyDelete
  13. dianar diraham13 January 2012 13:36

    petikan Surah al-Nur ayat 31 bermaksud:
    Dan katakanlah kepada perempuan beriman agar mereka menjaga pandangannya, dan memelihara kemaluannya dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa terlihat. dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung kedadanya...


    fahami ayat ini. tudung untuk menutup dada(tetek) ok. dia tak kata tutup kepala kan?

    perhatikan juga ungkapan "biasa terlihat" itu. adakah biasa ini maksudnya normal? normal mengikut budaya semasa?

    mohon semak sendiri quran anda kalau ragu-ragu. mohon juga pandangan para ustaz, aku cuma hamba yang membaca quran sedia mendengar tafsiran para ustaz mengenai hal ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum,Cik.

      "fahami ayat ini. tudung untuk menutup dada(tetek) ok. dia tak kata tutup kepala kan?"

      astarghfirullahaladzim. jangan la berkata seperti itu.

      cuba selidik balik. dan belajar agama balik apa hukum dalam Islam kalau rambut seorang perempuan yang sudah akil baligh di pandang oleh lelaki ajnabi or lelaki yang boleh kahwin waima sehelai rambut pun?

      dan satu lagi, jangan belajar memahami Al-Quran dengan mengunakan atau hanya memahaminya melalui tafsir semata-mata. cik kena berguru dengan Alim Ulama' takut nanti aqidah kita terpesong.

      sekadar ingat-mengingati dan berpesan-pesan kepada kebaikan.

      #justmy2cents#

      Delete
  14. buat besar2 tp susah nak baca. bknke membazir tu..membazir sahabat syaitan..al-quran kini dianggap hiasan...nauzubillah!!!

    ReplyDelete
  15. mana ade mahzab cakap rambut bukan aurat.. adoi laa... nape ramai pikir kalo pompuan arab pakai nampak rambut. tu ikut mahzab.

    ReplyDelete
  16. Bila haji dah jadi bahan perlancongan then al-Quran plak sekadar jadi bahan pameran. Hmmmm

    ReplyDelete
  17. Reply alfatehJan 12, 2012 08:51 PM
    "ia ditulis tangan oleh ahli kaligrafi,
    which mean mereka perlu membentang helaian quran dan duduk diatas nya untuk menulis,which mean mereka duduk di atas quran,which mean mereka menghina quran?"

    diorg ada cara tersendiri le camne nk tulis tanpa tak dudukkan Quran tu. ada banyak teknik sebenarnya nak menulis tanpa ko perlu duduk atas Quran tu....positif sikit

    ReplyDelete
  18. Diana diraham ni agak2 la nak tafsir quran secara membabi-buta....

    klu betul takpe....ni salah terus....

    weh....nk tafsir quran ni pun ada syarat2 dan disiplin ilmu yang wajib dikuasai, baru boleh membuat tafsiran sendiri berdasarkan syariat.....

    what the.....

    ReplyDelete
  19. kalau Al-Quran besar2, xbaca dan amalkan pon xde gune.

    ReplyDelete
  20. Kalau dah cuti 3 minggu ni, banyak2kan membaca alquran nul karim ye makcik ijat, siapa tahu mungkin lepas abis cuti kontrak jawatan dlm kabinet disambungkan, sibuk plak nanti! Kalau mengaji dgn anak gadis makcik ijat si Irina yg vass tu saya nak join.
    fa

    ReplyDelete
  21. alfatehJan 12, 2012 08:51 PM
    btw, ia ditulis tangan oleh ahli kaligrafi,
    which mean mereka perlu membentang helaian quran dan duduk diatas nya untuk menulis,
    which mean mereka duduk di atas quran,
    which mean mereka menghina quran?
    ::philosoraptor::

    why nk kena duduk lak??boley ja kan helaian tu diletakkn kat papan or dinding or something else and tulis..x kn ahli kaligrafi nak duduk atas ayat suci..kreatif la sikit otak orang kita ni..skadar pandangan.."yang logik"

    ReplyDelete
  22. Saudara2 sekalian, janganlah kita berbicara dan berbahas mengenai hukum hakam agama kalau kita sendiri tak paham atau cetek ilmu mengenainya. Biarlah org2 yang arif mengenainya bercakap. Jangan tersalah tafsir..

    ReplyDelete
  23. diam itu ada hikmahnya..

    ReplyDelete
  24. agama bukan milik ekslusif sesetengah pihak shj.berbahas mengenai sesuatu hukum adalah bagus untuk senggama minda.kalu duk biar org ariff je..smpi bila la org besa jd bodoh..
    pesanan goldmason.

    ReplyDelete
  25. nak lawan sistine chapel la tu konon.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails