Wednesday, 19 October 2011

Serius Sadis - Gambar Kanak-Kanak 2 Tahun Dilanggar Van : Masih Hidup Tetapi Koma (6 Gambar)


Yue Yue

I am sure by now u guys have heard about the Yue Yue, the 2 year old kid who was ran over twice by lorries in China. She was left to die for close to 7 minutes and no one came to her aid. Dia hanya diselamatkan oleh Chen Xianmei (58) seorang pengutip sampah dan kini dirawat di unit kawalan rapi Hospital Foshan di Provinsi Guangdong. Beliau kini dalam keadaan koma dengan kecederaan otak yang extensif. Prognosisnya tidak berapa baik dan pihak hospital akan mencuba sedaya upaya merawatnya. Tetapi ada laporan berita yang mengatakan Yue Yue sudahpun brain dead dan beliau sebenarnya dah mati. Pihak Blogserius tidak dapat mengesahkan rumours ini at this moment.


Plis berjaya menangkap kedua0dua pemandu yang melenyek Yue Yue. Lelaki yang mula melanggar beliau mengaku menggunakan telefon bimbit ketika memandu. Beliua juga mengaku cuba membayar pampasan kepada bapa Yue Yue sebelum menyerah diri kepada pihak polis. Bila ditanya mengapa beliau tidak membantu Yue Yue selepas dilanggar lelaki itu berkata

"Jika dia mati saya hanya perlu bayat 20 000 yuan. Jika dia hanya cedera saya perlu bayar ratusan ribu yuan"

This is a culktural thing. Aku membaca dibeberapa laman lain dan ada discussion tentang budaya masyarakat cina di China. Jika sesorang itu mati yang mengakibatkan kematian perlu membayar wang pampasan. Tetapi jika mangsa cedera dan cacat yang mengakibatkan kecacatan harus menanggung kos sara hidup mangsa seumur hidup. This is a Chinese culture of HONOUR. Harus bertanggungjawab atas kesalahan terhadap orang lain. Masalah disini ialah the driver takde honour dan hendak bayar LUMP SUMP wang kematian dan tak mahu bayar wang sara diri jika Yue Yue hidup.

Kepada pembaca yang ada bertanya;

"Kenapa orang ramai buat DERK je walaupun nampak Yue Yue cedera parah Obe?"

Di China ada beberapa kes yang fakap dimana orang yang membantu mangsa tercedera selepas kemalangan terpaksa bayar "honour money" yang aku sebutkan diatas. Orang ramai yang membantu pula dituduh menyebabkan kemalanga walaupun mereka tak bersalah dan hanya mahu membantu. FAKAP kan? Akibat kes sebegini warga China jadi PHOBIA hendak membantu mereka yang tercedera selepas kemalangan. Bukan mereka tak berhati perut tapi mereka tak mahu jadi mangsa saman dan tak mampu membayar honour money. So dont be so judgemental. Its a whole different culture in China people!

Adakah Yue Yue akan hidup normal semula? I doubt it. Will the driver dikenakan hukuman berat? I doubt it too that is the law. Yang pasti
Chen Xianmei kini menjadi hero di China kerana beliau menyelamatkan Yue Yue. Beliau juga diberi ganjaran USD 1570 oleh pihakl berwajib Foshan sebagai ganjaran hati murninya. Dibawah ialah foto ibu bapa Yue Yue kowtow kepada Chen Xianmei kerana menyelamatkan anak perempuan mereka. SADNESS!






Laporan asal Shanghaiist

143 comments:

  1. Super sad...cry watching this!

    ReplyDelete
  2. http://www.youtube.com/watch?v=34_kZsu1Eos

    ReplyDelete
  3. sedih nye tgk mke bdk ni...hope ade chance utk hidup cm biase..

    ReplyDelete
  4. masyaaallah..sebak.speechless.

    culture ape kah ini?

    bagaimana culture yang x parallel dgn naluri seorang manusia boleh terbentuk?

    witnessing such tragic moment and doing nothing is totally inhumane.

    i pity the child. congrats to the helpful aunt!

    ...........

    ReplyDelete
  5. rasanya di Malaysia tanah air ku lagi teruk kot.. Buang bayi semata-mata tanak keluarga tanggung malu.. Honour for them.. Fuck this bullshit..

    ReplyDelete
  6. SAD. seriously SAD...

    ReplyDelete
  7. sedih aku lihat masyarakat dunia sekarang, aku sedih mengenai child abuse, I sad also about people ignorance, may God BLESS the children and repaid the good did of good people

    ReplyDelete
  8. sungguh cilake pesalah cina ini.

    dan sungguh sungguh sedih la dgn budak kecik.. imagine kite kene gelek kete at his age (bukan kecik mcm budak tu), itu pon sakit. imagine kene gelek twice.. sakit? imagine, she just a toddler! fuck cina ini!

    ReplyDelete
  9. correction : imagine kite kene gelek kete at this* age

    ReplyDelete
  10. Stupid chinese culture and fuckin law... Kenape dier org tgk tu adakah anak sekor kucing yang dilenyak van dan lori... event kalau takut sangat di tuduh tak boleh ker jerit mintak bantuan....bodoh...serius ..aku tak boleh tdo sebab first time tgk video yang tak berperikemanusian....Nak gelarkan manusia pon bukan binatang pon bukan..nak ckp hina pon ..hina tu lagi baik..tak tau nak ketegori kan ape....takde perkataan seteruk tu untuk mereka2 nie...

    ReplyDelete
  11. semalam aku ada tgk video budak ni kena langgar. memang sangat sick. so disturbing knowing society sekarang macam ni.

    ReplyDelete
  12. senang maki culture cina

    culture melayu yang bangang kalau ditegur marah

    for example

    culture melayu mahukan hak istimewa dan 15% diskaun dikekal

    tu lagi bodoh

    sebelum maki budaya orang tengok budaya bodoh kamu dulu

    RASIS

    ReplyDelete
  13. makin tua makin bodoh lak ko nih obe, ko leh condone action diorg sbb ohhh tkpe this is cultural difference..what they do is downright inhuman and to blame it on cultural...i must say what a shitty culture they practice over there..they must honor their wrongdoing by taking responsibility on any expenses incurred by victim, but if they try to circumvent this 'honor' by killing the victim instead is sick and appalling..the world is fucked..

    -ben-

    ReplyDelete
  14. Ok sori Mr Obe...tak bermaksud untuk RASIS...beter use word .."Stupid masyatakat dunia sekarang"..Lebih fair and square...semua manusia same jer..takde lebih and takde kurang.Sebab kite tidak sempurna..maybe setiap ape yang berlaku perlu di ambil pelajaran and memperbaiki kelemahan kite sendiri....

    ReplyDelete
  15. Demmit! Aku teringat samapai skarang! Membayangkan anak aku sendiri yang kena..damn tragic! Yang musykil, camno mak dia leh tak prasan anak dia main kat luar? Apalah yang budak kecik 2thn tahu akan bahaya keadaan sekeliling? KAUM IBU DI LUAR SANA, TOLONGLAH JANGAN ABAIKAN ANAK BILE SIBUK NAK SHOPPING KE HAPE! Ada satu situasi, aku pnh lepak kat shopping complex, bapak dia rilek je tinggalkan baby dia(dlm stroller) kat luar kedai, sambil melayan bini yang bz nak beli dvd kat dalam kedai! Aku takleh blah la ngan parents yang abaikan anak camni!

    ReplyDelete
  16. read here she died already couple days ago. poor girl. http://www.shanghaidaily.com/article/?id=484913&type=National

    ReplyDelete
  17. obe dude,

    kalau hak istimewa ngn diskaun tu melibatkan nyawa seorang toddler or sape2..aku sendiri pun akan kata bangang..

    hak istimewa ngn diskaun tu bakal menyusahkan bangsa sendiri dgn org lain ke??melibatkan nyawa ke bro??hak istimewa tu akan buat org lain amik tak taw kat budak yg kene langgar ke??kalau ya, aku sendiri kata semua tu bullshit..

    you are wiser than that obe..

    you are saying we're racist sbb nyawa seorang budak nyaris maut??or you're saying we're racist because we're malays?

    ReplyDelete
  18. yes

    pasal ia membunuh HAK manusia bukan berbangsa coklat untuk hidup sama rata. duduk sama rendah. berdiri sama tinggi

    GENOSAID hak asasi warga Malaysia

    Ianya LEBIH jijik dan kotor dari bunuh bayi

    membunuh hak
    memcipta strata RASIS
    polisi dangkal

    Merosak generasi akan datang dan masa depan negara

    hak istimewa melayu dan seangkatan lebih BABI dari bunuh baby

    #FACT

    ReplyDelete
  19. they should eliminate budaya "honour money" tu la. memang kejam la manusia macam tu.

    ReplyDelete
  20. kalau dia mati..atleast penderitaan dia didunia dah berakhir and you know what...rohnya akan terus menuju syurga tanpa perlu lalui ujian-ujian khas,seksa kubur dan sebagainya...

    AND

    for the people in china...YOU'LL ARE THE MOST FAKKAP HUMAN IN THE WORLd

    ReplyDelete
  21. hahaha.. sblum korang maki obe,

    dia bukannya menghina budaya kita atau menyokong budaya pelik cina yg kat atas tu. obe tak cakap pun yg budaya dorang ni betul.

    he just TELLING THE TRUTH

    AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

    padan pun mundur

    ReplyDelete
  22. waklu obe!...pesal plak lu nih??

    ko rasa2 bangsa2 lain kt luar sana(in malaysia)tu fair dgn kita(malay) ke?..not fair square nk judge mcm tu tp ko kne admit..ada bangsa yg berbilang kaum kt luar cna tu9some probably) yg tgu masa aje beb!!LOL...know ur limit bro...klu haksama rata /bumiputra ini xda aku rsa ko xkan dpt pergi belaja obersi & blogsiyes blum tentu wujud!...

    ReplyDelete
  23. sorry obe i disagree,

    pasal hak tu mmg berat sebelah, mmg racist secara dasarnya..mmg babi untuk org yg pentingkan kesamarataan mcm ko..tp untuk menjamin ketidakpupusan melayu kaya pada masa hadapan..untuk back up melayu2 miskin mcm aku nih..

    dan aku tak sanggup tgk negara aku jadi mcm singapura..depa kata melayu sana takde standard dah, aku tak pernah pergi singapore, takat dgr rumors, dan kalau aku salah, ang bitaw ja..nak maki pon takpa

    saying that aku takut bersaing ngn bangsa lain..yes..mmg aku takut pasal bangsa lain tak takut pasal makan riba ngn tipu untuk dapat keuntungan..they'll never compete fairly in term of business..

    ReplyDelete
  24. cina kulit kuning19 October 2011 at 13:29

    hak istimewa melayu + melayu pemalas = makin layu lah melayu

    hak istimewa melayu + melayu rajin = tak adil lah siak

    /fact aku orang cina aku rasa sengsara hidup dekat malaysia.

    Hidup PR!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu ko duduk cina ko akan sengsara x 100...

      Delete
    2. ko blah balik china!atau monggolia!ada gak bagus!orang melayu dah cuak cina cam chimpazi ni!tak do otak korang cina!penduduk pribumi di malaysia dah bagi korang title warganegara sewaktu era kemerdekaan!sekarang ko nak soal hak istimewa bangsa pribumi nusantara@malaysia!!ko blah balik china!atau monggolia!ada gak bagus!orang melayu dah cuak cina tak sodar diri!!!ko nak lawan pelembagaan negara ko apo????dasar rasis!!!!

      Delete
  25. Why you meleis are so dumb? This is the 21st century for #supremeone's sake.

    The fight for your brown skinned shit is no longer relevant.

    ReplyDelete
  26. gi balik cina la

    ReplyDelete
  27. latest news smalam this poor girl dah meninggal dah according to berita smalam...huhuhuh

    ReplyDelete
  28. aku tak sanggup nak condone benda ni atas dasar "it's a whole different culture over there"...

    sebab bila orang melayu bunuh baby, campak masuk dalam jamban.. ada tak siapa2 kat luar sana nak cakap "it's a whole different culture over there"...?

    ReplyDelete
  29. makan babi byk sgt cm tu la jdnya...x bole pk rasional...bodoh..bangang..lahanat..

    ReplyDelete
  30. bagi aku, biarlah melayu layu ke apa, asalkan boleh survive, boleh hidup dgn aman, boleh belaja sampai form5, masuk universiti, keluar universiti, kerja makan gaji buta, kawin dgn aman, beli kereta, beli rumah, main ngn bini beranak pinak sampai mati, dalam negara sendiri.

    kalau takde hak melayu, sampai takat habis belajar jela, pastu terkial2 takde melayu yg layak masuk u..pastu semakin ramai melayu yg bangang pada masa hadapan..termasuk cucu cicit anda semua..pasal anda rasa bangsa cina yg tak taw halal haram telah dilayan secara tidak adil..dalam negara sendiri..

    ReplyDelete
  31. ^terasa dunia sgt fakap

    ReplyDelete
  32. condone sbb culture differences? Habis kang kalo ade culture buat human sacrifice tiap2 bulan, kita takleh nak rasa geram membuak-buak dan hanya berkata "biarlah.. itu budaya dorang.." ?

    culture culture jugak, tp kalo dah bertentangan sampai timbulkan ketidaksenangan org lain (contoh, kalo nak bantu pun takleh, kena denda la, kena tangkap la), bersedialah untuk di condemn. dan sbb itu orang gak perlu menentang utk mendapatkan perubahan.
    Dalam Islam pun disuruh tinggalkan mana2 budaya nenek moyang yg sia-sia. Contoh, budaya tarian lah, lelaki pompuan nari2 gelek2 depan org ramai, kata nak mempertahankan warisan budaya nenek moyang, padahal dalam al-quran dh tertulis ayat, tinggalkan ape yg nenek moyang kamu buat, sbab mereka pada zman itu jahil.
    lbih kurang mcm tu lah ayat die..
    aku skadar menyampaikan je kpd sesape yg muslim here.. kalo non-muslim, takpe lerr.

    pastu lak pepatah melayu ade kate "biat mati anak jgn mati adat"

    ha? ingat senang ke nk kandung anak 9 bulan pstu lbh rela sacrifice anak utk mempertahankan budaya?? takyah lerr. anak lg penting sbb anugerah Tuhan.

    aku melayu tp bukan sumer adat, budaya atau ape2 perkara yg berkaitan dgn melayu aku bangga.

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. @cina kulit kuning

    sekurang2nya kalau anak ko kena langgar kat malaysia, berlumba2 org akan tolong ko..tak caya cuba try..

    kalau rasa sengsara kat malaysia, cuba jadi citizen kat china kejap, lepas tu kalau rasa ok, ko boleh stay kat sana, and if not, ko boleh je datang malaysia balik..pastu cerita kat kawan2 sekulit kuning ko kesengsaraan kat sana macam mana...

    ReplyDelete
  35. Bila tak ada agama,tak tak ada tuhan,tak ada dosa pahala jadi takdak hati perut!.

    ReplyDelete
  36. Rasanya berita Yue Yue dah meninggal tu tak betul. Saya dok monitor update tentang adik malang ni sejak beberapa hari ni. Bleh refer kat link ni:
    http://shanghaiist.com/2011/10/17/foshan_toddler_yueyue_still_under_i.php

    ReplyDelete
  37. kalau aku jadi drebar yang langgar budak tu memang aku bunuh budak tu. dari biar dia hidup cacat terseksa ataupun koma, baik mati. lagipun kalau hidup tapi dok bayar tiap2 taun yang naya aku dan keluarga, buat apa

    ReplyDelete
  38. @OBE

    apeke bodo nyer ko ni Obe??
    weiii....hidup REALITI LA!
    senang citer contoh mcam ni---
    sapa nak tanggung ko kalau bukan 'MAK BAPAK' KO?
    mcm tu la kene jaga org melayu kat cni sikit2...

    ya...org Melayu ni ade yg malas so???biar kene tindas plak la?
    banyak lagi org Melayu yg berpotensi tp. xde ruang langsung utk berniaga,berjaya sbb.....
    dan ko nk bunuh semua Melayu sebab ko rase malu diberi bantuan kan??
    ko lagi fakap dari ape yg ko ckp pasal pemandu langgar ni.
    dahla isu pon x sama...

    ko marah biler ade org post komen tak baik pasal tunang ko..xde kaitan dgn ape yg ko post....tp ko pon buat benda yg sama.

    oh...memang betul la pepatah Meleis yg Obe malu sgt nk mengaku ni...'kacang lupakan kulit...'
    dah belajar obersea,dah senang so xyah tolong yg lain..

    btw, i have a fuckfact for you:
    1) kalau seme org duduk sama rendah, berdiri sama tinggi masakan isu2 mcm Israel ...bla..bla..palestin still terjadi...

    2) cuber rajin2 selak newspaper omputih...OR jenjalan ke tempat2 rakyat marhein kedai2 shop lot & tgk iklan---- VACANCY--CHINESE ONLY.
    how about that Obe????????
    REALITY....TRUE STORY.

    siar komen ni kalo ko bkn pengecut.

    ReplyDelete
  39. encik anon 14.46 19/9/2011:-
    ko cabar obe suruh siarkan kalau obe bukan pengecut, asal taruk nama anon? pengecut^2 la kau ni. haha

    btw,
    aku memang tak tengok video ni sebab aku lemah semangat haha.

    aku xkata dekat siapa2.
    budak cina kena langgar, video tu terus femes.
    budak palestin hari-hari kena bunuh semua diam je.

    -drpd-
    cik anon bernama pidot
    (bukan pengecut)

    ReplyDelete
  40. haha. troll obe is still a troll. ingatkan dah nak kahwin, dah tak troll. haha.

    ReplyDelete
  41. sudah sudah ler tu.. http://youtu.be/oHg5SJYRHA0

    ReplyDelete
  42. Anon Pidot....

    setakat letak Pidot baik diam.bodoh jgn dinampak bodoh melantun2....

    ReplyDelete
  43. Wahai anon2 sekalian, Tak usah lah bergaduh ngan orang jahil kerana kelak akan bertambah jahil mereka..terima kasih publish comment saya..

    ReplyDelete
  44. As much as aku kesian kat budak tu...my biggest Q would be....mana parents dia????!!!! X kan anak takde kat sebelah, korang boley biar je...n yes, fuck the van+lorry driver too!!!! Kalau pun parents dia keje (ada kedai) kat area tu, responsible to ensure anak dia dari apa2 hazard still under diorg...so, jaga la anak2 korang elok2...

    ReplyDelete
  45. sedih tgk video ni, ni bukti yg society will kill itself if no action is taken to change our mindset.

    Jgn hanya tgk negara org n marah2 tp tak amik iktibar. Malaysia sendiri ada masalah society serupa, hari2 org buang anak, hari2 ade yg mati kene bunuh, hari2 ade yg kene rompak. Perompak lak makin kreatif, dah guna cara2 halus smp org nk tny direction pon kita fobia nk tolong sbb takut kene rompak. From my perspective kenapa jadi semua2 ni pon mungkin atas sebab yg sama kita nmpk dlm video yue yue, sebab "its not my problem". kenapa the 2nd lorry bleh selamber bg highbeam jer sedangkan yue2 tgh tergolek berdarah? sbb "its not his problem" bg dier budak tu dah tergolek kat situ. tp drpd sikap dier yg awal2 "not my problem" become a big problem.

    i believed honour money yg dicakap oleh obe for sure ade rational disebalik tu n probably the law is strict about it. mungkin pada dasarnye utk peringatan kat semua utk tak buat silap & berhati2 or u will be punished. kenapa org sekeliling kene denda juga mungkin sbb utk memupuk sikap ambil berat bak kata pepatah kerana nila setitik rosak susu sebelanga. One probably thought that harsh punishment is the best way to curb misbehaviour, one can believe people can change so sumbat sumer dlm jail or one can also believe acknowledgement to the behaved is best.

    and with the, itu tak adil, ini tak adil, hak ni, hak tu, hak tuih. guys the forefathers when freeing this country from the clutches of british, have damn well balanced all the issues, did you think that they did not foresee what we faced today? masalah tu dah wujud lama dah, tp maybe sbb derang dah dpt penyelesaian yg balance sbb tu kita merdeka. i have some, u have some, they have some. better to have something than nothing.

    i agree with those who support the abolishment of quota & subsidies but i cannot look away from the fact the we are still not ready to let go neither one of it now. wanna share something that one of my german friend shared, he said in german parent will received subsidy from the government in a form of cash every month for every child who is studying until the day they graduated. the jobless will received a fully furnished apartment+EUR250 until they get a job, the gov will help searching for a job. those who got retrenched the gov will pay them the last salary amount for 1 year (i think) then it will slowly degrade to 250. education is free, medical is free. but the tax is high, but its ok because it goes back to their society. this is a country which started the 2nd world war, who did the holocaust and other nasty things.

    i know some of u still thinking wtf am i saying right? i dont know anything bla, bla, bla. well thats us, a third world country who dreamed about being 1st world but failed to change our mindset to move forward.

    probably something to ponder eh?

    -another no name-

    ReplyDelete
  46. obe...kalau tunang hang kena langgar cmtu kat china..jgn marahkan budaya mereka k..hehe

    -farid kamil

    ReplyDelete
  47. I'm crying..sedih sangat....nyesal tak sudah parent dia sebab tak jaga anak dia betul2...apa2 pun itu semua ketentuan tuhan...yang melanggar tu, ko takut kene bayar saman dari rasa bersalah langgar budak tu...B*****T..

    ReplyDelete
  48. sebenarnya, obe ni seangkatan dengan farah awang dan adlin abdul jalil (sitt al wuzara)..

    ReplyDelete
  49. Aku lg takleh tahan tgk parents yg bawak toddler masuk panggung wayang. Bengong ke apa? Bukannya toddler tu boleh faham pun. Ada sekali tu kt KLCC, masuk panggung bwk toddler & siap buat susu lg dlm panggung wayang.

    ReplyDelete
  50. ala.. watpe la gaduh pnjg2 crite. mcm x biase lak. obe mmg bangsat pun. dlm byk hal, mmg slalunye dia rasa dia je yg btol. tp mana2 bnda yg bgus dr dia tu kite amikla. slalunya mmg dia share bnda yg sgtla baik. mana yg x bgus, tegur baik2. tp paling elok skali, wat line clear je, x payah amik port. kan? =)

    ReplyDelete
  51. BILA HATI TELAH MATI...

    ReplyDelete
  52. nuff said,
    Obe = based on fact.
    Rest of Anon = based of fuckin' intuition.

    so, for anon2 sekalian, please go dai..

    ReplyDelete
  53. bila ada manusia rasa dia lagi pandai dari orang lain, jadi dia boleh merendahkan orang lain dengan kata-kata dia...

    kau baca la berapa banyak buku sekalipun, tak payah la nak rasa kau lagi hebat dari orang lain.. aku tak kata ilmu kau tak bertambah bila kau baca buku, cuma jangan perlekehkan orang lain sebab kau rasa kau banyak ilmu..

    aku benci bila baca ada pengkomen tulis sesuatu lepas tu diakhiri dengan kata-kata cacian ke atas pengkomen lain yang kerap bebunyi "bodoh, bebal, patut la mundur"...

    ini tanda orang yang rasa dia bagus sangat sebab dia ada ilmu lebih sikit dari orang lain. dan belum tentu dia ada semua ilmu dalam dunia ni.

    ReplyDelete
  54. ape sebab mau salahkan orang saja....jaga diri sendiri sudah....kasik betulkan diri sendiri....baru aman....lg satu, tulis komen dalam melayu la kalo nak tunjukkan jati melayu...tak guna sembahyang tongggang terbalik tapi asyik gagal sebab otak mcm kapir akibat banyak terpengaruh budaya kapir.....bodoh melangit dah aku tengokkan....

    ReplyDelete
  55. bab hak istimewa melayu aku sokong obe..

    bab budaya cina 2 aku xsokong

    ReplyDelete
  56. Hak istimewa Melayu adalah BULLSHIT dan aku menyokong ia DIMANSUHKAN.

    Ia menggalakkan KRONISMA,KEMALASAN dan ANTI KEMAJUAN.

    Dan lg best,xde pun disebut dlm Al-Quran dan hadis psl hak istimewa ni.Jadi hapuskan la hak istimewa ni.

    ReplyDelete
  57. jiwa keras aku menangis.. menangis... mengenang aku pun ada anak sama umur ngan Yue Yue.. semoga Allah tempatkan Yue Yue dalam syurga..

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  59. dah mati dah anak kecil tu...Innalillah..dari Allah dia dtg.kepada Allah dia kembali..
    http://www.shanghaidaily.com/article/?id=484913&type=National

    ReplyDelete
  60. @fitrix

    ko bolehla ckp mcm tu pasal ko dah pi jauh..melbourne, australia katenye..

    @ anon

    komentar2 anon ni aku tak baca, buang masa berbalas komen dgn pengecut..

    ReplyDelete
  61. kat sana ramai suka ambil kesempatan..cuba baca link nih..maybe sbb tue pasal apa 18org tue tgk ajer..

    http://www.whatsontianjin.com/news-1305-tianjin-woman-who-sues-kind-driver-xu-yunhe-jeered-outside-court.html

    tapi serious mmg dah teruk kalau tahap macam nie...

    sesuai degan blog serious

    ReplyDelete
  62. Sedih gila la tgok budak kecik macam tu kena lenyek mcam tu je, dah kena langgar, orang-orang yg lalu lalang mcam tak nampak ape je! Bodoh gila lah org2 sana tu! tak boleh nak maafkan langsung lah perbuatan dia orang tu! Bodoh! *err Geram sikit.

    ReplyDelete
  63. @hamdanawal

    Kalau ko BERUSAHA,ko pun boleh pergi sini.

    Manusia blh hidup di mana2 saje aslkan BERUSAHA dan tak harapkan hak istimewa ni.

    Sini kat Melbourne semua kaum blh je hidup tanpa mintak hak istimewa.Yg penting kena RAJIN dan sanggup BERSAING je.

    Ke ko takde KEYAKINAN nk buat semua tu?Sila nyanyi "Jika ko fikir ko boleh" utk naikkan keyakinan diri tu

    ReplyDelete
  64. it's not fair to make a generalization that claims all people in china are like that. yes, there may be a culture there that hinders people from helping, but do notice that the person who helped to bring the girl aside did not think twice to do so. Bad people are everywhere, but good people are everywhere too. Kudos to the person who helped the girl.

    ReplyDelete
  65. RIP Yueyue!

    rajin2la google 'nanjing peng yu' dan 'kita peng yu'

    ReplyDelete
  66. cina kulit kuning19 October 2011 at 19:10

    @Fitrix, agreed about 99% of your views, because the most important aspect to focus on now, especially those Malays, is HARD WORK. Also, people need to be competitive in every fields, in order to achieve good self respect.

    Learn to work hard and be more optimist.

    ReplyDelete
  67. MELAYU BUKAN BANGSA TERBAIK KAT DUNIA NI... KENA TERIMA TU!!! SETAKAT NI APA PENCAPAIAN TERTINGGI ORANG MELAYU???? WAKTU ORANG YAHUDI MENGAWAL EKONOMI DUNIA SEAWAL AWAL ZAMAN.MELAYU MASIH TINGGAL DI HUTAN DENGAN BERUK PAKAI CAWAT DAN MAKAN BABI.....TERIMALAH KENYATAAN. JANGAN BUTTHURT. MELEIS BASTARD.

    ReplyDelete
  68. kalau cina sama cina india sama india cakap melayu baru betul boleh ada samarata la brader. kalo x, tak dapat la bro.

    ReplyDelete
  69. "He wants an ideal world but he's just another complainer just like all of us"

    ReplyDelete
  70. aiseh...
    meleis je ke yg comment nih...?
    serbanistas mane..?
    xnak join sekali...?
    haha...

    ReplyDelete
  71. ape kepala bangang sangat obe ni19 October 2011 at 20:56

    adehhhhh...
    kalau rasa unfair boleh tak xpayah duduk sini? get outtt!
    obe, kalau kau rasa unfair kau duduk je oversea tu tak yah balik.
    but den kau makan duit haram lah kalau kau tak serve utk country kau. oopps, lupe pulak. ade kau kisah ke?

    ReplyDelete
  72. sorg budak cina kafir kena langgar semua org sedih, padahal berjuta2 bayi islam kat palestin mati, xde org amik berat pon

    ReplyDelete
  73. Dari: Apis
    Kepada: Hamdanawal,

    Ang ni buat malu Melayu la. Biar la depa nak niaga riba, tipu keuntungan. Dulu zaman Nabi, Yahudi pun meniaga ikut lagu tu juga. Tapi rilek je sahabat2 meniaga. Berjaya plak tu.

    Dulu Tun Razak buat NEP bantu kaum Melayu untuk sementara waktu saja (sampai 90an), tapi ang nak dok balun tongkat tu sampai bila2 apa hal nya? Kouta universiti, meniaga, kontrak, AP tu tak ada kena mengena dengan hak istimewa Melayu dalam perlembagaan. Tau tak? Dah lama dah patut buang benda ni...

    ReplyDelete
  74. dalam islam, Rasullulah S.A.W menyamakan persamaan kaum.. walaupun org tu kulit hitam spt Bilal Bin Rabah, dari bangsa2 lain, tp rasullulah menyamakan hak mereka.. sbb itu la pada zaman mereka adalah zaman kemuncak, kemiskinan adalah sifar.. mungkin dunia kita skang bukan ja bangsa melayu ja tp hampir plbgai pemimimpin bangsa d semua negara menipu. alngkah bagus klu kita hidup bermuafakat..

    ReplyDelete
  75. @apa kepala bangang

    Dah dia rasa tak unfair dia komplen la.Kalau rasa dia slh tlg la betulkan mana slh tu

    Sikit2 you x suka you kluar.Mcm mana nk jadi negara maju.Benda2 yg buruk dan tidak adil x blh komplen,duduk diam je.

    Ni kalau ada undang2 kat Malaysia suruh rakyat makan taik kalau x hukum bunuh pun x pyh bising2 duduk diam je.Ini la BANGANG namanya

    ReplyDelete
  76. erm..ko x terfikir ke obe knape xde orang tepon polis ke atau ambulan?mmg la culture diorng menyebabkan diorg paranoid utk tolong budak tu,tp x ke ko rase diorg ni mengamalkan escapism?bukan nk condemn diorg tapi at least do something...

    ReplyDelete
  77. This story honestly pissed me off to the max! You're partly right about the norms there, which made them ignore the girl. No offence, but isn't it common for chinese to be so money minded? Everything is back to money. I won't say it's a culture issue, but the common mind of the chinese. They're aware of the law. So, they would be thinking, why waste money on a stranger? it's all about the MONEY! Money is just more important than moral values.

    ReplyDelete
  78. Money is really the main problem of the issue. Like u said, if they help, someone might take advantage of them. why? they want money! It's just really fuck up! So money minded. Pandai gila cari duit.

    ReplyDelete
  79. cakap banyak. kalau melayu ada budaya yang sama you would do the same. tu org2 tua kalau mintak mas kahwin anak sampai berpuluh2 ribu sampai berhutang2...itu pun budaya fucked up jugak. it's not chinese it's people. people yang sangat fucked up. 18 people ignore the kid, more than 18 people killed babies dekat malaysia as far as we know. apa perbezaan dia?

    setiap hari kita tgk org buang bayi oowwhhh sangguppp buang bayi, malamnya sewa hotel rm20 per night ajak pakwe berzina. honourable betul melayu ni.and what is this shit ttg melayu kalau x bertongkat takkan berjaya? nampak sgt duduk bawah tempurung. banyak berlambakkk melayu berjaya kat luar sana. yang patut korg tanya adalah, kenapa aku stuck kt course bodoh kerja bodoh spm bodoh ni? sebab korang malas, usaha tanak, belaja harap pinjam ptptn x fikir langsung nak bayar. bila keje nak dilayan macam raja, susah sikit give up, cari benda yang nak disalahkan. salahkan laa cina rasis cari pekerja cina jugak. so strive la to be better. bukan duduk kat kepala takuk lama.

    ReplyDelete
  80. Huhu~ Makan janin la. buang bayi la. Kelar bayi. ni lak kes gilis budak. Oh dunia~


    @ Ana Muslim said...
    sorg budak cina kafir kena langgar semua org sedih, padahal berjuta2 bayi islam kat palestin mati, xde org amik berat pon.


    Re: Ana, nme pon budak, baligh pn belum. Insyallah. Di syurga la tempat die nnt. Budak kecil ni, dunia pon die tak kenal lagi. Mne boleh kita tentukan die agama mne.

    ReplyDelete
  81. ladies and gentlemen ......

    1st of all...

    racism = suckers!

    those who are not think first DEEPLY ABOUT what is the definitions by obe and what is fcukin racisms lining talk is.....

    SUPER SUCKERS~!

    y'all got brains.. so use it and think wisely, S-Hole..
    jgn malukan kaum sendiri boleh tak???

    ReplyDelete
  82. pakoff la china..xlama da kot nk kna azab pedih sbb melanggar ahli syurga..dunia semakin kejam pissoffwiththechinabullshit

    ReplyDelete
  83. Orang bodoh buat undang-undang yang bodoh..orang yang ikut undang-undang tu pun bodoh sama..belum kena pada diri sendiri boleh la ko bagi banyak alasan.

    ReplyDelete
  84. aku menyokong hak istimewa orang melayu..
    bai, korang semua ni KOMPOM mals membaca. sebab tu TAK FAHAM kenapa HAK ISTIMEWA itu perlu.
    kalo ko nak tahu, pergi la UM, terutama fakulti kesihatan.. korang akan tahu knapa HAK ISTIMEWA itu perlu..

    ReplyDelete
  85. Ini kes tentang budak kena langgar,xder kena mngena dgn politik..kalau politik pun,politik kat China jer..yang dok citer pasal kat malaysia kenapalah ai..Kalau nak kira kes buang anak tu kat China dah bnyk kes-kes tu..kita kat malaysia kes buang anak tu masih dianggap besar..so,sblm kat malaysia jadi lebih teruk macam kat sana,ambil iktibar dari kes yg berlaku ni..wadehel dgn honour money..ngarut..!! menjadikan rakyat tak prihatin dgn org sekeliling..!!

    yang benar,
    Nurul Ailin Kamaluddin

    ReplyDelete
  86. Hak istimewa melayu kene la kiter pertahankan.. yang melayu sendiri sokong dimansuhkan apesal? (jap obe nih islam ke tak?..aku dak baru kat sini)..ko ingat kalo cina or india ader hak istimewa depa nak kasi mansuh ke?? haiya.. nak tunggu sampai kiter kene tindas nanti baru nak perjuangkan hak2 melayu cam tuh?(sile tgk jiran negara kiter) time tuh nyesal pun tak gune..lagipun dalam perlembagaan dulu kan dah setuju semue kaum mase nak tubuhkan malaysia.. nak bising2 aper lg...aiyo..

    ReplyDelete
  87. Aku nk ckp Obe salah, pon xbleh, nk sokong die kata hak istimewa patut mansuh, pon rasa xbtol.

    Masa kita kene jajah, lupakah kita Cina2 sume conquer lombong, india plak keje ladang je, melayu? petani je bro. So, lepas merdeka, who ot the headstart in economy now u tell me? Cina la bro. Diorang conquer KL, diorang komplen MARA dok tolong org melayu, diorang xde pon. Padahal diorang pon ade fund sendiri from big companies and FAMA yang dh kaya raya, ramai yang xtahu. Skarang ekonomi dh pegang kt Cina. Supermarket sume cina pegang, diorang support cina je. Malay racist, cina pon racist ma

    Tapi, selagi mana hak istimewa ni xterhapus, kroni melayu bangang tu reti ke nk bagi duit kt orang2 melayu susah? xdenye. Tapi aku xstuju pon kalau kata melayu malas, sbb bukan sume cina rajin, ramai je yang malas. Cuma yang rajin tu outstanding la academic die, tu yang klua berita.

    Just an opinion

    ReplyDelete
  88. to Mr. obe,

    Hang kena mai duk kat penang dulu kot br hang tau pa tu 'cina'.
    bkn nk rasis ka apa ka. aku rasa hang pun x layak nk gelarkan diri hang melayu kalo bangsa sndiri pun hang duk hina. penah dgr ka bangsa ln hina bangsa dia sndiri?

    ReplyDelete
  89. citenye budak cina kat china ni kene gelek... pastu ramai yg marah kt org cina... yg marah tu ramai melayu... pastu si Obe ni pulak bangkitkan kes diskaun 15% melayu..pastu berdolak dalik cakap membunuh HAK bagai. tak ke bodoh tu. Stick to the story la dei. anak bangsa mane2 kene gelek pon semua org akan react mcm tu. yg si obe ni compare melayu dgn cina ni kenape.. kalo anak melayu kne gelek, ko ingat tader bangsa kutuk org melayu yg lalu lalang tgk je?
    lg satu nk tanye, kenape kutuk meleis kt sume org? ko tu billionaire ke? berjaye sgt ke hidup ko?

    aku memang rascist pon. sbb cina pon rascist.

    ReplyDelete
  90. ckp pasei hak, sampai bila pon tak abeh. tapi aku yakin, budak ni jaminannya syurga.

    ReplyDelete
  91. Blogserius pun pandai main racist card utk naik traffic keww?

    ReplyDelete
  92. ni apa yang aku tgk sendiri la@pengalaman aku sendiri, mmber aku nak beli kereta 2nd kat sorang tokey cina ni and die pokpek2 ngn org kedai dia bg 20k, dengar pun cm mahal x? wira kot, tgk gaya mcm nak terbarai pun dia jual 20k, cmtu buat downpayment kete baru pun lagi bagus dari angkat wira lama. then bawak sorang mmber aku ni muka mmg mcm apek tp melayu and mmg pandai ckp cina, dia bg 8k je, sbb dia ingt mmber aku tu cina btul. apa babi perangai mcm ni?? ni effort ke apa? dgn melayu jual mahal dgn cina bukan main murah kau die jual, cibai ke tak tu? nak kata racist itu mmg tepat skali, tapi melayu xde plak nak tekan2 cina bab2 duit ni. siapa racist skrg? aku bukan nak timbulkan isu perkauman kat sini, tapi aku mmg xbleh trima dgn obe nye pendapt hapuskan hak melayu. kita tgk kat amerika, diorang hidup ada black and ada white people. tapi diorang ada byk persamaan dari segi agama dan bahasa. nak racist pun mcm susah. kalau kat malaysia orang melayu tanya hrga kat org cina, die bincang ngn org kedai ckp cina, bukan ckp bhsa malaysia. tah apa dia carut pun tak tahu.

    ReplyDelete
  93. aku sokong kau Anon 0226.

    babi Obe. die ingat die je betul. cilake lah kau.

    aku respek obe dari dulu..tp sampai pukul 11.57 malam tadi aku dah mule hilang respek dgn kepoyoan die. rupenye die cuma babi.

    ReplyDelete
  94. sila bandingkan dengan video ni. Binatang lagi compassion dari manusia.
    http://www.facebook.com/photo.php?v=104612926247654

    ReplyDelete
  95. Lu jadi bisnesman la baru lu tau sape racist... Obe nie bajet bagus sebab dia blogger (ye ke?) boleh la...

    ReplyDelete
  96. OBE NIE BUKAN BANGSA MELAYU.TAPI BANGSA BABI PUKIMAK HARAM SUNDAL!!!!
    PENJILAT PANTAT CHINA DOLL!!!!
    BILE AIR PANTAT PELACUR CINA TU DA DI TELANNYA.TU SEBAB PERANGAI DIA SERUPA ITU BABI!!!!!

    DASAR ANAK SUNDAL!

    ReplyDelete
  97. majority malays gives a bad impression about our people to others, especially malaysian chinese (they are totally different than mainland chinese). As for example,at work pukul 6 ptg,

    ah seng: lu mau pegi mana?, kerja x siap lg ni
    mat: balik la bos, sudah pukul 6.01
    ah seng: aiyoo, malas punya olang

    kenapa some of them prefer their own people...because they think we're such a lazy ass, we are...but they are workaholic too...and believe me, malaysian chinese are more racist than malaysian malay...mcm mana nk conquer them?, jadilah sneaky bastard...tp kne ada disiplin, learn new things, be like them, work with them, at a point we get their trust...steal them, steal their people, steal their businesses..

    older malays make mistake, we still have time to fix it.

    ReplyDelete
  98. agreed with anon 0837, cuma part curi2 tu tak berapa setujulah.

    Apa2 pun aku tetap rasa 18 orang yang terlibat patut dihukum, hatta kalau diorg tak nak disabitkan kesalahan, diorg boleh je call ambulan atau pihak berkuasa. Kalau takde usaha nak bantu, letak la apa2 alasan pun..

    ReplyDelete
  99. cina mmg amatlah rasis sebab aku dh biasa berurusan dlm bisnes..melayu tak kisah pun masuk kedai cina, tp ada ke cina nak berlanggan kt mana2 kedai melayu? Lu pikir la sendiri...ini reality beb..so aku sbg melayu merasa, biarlah hak melayu diperjuangkan..klu tak, jd la mcm spore..sebab macik aku duk sana...cian melayu..so wahai cina2 semua, jgnla cemburu ngan hak melayu..sebab klu melayu takde hak, korang makin seronok menindas bangsa aku ngan sikap rasis ko tu..

    ReplyDelete
  100. Negara China ada org2 cina..negara India ada org2 india..negara Malaysia yg dulunya dikenali sbg Tanah Melayu adalah hak org2 Melayu..kalu org cina atau org India nak sgt negara sendiri..pi jelah balik negara China @ ngra India sendiri..jgn ambil negara Malaysia yang merupakan hak org Melayu..

    ReplyDelete
  101. mr irfan...that's what i meant, 60% of malays sama pendapat dgn anda...xboleh curi, jgn buat jahat kat org...but what we didn't know is 'they' steal from us dah lama dah...mcm anon kat atas ni ckp, cina suka tekan melayu bab2 duit...mlayu pun ramai penyamun, tp kecil2an, meragut beg reti lah..

    i didn't say we have to steal them literally...tp we have to take back something that we've lost for along time...the power of economy...pls google dr mahathir...he's not a good man, tp he has did something for his people...

    malayu masih selamat sbb conquer politics, tp dah x dah pun sbb politician skrg mcm hampeh...selfish bastardo

    ReplyDelete
  102. 18 org yg lalu tu semua celik huruf, tau psl kes kena saman semua tuh. Ah soh sorg tu buta huruf @ tatau pn ttg kes org yg menolong tu kena bayar ke apa.... kalo dia tau, mungkin dia org yg ke 19 yg buat bodo je


    -pikir

    ReplyDelete
  103. latest news from Awani.. that poor little child is still alive n getting more stabil now..dah belum ajal lagi..

    to all bloggers.. please la xguna berdebat di sini.. xmendatangkn hasil pn..

    to Obe.. tlg jgn bodo mcm babi lagi..main sondol jek.. n please dont bring up these kind of sensitive issues again..

    kita kene akui yg semua kaum Melayu ada yg baik dan ada yg buruk.. same goes to Chinese n others too..
    dan aku nk jadi Melayu yg masih sedar diri.. dan xnk menimbulkn masalh pd sesiapa..

    ReplyDelete
  104. aku tak tahu apa yg obe ingin ke tengahkan. bercakap ttg isu budak kena langgar dibandingkan dgn isu hak istimewa org melayu. di manakah persamaan di situ? budaya kah? i doubt that. sbb budaya honour china amalkan tak sama dgn isu perlembagaan. obe telah menunjukkan sisi kebodohan dia di situ.

    obe, mari aku bawak kau pergi low yatt. kita ronda2 sekitar kedai gajet di sana. aku tunjukkan kau iklan jawatan kosong. rata2 hendak CHINESE ONLY. mmg kau kata itu kedai dia. itu suka hati dia la nak ambik org dia. tp tidak terdetik kah di fikiran kau yg si cina itu sedang menjaga keutamaan bangsa dia? dia tak perlu wartakan dalam perlembagaan. cukup sekadar mengawal ekonomi malaysia. demand of labor force.

    mari aku ajak kau berjumpa dgn bakal tunang aku. bekerja di all it, pj. aku tunjukkan pay slip dia. gaji basic dia RM1,110. campur elaun baru lah cecah RM1,300. belum tolak epf. dan jawatan dia team leader. aku blh jugak tunjukkan pay slip bdk bawahan dia. seorang cina. gaji basic RM1,400. campur elaun semua cecah la RM1,800. kerja tak byk malahan tak perlu berpangkat pun. gaji lagi tinggi dari bf ak berbangsa melayu.

    mari aku bawak kau berjumpa mak aku. dia pernah buka kedai runcit. vendor dan supplier di kampung aku mostly cina. mereka kenakan tempoh kredit dan harga runcit yg berbeza antara melayu dgn cina. mana aku tau? sbb aku jugak berkawan dgn pekerja indon kedai runcit cina yang lain. aku tgk sendiri checklist harga kedai cina. lama2, kedai mak aku bungkus.

    mungkin kau masih jugak ingin katakan melayu tidak perlu undang2 menjaga hak mereka. kata kau nnt melayu jd pemalas, racist. tapi kau sebenarnya tidak pernah memikirkan mengapa org dahulu mewujudkan perlembagaan ini. adakah benar mereka ingin melayu terusan lemah, atau mereka sedar hakikat nasib melayu sekiranya tidak dijaga. fikirkan. fikirkan sambil lihat keadaan sekeliling anda. mengapa yg berniaga hanya rata2 cina? mengapa yg kaya hanya cina? mengapa walaupun masih ada hak keistimewaan melayu ini, melayu tidak juga hidup seperti bangsa istimewa? darah melayu yg mengalir di tubuh kau bukan kerana kerukunan atau pun berkat kekayaan yang dicipta bangsa lain.

    aku tak rasa mereka yg membangkang kau sedang butthurt. tapi ingin memperbetulkan mentaliti kau yg ujub dgn pahaman kau yg dangkal itu.

    ReplyDelete
  105. Obe nie ingat semua kaum dia malas..... Dia sendiri pun tak keje, ape yang dia reti buat, kutuk melayu je la.. HAHAHAHAHAHAHA.. Dasar bodoh.

    ReplyDelete
  106. obe ko admin dkat blog nie gak ke? ke blog nie dah xd modal?

    http://www.suarabloggers.com/edisit-utarapantai-timur/17586-mentaliti-budaya-orang-cina-di-chinadi-malaysia-macam-mana-pula.html

    ReplyDelete
  107. hopin dat we Malaysian people not like dat...even u're chinese, malay or indian, hopefully u still got mercy 4 others...pls pray 4 the kid, hopefully cepat sembuh n boleh hidup normal...to both bastard drivers, go to the hell...

    ReplyDelete
  108. BESAR JUGAK TETEK MAK BUDAK NH MASA KOWTOW PKAI BAJU POLKADOT TU
    TERANGSANG KONEK AKU

    ReplyDelete
  109. kata kt org cina
    kita org melayu hari2 bunuh bayi
    lagi teruk!

    ReplyDelete
  110. pukimak anak haram ko obe lahanat!
    ko nanti kena balasan, anak ko mati or cacat baru ko ada akal..

    kalau rasis ke ape ke apesal SEMUA org tak kira bangsa rasa SIMPATI?

    ReplyDelete
  111. As Salam,

    tak faham la aku..
    kenapa Melayu takleh pertahankan hak sendiri..hak bangsa lain dah pun di bahagikan..tak cukup adil ke??

    contoh..kalau Dol duduk satu rumah ni..pastu Dol kasi plak tetamu duduk kat umah dia..free jer plak tu..
    mula2...Memang la Dol tu punya rumah..
    Tapi,sikit demi sedikit..tetamu tu mula kuasai rumah tu..
    last2,Dol tu pulak free2 kena tendang dari rumah tu..why??
    sbb dari mula dol ni tak nak pertahankan hak dia..dia buat tak kisah jer..akhirnya,siapa yg rugi..tetamu tadi..atau dol?

    pikir2 k..

    ReplyDelete
  112. pelik ak..rmai yg gadoh2..ni la kot dunia akhir zaman..baik melayu..baik cina..or lain2...ak xrasa org2 lam video yg leh wt derk je bila tgok bdak 2 kne langgar as human..dorang lebih truk dri binatang...mmg xde prasaan lgsung..klaw dsbbkan budaya kt cna cm2 skalipon..tlg la..tlg jerit2 ke..as long as bdak 2 xkene lggar kali kdua..nauzubiilah...

    ReplyDelete
  113. to fitrix..

    aku sokong ko...mmg melayu kena berusaha btol2 untuk berjaya.aku dah ada la degree yg x seberapa and aku keja kt sebuah kilang kt cina yg x terkenal. aku keja dah 7 bulan and baru2 ni ada sorang chinese masuk keja jugak. majoriti staff2 atasan semua cina. budak baru tu masuk baru keja 2 bulan dah dpt gaji lagi tgi dari aku..dah la diploma..starting position sama ja ngn aku..gaji pon sama..tp aku sampai skrng tetap gaji sama and aku leh bersumpah yg aku dah btol2 berusaha my best ntok kilang tu and yet mcm tu jugak..tambahan lagi bila aku dgr cerita2 minoriti golongan melayu yg dah bekerja lama kt situ..diorg sendiri ckp org2 cina yg position atasan ni slow2 menindas org melayu kt kilang ni..diorg nk penuh kn semua jawatan ngn bangsa diorg je..melayu diorg nk letak kt jawatan2 bawah ni je...tu baru kt kilang aku..kt luar x taw lagi..cmane tu fitrix??ko x sedih ke ntok pihak aku???tu cerita kt png lagi bnyk kot kalo ko pegi korek..sori la aku x pandai cam ko sampai luar negara..singapore pon x nah jejak..tp some time bangsa melayu sama2 kita kena la tlg kn..sori fitrix kalo ko mara ngn statement aku.

    haziq ghassanie aziz

    ReplyDelete
  114. whoa, get this easy people.cuba jangan cpt melenting. nadia sendiri pn nangis tgk video ni. tak sangka no one wanna help this lil kid.

    tapi kita pandang dari semua aspek okay. what they had did mmg takde kemanusiaan but, as i said before, look from all aspects.

    chillex kawan-kawan, apa yg jd ni kta jadikan pengajaran. do not easily jump to conclusion. and jgn la hentam sesama kita.

    be optimist, ambil pandangan positif dari semua komen bukan asik nak maki-maki je.

    ramai bangsa Melayu tapi knp nak maki sesama kita?

    bangsa lain tgk kita, diorang pakat gelak je. and oh hey, ada juga ye bangsa Melayu yang suka ckp #someleis. padahal perangai dia pun lebih kurang -.-

    whether this kid are still alive or not, we as human being should pray the best for her. whether to get well soon or rest in peace.

    salam :)

    ReplyDelete
  115. Blog ni mewujudkan racist siot. bahaya betoi

    My Latest Post : PENGAJARAN : JANGAN TAHAN BERAK

    ReplyDelete
  116. apsal byk komen psl hak melayu, singapore lah...lari dr tajuk

    ReplyDelete
  117. ini semua akibat pemerintahan sekularisme. ini juga akibatnya kalau kerajaan BN masih lagi memerintah. Malaysia adalah projek yang gagal. Sokonglah Pakatan rakyat! #jomvote

    ReplyDelete
  118. Akhirnya adik YueYue dah meninggal dunia. Sedih sangat. K'jaan China kena ubah Honour System yg bodoh amat ni. Klu tak dapat iktibar lagi drpd kisah adik YueYue ni tak taula nak ckp mcm mana lagi. RIP, YueYue.
    http://shanghaiist.com/2011/10/21/hit-and-run_toddler_victim_yue_yue.php

    ReplyDelete
  119. stupid anon 21 October 2011 11:36. Apa pulak nak berkempen kat sini?Bukan yang hang dok gebag2 tu ke nak hapuskan hak Bumiputera??!!!...SAMDDOL tull...

    ReplyDelete
  120. @haziq ghassanie aziz

    Ini bukan kali pertama aku dengar cerita ni,biar aku beritau knape ia terjadi.BLS DENDAM.

    Cina dh lama angin dgn Ketuanan Melayu yg menindas diaorg,jadi diaorg bls blk dgn cara ni.

    Dan aku yakin Melayu pun perangai 2x5 jugak.Kalau Cina mohon kerja kerajaan ditolak mentah2 walaupun lyk disebabkan warna kulit.

    2-2 kaum ada perangai assabiyahnya.Mcmana nk setel?Senang je,buat la undang2 anti diskriminasi kaum.

    Sesiapa yg menindas,mendiskriminasi kaum akan dihukum.Tapi sampai kucing bertanduk la xkan adanya undang2 ni.

    Utk kes ko ni cuba bincang baik2 dgn pihak atasan knape bende ni berlaku dan dptkan nasihat guaman utk saman ats alasan diskriminasi kaum.

    Dan lagi satu bagus la ko rasa ko dh berusaha sebaik mungkin xpi x dpt hasil kerana warna kulit.Mcmc tu la dgn Cina yg belajar sungguh2 tapi x dpt biasiswa sbb warna kulit.Hukum KARMA

    ReplyDelete
  121. brain death tu mknanya tisu saraf otak dia totally da mati...buat la cmna pn, mmg xkn hidup blk da...skrg ni jantung dia masih brdegup dan still breathing sbb dia depend on ventilator dgn agen ubat yg wt jantung brgerak...once efek ubat hbis, dia pn senyap ar...tp mgkin hospital tu topup ubat dia dan continue ventilator kt dia...tp nti kot mana pn msti hospital akan declare scra rasmi yg dia da mati betul2...kesian kt dia...pelik jgk law kt china ni...org nk tlg, org tu plak yg kena getah...

    ReplyDelete
  122. bab culture ni la org melayu payah, perasan sendiri bagus, mengutuk culture org, tgk anak raja indo bersanding kemban kata hudoh, dah tu culture dorang, tgk culture org utk belajar, amik yg baik tinggal yg buruk, culture kita byk benor yg burok tanak tinggal pulak, tak sedar ke diri

    ReplyDelete
  123. budak ni dah meninggal..

    ReplyDelete
  124. Obe bodoh... no more logically thinking, and fact? make me laugh... hahaha

    ReplyDelete
  125. culture china yang fak memang fak la...bodo..nk kait kan situasi malaysia plak dah...

    ReplyDelete
  126. Pernah tengok nassi lemak 2.0 x?Orang melayu kene seda, yang Namewee sendiri cakap lam filem tu "I just wanna voice out that Chinese people needs to support our own"..Walaupon die refer to Chinese food, tp actually Ada hidden meaning kat situ...member Chinese aku cakap, actually ape yang Namewee cakap tu bukan refer to food...tp memang every Chinese in Malaysia ada philosophy nih...pastu member aku gelak2 buat muka bajet xkantoi...dalam hati aku menyumpah2 ah beng tu...aku agak terkejut la bila member aku cakap cemtu...memang obvious giler mostly Cina malaysia memang xsuka melayu...tgk jela contoh2 kat sekeliling, mane de Cina nk hire melayu kat kedai diorang...kalau ada pon kene tindas...mane ade die nk support melayu...kalau ade pun yang xtindas melayu sikit sgt la. I can guarantee that.

    So, dh2 le puak2 nak hapuskan hak istimewa melayu. Nanti dh puak cina pegang malaysia memang mati la ekonomi melayu...dan matila melayu kat tanah sendiri

    So, meh la ambik langkah baru...kita guna tactic diorang...kalau ada melayu bukak bisnes, support la. make them first choice in ur buying.

    Kalau xpuas ati dengan service Melayu nih, sound je trus cakap, "memang patutla Cina lagi maju dari ko, berlagak, service lak macam taik! pastu expect nak kalahkan cina". mana tau die seda n improve bisness die (aku cakap sbb memang byk gile melayu bukak bisness xreti nk humble, bajet die lagi bagus dr customer, xmacam cina...cina elok je cakap, janji dapat duit melayu...peduli hape kene marah dek customer, janji duit ko aku dpt

    So, once again melayu, it's time to correct our wrong by supporting our own race in every day life. Remember, we make 60% of total population in malaysia. It will bring significant result in our economy. Slowly, we will be the leader in economy in our home land!!

    Peace

    ReplyDelete
  127. tumpang tnya... FAKAP tu apa?? sorry... sy mmg x tahu..

    ReplyDelete
  128. wait a minute fitrix, ko kerja kerajaan ke ko cakap kerajaan tolak bangsa lain mentah2 bila nak keje gov??? woit, wake up lah bro.. aku kerja kerajaan.. aku tau r...dorang bukan nak keje gov pun, kalau ikut statistik, panggil interview 100 org cina, yg datang interview tak sampai 10 orang.. pastu yg datang tu dah tentu yg mmg org susah duduk kampung gred tak berapa nak tinggi.. mana pi yang lain? bila tanya kenapa tak datang interview katanya dah dpt kerja swasta gaji lagi tinggi... kau pandai2 tuduh gov tak kasi ruang pd dorang yer... meh dtg office aku tgk betapa 1 malaysia nya kami kat sini! stupid!

    lagi satu, fyi, ade segelintir chinese yg masuk gov ni sebab jadikan batu loncatan utk dorang dpt kerja better kat luar.. contohnya mcm lawyer n doctors, lawyer keje 2thn kat gov, dia berhenti sebab kalo dia masuk law company dia boleh terus jadi lawyer! yg doctor plak, lepas 3-5yrs keje gov, minta smbung study then balik malaysia berhenti buka klinik sendiri or pergi keje kat private hospital!

    to fitrix, kau jangan pandai tuduh2 kalau tak tahu cerita.. ke ko bengang xdapat keje government? aku yg masuk government ni pun berusaha interview exam bagai!

    ReplyDelete
  129. Orang cakap revolusi makhluk yang bernama manusia nie la yang sebabkn hilangnya nilai dan norma dalam hidup n diri tu, akibatnya berlaku la tamadun yang berat sebelah. Inilah yang berlaku bila agama (cara hidup) tidak seiring dan sejalan dengan pembangunan. (lama dah xkeluar ayat nie). Maka lahirlah proses kelangsungan hidup yang tidak sihat aku rasa. Evolusi yang bukan lebih kepada sifat Mahmudah , tetapi lbih kerat kepada sifat Mazmummah. Sifat nie la yang sebabkn hati tak bahagia. Lepas tak bahagia, timbul la pula hasad dengki, lepas hasad dengki, timbul la sifat sombong, merasakan dri lebih baik dari semua org.lepas tu mula kutuk orang sini, caci orang sana sebab apa. sebab rasakan diri lebih baik dari orang lain.
    tidak salah ada fikiran dan pandangan sendiri , tapi jangan sampai terlupa diri, berjalan hanya memandang langit tak sedar dri berpijak di bumi. ideologi kadang-kadang perlu, tapi bukan selalunya tepat. Buat keputusan bukan untuk kepuasan dri sendiri, kena fikirkan orang lain sama. Bukan niat hendak membantutkan dan menambah mundur bangsa, jauh sekali nak menyekat kebebasan bersuara dan berdemokrasi. tapi perlu ingat, selagi menjadi dan memegang status bernama manusia, kita terikat dengan satu garis panduan. Kena sentiasa patuh dan WAJIB ikut. Berdosa jika membantah, Salah besar jika mempertikaikan. Garis panduan yang aku maksudkan kalam suci Al-Quran.

    ReplyDelete
  130. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  131. hahahah, saya tersenyum, dan ada kalanya tertawa membaca komen-komen saudara dan saudari SENEGARA saya.... saya orang sabah, yang kalau diikutkan jauhhhhhhhhhhhhhhhhhh lebih diabaikan dari korang semua... tapi apa yang sabahan mampu buat?? kami hanya mampu berusaha, walaupun pedih dan perit rasanya... saya paling tak suka bila orang cakap seluruh malaysia, termasuk sabah dan sarawak.. dahlah kata seluruh MALAYSIA.. kenapa nak sebut lagi SABAH N SARAWAK kat belakang?? huhu saya tak faham.. peace no war!! ^_^

    ReplyDelete
  132. ko blah balik china!atau monggolia!ada gak bagus!orang melayu dah cuak cina cam chimpazi ni!tak do otak korang cina!penduduk pribumi di malaysia dah bagi korang title warganegara sewaktu era kemerdekaan!sekarang ko nak soal hak istimewa bangsa pribumi nusantara@malaysia!!ko blah balik china!atau monggolia!ada gak bagus!orang melayu dah cuak cina tak sodar diri!!!ko nak lawan pelembagaan negara ko apo????dasar rasis!!!!kalau korang nak sangat rasa hak pribumi tu!!!!pi lah balik chino atau hong kong tak pon monggolia!!!dengar-dengar pribumi tibet pun di zalimi oleh china han nun disano!!!!lu pikir lah sediri pemakan babi!!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails