Monday, 20 February 2012

Serius Fakta - Kisah Disebalik Gambar Terkenal Sami Thich Quang Duc


Rage Against The Machine


Gambar diatas ialah antara gambar paling terkenal didunia. Jika anda peminta kugiran Rage Against The Machine, gambar diatas digunakan untuk muka depan album pertama mereka. I first saw this image on an RATM album and always wondered what the hell was the picture about. I totally forgot about it until The Wife asked me "Kenapa lelaki ini membakar diri diatas jalan?" while on our wy to Lagkawi. What a good question by Miss Mean. So mari kita selidik kisah disebalik gambar ini.

Gambar dibawah ialah gambar Sami Thich Quang Duc yang membakar dirinya sebagai tanda protes terhadap kerajaan pimpinan Presiden Vietnam Selatan Ngô Đình Diệm. Ngô Đình Diệm seorang Kristian Katolik mengamalkan prosekusi terhadap warga Vietnam yang beragama Buddha. Penganut Buddha dilayan seperti rakyat kelas kedua walaupun mereka terdiri dari 80% penduduk Vietnam Selatan. Minoriti menindas majoriti dan hak beragama mereka dihadkan. Sebagai contoh bendera Buddha tidak boleh dikibarkan pada Hari Wesak tetapi bendera Vatikan boleh dikibarkan semasa hari keraian Katolik. Ramai pegawai kerajaan Vietnam Selatan menganut agama Katolik semata-mata untuk memastikan mereka tidak dipecat.

Sami Thich Quang Duc membakar diri beliau bagi mendapatkan perhatian dunia yang menutup mata terhadap ketidak adilan Presiden Ngô Đình Diệm yang pada ketika itu mendapat sokongan Amerika Syarikat didalam peperangan Vietnam ketika itu.

Sami Thich Quang Duc membakar diri beliau diatas jalan di bandar Saigon pada 11 Jun1963. Pada hari tersebut beliau dan 350 sami Buddha yang lain berarak beramai-ramai . Setibanya di persimpangan jalan berhampiran Istana Presiden, Sami Thich Quang Duc keluar dari kereta yang dinaikinya. Seorang sami lain meletakkan bantal diatas jalan dan Sami Thich Quang Duc duduk diatasnya. Kemudian seorang lagi sami menuangkan 5 galon minyak keatas tubuh Thich Quang Duc. Beliau membaca mantra memuji Buddha sebelum menyalakan mancis dan membakar dirinya.




Thich Quang Duc terbakar dengan marak tetapi menurut saksi yang hadir beliau langsung tidak bergerak dari posisi meditasi lotus beliau maupun mengeluarkan bunyi. Semasa beliau terbakar pihak polis cuba memadamkan api tetapi sami-sami yang berarak berjaya menghalang mereka. Apabila api semakin marak orang ramai dan juga beberapa orang polis mula menyembah Thich Quang Duc yang sudah hangus terbakar. Selepas 10 minit api terpadam dengan sendirinya dan mayat Thich Quang Duc dibawa ke sebuah kuil oleh sami-sami yang lain untuk dibakar dengan sempurna.

Lapan hari kemudian jasad Thich Quang Duc dibakar sekali lagi dalam sebuah upacara pengkebumian.. Disni berlaku kejadiban dimana jantung beliau tidak terbakar walaupun bahagian tubuh beliau yang lain terbakar menjadi abu. Para penganut Buddha Vietnam percaya ini petanda beliau seorang lelaki suci. Sejak dari hari tu beliau diangkat menjadi seorang Bodhisattva , sebuah pangkat seakan WALI didalam agama Buddha. Beribu-ribu warga Saigon juga mengaku melihat wajah Buddha menangis di atas langit pada petang hari kematian Thich Quang Duc .


Selepas beliau maut dan berita jantung beliau tidak dimamah api pihak kerajaan Vietnam Selatan cuba merampas abu dan jantung beliau tetapi tidak berjaya. Pelbagai taktik digunakan kerajaan Ngô Đình Diệm untuk menghalang penganut Buddha dari bangkit mementang kerajaan. Gambar yang anda lihat diatas sekali ialah gambar yang diambil oleh Malcolm Browne dan ianya tersebar ke seluruh dunia dan menjadi simbol penentangan terhadap kerajaan Ngô Đình Diệm. Malcolm Browne sendiri memenangi anugerah Pulitzer dalam kategori Gambar Tahunan Terbaik




Tapak dimana Thich Quang Duc membakar dirinya kini terbina sebuah memorial. Kereta yang beliau naiki kini disimpan disebuah pagoda sebagai peringatan kepada generasi akan datang.


So there you go. Cerita disebalik antara gambar yang paling terkenal dunia.

Laporan asal WIKIPEDIA

125 comments:

  1. barua susah gila nk post

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko wat malu geng2 anon jer. 1st la bodoh..

      todi la obe giler honeymoon sampai typo ko nyer tajukkan hahaha

      Delete
    2. alhamdullilah..akhirnya beliau selamat tiba ke neraka

      Delete
    3. bawah gua mana? batu cave? bingai lembu

      Delete
    4. Inilah anon paling pukimak kat dunia ni, macam tak reti2 lg ckp first! Naharoom!

      Delete
    5. yes firsttttttt!!!!

      Delete
    6. bodo punya anon...cakap first la bodo

      Delete
  2. pertamaxx kompleks

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. bodohnya kau!

      Delete
    2. kepala hotak ko first

      Delete
  4. alaaa.. xsempat 1st

    ReplyDelete
  5. Yang aku tahu - sami Buddha tu bodoh nak mampos ( memang nak mampos pun - bunuh diri )
    Yang untung dan cerdik nak hidup pun ialah - Malcolm Browne sendiri yang memenangi anugerah Pulitzer.

    Beginilah nasib orang kita Asia berbanding Eropah (kulit putih)...apa2 hal pun diorang yang lebih cerdik mengambil kesempatan dan bijak membuli bangsa2 yang bodoh supaya terus menjadi 'tuan besar' dan kaya-raya sampai bila2.
    Negara2 Islam yang banyak minyak pun diorang gemar kuasai supaya bangsa2 lain akan terus dijajah/ditindas / miskin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba ko tanya dia..

      Delete
    2. Bodoh? BODOH? Look bro, bunuh diri tu memang berdosa, tapi apa yang dia buat tu tak bodoh.

      He took a stand. People were ignoring the pleas of the Viets. Imagine the oppression that was happening at the time, which was so bad that it drove a person, a monk, to believe that that self-immolation, was the only thing that could bring attention to the country's woes. And it worked. He brought the world's attention to Vietnam. His image become the symbol of the Diem regime's oppressiveness. It eventually led to the downfall of the Diem regime.

      Oh, dia memang tak dapat duit, tak dapat Pulitzer. Tapi dia dapat menggulingkan seorang diktator di negara dia, for his fellow countrymen, demi kebaikan negara dia.

      Bodoh? Yang bodoh tu kau bahlul.

      Delete
    3. blah lah kau anon bapok! shuh2

      Delete
    4. sesiapa yang sanggup membunuh diri sendiri tetap adalah manusia yang tidak bijak sama sekali walau apa reason sekalipun

      Delete
    5. bla bla bla

      rasa bagus sgt lah tu bapok hijau

      Delete
    6. tell that to suicide bombers around the world who incidentally happens to be muslim too.

      Delete
    7. ko ni mmg bodo katak hijau..

      these monk apparently died for nothing...kerajaan vietnam selatan bukan jatuh sb gmbr die lol...

      sebab vietnam utara a.k.a komunis serang and konker vietnam selatan!
      xde kene mengena pon....it's all about 'domino theories'...

      seme org vietnam sibuk nak lari dr peperangan...xde masa nak pikir ' eh..sami budha tu dah mati syial...'

      and the next you know..some of them managed to came malaysian shores at that time...

      Delete
    8. melawan pemerintah haram hukum nya...

      Delete
    9. apa lak bodoh..tu dah cara perjuangan depa ikut agama depa.... cuba bandingkan dgn orang melayu yg baring dgn bendera palestin atas jalan masa peralihan kuasa kat perak dulu... tu baru bodoh bebal...

      Delete
    10. Kalo camtu, mamat kat tunisia yang bakar diri sendiri tu bodoh gak ke?

      Delete
  6. EMMM.. wonder why blog obe agak sepi skang...?

    ReplyDelete
  7. sebab encik obe sibuk dengan keluarga,komitmen lebih sikit skrg ini.. tp post2 mmg terbaek

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. menyemak lah kau ni bnyak kau je komen.bodo

      Delete
    2. tu lah..wei thehellwiththeworldtoday kau pergi mengaripap mak kau kat dapur lg bagus la der..bangsat tul.

      Delete
  9. this should be in FOA.. what ever happen to FOA??

    ReplyDelete
  10. Bodoh peminta Rage of the Machine! hahaha! peminta!

    ReplyDelete
  11. As long as he doesn't go out on the street and blow innocent people up lol!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oni Muslims...

      Delete
    2. fak both of u.takyah nak bajet2 spiking kat sini.

      Delete
  12. i love this post. Lama dah tak baca tulisan Obe yang panjang-panjang macam ni.

    ReplyDelete
  13. Lapar reply? kehendak kau takkan terkabul.

    ReplyDelete
  14. http://www.youtube.com/watch?v=btY_Iuh71MA&feature=related ni ada clip video acara panggangan tue

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. yuhuuuu i datg lagi syg~~~
      u takut eh..jgn tengok tu.tengok i je xpe.

      Delete
    2. kaki caper gler,,kalau takat 2 je kau komen bek xyah komen,,ke saje tayang muke?pfffffttttt

      Delete
    3. blahlah kau anon bapok!

      Delete
    4. haha tak nak ngalah kau..ye..biasa nye bapok x suka kat prempuan.. pfffttt tu kene buasir

      Delete
    5. saja nak expose diri. kat realiti tak laku, kat blog obe ni je la dia rasa dihargai sikit.

      Delete
    6. anon bapok? kat atas ni ke kekeke hai lilyana........muaks! jom g i city mlm ni.

      Delete
  16. Awesome, the good old article is back, instead of just a paragraph with some photo and tons of stupid anon comments.

    Miss Mean, please keep asking more interesting question.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I agree with Kah Weng Feb 20, 2012 01:36 AM!

      Cheers for Miss Mean!

      Delete
    2. cheers for anon

      Delete
    3. fuck u kah weng

      Delete
  17. Suka baca information macam ni. Sejarah dunia yang aku sendiri tak pernah nak tahu. good information from you obe. aku lahir 1992 perlu banyak belajar lagi daripada korang yang lebih tua. tq obe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2.titew pon shukew.titew baru lahir smalam.

      Delete
  18. hmmm kalau gambar yang famous ni ada yang versi color. Kat mana artikel yang ada post pasal gambar ni tapi yang versi color.


    Kalau golongan majoriti tindas minoriti, takpe. Tapi bila golongan minoriti tindas majoriti, itu namanya tunjuk berlagak sangat!

    ReplyDelete
  19. da mati baru dier tau alangkah bodohnye tindakan itu, tapi sudah terlambat

    ReplyDelete
  20. for me to die with faith is more honorable than to live in cowardice.
    you guys are all spurting bullshit because his faith is with budha.
    if his faith is the same with yours, you would praise him to no end.
    such is the hypocrisy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. will not. our faith forbid suicide no matter for what reason.

      Delete
    2. absolutely agreed~

      Delete
    3. Cha = U know nothing F

      Delete
    4. cha, u tulis ape? kami anon tak faham bahasa inggeris. kami belaja tak pandai.

      Delete
    5. s u i c i d e------------->straight to hell

      Delete
    6. Awesome thought, Cha! As a Muslim, suicide is forbidden. But to impose that judgement on others who have a different faith, is beyond silliness. I really respect his courage and determination to make a change during that time. Pengomen-pengomen yang cakap pasal isu2x neraka, forbidden etc nih, sile lah lihat pada konteks yg sebenar yer...

      Delete
    7. Cha..

      sembang jer lebih...u olso the same..bcoz u still...alive!!

      goshh..some people...just talk crap

      Delete
    8. To Salim & anon 05:19,

      Can you please elaborate those suicide bombers in the middle east? Kalau tak silap, they share the same faith as yours...

      Delete
  21. Replies
    1. hai hanjing chan. nape u tak ambik gambar mulut muncung sampai ke jakarta?

      Delete
    2. kenapa jakarta.nenek kau kat sana ke.

      Delete
  22. Good post.New knowledge gained.Thanks Obe.Keep posting interesting facts n news.Tired of those stupid comments/argument by anons n the rest.If u got nothing good to say,its good to say nothing.To those anons,grow up.Its sickening to read your stupid comments/jokes...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa suruh ko baca? kalo taknak baca anon komen, baca isi cukup la. skang sapa bodo?

      Delete
    2. komen anon pun kdg2 tu lawak gak...hahaha

      Delete
    3. konon2 matang sangat la komen dalam bahasa omputeh tu.

      Delete
    4. Pegawai Tadbir Anonymous N4122 February 2012 at 08:14

      Ixora adalah andartu yang terdesak mencari pasangan hidup..kesiannnn

      Delete
    5. noo..cube kamu semua anon d atas..bukak minda dn terima komen dgn terbuka..kamu bile komen org kamu x rase apa..tp bile kamu d komen kamu mrh..tu la yg dikatakan bodoh tahap gaban..ya aku juga anon..becoz aku bukan komen selalu..tp aku suke byk komen tyuk tahu respon pd post yg obe keluarkan..jd bile aku tengok semua cm haram j..aku juga raser spt ingin memanggang anda dn daging anda d beri pd anjing supaya yg len insaf tuk beri komen yg ilmiah
      not too ilmiah tp bijak!!ok??

      Delete
  23. One more RATM icon. "Ernesto Che Guevvera"..Freedom yeahh.

    ReplyDelete
  24. ni la bila berfikir pakai kepala lutut..

    ReplyDelete
  25. Obe kamu ni a natural storyteller. teruskan menulis!

    ReplyDelete
  26. aku hanya teringat satu benda je ----> DHALSIM Street Fighter

    BOGA FIRE!!! BOGA FIRE!!!

    ReplyDelete
  27. woh.....haha ak rsa dia ni dpt kecederaan kt luar je organ kt dlm x kne...haha

    http://www.ohsenyum.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. awek dulu tak secatik awek la ni..pakai macam babi pakai stoking getah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..baru aku tau babi pakai stokin getah....apepasal aku tak pernah tahu selama ni

      Delete
  29. http://denaihati.com/insentif-tunai-untuk-setiap-trafik-ke-blog-denaihati

    ReplyDelete
  30. HahahHHHA ak dtg blog obe skng sbab nk bace komen anon je lolol

    ReplyDelete
  31. silap fakta ko obe..hahahah..tulah dok melancap jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg melancap tu kau. DIa dah kawin la dol.

      Delete
  32. alaaaa titew nak jugak jadi first. menciw menciw

    ReplyDelete
  33. Sadis sey...Respect giler..
    Ni baru betul org yg nak menentang kerajaan..
    Legend beb legend.. Daripada korang yg sengal bodo xtahu ape2..sedap2 komen x tentu pasal mcm org bodo..sedar sikit korg tu manusia ke ape.. Skrg ni satu dunia kenal dia..Dunia ade kenal ko? xde kan? FXXKface anon..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye mmg satu dunia n penghuni neraka kenal dia..x di nafi kan..

      Delete
  34. sami tak boleh kahwin kan? andai kata semua org kat dunia nih nak jadi sami... populasi manusia akan pupus dalam tempoh berapa tahun ek? my guess is 70 years.hahahaha.

    ReplyDelete
  35. respect you obe for highlighting things that we hardly know. Reading this makes me really miss the FOA and I also miss the comments which make sense unlike all these comments from all these anons who can't even make a meaningful comment except for screaming "First!" babbling unintelligently (not that I'm intelligent' but at least, can you guys comment with some sense in it?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agreed. Kids nowadays. *sigh*

      Delete
    2. yaa..agree with both of you... we should be serious sometimes. What we write, it shows our attitude, right?

      Delete
  36. ahahahha lawak la komen anon anon sekalian~

    ReplyDelete
  37. celaka tol la anon sialan kat atas2 ni, perangai macam pundek, mesti dulu mak anon anon kat atas ni main cipap ngan negro, sial la

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko bkn anon ke bodoh?

      Delete
  38. just wanna tell u bro, ur blog still be my staple everyday. despite all the troll from anon.

    ReplyDelete
  39. tu dia...hangus di jilat api sebelum waktunya...

    ReplyDelete
  40. saya sayang la non semua...komen semua best2..muah! muah!

    ReplyDelete
  41. Fuck you he won't do what you tell him!!!

    ReplyDelete
  42. Bangang, kalau kau kagum sangat, kau pergilah masuk Buddha.

    ReplyDelete
  43. Kata Buddha bodoh kerana bunuh diri?... Yang islam itu bom berani mati pun kira bunuh diri.... Kita tidak nampak mana kebaikan atau keburukan.... Jangan lah salahkan agama lain... Dan janganlah burukkan agama lain... Kita bukan nak megahkan agama bandingkan mana yang TERHEBAT dan TERAGUNG agama... Kita belum tahu siapa tuhan yang SEBENARNYA yang ikuti ajaran sebenar... Kecuali mati.... Dalam ada berapa ribu jenis agama... Fikirkan sebelum lakukan... Kita bukan tuhan... Tidak tahu siapa tentukan dosa dan tidak buat dosa...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails