Monday, 4 March 2013

Serius Komik - Kenapa Angkatan Tentera Malaysia Menggunakan Khidmat Air Asia Untuk Ke Lahad Datu?


Respect the Troops

Semalam kami perasan ramai yang terpinga-pinga mengapa Angkatan Tentera Diraja Malaysia menggunakan khidmat peswat Air Asia untuk menghantar anggota tambahan ke Sabah untuk operasi di Lahad Datu. Ada yang berkata ini adalah kerana pesawat Hercules milik TUDM rosak dan tak mampu terbang. Ada juga yag berkata ini semua helah Tony Fernandes nak buat duit. Ini semua spekulasi bangang yang tidak berpijak di bumi yang nyata. Komik khas ini dihasilkan untuk menjawab persoalan di atas. 



Kredit gambar

Malcoy7-Unifil
Utusan
NYtimes
Tony Fernandes
Military Photos

374 comments:

  1. Replies
    1. lps ni tony fernandes mungkin dpt pngkat panglima

      Delete
    2. Dah dah.. ini semua konspirasi UMNO

      Delete
    3. hahaha benda yg elok pembangkang ada saja nak kata konspirasi. bodoh la lu tian chua.

      Delete
    4. konspirasi moyang kau.bodoh nye PR = Parti Rascals

      Delete
    5. butuh pak hang..najib tuduh pembangkang bole plak .bodoh nye BN= babi negara

      Delete
    6. hey dh3....jgn kaitkn sgt politik nie...tk lame pru13 nie...jgn risau..rakyt akn berubah!

      Delete
    7. Kalau cam tu, buat apa habis duit rakyat beli helicopter tentera ? Guna je pesawat Mas dan AA bila nak perang. Yang beli pesawat berjuta juta ringgit tu, mana pesawat ?

      Delete
    8. sibuk jelajah malaysia ja...

      Delete
    9. article tu dah bagi tau Mas & AA untuk pengangkutan tentera lebih baik dari segi logistic.. nak buat serangan udara baru lar pkai heli/ pesawat pejuang..agak2 berapa ratus heli/jet nk ulang alik amik tentera dari semenanjung?Itu pun tak boley pk? bebal?

      Delete
    10. ini smua salah anwar

      Delete
    11. korg ni mana boleh letup sesuka hati..tentera dihantar bila darurat.kalau nk drop bomb ko ingat x de perempuan ngan kanak ngan diorg tu.tu dah salah di sisi undang2.nnti x pasal2 kena ungkit pulak dengan golongan tertentu atau saya blh ckp "PR"

      Delete
    12. PKR bab2 mengutuk cukup mau...fakyu

      Delete
  2. bodoh macai PR. tahu nak hentam je

    ReplyDelete
    Replies
    1. bodoh macai BN. tahu nak hentam je

      Delete
    2. sape yg x macai? cina jugak

      Delete
    3. bodoh macai BEBAS. tahu nak hentam je

      Delete
    4. bodoh macai2 xnak terima undg2 islam. tahu nak hentam je

      Delete
    5. sape yg x macai? Azwan Ali gak

      Delete
    6. bodoh macai politik, tau nak hentam je

      Delete
    7. bodoh kamu semua dok bergaduh... cina dok tepuk tangan

      Delete
    8. bodoh macai yg bodoh politik, tau nak hentam je

      Delete
    9. bodoh macai abby abadi, tau nk hisap tetek die je

      Delete
    10. bodoh betul cina, tahu duk tepuk tangan je

      Delete
    11. Dah la tu.. jangan lah kutuk aku lagi... yela, aku berubah.. *insaf

      Delete
    12. bodoh jadi melayu. bodoh punya perkasa. lahir dan hidup sebagai Islam tu satu je.

      Delete
    13. Semua nak bodoh, najib pandai.

      Delete
    14. bodoh punya racist, tau nak hentam cina je, cina dok tepuk tangan? bila WW2 jepun mari, ramai cina yang lawan jepun tahu?

      Delete
    15. bodoh punya macai bodoh. majulah macai untuk negara

      Delete
    16. bodohnya anon 1244. gi romen dengan abby abadi. dia sangap tu sejak clash ngan norman

      Delete
    17. bodoh punya anon, cina lawan jepun sebab jepun nak bunuh cina. jepun dari dulu tau cina ni mmg penyakit masyarakat dalam diam. sebab tu dia nak bunuh. tp tak semua cina di Malaysia la, zaman dulu cina yg pure dari China je. skrg 1Malaysia maaa.. byk cina sudah baik, cina DAP saja racist babi.

      Delete
    18. bodoh punya yang atas, otak dicuci umporno sampai masuk air, lagi mau sapuMalaysia...... sekarang Malaysia bersih maa...... melayu pun sudah fikiran buka, hanya melayu/mamak umporno saja racist bodoh bangsat.

      Delete
    19. pandai betul enon-enon semua

      Delete
    20. anon bergaduh, melayu cina india indo inggeris jepun bajau sulu tepuk tangan. #tipikalayat anon. #ifyouknowwhatimean.

      Delete
    21. bodoh punya org yg type macai macai kata org babi.. macai ialah ayat cina.. tau x?? =P

      Delete
    22. bodoh pnye bodoh. bodoh tepuk tangan

      Delete
    23. Kesimpulannya, semua bangsa rasis.

      Delete
    24. Tempat selesa bagi pejuang =)

      Delete
    25. BODOH KEPADA KALIAN KERANA MENGKAITKAN SEMUA NYA DENGAN POLITIK BANGSAT HARAM JADAH PUKIMAK BABI !

      Delete
    26. bodoh smua anon2 macai

      Delete
    27. Anon2 semua mmg macai yg tegar..!!!

      Delete
    28. Anon pencacai ANUarrrrrrr..askar2 ni kena tunjuk bontot baru diorang cakap askar2 ni naik Jumbo Jet vip seat agaknya.

      Delete
    29. kau tulis kau jugak sendiri reply. bodoh semua anon. *aku bukan anon*

      Delete
    30. bodoh punye bodoh bodoh bodoh bodo bodoh anon semua hahaha

      Delete
    31. Cukuplah dengan Macai cerita. Sekarang kita perlu sokong askar Malaysia halang orang yang buat kecoh di kawasan kita- Sabah.
      We united fighting the invader! Politic leave it to GE!

      Delete
    32. Tepuk Tangan... Problem?

      Delete
    33. semua bodo.anon tepuk tangan.

      Delete
    34. anjing sebelah rumah aku tepuk tgn korang gaduh. woof woof woof

      Delete
    35. Bodoh cina

      Delete
    36. Apa2 berita kena tgk TV3, kalau TV3 tak keluar, cerita tu tak betul, ada faham...

      Delete
  3. Salute obe, very nice explaination.

    ReplyDelete
  4. pr mmg bodo

    ReplyDelete
    Replies
    1. bn mmg bodo

      Delete
    2. Anon bodo xdak kote at least aku anon yg ada kote

      Delete
    3. Anon ada kote tapi xde telur tak guna jugak

      Delete
    4. Anon ade kote tapi telur letak kat dahi tak guna jugak

      Delete
    5. anon,pr,bn,telur,dahi,kote semua bodo,termasuk bodo tu skali

      Delete
  5. Bravo Obe. Sometimes i hate u but today i love u!

    ReplyDelete
  6. Good....abg2 askar pertahankn negara mmg patut dibg keselesaan..

    ReplyDelete
  7. Manly tears

    ReplyDelete
  8. I aprove!
    #SupportOurTroops

    ReplyDelete
  9. obe.hang p naik kargo

    ReplyDelete
  10. Tony yang sponsor lah. Tq Tony, sumbangan anda amat dihargai. Hapuskan petualang dari bumi merdeka ini!!!!

    ReplyDelete
  11. hahaha funny fat ass malarian soldier ride a plane

    why u don't ride a cock also

    ReplyDelete
    Replies
    1. fak your mama upside down

      Delete
    2. your mama pussies can fit two mortar in it

      Delete
    3. HAHA. keyboard warrior barking here. at least they are more bravery than you coward shemale

      Delete
    4. chinese become chinese

      Delete
    5. Anonymous4 March 2013 11:49

      FUCK YOU IF YOU HAVE THE GUTS WHY DONT YOU GO AND FACE THE SULUK ALONE. I BET YOU DONT HAVE BALLS TO DO THAT. OH YEAH. YOU DONT.

      Delete
  12. Ok cantik...boleh la musuh buat perancangan tembak kapal terbang air asia

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak ko bodoh

      Delete
    2. alaa,bodoh nye pemikiran..dorang rancang tembak mak ko lar.stupid.

      Delete
  13. yang ni ak memang setuju dengan obe..hahahaa

    ReplyDelete
  14. We have intruders and we worry bout comfort? for goodness sake they are soldiers,they are trained to endure hardships,dang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. They will defend us. At least give them the comfort seat. Maybe this also their final journey. So why not ? Even they are soldier, they are human too. At least they are better than u. U're just a Keyboard warrior. Just STFU.

      Delete
    2. allright then, i want u to go to the war. swimming across the sea from peninsular to borneo. fuck ur mom

      Delete
    3. themy stupid,do u how to read malay?oh,of course u dont know because u are so damn fcking stupid brainless people,puihhhh!!

      Delete
    4. dok smbg kmaih tang sini plak dah, mcm dia tu baguih sgt,
      awatnya hg lapaq kebuluq ka, klu lepa nie naik airasia p sna,
      smbg kmaih bleh, mmg jnih byk mulut hg nie, smua bnda xkna

      Delete
    5. another mother fucker asshole's comment. i am 110% sure youre fucking chinese who drives like an asshole and inconsiderate bitch. why giving comfort to soldier is something bad? your mind is too corrupt by western movies. you think all soldiers wants to do tough shit like in hollywood movies arr? stupid idiot. you dont know shit!!!

      Delete
    6. nice one themy!! u made my day!!

      Delete
    7. SURE U R STUPID. THEY DIED DEFENDED OUR COUNTRY, U STILL BRAG AB8 NICE COMFORT SEAT. STUPID

      Delete
    8. omg..why do people only look at one point ? listen dear political bastards..use your fucking retard brains..

      Just bcause they use domestical flight service doesnt mean they demand for comfortable seat and shits..
      There could be many reasons as such the costs,bigger capacity..even faster..and many more..why do u guys bother about this? leave it to them to settle it..

      BIAR ATM yng settlekan..Tak payah nak sebok2 mcm anjing..dok tanya kenapa naek air asia laa ape laa ? bodoh punya soalan..g mampos la depa nak naek apa pun..

      ATM bukannye bodoh mcm hangpa..ATM commandos are the best in the world..atleast do some researches.
      baru main COD..Counter Strike dah ingat pandai sngat..

      Semua MACAI2 politik dok bengap sngat nie..

      ada plak bodoh ayam g tnya..asal naik Airasia knpa tak MAS ?
      mana tahu kalo tony fernandes yng sponsor..kot still nk byar mahal2 naek MAS ?

      so kalo tak tahu ape2..kalau stakat nk menjatuhkan seseorang baek senyap je..

      pantat pukimak bodoh punya manusia.

      Delete
    9. hey themy your name is just as stupid as your brain is.
      giving them comfort and they give up their life just to protect dick headed like you is wrong?
      well fuck you and your whole family and your whole generation.

      Delete
    10. biadap betol anak melayu sekarang,cakap pon macam samseng.Mana ajaran ko,semua dah lupa keh?mak ko..ergi lah sembahyang,ISYAK sekarang,jangan lupa nak sembahyang,sembahyang is important...penganut yang tak sembahyang TIDAK DITERIMA OLEH ALLAH S.W.T!!Hanya org yang dapat sembahyang akan open minded.dan maju.CAN u understand what i say,debai,anak haram,mamak,kimak dan lainx2??

      Delete
  15. Kenapa yang ada 15 hecules aja? malaysia besar. nak harap air asia, mudah je, musuh duduk dekat lapagan terbang dan tembah pakai bazooka.

    Gambar tentera amerika tu mereka dalam misi kemanusiaan, bukan pegi perang. nak angkat makanan boleh la pakai airasia

    bangang punya obe. konon kritikal nak fikir lain dari orang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie lagi satu bodo punya umat. Ko ingat time darurat mcm nie askar tak jaga ke airstrip ? Memang diorang akan jaga bermati-matian. Ingat askar semua bodo macam kau ker ? Bru main counter strike ada hati nak ngajo askar. Lu belum pakai itu tattoo, diorg sudah pegi perang la bodooooo.

      Delete
    2. Tu la org suruh masuk wataniah x nak... alasan x best... suruh masuk palapes x nak... alasan nak tumpu belajar... wehh anon 1205... ko gi belajar geopolitik ttg pertahanan negara... apa dasar pertahanan negara... ko ingat guna je semua bende yg ada? lain x yah standby tuk aper2 ops? bebal nye org

      Delete
    3. kalau senang camtu nak tembak airplane dok kat airport,xder la USA leh menang kat afghanistan dan Iraq,bodo betol...Malaysia ni kecik,watper nak ada peralatan untuk "BERPERANG"??cukup la sekadar untuk BERTAHAN/PERTAHANAN...lagipun yang dok menceroboh tu bukan nyer ramai mana pun,dia tawan pun kat kampung,dah tentu flight airasia ni landing kat airport kat bandar,lg laju berbanding naik hercules tu,lg cepat sampai,lg cepat diorang sesuaikan diri dengan situasi sebelum menggempur..komen tak pakai otak,otak ko dgn testis ko sama je besar,bodoh,puihhh!!!

      Delete
    4. ya3 malaysia kecik je, kecik sampai filipino boleh in and out sesuka hati

      Delete
    5. yang itu hanya Allah jer yang tau cane diorang leh masuk sesuka hati

      Delete
    6. i kasi u tau camne, sebab rasuah kuat

      Delete
    7. ko tanyer mcm mane org siam masuk kelantan... mcm tue ler org philipin masuk sabah... mak, bapak, atok , nenek semua ade dekat sabah @ philipin...

      Delete
    8. ok, ok..saya bodo

      Delete
    9. xkisah la cmna depa masuk. ni pasai ade jgk owg yg nk pertikaikn nape gune air asia. depa tu berkorban utk negara. hg xpayah la bising2 sni. aku suh hg jd askar baru taw. puii

      Delete
    10. hahaha..kalo Malaysian Armed Forces beli pesawat baru nnt ade je yg bnyk bunyi..nk djdkn isu like mkn duit rakyat lah, pembaziran lah etc..sume bnde nk dipolitikkn..smpi ke isu yg membabitkn kedaulatan dan keselamatan negara pn nk dpolitikkn jgk..bkak la minda dan mata anda luas2..jgn asyik nk bwat tuduhan membabi buta..

      Delete
  16. The least we can do is support our troops!

    ReplyDelete
    Replies
    1. the last we can do is praying......

      Delete
  17. Sharizat memang kita support. tapi suruh najib bodoh tu buat public announcement. bukak dok kencing rakyat je. rakyat punya hak tau. macam mana nak satu hati if semua berita yang rakyat dengar ada bermacam version.

    ReplyDelete
    Replies
    1. berita macam-macam version je, atau khabar angin macam-macam version yang orang biasa duk khabar?

      Delete
    2. orang melayu yang bodo,jadi lalang,dengar apa-apa jer terus percaya,tu pasal la mundur,wat malu bangsa dan agama je..

      Delete
  18. [sms terakhir seorang Vat69]

    "Wahai Isteriku, maafkan abang seandainya abang tersalah cakap mahupun terkasar perbuatan..jagalah dan didiklah anak-anak kita menjadi orang yang berguna..

    Wahai anak-anakku, maafkan ayah kerana acapkali ayah tiada disaat anak-anak ayah memerlukan kasih sayang seorang ayah..

    Wahai mak & abah, ampunkan anakmu dari hujung rambut hingga hujung kaki, sesungguhnya mak & abah telah mendidik aku menjadi insan yang berguna pada negara..

    Wahai Ibu & Ayah Mertuaku, maafkan anakanda kerana memilih kerjaya yang memungkinkan anak ibu & ayah menjadi balu sebelum usia..

    Oh Malaysiaku, maafkan aku andai aku gugur dimedan perang. Demi Allah aku telah berusaha sedaya upaya.."

    *jangan ditahan airmata itu andai kamu sebak membaca sms diatas.. sesungguhnya aku sendiri menangis membacanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. realy?
      tumpah air mata jantan aku..
      ku panjatkan doa agar barisan pertahanan malaysia
      selamat sihat sejahtera dan misi selesai tanpa ade lagi pertumpahan darah..

      Delete
  19. Tapi kenapa mesti nak sebarkan masa2 camni? Kenapa tak sebarkan selepas tragedi camni je? Kang musuh tau? Abes semua domestik flight kena aim... Tak pasal jeee...

    Tak semua musuh kenal jenis2 pesawat. Kalo dorg tau pasal ni, nampak je sign air asia kang, terus shoot... Camne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai cik kak,dah tentu la kat airport tu dah dikawal rapi kawasan sekitarnya,kat sana bukannya tak ada askar atau polis yang berjaga,marine pun mesti dah sampai sana dulu...lagipun diorang tawan kampung je,bukan nyer seluruh Sabah diorang tawan,airport tu bukan kat kawasan kampung tu pun...

      Delete
    2. bangang xsudah.. haha bknnye dape ade RPG/Roket Launcer .. ko dah p sabah ke belom , ko ingat aiport kat kg ape ke

      Delete
    3. aduhai kak common sense la kak. kucing pun boleh pikir

      Delete
    4. kelakar anon 14:04 ... :D

      Delete
    5. Semua kawasan strategik dah dikawal kat Sabah, termasuk la airport. Pesawat airasia tu pun pasti ada Sukhoi yg escort...rasanyalah.

      Delete
    6. dah xyah sembang byk kak. jom romen

      Delete
    7. lahad datu ngn airport terdekat jauh oiii.depa pn dok kne kepung. plg kuat depa ad bozoka. mane la nk smpi. haihh..

      Delete
    8. Sulu nak tembak air asia pakai ape?mortar?

      Delete
  20. Bravo! Kill em all !

    ReplyDelete
  21. kos utk mnerbangkan sebuah pesawat c13o adalah tggi mlebihi seratus ribu..lbey praktikal utk terbang dgn syarikat penerbangan swasta krn mjimatkan kos..

    ReplyDelete
  22. kalau nak selesa janganlah jadi askar, dok rumah makan capati janji dicapati laji baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. askar=manusia
      rakyat=manusia
      bapak ko=manusia
      mak ko=manusia
      ko=anjing liar berkeliaran

      Delete
    2. camtu askar xyah la idop selesa kat rumah,dok je kat hutan,pencacai najis pun jgn dok umah la,dok dgn najis2 tu,pencuci tandas pun jgn tido kat umah la,tido kat dalam jamban tu,penggali kubur pun jgn la tido kat umah,tido je kat kubur tu...bodoh!!

      Delete
    3. polis perlukan displine, tentera perlukan morale,
      tapi di Malaysia ini polis tiada displine, tentera tiada morale,
      naik asia nak pigi melancong kah? nak dok selesa macam mana nak siap sedia untuk mempertahankan negara ?

      Delete
    4. diorang nak gi gempur 100++ orang je pun,bukan nak pergi tawan 1 sabah tu,amende la ko ni..ko xpenah jd askar jgn nak ckp byk la,ko g try dlu training dia,ada yg sampai jd gila ko tau,ckp sng je

      Delete
    5. dok satu jam punya pesawat tentera je sudah tak boleh tahan, pesawat tentera tu pun bukan teruk sangat, lagi mau dudok first class pesawat pelancong kah ? balik rumah belah lembu lagi senang, lagi boleh jadi kaya tau

      Delete
    6. Amboi. Menghina tentera nampak. Kalo satu negara ni perang sapa yang berjuang nak pertahankan? Ko ke tentera? Biar la depa nak selesa. mana tau kot2 last day diorang kt dunia. And depa naik Air Asia nak jimat kos dan masa. Kang kalo bazir duit dan masa korang orang PR ni gak yang kutuk2 sbb bazir duit rakyat etc.

      Delete
    7. bace ni bebal knpe US pn gne domestic flight. tu pn kalo ko paham english
      http://articles.chicagotribune.com/1990-08-18/news/9003090233_1_civil-reserve-air-fleet-activate-flights

      jgn tnjukkan kebodohan kau kalo xtahu ape itu tentera. depa bagai nk mati def negara. bdak mcm ko ke yg depa berjuang abs2 san utk def? bongok.

      kalo ko rase depa xde hak utk dpt layanan comfort seat tu, ko pn xlayak suruh die pegi def negare. bodo puii

      Delete
    8. pencacai dap bodoh.

      Delete
    9. budak call of duty la 2 .. level veteran pon x lepas PUIH!!

      Delete
  23. pesawat tentera biasanya untuk menghantar tentera ke kawasan pendalaman atau bantuan bagi tentera sedia ada atau ke airport yang xrasmi di kawasan pendalaman..if dalam negara sendiri,negara apa-apa pun akan guna syarikat komersial je nak hantar sebab jimat masa dan kos..lain la kalau nak gi serang negara lain,marine yang akan pergi dulu untuk dapatkan ruang dan kawal ruang udara yang sesuai untuk army2 landing dengan selamat sebab army yang akan bawak senjata2 dan bekalan makanan yang cukup...ini setakat nak gi serang kampung je,xyah la nak kecoh sgt itu ini

    ReplyDelete
  24. Inilah barisan kita......
    Yang ikhlas berjuang......
    Siap sedia berkorban......
    Untuk ibu pertiwi......
    Opppsss......
    barisan kita naik air asia?
    now everyone can fly......

    ReplyDelete
    Replies
    1. LU SEMBANG KENCANG MACAM KOTE

      Delete
    2. Tony fernandes bodo..beli qpr pun nak tersingkir..bodo punya management

      Delete
  25. alahai,diorang naik air asia pun korang nak bising,bukan diorang nak gi bercuti pun,nak gi perang,apa salahnya pun..lagipun,confirm2 tony fernandes yang sponsor,so korang xyah la nak bising2 konon menghabiskan duit rakyat,itu ini bagai,haih,melayu,melayu,bila la nak cerdik sikit otak tu..

    ReplyDelete
  26. askar lulusan counter strike & call of duty, bagi dape komen mmg komen bodo la, p basic trainning army dlu la bru bole bg komen, naik kapal terbang air asia pon nk kecoh 1 dunia .. dont be a political clown la brader ..

    ReplyDelete
  27. Commercial airliner sebenarnya lagi selamat kerana dia tak ada logo tentera, so musuh tak akan serang guna anti air missiles.

    ReplyDelete
  28. http://articles.chicagotribune.com/1990-08-18/news/9003090233_1_civil-reserve-air-fleet-activate-flights

    Cuba baca ni. Kalau tak faham lagi, sila pergi bunuh diri.

    ReplyDelete
  29. Hmm,I'm sure orang kat Philipines pun xkan kutuk mengutuk sesama sendiri cam nii walaupun puak yg menceroboh Sabah tu org Filipino yg berlainan agama n bangsa.Bg depa,the moment org mereka kena serang di negara luar,everyone become brothers n sisters,melupakan konflik antara mereka.Tapi kita kat sini bkn nk bersatu,tapi dok kutuk sesama sendiri.Bravo!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ye je kau sure.
      Kau pilipin ke?
      Kau pikir guna pepek ke?

      Delete
  30. Mengapa bukan MAS? kan MAS ada masalah kewangan, support la dia org. Dulu kan dah banyak kali guna servis MAS. Walau bagaimanapun, semoga tiada lagi kehilangan nyawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. sb tu la xgune MAS. MAS ad masalah kewangn. xkan nk sponsor lg =,='

      Delete
    2. zuhir bodoh.budak2 counter strike.

      Delete
    3. Anon 16:41 mak ko bodo masak pakai vest ngan helmet.ganti sudip tak pakai cota.

      Delete
    4. minyak panas der... nie sure zuhir budak counter strike ni

      Delete
  31. ape la sengal sangat korang ni..ATM dah lama guna airasia la..dari tahun 2006 dah guna..baru sekarang nak kecoh..ini semua salah politik!!!

    ReplyDelete
  32. bodoh la,ini pun dipolitik kan ke? bangang.taksub.Bodoh nye Puak.memang macam puak Syiah.

    ReplyDelete
  33. sume ni salah anwar..tadi kucing depan umah aku mati pn sbb salah anwar

    http://motor2u.my/index.php?page=item&id=105

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa ko dok hentam umno tu x beringat..bile kate salah anuar brahim dah tibe2 wat lawak hanjing cam nih..n. ajis betul..

      Delete
  34. Sila pegi laman web MKN dan cari HANRUH ( Pertahanan Menyeluruh). Bila ada keperluan, semua aset x kira awam atau swasta boleh digunakan untuk mempertahankan negara?

    ReplyDelete
  35. salute kat wira negara....
    teruskan berjuang...!!!!!

    ReplyDelete
  36. Aisey..kesian org2 askar..br naik air asia dh kene bambu kene tibai..blum lg naik 1st class ke bisnes class MAS ke..

    ramai yg memberikan pendapat dan bercakap mungkin sbb nk tau knape itu dan knapa ini..tp cuba tgk dr sudut positif..mesti ade strategi yg telah dibuat..yg penting selamat

    aku sebgai askar wataniah pencen, mendoakn semua nya selamat..

    ReplyDelete
  37. Salute to the author of this blog!
    Hopefully every Malaysian soldiers and police can return to their home safely after this case ended.

    ReplyDelete
  38. naik MAS, semua pakat duk lena ja.. tentera lena, tau2 kena fire dah hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu xcukup rehat agak2 cemana nk p perang ek? agak2 la nk balun pon bro

      Delete
    2. pencacai dap dah mai.

      Delete
  39. Salam, eh jap jap... dulu mase ambik student dari Mesir pakai C 130 kan..? so selesa ke ?

    maaf bukan nak provok... tapi ia juga satu pengetahuan baru utk saya yg selama ini penghantaran tentera memang guna pesawat komersil...

    ReplyDelete
  40. mesir dulu sbb da emergency. pesawat komersil mana leh msk suka2 hati mcm pesawat tentera

    ReplyDelete
  41. Bodoh punya melayu.
    Gaduh sama sendiri.
    Cina dan india juga yang run the country and clean up the mess caused by the malays.

    ReplyDelete
  42. NewMalaysiaOrder4 March 2013 18:12

    Hercules is specially designed for UNPREPARED RUNAWAY TAKEOFFS, MEDICAL EVACUATION and CARGO TRANSPORT AIRCRAFT. While the original commercial aircraft is specially designed for COMFORT of passenger.

    U.S uses commercial aircraft to enter Syrian Air as report in
    http://edition.cnn.com/2012/10/11/world/meast/syria-civil-war

    ReplyDelete
  43. skang ni xkesah ar diorg nk naik aper.. jnji dpt hapuskan musuh dgn selamat.. ye pn pembangkang xpyh ar bk bgkang sume benda.. rilek suda.. ak pn pembgkang jgk.. doakan semoga askar2 kita berjaya n pulang dgn selamat.. apa2pn yg ptg ABU.. ini kali kt kasi tukar..hahahaha

    ReplyDelete
  44. Pikir2 kan lah..hercules mempunyai pelbagai defense system seperti flare yg bleh dilepaskan bila diserang roket anti air atau rpg, ni kan air asia normal komersial plane camni, klau lah ditembak sebiji rpg, tentera kita semua akan mati syahid tanpa perlu berjuang sebab xda defense system, xda radar, xda communication dgn military base. tiap tahun berjuta2 duit allocate tuk pertahanan negara, bila musuh memang dah sampai, kita nampak persiapan kita yg sebenarnya..klau yg seludup masuk ni bukan 200 org tapi 2000 org bersenjata, rasanya dah byk tempat dah ditawan tanpa persediaan sebegini..adakah begitu senangnya bleh menyeludup masuk ke negara kita tanpa diketahui? klau camtu dadah, senjata semua pun sama la boleh? penghormatan tertinggi bagi wira2 negara yg terkorban baik pun yg sedang berjuang. xda kompromi, they are the best, bukan semua yg sanggup buat gitu berkorban tuk negara..tapi please give them the best treatment, best equipment and most important their safety comes first!

    ReplyDelete
  45. hey! i think better stop sharing, it's like leaking our own army forces info out there, anyone can see this including the enemies!

    ReplyDelete
  46. pembangkang bukan taw ap.. keje dorang membangkang je.. pembangkang yg baik membetulkan dasar.. cube suruh dorang angkat senjata.. pegi perang kt lahad datu.. ak rase menyorok dlm lubang je dorang..

    ReplyDelete
  47. hail hitla!!

    ReplyDelete
  48. from my point of view...

    what has been pointed out maybe true and most likely be true...
    but why does the citizen of malaysia react so harshly once this photo was uploaded...
    the answer is fairly simple...
    as corruption is a culture in the barisan nasional is no longer a secret to all, anything posted on facebook or any news can be twisted and related to corruption commited by our government even if its not...
    especially in this case when military plane engine went missing a few years back and the purchase of a military submarine started alot of story back then...
    the government have themselves to blame if we the rakyat misjudge them as it is them who planted this kind of mind set and physcological effect in the rakyat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. so ko punye geng x corrup ke??

      Delete
    2. english pls?

      Delete
    3. it is not because of corruption . it just jealousy .. plain n simple

      Delete
  49. Anon2 di atas yg macai PKR ni sure sekor2 bottom si anuar al jiburi....puihhh

    ReplyDelete
  50. anyway it is a good explanation~ i deserve my retrospection ~ however, ur explanation is only work for this situation when this war is not taking consideration of attack from enemy by air forces~ but when there is a real war which taking consideration of attack from enemy from land, air, and sea~ commercial flight is not a good way to send our heroes to warzone~ I personally like ur explanation on this issue becoz i hate those ppl judge so fast base on other people or stranger explain anything which single photo and without knowing and understand further details~ I hope we all can stay calm and remain neutral instead of politicize every issue~ let's pray for these fighter~

    ReplyDelete
    Replies
    1. i agree with you...

      bcz most ppl have negative mindset towards the bn government... which is why in any possible condition, the government will take the blame even when its not their force... however, it is clearly their fault that they lose rakyats faith in them because corruption in the bn government is not a secret to anyone

      Delete
  51. http://www.facebook.com/CrazyMadDog lihat FB dia ni.. tolong nasihatkan kawan kita ni. Menyirap baca comments page ni.

    ReplyDelete
  52. LET US UNITE4 March 2013 18:48

    the enemy is laughing and cheering because there's no unity among the malaysian.. our own people is bickering over trivial matters. and yet we questioned why our defense is so weak? if we cant unite.. how we gonna suppose to face threats from outside when people from inside is stabbing each other..

    the most important now.. to protect our homeland, the safety of our people and to unite and show support.

    PLS PUT NAJIB, POLITICS WHATEVER WHOEVER CRAPS ASIDE FOR AWHILE.. THINK ABOUT SAVING MALAYSIAN LIVES AND OUR LAND IN SABAH

    ReplyDelete
  53. selesa? askar nk selesa2 k ble keselamatan negara on the line? logikny.. noob

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa kata askar2 tu sudah mau pergi mati, so kena kasi dia orang dok selesa for the last ride......
      belum lawan sudah fikiran kalah mau mati, macam mana mau menang ? bodo punya budak2 mat rempit semua tu

      Delete
  54. ketika misi ops piramid pn gne air asia gk =D

    ReplyDelete
  55. now Only I realized that... our army Air transportation is by AirAsia.. Biasa la... Malaysia always last minute.

    For America case is a Long Haul Flight & summore they are sending thousands of American Troops

    1) Ours here the distance not far as compared to America to Middle East
    2) Furthermore, Malaysia are not sending like thousand of troop to Sabah

    As conclusion, Malaysia always relax saje... never expect someday we will encounter Invasion/War.

    Maybe our TUDM never conduct any maintenance on their transport aircraft and afraid to use it for operation that required to carry a number of troops.

    Total Failure!

    ReplyDelete
  56. Semua pundek! pundekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !

    ReplyDelete
  57. Memanglah lebih selesa. Kalau macam tu, tinggal kat hotel 5 bintang aje lah. Kemah2tak selesa. Nak urut2 lepas bertugas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. polis rasuah kuat, askar suka dok selesa, sapuMalaysia boleh!

      Delete
  58. bende ni pn nk jadikan politik...org luar negare dh buat kacau dlm negare pn org malaysia x nk bersatu..nk gaduh pasal politik dlm negare sudah la

    ReplyDelete
  59. Fuhh!
    Korang ni byk yg nmpk perkataan SELESA tu je.

    Part yg LEBIH RAMAI TENTERA DAPAT DIHANTAR SERENTAK dan part MENGOPTIMUMKAN PESAWAT HERCULES SEBAGAI PENGANGKUT BEKALAN korang x pandang langsung.

    Selesa sejam dlm penerbangan x dpt membayar keperitan mereka perlu di medan nnti

    ReplyDelete
  60. I know you're probably not going to read this because it's in English4 March 2013 19:50

    The true story behind the US troops being transported with United Airlines
    http://www.nytimes.com/2005/01/22/business/22air.html?_r=0


    The Civil Reserve Air Fleet is part of the United States's mobility resources. Selected aircraft from U.S. airlines, contractually committed to Civil Reserve Air Fleet, support United States Department of Defense airlift requirements in emergencies when the need for airlift EXCEEDS the capability of military aircraft.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_Reserve_Air_Fleet

    ReplyDelete
  61. Tepuklah buah dada, tentu ada selera - hahaha

    ReplyDelete
  62. Amerika syraikat itu nak serang Iraq/Afganistan dan perlu bantuan dari komerisil pesawat, memang masuk akal sikit tetapi sekarang kita hanya nak pertahankan negara kami dari golongon..."terrorist" atas tanah air sendiri, itu pun perlu kita hantar askar yang ramai guna airasia? Sabah/Sarawak tak ada tentera yang station kat sana ke? Kalo pertahanan Malaysia memang begitu teruk, Indonesia atau Philippines boleh ambil Sabah/Sarawak dalam beberapa jam saja.

    Mungkin kita boleh merujuk blog ini untuk informasi yang melanjutkan, benar atau tidak saya tak tahu tapi ia memang membagi pendapat dari segi yang lain.
    http://pahangdaily.blogspot.com/#ixzz2MXXvrs00

    ReplyDelete
  63. " Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati nurani, semuanya itu akan diminta pertanggungjawabannya." Al-Isra': 36

    " Ingatlah ketika kamu menerima berita bohong itu dari mulut ke mulut dan kamu katakan dengan mulutmu apa yang tidak kamu ketahui sedikit pun dan kamu menganggapnya remeh, padahal dalam pandangan Allah itu soal yang besar." Al-Nur : 15

    ReplyDelete
  64. ni semua propaganda jew....ade je yg xkne asalkn berkait rapat dgn bn...semua useha kebaikan,smue dipandng jahat,dan diperlekehkan....bodo pencacai anwar ni gn tien chua....dpt pijak jew kpalenye tu,...dasar hati syaitan....ke da lame sgt nk rase darurat mcm dlu lg...da menumpang pon xbersyukur lg puiih..

    ReplyDelete
  65. Ya Allah kau berikanlah petunjuk kpd hamba2 Mu...kerana setiap percakapan yg dikeluarkan tidak selaras dgn agama Mu...

    ReplyDelete
  66. Aku malu aku org melayu. Aku malu aku orang malaysia. . Aku janjh aku cri duit byak2 untk bwak kaum kerabat aku blah dri ngara bodo ni. . Mcm bodo. . .

    ReplyDelete
  67. Takut bila tengok sikap2 manusia akhir zaman ni. Makin teruk pulak. Melayu sama melayu, kemungkinan besar islam sesama islam. Seronok posting duk keji orang lain sebab KONONnye orang tak kenal dia, So slambe la nak type ape pun. Pedehal kan? Tapi selamat kat dunia je, esok lusa dah mati pandai2 la jawab. Haha. Korang yg ade duit lebih (yg islam khususnya) tu bawak2 la beli buku tentang islam ke beli tafsiran al quran ke buat tambah ilmu agama sket. Confirm lepas baca terus insaf (macam aku) yg tak insaf tu SAH Allah SWT dah gelapkan hati dia. Padan muka! :DD

    ReplyDelete
  68. I only accept the last reason, the ATM plane is better for logistic movement of supplies. But why we only have 15 planes for supplies, but Air Asia have tonnes of A380? Any ideas? BN is still super corrupted as usual, probably the price for 15 ATM planes costs more then 150 A380...have you think of that?

    ReplyDelete
  69. sambung lagi sket, jangan duk hadap pc/laptop jadah tu suma 24jam duk baca cerita yg hang sendiri tak tau kebenarannya (p beli tafsiran al quran pastu baca k) Pastu dgn penuh rasa bangga duk share sana sini. Kalau tak betul, jadi fitnah da. Dosa fitnah lagi besar dari dosa membunuh. Better hang p bunuh orang je camtu. Dan kalau betul pun, hang kena tampilkan saksi. Taw dak SAKSI tu apa? jgn p bawak saksi dari kalangan org2 mcm hang jugak yg tak ley pakai. Bawa saksi yg pernah menyaksikan sesuatu perkara dgn mata sendiri, mendengar dgn kedua belah telinga sendiri, menghadapi sesuatu perkara tu dgn sendiri, pastu baru bole nak sembang kencang ye adik2.

    ReplyDelete
  70. anwar ibrahim perdana menteri ke 74 March 2013 20:34

    Aku yg jemput mereka.apa adahal?

    ReplyDelete
  71. Hapuskan UMNO yang mengancam perpaduan bangsa kita dan hentikan penberian IC kpd pendatang asing dan hapuskan semua ahli politik yang memperbodohkan rakyat selama ini.Baru kita dapat hidup dengan aman dan makmur..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails