Tuesday, 24 January 2012

Serius Konsep - Indra : Mesin Basuh Menggunakan Kuasa Kaki (7 Gambar)


Untuk mereka yang tidak malas.

Di Malaysia terdapat banyak kedai dobi. Tahukah anda perkataan DOBI ini asalnya dari DHOBI, yang bermaksud pencuci dalam bahasa Hindi? Di India (dan suatu ketika dahulu Singapura) terdapat kawasan membasuh kain terbuka yang dipanggil Dhobi Ghat. Disini para pendobi bekerja membasuh kain secara besar-besaran di tempat terbuka. Dhobi Ghat masih lagi ada di India dan setiap hari ratusan manusia membasuh kain menggunakan teknik membasuh tradisional menggunakan air, sabun , kanji ,batu hempasan dan tulang empat kerat

Elodie Delassus , seorang jurureka industri dari Perancis menghasilkan INDRA - sebuah konsep mesin basuh yang menggunakan tenaga manusia bagi memudahkan kerja pekerja dhobi di India. Mesin ini direka supaya mudah digunakan. While this might seem like a good idea I don't think dhobis in India will adapt this. This is because washing clothes in dhobis have been around for hundred of years. But hey nice concept. Kalau ada dijual korang nak beli ke? Boleh kasi kaki muscle. Letak kat asrama pun cool beans gak.





Laporan asal Yanko

19 comments:

  1. first.. muahaha

    ReplyDelete
  2. Bagus spe yg nk jimat elktrik....

    ReplyDelete
  3. mcm edit jer tuh

    ReplyDelete
  4. memang lah gambar edit, sebab masih konsep idea. apadaa

    ReplyDelete
  5. Wow memang sangat-sangat mesra alam

    ReplyDelete
  6. bagus mesin ni. i want! portable dan x besar macam mesin basuh biasa.

    ReplyDelete
  7. Dhobi Ghaut ada lagi kat Penang, Datuk Keramat

    ReplyDelete
  8. memang perlu ada kat asrama,baru semua student tak malas

    ReplyDelete
  9. bagus2,sgt sesuai untuk mengelakkan suri rumah drpd mslh berat badan naik.boleh exercise sambil basuh baju

    BMW Buat Kereta Bergerak Sendiri Tanpa Pemandu(Video)

    ReplyDelete
  10. psal pakai arang pulak?

    ReplyDelete
  11. kalo dijual di malaysia aku nak beli. serius!

    ReplyDelete
  12. org klu dapat basuh pakain nak jimat masa dan tenaga..klu guna ni mahu 1 jam baru siap hehehehe

    klu dah tempat darurat takde letrik ini la yang terbaik

    ReplyDelete
  13. kat sungai petani pun masih ada lagi basuh kain pakai kuasa manusia yang asli..kat pekan lama.

    ReplyDelete
  14. cara senang menjana extra income...

    http://visitpayment.com/?ref=11175

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails