Sunday, 8 January 2012

Serius Shit - Bila Warga Nigeria Menentang Kenaikkan Harga Minyak (11 Gambar)


Demo Jalanan

Di Nigeria kini rakyat melakukan bantahan keatas pembatalan subsidi minyak oleh kerajaan pimpinan Goodluck Jonathan. Kerajaan Nigeria bercadang menggunakan USD 8 Billion yang berjaya dijimatkan untuk membina dan membaik pulih infrastruktur negara Nigeria yang sedang kronik. Kenaikkan harga minyak dari 64 Naira (RM 1.27) seliter kepada 141 Naira (RM 2.75) seliter membebankan rakyat Nigeria yang kebanyakkannya hanya mendapat gaji purata RM 6.30 sehari! Tambah menyedihkan walaupun Nigeria sebuah negara pengeluar minyak dengan 2 Juta tong sehari, kebanyakkan minyak kegunaan domestik diimport kerana korupsi yang melampau. Diangagrkan sebanyak 400 billion dollar wang rakyat Nigeria hilang kerana masalah korupsi diantara 1960-1999. What is even more depressing Nigeria is mostly Muslim. SADNESS!

Persoalan. Malaysia tak lama lagi terpaksa mengimport minyak untuk kegunaan domestik. Pada ketika itu subsidi pasti dihapuskan juga bagi memastikan pembagunan dapat dijalankan. Soalan saya ialah adalah anda akan menerima hakikat subsidi harus dihapus bagi pembangunan negara atau masih mahu emo dengan kerajaan kerana rizab minyak dah nak habis? Bincangkan.







Laporna asal Reuters

75 comments:

  1. aaaa TUKAR kerajaan...UNDI untuk UBAH
    Harini TUKAR esok HARGA MINYAK TURUN!!!

    kih kih kih kih kih kih

    ReplyDelete
  2. ke ampatttttt...... !

    ReplyDelete
  3. Oic Muslim FAIL!!!!

    ReplyDelete
  4. kami rakyat di bawah pemerintahan Najib dan bininye Rosmah Puaka berbanga kerana kerajaan Malaysia melepaskan satu telaga minyak kepada brunei. Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan!!! yeah!!!

    ReplyDelete
  5. ada pun pos yang edukesyenel. aku ingt obe dah mati dah. penangan tunang kena kutuk ke penangan rating blog makin turun?

    ReplyDelete
  6. Anon 00;28

    itu zaman pak lah lah bodoh. bukan 1 tapi dua. konon nak srkastik. ceh. info pun tak betul. pui.

    ReplyDelete
  7. si gemuk ni dah mula letew nk provoke guna agama. kau ni bila agak2 nya nak mati?

    ReplyDelete
  8. "Malaysia tak lama lagi terpaksa mengimport minyak untuk kegunaan domestik. Pada ketika itu subsidi pasti dihapuskan juga bagi memastikan pembagunan dapat dijalankan"

    ellooo.. Malaysia memang import minyak pun untuk kegunaan domestik.. minyak malaysia berkualiti tggi dieksport ke luar untuk cari duit pembangunan.. cakap fakta fail.. nampk bodoh disitu..

    ReplyDelete
  9. Anon 00.33

    lepas ni banyak la tukang penjilat lubang bontot obe marah kau . jgn kutuk obe, kutuk tuhan tak pe.

    ReplyDelete
  10. siapa perasan tunang obepig kat gambar no.9? HAHA

    ReplyDelete
  11. majlis peguam dia ada sebijik cm ambiga..hahahahahahahah

    ReplyDelete
  12. Anon 00.40

    tunang obe t keling lah. bukan negro.
    wait. I see what you did there..

    ReplyDelete
  13. Meen keling ada dalam gambar ni,cuma itam n hidung tindik je menyebabkan dia x menonjol

    Obe boleh pergi mampus!!!jauhi blog serius!!!

    Meen keling bodoh

    ReplyDelete
  14. Anon 00.40

    HAHAHA. babi lah. tunang keling bertukar jadi tunang nigeria. dah naik pangkat la tunang kau obe

    ReplyDelete
  15. Mana scammer2 depa yg terer kon pompuan Malaysia, gi la scam kerajaan korang balik

    ReplyDelete
  16. ramai nye yg anti-obe dan tunangnya. anjat boboy...

    ReplyDelete
  17. ramai yg datang komen ni semata-mata nk kutuk kau dgn tunang keling negro kau je. jangan perasan lah org dtg sbb info-info pencong kau ni. boo obe suck. lame pos. nothing to do here.

    ReplyDelete
  18. mcm pokemon la tunang lu obe, boleh tranform ke peringkat kedua. stage 1 tunang keling then transform jadi tunang negro. lepas ni transform jadi apa plak?

    ReplyDelete
  19. This is my 2cent opinion,

    Mcm skarang, minyak still maintain lg lah and kerajaan fokus pd pembangunan.

    kerajaan boleh turunkan harga minyak. Tp, perlu subsidi giler babeng lah...budget pembangunan kene pergi ke subsidi minyak. Effect die, pembangunan negara lembab lah hanye kerana nak sedapkan hati rakyat...mcm mane negara nak maju.

    Pengorbanan kene dlakukan...but its kite punye choice. Nak harga minayak murah dan negara lembab maju or minyak maintain and negara maju.

    Lg pun kite kene kurangkan gune minyak and fokus pd green tech. NGV pun as option kpd petrol.

    salah silap harap betulkan

    -man-

    ReplyDelete
  20. Where's all the Nigerian prince(s)? Couldn't you scam your own government back to get back your money? Trololololololol!

    ReplyDelete
  21. ISLAM ISLAM ISLAM8 January 2012 01:55

    Aku tak faham la makhluk2 yang tak faham bahasa ni.

    Kenapa korang bengap sangat ke nak sedar yang negara2 yang dipenuhi orang Islam ni 'fucked up' sebab orang2 Islam sendiri yang tak Islamik?

    Obe bukan kutuk Islam, tapi orang Islam .

    Muslims should be shameful to be called Muslims. They don't reflect Islamic teaching at all.

    ReplyDelete
  22. ramai butthurt dgn subsidi minyak ker ngan kerajaan naik harga minyak?? haihhh hiudp PM kita -DS Rosmah Razak

    ReplyDelete
  23. Celaka punya pejabat agama. Pasal hal mcm ni la ada sesetengah org lebih suka berzina atau kawen lari kat Siam drpd kawen kat mesia ni. - (tunang keling obe)

    ayat atas ni aku cite dr twitter si tunang keling obe. patut lah. dua2 ekor sama je perangai..

    ReplyDelete
  24. kami dari gerakan persatuan keling perasan Melayu, mengutuk sekuat-kuat nya herdikan si tunang keling!

    p/s ayat aku pun dah jadi mcm keling dah...

    ReplyDelete
  25. ORANG ISLAM BODOH8 January 2012 06:31

    Kritikan2 bodoh di atas bukti lain mengapa negara Islam ni mundur.

    Tak payah tengok jauh2 sampai NIgeria. Tunggu je la bila krisis ekonomi eropah-usa berjangkit di Malaysia.

    ORANG ISLAM SEKARANG BODOH! Allah mesti laknat orang2 Islam macam ni.

    ReplyDelete
  26. i'm ExxonMobil staff in Malaysia, jgan risau simpanan minyak malaysia masih sgat banyak.dan minyak malaysia mmg x prnah dgunakan oleh rakyat malaysia sendiri. semuanya kegunaan minyak harian kita diimport dari arab saudi.minyak malaysia sgat berkualiti tinggi(rendah sulfur),smuanya dieksport ke ngara2 maju..untuk rekod, harga setong minyak arab 102usd, harga setong minyak keluaran malaysia 130usd..krajaan beli minyak murah dan dijual dgan harga yang mahal..jgan tertipu.

    ReplyDelete
  27. Nigeria... Model untuk buat DEMO 901...








    Polis bagi kebenaran... Hero Gagah Perkasa... FRU dok relax... contengan abstrek... Macam-macam daa...

    Jenama 901 semakin popular diseluruh dunia... 09/01/2012.. KL JAM TERUKKK...

    Rujuk Entri ini:
    http://che-armad.blogspot.com/2012/01/politik-jenama-901-semakin-popular.html

    ReplyDelete
  28. Negara majoriti islam sememangnya fail... Maju sebab kaya, bukan maju sebab bijak...

    Sabah-sarawak x sabar mau kluar dr malaya...

    ReplyDelete
  29. Saje Nak Komen8 January 2012 08:27

    first!!!!

    ReplyDelete
  30. Haha anon yg asyik kutuk tunang org tu..bajet nak troll obe letew tp kasihan tak dilayan...lepas tu bila ada org back up obe emo mcm anjing.Problem???

    ReplyDelete
  31. ANON 8 January 2012 07:10,
    KO cleaner ke kat exxonmobil tu?

    ReplyDelete
  32. kerajaan kalau boleh nak simpan reserve minyak tu selame mane yg boleh....pembangunan bukan setakat ari ni dgn esok je....memang dari dulu pe kite beli minyak import utk kegunaan domestik....so kena la ikut harga pasaran....byk subsidi kite dpt...aku check kt singapore...arge double kite....klu nk dimansuhkan aku mmg xsetuju sebab kerajaan still dpt untung jual minyak kite kt luar....dgr cerita british punya resevoir tinggal lasting utk 20 tahun je...same goes to US....diorg pun de kuar minyak sendri hokay.....that's why diorg tergedik2 nak dapatkan negara pengeluar minyak dalam tgn diorg...diorg dapati guna motive peperangan xeffective..coz menelan byk duit...so guna cara yg lebih senang dan bersih...mula2 jahanamkan ekonomi negara tu...easy peasy....ramai pemimpin corrupt...mcm main monopoli...ko bg diorg senang lenang dulu....pastu ko susahkan diorg kaw kaw sampai bangkrupt...n rakyat pun merusuh...dah merusuh...diorg amik kesempatan masukkan tali barut diorg jd pemimpin....lalalala.....dapat minyak....so....selagi negara tu pengeluar minyak...memang akan kena...dat's why la kerajaan klu bley xnk de affiliate langsung dgn segala bentuk ajaran wahabbi...diorg dh ban negara2 ajaran wahabbi sebagai negara terrorist.....kang xpsl2 je pulak kang....that's malaysia nih mengamalkan budaya kecut dan tunduk...lay low bak kate orang putih...negara kita kecik....xkuat....negara indo yg besar pun bley hancur.....libya dah kebabom...mesir dan abih dah...afganistan...pe yg tinggal ag? iraq...dh jd US version islam....somalia????...so tu pentingnye bila keperluan negara mesti melebihi kemahuan diri....look at japan....klu semua rakyat die asik nk semua...nak tu nak ini...nak subsidi, nak bantuan, nk royalti....tamadun die xkan jd mcm sekarang...byk2 contoh2 yg baik kite bley amik dari negara hentai tu....diorg xde agama pun...

    ReplyDelete
  33. Aku rasa obe ni bajet bagus..pandai dalam segala hal..dalam kepala hotak dia cume pandai kutuk je ape kerajaan dah buat..yang baik tu applaud la..yang salah,bglah kritikan membina..one last thing,ko ni makin lame makin mengarut..sedarlah diri sikit..umo dah lanjut..grow up!!

    ReplyDelete
  34. actually reserve myak mlaysia sgat bayak ok.. aku yg duduk kat upstream oil n gas taw la skit2.. recently je one of giant oil company just foun 1.3 trillion barrel reserve crude oil in sabah.. just m'sia pnye mnyak high grade n kne jual kat luar, n import mnyak yg low grade n sesuai for konvensional cars here.. myak m'sia pulak x leh kurang sbab bkan angggota OPEC, so redha jelah..

    ReplyDelete
  35. pukul 9 malam ini di kelab sultan ismail

    pukul 8 pagi esok di mahkamah jalan duta

    ReplyDelete
  36. Turunkan pemerintahan monarki... Baru negara jd lebih baik

    Tinggi hal agama, kalo lack skill memimpin.. Tak guna juga...

    ReplyDelete
  37. Manisah Dahari8 January 2012 11:01

    Yeah aku sokong Anon 8 january 2012 10:43 , turunkan monarki ! Raja-raja negara kita ni yg banyak songlap duit rakyat sebenarnya. Anak2 dorg pun sebok pergi berdisko kat the zouk. Dan lg satu, MAJUKAN SABAH DAN SARAWAK ! Kesian aku tgk dorg. Bumi dorg kaya dgn minyak tp prasarana dorg agak kurang sikit. Majulah Malaysia !

    ReplyDelete
  38. DONT FEED THE TROLL you know what i mean.

    ReplyDelete
  39. Kontrak Sabah n Sarawak berada dalam persekutuan Malesia akan berakhir tahun 2013. Selepas 2013 mereka bebas untuk memilih untk still dlm melesia atau blah.. Ekonomi kita amat bergantung dgn hasil bumi East Melesia. kalau blah penisular malaysia gonna be suck up!!

    ReplyDelete
  40. tomorrow should be end of the world 901 rule hahaha

    ReplyDelete
  41. inilah akibat drpd umat Islam tidak bersatu di bawah SATU NEGARA yakni NEGARA KHILAFAH. macam2 masalah berlaku krn umat islam dipecah-belahkan dgn negara2 kecik tanpa kekuatan.

    soutulmujahid.com

    ReplyDelete
  42. Kesian ak tgk 901 participants/promoter nie...sbb jd ALAT kpd dsai utk lepas diri dr perbicaraan/hukuman... fikirkan situasi ini: "Jika mahkamah putuskan dsai bersalah, adakah situasi akan menjadi aman juga? Adakah penyokong akan mendiam diri dan bersurai atau merusuh utk menggertak mahkamah?"
    What I can expect from here, It will not look good.

    ReplyDelete
  43. @SoutulMujahid : burit. nuff said.

    ReplyDelete
  44. Harga minyak pasaran dunia naik maka harga minyak yang kita import ke luar negara pun naik. Jadi kenapa naikkan harga minyak? Apapun sokonglah kerajaan Barisan Nasional. Rakyat kena tolong kerajaan weeii. Biar rakyat susah kerajaan tak payah buat apa-apa. Apa kes nak bagi subsidi banyak-banyak ni. Menyusahkan kerajaan tahu. Macam mana kerajaan nak beli beg tangan, kasi lembu duduk kondo, beli kapal selam, kapal perang, jet pejuang, hantar orang pergi bulan, buat jalan dan highway sampai 20 tingkat, menara paling tinggi barulah maju tahu. Rakyat kalau susah kena jimat makan nasi lauk telur masak kicap je hari-hari, beli maggi 1000 paket, jangan beli kereta naik motor, bas, LRT lebih baik kalau jalan kaki badan pun sihat. Apa ada hal. kakakakahakk. Hidup BN.

    ReplyDelete
  45. Jangan risau...reserve telaga minyak di Malaysia masih banyak.

    Satu telaga minyak mampu bertahan sehingga 50 tahun.

    Alhamdulillah, Allah memberi rezeki yang cukup kaya kepada hamba-hambaNya di bumi Malaysia.

    Harap anda sentiasa berfikiran kehadapan dan positif.

    ReplyDelete
  46. Ini rusuhan org minyak ni~~~hahaha

    ReplyDelete
  47. Bermula tahun 1500, islam jatuh merudum bila most the 'islamic scholar' menekankan fardu ain dan amat kurang menegaskan fardu kifayah.. sejak itu perbedaan kecil diperdebatkan dan umat islam berpecah belah .. islamic essence ditinggalkan..jadilah muslim bangsa yang hina atas kesilapan sendiri.. dan Allah murka dan menggantikan bangsa yang berusaha menguasai dunia..
    Bacalah dengan nama tuhanmu..

    ReplyDelete
  48. @blizzard,

    Xkesah lah sapa PR ka,BN ka, kalau pemikiran ko mcm nie, sampai bila2 negara xmaju. Semua nak kene suap. xde usaha langsung nak naikkan harga diri.

    Seriously, mengecewakan.

    -Aksi si miskin melampau-

    ReplyDelete
  49. Tahukah anda, keuntungan hasil minyak di Norway tidak langsung disentuh untuk pembangunan negara mereka dengan alasan untuk kesenangan generasi depan?

    Dan yang peliknya, rakyat Norway masih menikmati negara kebajikan.

    Yang lebih pelik ialah, jika bukan hasil minyak, hasil keuntungan apa apa lagi Norway ada untuk membangunkan negara?? Blonde chicks???

    ReplyDelete
  50. Pemimpin norway bukan org islam.. Tu pasal maju...

    ReplyDelete
  51. semua tunjuk pandai.

    ReplyDelete
  52. haha. ada gak org emo tunang obe kena kutuk.. obe tak bising pun. kau asal kecoh? bangang. hahaha

    ReplyDelete
  53. anon 21;29

    dia butthurt letew.. mak dia yg keling kot.

    ReplyDelete
  54. Why so many hate comment? If you don't like the blogger, don't read this bloglah.

    ReplyDelete
  55. tunang obe keling. fakta yang tak tersanggah.

    ReplyDelete
  56. Anon 19.57

    kepala bapak kau. kau mesti keling kan?

    ReplyDelete
  57. Obe, semakin merosot kebenaran fakta yang dia tulis dalam posnya. Syabas untuk semua anonymous sebab buat pencerahan!

    Kalau tidak, senang-senanglah pembaca yang jahil (macam saya) tertipu dengan penulisannya.

    ReplyDelete
  58. apsal la korg duk kutuk2 tunang obe. tak baikla begitu. if obe yg dibenci, jgnla kaitkan tunang die. jgn hina2. ingt, apa yg korg ckp tu kemungkinan akan dpt balik kt korg ke, anak2 ke, mak bapak ke. So, berpada2 dlm berkata2. Mcm budak2 je aku tgk. Haihhh..

    -bukan peminat obe-

    ReplyDelete
  59. kehadapan ahdik obe, macik selaku bendahari pengusaha karipap kampung pisang ingin ahdik obe sediakan satu blog khas untuk pengutuk2 ahdik obe dan tunang ahdik obe, semak nak mampuih mata makcik baca typical meleis yg sanggup klik blog series neh, sanggup tulih word verification yg senget benget tu hanya untuk kutuk obe dengan series..


    macik nk komplen minyak masak naik harga kat sini pong da lost bila baca komen2 kat sini...


    harap ahdik obe amik perhatian, macik neh da tuo tak larat nk baca caci maki mangkok2 neh kat ahdik obe, its poke my eyes u know...

    sekian

    macik limah, bendahari, kg pisang, seberang perai.

    ReplyDelete
  60. mungkin anon lupa nak cakap,
    gaji kat norway 10kali ganda dari malaysia...

    kerajaan norway hapuskan subsidi,lepas 2 naikkan gaji minima,

    kalau kerajaan malaysia nak hapuskan subsidi,kerajaan kena setkan,lepasan degree kena bergaji 10k...

    ReplyDelete
  61. obe..deletelah komen2 yg mengutuk fiancee kamu. out of topic. kuang ajar dan uncivilised.

    to haters..learn to debate in proper manner and stop the personal attack plse..tq

    ReplyDelete
  62. gua rasa kerajaan patut menggantikan wang kita dgan emas atau dinar la...klu minyak naik pun rakyat sikit sebanyak kurang bebanan juga... negara pun terjamin la jugak dari segi kewangan..

    ReplyDelete
  63. Kalau guna dinar Emas, siaplah Malaysia kena serang mcm Libya.. Guna Dinar Emas bermakna menolak USA, Menolak USA bermakna terrorist!!
    Inilah kenyataan kenapa idea Tun M nak guna Dinar tak menjadi kenyataan.. semua lepas berlaku 11 September 2011.. "terrorist" word...

    ReplyDelete
  64. woii dinar emas tu bukan idea tun m la..bodoh punye anon!!..dinar emas kelantan yg stat dulu pastu baru terhegeh2 pusat claim idea die, same la ngan 2 hari seminggu, kelantan yg wat dulu ,pastu baru la pusat tergedik nk hapuskan kerja separuh hari pada hari sabtu..

    ohh lupe, tun m kan keling dr uttar pradesh..tu yg cakap berbelit2 mcm ular..panddy kutty!!!

    ReplyDelete
  65. bagi je KFC, gerenti aman.

    ReplyDelete
  66. jadah komen macam tulis karangan lak.

    ReplyDelete
  67. melayu mudah lupa" pesan doktor mahatdir@ junior osama bin laden

    ReplyDelete
  68. jom demo ramai2...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails