Monday, 2 January 2012

Serius Konsep - PoeTree : Cara "Pengkebumian" Mesra Alam (6 Gambar)


This is Nice

Personally speaking if religion is not an issue I would like to be cremated when I die. I think cremation is the best way to get rid of my decaying piece of shit carcass. I would not take up a plot of land BADLY needed by living human beings just to store dead body. Apa yang tinggal hanyalah debu yang boleh dibuang kedalam air. No traces of my rotten existence will be left on earth! HAHA! Margaux Ruyant seorang pereka Perancis mencipta PoeTree iaitu bekas penyimpan debu mayat yang mesra alam. Margaux mendapati terdapat banyak kes debu mayat terbiar bila waris tidak lagi peduli. Nak dibuang takut dikira insensitive. Jadi bagaimana nak selesaikan masalah sebegini? PoeTree ialah balang abu mayat yang diperbuat dari porselin dan gabus. Pokok boleh ditanam terus kedalam PoeTree dan debu mayat kini menjadi kompos nutrien. The dead providing life to the living. Sangat poetic dan bermakna sekali. Apabila pokok semakin membesar ahli keluar boleh menanam terus Poetree diatas tanah. This is a very nice idea.





Laporan asal TreeHugger

24 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. and i love how we feel the soul grow seeing tree growing

    ReplyDelete
  3. Org Malaysia dah lme ade..notice the creepy pokok beringin dkt tanah perkuburan? Muhahahahaha...

    ReplyDelete
  4. btw cremate process mnyumbang kpd pncemaran udara.

    ReplyDelete
  5. tumbuh pokok lepastu ada buaian blh main sambil nyanyi2

    ReplyDelete
  6. Betul tu pencemaran bahan kimia ataupunmembazir tenaga. Buat je style Mecca, bila dah reput mayat baru akan ditanam bertindan atas tanah yg sama. Org melayu je suka reserve kawasan tanah tu utk dia sorg, siap buat batu2 keliling kubur padahal benda tu salah d sisu agama..mengikut jerat cina pun ada.

    ReplyDelete
  7. kalau bukan kerana agama la,

    aku nak dermakan segala organ yang boleh diderma.

    selebihnya dijadikan makanan haiwan.

    atau mungkin manusia. masak hidang kat kenduri arwah. lagipun dosa makan daging manusia sama macam fitnah je kan.

    aku rasa membazir bila daging aku dibiar mereput dalam tanah.

    ReplyDelete
  8. reincarnation jadi monyet officially outdated.

    2012 reincarnation is tree.

    ReplyDelete
  9. WELL ITS A GUD IDEA ANYWAY,U WILL LIVING AS A TREE ON ANOTHER LIFE LOL

    -Megat,JB

    ReplyDelete
  10. kalau tanam pokok durian tak pun mangga pun sodap. ade buah nanti, boleh makan. indirect cannibalism, hahaha

    ReplyDelete
  11. aku 1st, g mampos,1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st 1st

    ReplyDelete
  12. i love liya,yes

    ReplyDelete
  13. i love you too fizee

    ReplyDelete
  14. when i die, i want one of these.

    ReplyDelete
  15. dont say kalau in islam

    ReplyDelete
  16. Rest in peace, Jack Smith.

    ReplyDelete
  17. Am i the only one who thought of "tree of life" of avatar??

    Cool

    Maybe boley jadi the eldar tree dalam lord of the ring

    Huahuahuahuahua

    ReplyDelete
  18. 1MALAYSIA STORE is an Online Shopping Store that sells any stuff and gift items exclusively for ladies at reasonably priced price with good quality.

    http://www.1malaysiastore.com.my

    ReplyDelete
  19. jahil gila percakapan. apa yang Allah perintahkan tuh dah terbaik dah. Sapa kau nak ckp benda ni pulak lebih baik. org jenazah seboleh-boleh jgn disakiti. nih nak hentam g bakar terus. nice!

    ReplyDelete
  20. 1) mende lah ngko ni obe... saje je an nak kasik org gaduh an.. nk kejar hit je lebey.. x racist kunun.. diam2 sudah la.. sensitip do mende ni.. (yg tak rasa sensitip tu, steng2 je cam aku) diorg pindah ke 9gag baru ngko tahu.. eh, dah try 9gag.. best wo!!

    2) pastu, jiran akan nampak kite bercakap dengan pokok sedangkan kite tengah bercakap dengan ansestor kite.. tolong la paham sikit org lain.. kahkahkah

    ReplyDelete
  21. pokok manggis best!

    ReplyDelete
  22. bijak2...
    patut tanam pokok apel
    xpun mangga..rambutan ke...
    dengan baja yang bernutrien mesti pokok berbuah lebat punye

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails