Wednesday, 11 January 2012

Serius Cool - Sistem Pengangkutan Pod Berkomputer Di Amritsar (8 Gambar)


IPod = India Pod

Di bandar suci Sikh Amritsar, sebuah sistem pod berkomputer sedang dibina untuk kegunaan orang awam. Bandar Amritsar yang menempatkan Kuil Emas dilawati jutaan penganut agama Sikh dan oleh sebab itu sebuah sistem pengangkutan awam dari stesen keretapi ke Kuil Emas harus dibina bagi mengurangkan masalah kesesakan yang wujud sekarang. Sistem sepanjang 3 kilometer ini menggunakan pod yang membawa 6 orang pada satu-satu masa dan mempunyai jumlah keselurugan 200 pod. Ianya dijangka dapat membawa 12 000 setiap jam. Sistem pod ini diambil instead of sistem pengangkutan lain kerana ianya paling mudah untuk dibina pada waktu yang singkat tanpa creating too much disruption. Pod reakaan firma ULTra Global PRT ini sudahpun digunakan di Lapangan Terbang Heathrow London sempena Olimpik tahun ini. Untuk sistem di Amritsar beberapa perubahan dilakukan supaya POD yang digunakan boleh berfungsi didalam cuaca panas (sehingga 50 darjah selsius) dan ketika musim hujan monsun India. Sistem ini dijangka siap sepenuhnya pad tahun 2014.

Note to Dato Ali Rustam...... letak ini dekat Melaka YB. Monorel yang tak tahan hujan sekarang kasi bakor je. Boleh? Saya amik komisen 5% untuk dia PRT ini boleh?





Laporan asal Architiser

19 comments:

  1. india pod? hahaha... jgn bt bnde alah ni mcm tren diorng dah.. kang berduyun naik.. atas bumbung pon blh duduk lg

    ReplyDelete
  2. ketigaxxxxxxx

    ReplyDelete
  3. Contra gila, pod tu canggih sangat, memang x padan dgn kawasan keliling

    ReplyDelete
  4. hahahaha..ali rustam bli lrt murah2,duet lebey asuk poket..ksian org melaka duk bangge2..last2 wat malu..kne kencing ngn MB sndri..hahahahahaha~~

    ReplyDelete
  5. melaka mane ade MB la bangang.. ade ketua menteri bangang je

    ReplyDelete
  6. Apa jadi kat pod tu kalo tiang rail kena sebat lori?

    ReplyDelete
  7. rajnikanth can jump from pod to pod..

    ReplyDelete
  8. aku pnah lalu dekat amrisat ni time kuar 4bulan tabligh..sempadan india pakistan..dekat pos india diorg asyik kutuk2 kite je..diantara border tu ade satu jalan pjg 1km yg kna lalu guna jalan kaki..diorg india kalo tembak kite kt border tu no hal if diorg rase suspicious..sampai kt pos pakistan diorg sambut ng salam..such memorable time for me.

    ReplyDelete
  9. 1. boleh belaja dengan arab saudi camana nak handle orang ramai dalam satu2 masa.

    2. macam malaysia jugak. 1st class facility, 3rd class mentality.

    ReplyDelete
  10. jangan diorang kasik spit sireh lagi kat tiang sudahh.. -.-'

    ReplyDelete
  11. pihak jab geosains mineral johor mengesahkan emas di kg melayu majidee adalah emas tipu, lepas tu fedtri yahya MHI buat lawak sengal dia, "org ramai kalau nak gali emas pergilah ke botswana...". Nasib la dia bkn cakap bentong mcm budak utp dulu tu... universiti toronto perak.

    ReplyDelete
  12. benda ni xkan bole dilaksanakan di lembah klang disebabkn kos die yg amat rendah n murah..setiap pembangunan di lembah klang haruslah mewah, gah ,sombong dan super mahal..

    lihat contoh sistem lrt baru yg akan dibina di area lembanh klang memakan blanja sehingga 50 bilion wang rakyat, itulah baru la erti pembangunan yg sebenar..time kasih umno..

    ReplyDelete
  13. rmai org malaysia ni ske je xpuas hti..ble xde ckp negara mundur, ble negara buat ckp mkn duet rakyat berjuta bilion plak..mentality kt mne la..xkn nk wt pmbngunan mega telan kos rm100 je kot? pikir sesuatu biar logik..

    ReplyDelete
  14. kenapa aku tengok macam photoshop je. xde shadow untuk podrail ngan tiang?

    ReplyDelete
  15. anon ats aku ni yg pertikai nmpk mcm photoshop adlh contoh manusia yg malas membaca. sekian

    ReplyDelete
    Replies
    1. xder r der.. anom atas ko tu nk tunjuk die boleh detect gmbar palsu ke x....

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails