Tuesday, 26 March 2013

Serius - Kenapa Harga Kereta Di Malaysia Mahal


Edukesyenel

Kami tak pasti sama ada fakta yang disampaikan adalah benar. Tetapi memandangkan anon di ruangan komen Blogserius semua pakai ekonomi dan pemegang PHD dalam merancang ekonomi negara mari kita debatkan points yang disampaikan oleh Pakatan Rakyat di bawah. Adakah rancangan mereka mengurangkan cukai kenderaan di Malaysia logik ataupun hanya sekadar janji kosong? Kami di Blogserius memaparkan video di bawah kerana kita sedia maklum media arus perdana hanya paparkan pandangan Barisan Nasional. In the interest of fairness dan memudahkan anda melihat manifesto PRU siapa lebih bagus sila tonton video di bawah

IN B4 "saibaaaaaaaatroooperrrrrrr al juburi!"

183 comments:

  1. 1st dikomen dengan serius

    ReplyDelete
    Replies
    1. nah biskut...

      Delete
    2. Alhamdulillah.... pakatan rakyat for malaysian future..

      Delete
    3. nah hadiah kerete potong saga takde cukai eksais..

      Delete
    4. mari sokong anuway gay jd pm!

      Delete
    5. siapa sokong umnu, dia golongan kote kecut papagomo.

      #
      #Pemikiran Berahi Anonymous - BANkami

      Delete
    6. bangang anon anon di bawah. kalau dia beli 10 kereta pun bukan dia boleh bawak 10 kereta sekaligus. plus, nak improve public transport tu ingat ambil masa sebulan dua je?

      motif dia nak turunkan harga kereta sebab orang yang beli kereta terikat dengan perjanjian selama 9 tahun yang membebankan sampai berhutang sana sini tak mampu nak beli rumah. tax tu semua kalau dapat kat kerajaan barisan nasional untuk buat pengangkutan awam takpe, tapi dapat kat kerajaan barisan nasional untuk beli kereta ferrari latest model untuk anak anak terchenta, beli condo di singapore, beli rumah di bandar kl yang mustahil dimiliki rakyat marhaen macam kau dan aku. acene je?

      altho, aku lagi suka kalau dia upgrade public transport. tren bagi lagi banyak line. pertambahan gerabak gerabak. walaupun ambil masa lama tapi at least ada la jugak. ini tiap 10 tahun baru nak upgrade sikit payah la.

      Delete
    7. Siapa yang takut sangat jalan sesak sebab banyak kereta atas jalan bila harga kereta murah;

      aku rasa baik korang cadangkan kat kerajaan suruh buang subsidi minyak, pastu tambah banyak2 tol, naikkan harga parking. biar rakyat terus tak rasa nak keluar rumah pun.

      pendapat dekat sini terlalu partisan, bila pihak sebelah sana nak cadang sesuatu je, terus cantas sebab itu dari "pihak sebelah sana".

      tahun 2005 abdullah badawi turunkan cukai jalan untuk kereta bawah 1600cc. masa tu takde pulak nak menentang kata nanti jalan makin sesak.

      Delete
    8. itu namanya meminimumkan kesesakan dalam masa sama mengurangkan beban, bukan memaksimukan kesesakan tetapi mengurangkan beban..

      yeah Obe, kau memang cybertroper aljuburi dimana janji hanya didengari..lpas ni tukar dari blog serius kepada blog pencacai pr

      Berangan je la korang disiang hari, nak kereta camaro la gamaknye, baru lebih kurang rm150k kalau free tax..
      ape kes bawak saga ek..keh keh..

      senang betul nak pancing undi..

      Delete
    9. beban hutang tinggi sebab keinginan melampui kemampuan..
      tak guna kalau hapus cukai tapi orang still membeli kereta melebihi kemampuan..mind set orang malaysia tu sendiri yang kene ubah.

      tak guna kalau golongan sebelum ni menangung beban hutang pada kereta honda city, tapi lepas ni menanggung hutang pada kereta skyline GTR..

      same je, tak kan selesainye masalah tu..Improve public transpot to Maximum dulu.

      Delete
    10. Rafizi lancau!!!

      Delete
    11. taknak lah aku naik public transport nnti kena raba dgn warga gay aljuburi.. bau ketiak bangla boleh diterima lagi..

      Delete
    12. i think this topic has been discussed before.
      1.PR nak turunkan harga kereta dahulu,sebab pertama public trans teruk,nak recover public trans bukan masa sigkat,it takes many years.so trun hrga kreta adlh jln yg dpt digunkan dhulu
      2.pada msa yg sma,pub trans akn dinaiktaraf.
      3.about 4 to 5 years,pub trans pon da byk,so msalh2 kete ni dah solve.

      Delete
    13. anon di atas patot jd peramal ekonomi la bkan jadi keyboard warrior kat blog pelacor yg digemari ramai ini termasok aku xD

      Delete
  2. Replies
    1. walaupon ko bukan first wahai si noob tapi xpe aku nak komen tok idea aku .. turunkan harga kerete? wow so mmg best dalam masa setaun .. then bile demand da bnyk .. peengeluaran meningkat so kos jd bnyk .. harge semakin lame semakin meningkat .. pengeluar da start tggikan harge .. wujud inflasi dan sebagainye .. pastu pusing balik modal xtaw kemane .. kerajaan yg memimpin xde income .. so mane yg baik ni ? hahaha ape2 ko noob xdpat first

      Delete
  3. obe sudah kembali ke pangkal jalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obe sudah kembali ke pangkal konek anwar..kikikiki

      Delete
  4. yang paling aku x faham, awal2 die dah sebut rakyat Malaysia perlu kereta sebab sistem pengangkutan awam teruk(which I agree with) sambil tak lupa menyalahkan BN (which I still agree with). But then, kenapa nak reduce the price of cars without tackling the root of the problem first (bad public transportation system)???? sekarang kereta mahal pon jam mcm nakharom, kalau dimurahkan, lagilah teruk.

    IMHO, the best route is:

    1- Improve public transportation system: to reduce dependancy on private vehicles

    2- After that, reduce/ abolish fuel subsidy: to make public transportation more popular and reduce the country burden of subsidies.

    3- Finally, reduce car taxes to make cars cheaper.

    My 2 cents worth

    ReplyDelete
    Replies
    1. the best anonymous evaa !!!
      gua sokong lu kalau u jadi adun !!

      Delete
    2. akhirnya ada gak Anon yang cerdik dan rasional...

      Delete
    3. setuju dengan semua point diatas - Adun ANON Bebas Cawangan Bukit Bintang

      Delete
    4. I am 300% agree about the traffic jams.
      I cant imagine on what will happen when everyone can afford a car.

      Delete
    5. aku pun sokong...cuma aku rs..pendapat akula...diorg plan nk reduce harga kete pun after they do some research..mungkin die kaji sikap rakyat M'sia sblm diorg kuarkan sesuatu statement tu..cth pasal kete...aku rs rakyat M'sia lebih suka ade kenderaan sndr dr naik public transportation kut.....pendapat akula.....sbb aku pun lebih kurang kategori tu jugak....

      Delete
    6. harga kereta murah tidak akan menyebabkan org tambah kerta, tapi tukar kereta baru. Org yg naik motor pun kebanyakkan nya nak elak traffic jam dan nak cepat, jimat minyak. SO apa yg menyebabkan jam ?

      Delete
    7. Patik berasa anon ini adalah raja nusangtara langkasuka merongmahawangsa yg menyamar...ampoonnn tuanku beribu ambon...harap pagi2 ni tuanku xlupe minum air daun ketom yg patik bancuh semalam

      Delete
    8. Anon 1103. Aku nye impian nak ada 3 kereta. tu belum campur kereta untuk family aku lagi. kalau kereta murah, yahuuu!!!!

      so, sape kate kereta x bertambah????

      Delete
    9. aku amat setuju dengan anon di atas seperti kalian. namun untuk menjawab persolan anon diatas kenapa tak pulihkan sahaja sistem pengangkutan awam.

      kalau kita tengok perbezaan susun atur bandar kita tak sama macam uk,singapore usa dsbg. kenapa? Sebab KL sendiri penuh dengan lebuhraya bandar. yang mana setiap bandar dihubungkan dengan lebuhraya. tidak seperti negara uk, singapore dsbg yang mana setiap bandar berdekatan antar satu sama lain.

      Dan setiap bandar pulak susunan nya tak cantik so kurang selesa untuk kina bina budaya jalan kaki. kalau korang tengok How I Met Your Mother diorg memang jarang pakai keta. dan even barney yang kaya pun tak pakai kereta. Sebab depa jalan kaki 2blocks away pun boleh sampai dengan mudah.

      aku pun dah lost apa aku membebel ni. tapi kalau silap harap maafkan pendapat aku la sory la na hangpa.

      Delete
    10. Anon 1144. kalau ko beli kereta 100 bijik sekali pun bukan ko boleh bawak semua dalam 1 masa. Lagi pun banyak kereta ni buat pening nak bayar roadtax & insurans bagai. Maintenance lagi. kalau harga kereta reduce boleh la tukar kereta selepas 1 tempoh kereta mula buat hal.

      Delete
    11. aku rasa kita kena buat pilihanraya Anon, kita kena lantik anon yg berwibawa, neutral, dan rasional. aku sarankan kita buat pilihanraya anon dalam minggu ni! aku calonkan diri aku. (ok tipu je). aku calonkan anon 1043.

      Delete
    12. setuju..tp utk effect yg lebih cepat, bg kurangkan beban hutang individu amat perlu pengurangan cukai eksais dilaksanakan. dalam masa yg sama penambahbaikan pengangkutan awam perlu dibuat segera kerana ia memakan masa lama.projek2 mega gajah putih perlu ditangguhkan atau dihentikan bagi tumpuan pada projek utk rakyat..

      Delete
    13. setuju, moga diturunkan harga rumah, kereta, mas kawin, emas, bagi elaun bulanan utk bujang rm500 sebulan.

      Delete
    14. Sebab perlu diwujudkan sistem pengangkutan awam yang baik SEBELUM menurunkan harga kereta adalah untuk mengurangkan kebergantungan rakyat terhadap kenderaaan peribadi.

      Let's be frank, golongan yang betul2 semangat nak harga kereta diturunkan ni berani aku katakan majoriti nya adalah golongan yang sudah mampu berkereta. Kebanyakannya suka harga kereta diturunkan sebab inginkan kereta yang lebih baik. Which is not wrong.

      Tapi kita perlu bezakan KEPERLUAN dan KEINGINAN. Kereta, especially kereta "besar" ni adalah keinginan. Bila ada sistem pengangkutan awam yang baik, secara tak langsung kita tak lagi terbeban dengan "terpaksa" membeli dan seterusnya menampung beban hutang kereta.

      Ada yang mengatakan negara kita x sesuai untuk gunakan public transport kerana faktor cuaca. Itu semua boleh ditangani dengan perancangan yang baik. Sebagai contoh di hong kong, disediakan shaded pedestrian walkway disekitar kawasan bandar. Benda yang sama ada di antara pavilion dan KLCC. Aku pada mulanya agak sceptical dengan pembinaan walkway tersebut di KL, tapi ternyata ia berjaya di bina and more importantly, di maintain dengan baik.

      so, it's not impossible to have a good public transportation system. just that, it doesn't sound sexy if you ask your voters to go ride a bus kan? (ubah gaya hidup) lol

      Delete
    15. 'A good public transportation system' biasanya lebih fokus kepada bandar2 besar sprt kl, jb etc. Kalau turunkan harga cukai kereta, satu Malaysia dpt manfaat, baik bndar besar atau pakcik2 kt luar bandar. Sekurang kurangnya mmbantu kurangkan hutang rakyat yg dh mmg tinngi skang ni.

      Lagi2 nnti kerajaan nk prkenalkan cukai baru -GST, bnyak benda akan kena cukai berbanding dgn sekarang. Lagi bertmbah la beban rakyat lepas ni.

      Delete
  5. My solution better. If they lower the price, people buy more car. Volume of car on the road increases, but road capacity never improves. Moreover they want to abolish tolls. Then how they want to maintain or improve the road condition. Also anon 1043, public transport in malaysia is in a shit hole. MRT is not worth the shit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. people will buy new car, change car. Not buy more car stupid!

      Delete
    2. you are the stupid one, those who cant afford a car will buy a car.

      Delete
    3. people will buy imported car for sure..

      Delete
    4. Sorang bole bawak satu kete..kalau dia ada 10 kereta bukan dia bole bawak sepuluh2 tu.

      The message is, our car is too expensive, biarla orang yg bawak moto tu bole merasa bawak kereta, kesian aku tgk anak bini naik tiga orang.

      Kau pikir sebab ada kereta nnt ko jem? ko mmg orang yg pikir perut sendiri. Harap2 bila mati orang takmo mandi n kapankan dgn alasan ramai orang nak kene kapan.

      Delete
    5. aku tak setuju turunkan cukai kenderaan, ttp kalau nak turunkan harga kereta nasional sedikit aku setuju..
      walaupun ia akan memberi impak kepada perkembangan kereta nasional, tetapi dengan menurunkan cukai cuma akan lebih membunuh kereta nasional kita sendiri..beriban orang kerja produa, proton yang kebnyakkan malay, kena pecat sebab kereta nasional tak hidup..
      Yang kaya, penjual kereta import yang 95% chinese...yes, chinese win again..menang BESAR..

      Delete
    6. sbb nak jaga Proton n Perodua yg menanggung beban hutang bank ialah rakyat semua, terima kasihlah..

      Delete
    7. dan sebahagian ramai beribu yang bekerja adalah rakyat juga..terima kasihlah..

      Delete
    8. memang sorang boleh bawak satu kete je. tapi nanti anak beranak pon semua boleh dapat kete sorang satu. gang2 yg dulu tumpang kete member,dah boleh pakai kete sendiri. budak2 U yg mampu moto je sekarang, dah boleh pakai kete (senang nak buat "projek"). so, of course la kete akan bertambah atas jalan ;p

      Delete
  6. Tapi pada pandangan aku kalau rakyat Malaysia mampu beli kereta, tiba musim perayaan masalah kesesakan lalulintas akan menjadi semakin kronik. Kesesakan yang melampau akan menghilangkan mood suasana sambutan perayaan kerana sebahagian besar rakyat tidak memiliki tahap kesabaran yang tinggi. Oleh itu, Pakatan Rakyat harus memikirkan bagaimana hendak mensejahterakan. Bukan memikirkan turunkan harga kereta tetapi meningkatkan struktur sistem jalanraya di Malaysia. Selepas itu, barulah turunkan harga kereta apabila sistem jalanraya berada tahap yang optimum.

    YB Anon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlm paper Kosmo,Tun Mahathir ada mention psl hal ni. Andainya harga kereta diturunkan spt yg dinyatakan, maka berlambaklah keta 2nd hand dn kemungkinan bsr peniaga2 kereta terpakai gulung tikar.Keduanya masalah jem akn jd smakin kronik sbb ramai org mampu bli keta. Takpayah nk tunggu raya,hari biasa pun jem nak mampos.

      Lbih elok sekiranya infrastruktur jln rya dinaiktaraf, tmbah komuter,KTM,Lrt etc.Maybe ad yg kata public transport kita teruk tp percayalah ckp aku,try korang g Thailand,Indon,India,China,Hong Kong n Greece.Diorg pnye jauh lg teruk.

      Bg ak,yg pnting kita tmbah+baiki public transport kita jdk lg best dn bukannya turunkan harga keta.Ak stuju harga keta kt Mlysia trlalu mahal tp menurunkan harga keta bukanlah penyelesaian terbaik.Masih ada opsyen lain yg blh kita pilih.

      Delete
  7. g kerja naek beskal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hang naik la basikal sorang2..kalau semua org naik basikal nnt smpai office smua naik angin ketiak bau mcm haram

      Delete
    2. tu sbb aku suruh ko panjangkan sikit bulu ketiak ko tu kasi ilang bau

      Delete
    3. saya naik basikal pegi kerja - tak busuk pun

      Delete
  8. kereta tuu salah satu option transport...and so is public transport...kalu jem pandai2 laa pilih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam: option tu kalau benda ada depan mata, kita boleh pilih antara dua. macam mana tempat yang takde Public Transport? contoh: kawasan rumah dia rapid tak lalu, atau kalau naik LRT kena tukar2 tren sampai 2,3 kali. Itu pun nasib baik la kalau tempat kerja dekat dengan LRT, kalau yang lepas turun LRT pun kena naik bas/teksi untuk sampai office. sekian

      Delete
    2. betul..bkn semua tmpt ada lrt/bus/taxi station.. dr rmh kena naik bas/cab ke lrt.. dah kluar lrt kena menapak atau naik bas lg.. tp problm kalau semua dh mampu pakai kereta sendiri ialah jalan akn double triple sesak, parking lagi..

      Delete
    3. oke mr gemok ..tak nak jem duk kerje kat dalam hutan..takde public transport tido je kat stesen bas.. Problem solved..TQ

      Delete
  9. serious AKU XPAHAM... LOGIC akal yang tipikal.. (kereta murah, ramai org beli kereta)...HELLOO!!!! Skrang ni pun, kereta mahal pun, banyak gak kat atas jalan raya!!! Look at positive way. Don't see the plan at short term period. Ramai yang xnak comment pasal bebanan hutang yang tinggi pada individual cost living.

    ReplyDelete
    Replies
    1. relak la brader anon..dia nak kurangkan harga kereta dah bagus..so semua org akan ada impian nak memiliki kereta..jadi adil dan saksama..semua nak kereta yg mmpu milik dan dlm masa yg sama selesa dan selamat..jadi just gon on with cadangan PR pastu baik pulih sistem pengangkutan awam di malaysia..jadi org yg ada kereta still ada option nak naik kereta atau public transport.pada aku pengankutan awam dan kereta adalah keperluan yg amat penting.mesti ada.

      Delete
    2. naik taraf dulu public transport to Maximum...

      beban hutang tinggi sebab keinginan melampui kemampuan..
      tak guna kalau hapus cukai tapi orang still membeli kereta melebihi kemampuan..mind set orang malaysia tu sendiri yang kene ubah.

      tak guna kalau golongan sebelum ni menangung beban hutang pada kereta honda city, tapi lepas ni menanggung hutang pada kereta skyline GTR..

      same je, masalah takkan selesai sebab kita membeli tak mengikut kemampuan..lagi bagus perbanyakkan rumah mampu milik dari kereta..

      Delete
    3. anon 26 March 2015 17:56 u right ape gune klu ade kereta tp dok merempat dlm keta je! lagi bgos klu perbanyakkan rumah mampu milik dari kereta. fikirlah pkai logik akal jgn fikir ikot politik.

      Delete
  10. bagus juga ade pembangkang...minggu lepas or 2 minggu lepas kerajaan skrg pon nk turunkan cukai kereta start thn depan hingga 2016 berperingkat... maknenye selame ni bole je la nk turunkn. bile dah terdesak, risau kuasa da tergugat dr pembangkang baru la nk turunkn...

    ReplyDelete
  11. g keje mtk bantuan polis escort, selesai masalah jam!!..utk para penagih undi rakyat, jgn dibenarkan polis escort mereka, lepas tu cube tgk cmner si penagih undi rakyat akan improve sistem jalanraya n pengangkutan,bile mereka terperangkap mcm taik dlm jam..

    sekian,terima kaseh.

    ReplyDelete
  12. In Singapore people have less reason to buy car as it is very expensive to own one but less than 100 meter they can find mrt station, lrt or feeder bus. Saya x mahu bandingkan kota London nanti orang kata di sana sejuk kalau jalan tak sempat berpeluh tapi Singapura kan sama macam kita? Trust me, if u safe 7.6 billion a year in car taxes, i afraid u need to spend 10bill a year to construct wider highway. Else, we will be like Jakarta and Bangkok at no time.SN

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko cakap ape ni naharooommmm!!!
      oh my ingrish!!

      Delete
    2. taip dlm b.melayu aje la smua kalau xreti ingrish..

      Delete
    3. sapa pun yg naik jadi pemerintah..semua makan kat adik beradik depa saja..ada x pemimpin yg memerintah, memimpin dgn tulus gila batak punye?dunia la dunia duit..

      Delete
  13. Lepas tu Malaysia jadi negara mcm indonesia yg jammmeeedddd gillllaaaaa... pikiak laaaa... nak bodek pun pk la masa depan negara

    ReplyDelete
  14. pada pendapat aku,semua tergantung pada pengguna..aku rasa kita patut try dulu..lebih baik cuba daripada buat assumption semata2 u'll never know..and we support that once pr a govt they hv to improve the public transport at the city..in penang our public transport is quite ok better..cleaner n greener penang

    ReplyDelete
    Replies
    1. try dulu? fail betul anda.

      Delete
    2. PR guna system Try and Error...Hebak ah!

      Delete
  15. ok. plans nk reduce harga kereta tuh bagus. which help to reduce the burden of rakyat. tapi masalahnye skrang. kalau kebanyakkan semua dah mampu beli keta 1st hand. mcm pulak dgn peniaga2 keta 2nd or used cae. PR ada plan x nk membantu mereka. aku rsa mungkin mereka akan terkena tempias. kebanyakkan peniaga used car mengeluh skrang ni.

    ReplyDelete
  16. these day...anyone can speak about economy.......sooooo...sad...

    ReplyDelete
  17. Anon-anon sekalian, mana komen kutuk BN, Anwar al-Juburi dan kelantan semua? Someone please make my day..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila komen dengan serius anon 11:36

      Delete
  18. Logic fail much?

    After 1st year (RM7.6 billion x 0.8) + RM2 billion = RM8.08 billion (Increase revenue)

    After 2nd year (RM6.08 billion x 0.8) + RM2 billion = RM6.9 billion (Decrease revenue)

    After 3rd year (RM4.9 billion x 0.8) + RM2 billion = RM5.9 billion (Decrease revenue)

    After 4th year (RM3.9 x 0.8) + RM2 billion = RM5.12 billion (Decrease revenue)

    After 5th year (RM3.12 x 0.8) + RM2 billion = RM4.5 billion (Decrease revenue)

    Government will lose RM3.1 billion in 5 years.

    ReplyDelete
    Replies
    1. that rite, but since 5 years pmerintahan PR d Selangor, hutang Negeri dh langsai, juz by using their own money & sponsor money...how their manage that?? Summore, some of the manifesto project require peruntukn dr Kerajaan Pusat (BN), to run it. kalau peruntukan x diluluskn, then how to run the project? that y i dun blame PR. But what wondering me, y some rakyat still comparing state goverment & central goverment. Hence i belive even Government will lose RM3.1 billion in 5 years in Automotive industry, PR will have Solution on it..

      Delete
    2. er betol ke bang abang stay kat slangor belah mane ye bang klu abang rase ape yg abang ckap betol la datang la lawat kampong rantau panjang klang dgn bandar kapar ni lps tu abang anon di atas boleh bfikir balek betol ke x ape yg abang anon cakap ni dulu khir toyo makan rasuah bang tp x la setrok skrang ni bil air orang bujang antar baju dobi Rm50++ klu abang rase sy tipu datang sini wat banci kite tengok abang ni btol ke tak ornag slangor darul ehsan!

      Delete
    3. Sbab 2 sy ckp jgn banding kn Kerajaan Negeri dgn Kerajaan Pusat... Kerajaan Negeri mane ade duit, duit yg ade pun duit sendiri & pelabur.. Kalau duit x de mcm mane nak jalankn Janji manifesto? Duit cukai yg kite bayar smua tu pg kat Kerajaan Pusat (BN)... Malah Sesetengah manifesto memerlukan peruntukan dr Kerajaan Pusat (BN) untuk dilaksanakan... Kalau Peruntukan x diluluskn, mcm mane nak tlg rakyat.. Fakta ni rakyat kene tahu, tp masih ramai yg x tahu... Rasuah memang kite x boleh elak, mane2 parti pun ade... kite ubah dulu Kerajaan pusat, biar PR yg pegang utk 5 tahun baru boleh banding kan PR & BN...

      Delete
    4. Ini lah akibatnye bila Rakyat dh tertagih kepada candu hak istimewa ciptaan UMNO. Akibatnya? Demokrasi terhakis, rakyat hilang kuasa. Selagi rakyat masih ketagihan dgn candu itu, demokrasi di Msia tetap dipijak, Baik disangka Buruk, Buruk disangka baik. Cegahlah ketagihan ini sebelum parah..

      Delete
  19. adalah lebih afdal turunkan harga rumah berbanding kereta. sorry, off topic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, tanah juga

      Delete
    2. mereka tidak akan turunkan harga rumah.mereka mahukan pulangan yang berlipat kali ganda.hanya sektor kerajaan sahaja boleh membantu.jika ada rumah yang murah ambil sahaja kerana setiap tahun harga rumah akan naik.

      Delete
    3. yup afdal turun harga rumah..la pinjaman smpai 30thn, umh semi d area utara dlm 260k keatas,pemaju cina..sbb depa byk duit..last2 cina untung..ada depa nk tolong kita?cina penang..hangpa p penang..hangpa takut tgk cina pinang..

      Delete
    4. rumah gomen tak impose cukai. so gomen takde power nak suruh pemilik tanah/properti turunkan harga. ini ialah market force, bubble, spekulasi bagai. satu cara gomen boleh buat ialah lambakkan rumah mampu milik sebanyak mungkin so orang dah tak beli umah yang dijual pihak pemaju skang ni sebab dah ada alternatif rumah murah dari gomen but untuk lambakkan umah kos terlalu tinggi, umno hanya peruntuk 1-2 bill jer dalam bajet 2013, PKR nampak ada efort, iaitu 5 bill.

      Delete
  20. Aku perati banyak anon x berapa setuju dengan penurunan harga kereta. Why? Obvious answer is to many cars already, traffic jams, road condition, bla.bla. So u are saying that 'biarkan mereka yang xmampu beli kereta selama ni terus xmampu beli kereta?" lah..? Then biarkan kadar kematian penunggang motor trus meningkat, biarkan mereka terus mati kena gilis dengan mereka yang mampu beli kereta? Ramailah anak miskin atau baby yang didukung ketika menunggang motor di tengah panas atau hujan, menyelit2 celah lori dan kereta kamu? Then 'increase dependencies on public' transport u say? kalau yang travel dari seremban, or kuala selangor, or bentong nak ke kl hari2, dan terpaksa menunggang motor kerana xmampu beli kereta, puplic transport apakah yang kamu nak cadangkan? FLYING COWS? yang sedia ada pula, ADA LA PULAK? BRAPA HARI NAK SAMPAI PULAK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bai, org kalau dah nak ajal xsemestinya nak kena tggu dia bwk motor

      Delete
    2. klise la dik

      Delete
    3. hang pergi bawak moto merempit wat apa.

      Delete
    4. So are you saying everyone should buy a car? And then what? Everyone should get RM5000 a month? Everyone should get a free house? C'mon la bro. You get what you work for. If you work hard enough you'd be able to afford a car. Unless, time sekolah dulu sibuk bercinta. Pastu dah tak mampu nak beli keta sibuk mintak kerajaan turunkan harga. Kalau semua org naik keta, mat rempit pun upgrade racing keta plak la. Lg menambah masalah ada la. Bg la semua free kat rakyat Malaysia ni. Macam anak2 la, kalau manjakan sgt nnti dia naik lemak. Semua nak mudah. Kerja malas gaji mau banyak. Aku bukan tak suka PR ni, tp kebanyakan idea nya memanjakan rakyat. In the long term, akan merugikan negara. BN pun bukan bagus sgt..tapi so far tak muflis lg la Malaysia ni. Kita dah xde negarawan, ahli politik je byk. Itu yg sedih sebenarnya. Org luar anggap Malaysia ni time bomb, tunggu masa je nak haru biru. Politicians jaga kepentingan diri saja, rakyat berpecah belah, demostrasi. Org bijak pandai berhijrah ke luar negara, tinggal yg bengong2 je. Senang nak perintah. Sogok je ngan duit, diam la depa.

      Delete
    5. kita akan usahakan flying pig

      Delete
    6. dari 1957 sampai 2013...BN memerintah..apa yang kita dapat, apa yang mereka lakukan untuk RAKYAT? TIDAK DINAFIKAN banyak yang kita perolehi sepanjang pemerintahan mereka dan yang paling utama adalah subsidi..tapi mengapa masih ramai rakyat yang miskin yang xmampu nak beli kereta..mungkin juga salah mereka x usaha tapi kalau kerajaan menggunakan hasil negara dengan baik tanpa penyelewengan..nescaya tidak akan timbul masalah ni..kita akan dapat lebih dari apa yang kita dapat sekarang..memang kerajaan memerintah TAK MUFLIS LAGI MALAYSIA tapi kita rakyat sekarang bukan bodoh..jangan nak tuduh orang yang kita tidak tengok lagi hasil kerjanya macam mana dengan cacian dan anggapan yang negatif..PR yang memerintah negeri sekarang baru ja 5 tahun adil ka kita nak kata mereka tak bagus sedang yang dah lama memerintah hasilnya macam tu juga..tinggal hutang pulak bagi orang tolong settlekan..kalau PR xkuat macam sekarang ada ka BR1M, ada BB1M..kau nak memerintah lama..baru sekarang nak bagi..lalalalalalalalala..aku xtaw nak mrepek apa lagi..HIDUP DAP!!!KAHKAHKAHKAH!!

      Delete
    7. xpayah tgk hasil...tgk dekat selangor pn dah cukup...adakah semua janji yg pr buat di selangor diorang tunaikan kalau tidak xde la rakayt saman kerajaan selangor....tgk di kelantan ape kemajuan yang ade walaupun pas kelantan dah memerintah lame kat situ..ape kemajuan yang ade...jgn ghairah sgt nk tukar kerajaan nti merana kemudian hari.....

      Delete
    8. Anon 11:39, meh sini ak explain sikit.Sbnrnya ap yg ko harapkan dr gomen skang?ko nk soh gvment bg keta sorang sbijik ke kt rkyat Msia?

      Yg travel dari seremban,kuala selangor,or bentong ke kl hari2 naik mtor psl "xmampu" tu mmg ridiculous la sbbnya naik public transport lg cpt+murah n selamat. Kalo diorg fikir pnjang, diorg akn naik public trnsport bukannya mtor.Kang bl lmbt g kje, tu yg bwk mtor x ingat dunia tu.Kang eksiden, salahkan org lain plak.

      Anon 02:24,PR mmg br memerintah 5thn dn rkyat Mlysia mmg btul bukannya bodoh pun tp diorg selalu terlupa. Lim Guan Eng+Ambiga etc dok sibuk prjuangkan LGBT, bible melayu,Islam bkn agama rasmi,mahukan PM bkn melayu,dn ko msh nk sokong diorg?Bg tau aku 1 benda yg Lim Guan Eng buat utk naikkan taraf org melayu dlm tempoh 5thn?

      Delete
    9. Xterjawab la jawapannya!!

      Delete
  21. ok bagitau aku, keluarga mana yang tidak memiliki kereta? dan kenapa orang menaiki motor pergi kerja?
    jawapannya adalah, semua keluarga memiliki kereta (wira 2nd pn dah 8k je), dan yang naik motor malas nk rempuh jam & save cost atau mereka student tak mampu lagi (kalau turun tax student msh tak mampu).

    So kalau turun harga kereta, kesesakan masih sama. tiada masalah kerana kereta takkan bertambah selagi manusia tidak bertambah.

    jika harga kereta murah, hutang kurang, ekonomi keluarga mantap. keluarga bahagia. jem atau tak jem, jalan pegi jahanam la. jnji keluarga bahagia. selepas ekomomi keluarga mantap & hidup harmoni. barulah jenayah berkurangan (org buat jenayah sbb ekonomi tak mantap). bila orang kurang buat jenayah, barula orang ramai konfiden mk naek public transport. time tu baru mantapkan public transport.

    ReplyDelete
  22. Harga kereta boleh diturunkan...tapi interest bank nk kira cmner tu?korang xrasa ke bank akan amik advantage on this memandangkan korang beli kereta melalui bank?

    ReplyDelete
  23. Ok.. mmg patut harga kenderaan turun.. mslhnya public transport kt area lembah klang majoriti yg gunakan adalah pekerja asing. abis kat area pendalaman pon nk pakai knderaan awam? dalam kampus pon nk bwak kereta ni kn nk suruh nek public transport.. aptb

    ReplyDelete
  24. minyak mahal + harga kereta mahal.. kaya kroni BN.. pergh.. sedut duit rakyat.. xya subsidi pon xpe.. yg pnting gaji pekerja tnggi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nih sorang lagi bodoh. Tuh semua hak kerajaan untuk rakyat. Kroni BN kaya tuh sebab songlap.

      Delete
    2. kau sebenarnya miskin.siapa suruh keje mcd.

      Delete
  25. Kereta banyak atas jalan dan cukai.. melayu gaduh.
    Semua kedai aksesori kereta milik cina.
    Plat cina, eksoz cina, tinted cina.

    in the end cina tepuk tangan.

    ReplyDelete
  26. 1)Increase the efficiency + numbers + types + locations of availability of public transport.

    2)Reduce/subsidized 50% of public transport fees

    3)Abolish fuel subsidy (The income can be use to cover subsidize public transport)

    4)Reduce normal car tax (not inclusive of super car i.e. Ferrari, Lamborghini, Bugatti veron and the likes)

    5)Reduce/Abolish toll.

    ReplyDelete
  27. Manifesto cetek akal dr PR... cube fikir2kan... kalau kerajaan turunkan tax... harga kereta import akan setanding dgn harge kereta nasional (Proton)... means that rakyat akan beli kereta import instead of kereta Proton... seriously, Proton akan lingkup... do you know wat happen if proton lingkup?... imagine for 1 complete car ade >2000 thousand of small parts.. maknanye ade >2000 suppliers (local company) will also lingkup... estimate about 20,000 will be jobless... our economic obviously will be effected!! more & more money will flow out of the country...


    IF PR is clever enough... bole utk turunkan harga kereta BUT they have to make sure:
    The import car MUST have more than 50% local parts... so,our local supplier will grow and obviously the economy will get better and better...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab pemikiran mcm ko ni la proton tak maju2.
      sebab pemikiran mcm ko ni la kete proton mahal nk mampus
      sebab pemikiran mcm ko ni la kete proton xde kualiti

      Delete
    2. maksudnye memang kereta nasional tk bagus ke cmne?
      proton kalau lingkup, kilang tu jual dekat manufacture lain, pakai pekerja asal proton, pasang kereta dorng pulak.... dah bertaon2 pon masih tkleh nk compete lgi....
      tpi aku rse proton dh mula ke landasan yng betol... tk bankrupt kot...

      Delete
    3. wow..salah channel ni bai nak kutuk2 proton walaupun proton mmg patut dikutuk.

      Delete
    4. sebab tak takut saingan la proton buat kereta selekeh je. pastu selamba jual kereta proton kat malaysia lagi mahal dari jual proton kat saudi atau singapore.

      cuba fikir kenapa jepun dan korea boleh buat kereta lagi murah (sebelum cukai) tapi lagi berkualiti dari proton. proton tak tercabar lagi sebab ada dasar kerajaan yang selesa untuk proton.

      Delete
    5. harga lancer di langkawi lebih murah dari inspira, so, kita beli inspira macam ada cukai.

      Delete
  28. aku rase yg x setuju kete murah ni sebb dia org duk hutan agak nye...sebb tu la menyalak kate x bagus la...jalan sesak la....WTF la..x nk sesak..korg g keje gerak kul 4 pagi laa mangkuk tol...Orang nk kurangkan beban hutang bayar kete...sebb gov dr dulu x pnh nk improve public transpot..negara da ketinggalan 10 tahun kebelakang dr negara asia seperti jepun dan korea dr segi public transpot...PR cm nk memperbetulkan dan membawa pembaharuan...kalau sape x setuju tu terpulang la...sokong la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau menda nih dilaksanakan, ko nak aku gi kejer kul 3 ke mangkuk! Pastu balik dari kerja kul 10 malam baru tak jam. inilah otak letak kat kepala lutut.

      Delete
    2. ikut suke ko la mangkuk nk g keje kul bape pun...ko x nak jam ko pkir la sendiri cam ne nk elak jam..ade otak pikir la..jgn letak kt lutut..

      Delete
    3. mangkuk betul jack babi ni,ko try la turun keja kol 4 tengok boleh tak bawak kereta.

      Delete
    4. kau sekolah sampai darjah berapa jack ham?

      Delete
    5. Babi btl la jack n.ko turun ampang malam n biar pekida sepak muke ko

      Delete
    6. jack ham xpandai bwk manual, auto aje dia reti

      Delete
    7. jack ham pencacai dap.

      Delete
    8. SOKONG 1000%. aku ade 7 bijik kete.. simpang depan rumah aku slalu jam ngan kete aku.. kalo harga kete kurang.. nnti aku beli lagi 3 bijik.. cukupkan 10 bijik.. lepas tu pencemaran pon bertambah sbb aku duk sorang2 jer. kete plak 10 bijik. mati cepat la aku.. 10 bijik kete msti byk asap yg aku sedut tiap2 hari. lagi pon kete aku sume proton. kualiti bagus. power window payah nk rosak. body keras macam tin milo. persona aku langgar mazda lantis sikit je tercabut dah bumper. mazda lantis tu rilek jer aku tgk. harga murah sangat2.. kualiti pon lagi bagus dari kete import.

      Delete
  29. And about the coverage of public transport, we Malaysia are doomed right from the beginning. WHY? Because Malaysia is full of low density housing areas, lot of landed terrace houses here and there, thus making it impossible to cover such areas with railway transportation. So please, stop comparing us with Singapore and other countries about the quality of public transport. There's no point of it really. And dont let me start with buses, there are all unreliable in terms of volume and efficiency.

    Therefore, in my opinion, the best way to tackle those traffic issues once this policy of abolishing car taxes were to be implemented, it is wise for the ruling government to abolish the subsidized petrol and increase the parking rates around klang valley. Reason being is that these disadvantages shall control people from entering the city at will, and making people to utilize public transport more. Govt now should use the excess money to rebuild our public transport in big scale instead.

    The logic here is, you can control your petrol budget at your own expense. Dont have money then dont go out. This is a whole lot better "financial dilemma" rather than having a fixed high debt of car loan every month to be repaid.

    Just my 2 cents

    ReplyDelete
  30. kereta murah = org x guna public transport, jumlah kereta d jln raya meningkat, keadaan traffik makin teruk, pencemaran semakin bertambah, kereta nasional susah untuk bersaing dengan kereta luar dll.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SOKONG 1000%. aku ade 7 bijik kete.. simpang depan rumah aku slalu jam ngan kete aku.. kalo harga kete kurang.. nnti aku beli lagi 3 bijik.. cukupkan 10 bijik.. lepas tu pencemaran pon bertambah sbb aku duk sorang2 jer. kete plak 10 bijik. mati cepat la aku.. 10 bijik kete msti byk asap yg aku sedut tiap2 hari. lagi pon kete aku sume proton. kualiti bagus. power window payah nk rosak. body keras macam tin milo. persona aku langgar mazda lantis sikit je tercabut dah bumper. mazda lantis tu rilek jer aku tgk. harga murah sangat2.. kualiti pon lagi bagus dari kete import.

      Delete
    2. best sarcasm eva..haha +1

      Delete
  31. aku lagi suka kalau tingkatkatkan kualiti public transport dahulu kemudian baru turunkan harga kereta.tapi turun dengan harga yang berpatutan yang mana tidak menjejaskan industri automotif negara dari kilang pengeluaran ke supplier spare part.
    *tengok harga baru vios Thailand lebih kurg je dgn harga di Malaysia walaupun Toyota adalah pengeluar kereta terbesar di Thailand.

    ReplyDelete
  32. wujudkan baucer kereta 1 malaysia...hehehe

    ReplyDelete
  33. setuju;
    1) lebih ramai mampu beli kereta, atau tukar kereta sebelum kereta barai dan abes duit nak mantain kete.
    2) orang ramai tak perlu buat pinjaman sampai 9 tahun..kene interest sampai 9 tahun, anak da besar pon kete tak abes bayar lagi.
    3) duit dari price cut tu boleh dialihkan ke tujuan yang lain seperti beli rumah/beli tanah.
    4) penurunan cukai takkan ganggu pengeluaran proton since kereta proton sendiri akan turun harga, meaning akan ada target market yang baru. baru la nama kereta rakyat. dan proton akan lebih rajin untuk besikap competitive.

    tak setuju;
    1) turun harga kereta berperingkat in some way akan menyebabkan orang ramai enggan membeli kereta sehingga harga kereta mencecah harga lantai. yela, kalo aku beli taun ni, taun depan member beli kete yang sama, spec yang same lagi murah, tak berangin satu badan. time aku nak jual balik, resale value da dekat same dengan kereta baru punya harga.kalo dalam situasi ni, aku tggu 5 taun baru beli sbb time tu harga kereta da paling rendah.
    2) Oh jem. skarang pon aku da tobat menghadap jem.
    3) nak turunkan harga kereta boleh, tapi harus diikuti dengan peraturan baru, supaya orang pakai myvi sekarang takde nak ngada2 pakai altis. bukan tak bagi, tapi kene paham tujuan asal pengurangan cukai ni tuk kurangkan hutang dan tempoh berhutang, bukan nak tambahkan lagi golongan yang tak reti ukur baju badan sendiri.

    important!
    1) sile la upgrade ciri2 keselamatan yang ada pada kereta kat malaysia ni..lagi banyak kereta lagi tinggi rate kemalangan karang. safety feature kat kete la yang akan kurangkan serious injury. kete kat luar dapat 6,7 airbag, masuk m'sia tinggal 2. ESP pon tanggal otw sampai sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kau pangkah PAS harga kereta tak turun punya sbb kalau masuk syurga mana pakai kereta..

      Delete
    2. HAHAHAHAHA BABI! Ini sangat flying color punya comment!

      Delete
    3. hmm tapi sebelum masuk syurga lak kena soal nikmat beli kereta aaa jenuh nak menjawab geng pas pun xleh nak jwb kan masa menghadap

      Delete
    4. Semua ANON berbakat menjadi PM. dengan idea yg sgt win.
      cayalah OBE gemuk. Peneraju utama.

      yg benar
      ANON

      Delete
  34. How about sport bikes??

    ReplyDelete
  35. Kita ambil isu mudah dan ketepikan dahulu isu ekonomi yang lebih melibatkan pemerhatian terperinci.

    Isu:
    Kereta satu keperluan bagi rakyat Malaysia.

    Persoalan:
    Adakah kereta bagi rakyat Malaysia adalah KEPERLUAN atau KEMAHUAN?

    Jawapan:
    KEPERLUAN bagi yang tidak mempunyai kereta dan KEMAHUAN bagi yang telah mempunyai kereta. Maka, seharusnya kerajaan akan datang mewujudkan kereta mampu milik bagi golongan yang memerlukan dengan mengurangkan harga kereta dibawah kapasiti 1800cc atau lebih baik 1300cc dengan memansuhkan cukai jualan 10% dan cukai eksais 75%. Sehubungan dengan itu, objektif yang ingin diperolehi telahpun tercapai.

    Sila hadamkan setiap baris ayat perenggan di atas. Anda pasti menemui jawapan kepada diri anda sendiri kepada soalan, "Apakah yang saya dapat daripada dasar pengurangan harga kereta ini?"

    ReplyDelete
  36. aku pegi keje naik public transport lagi mahal dari naik kereta sendiri.... baik turunkan harga minyak dari harga kereta

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kau miskin !

      Delete
    2. miskin bapak kau!! nk bisjut?

      Delete
  37. ekonomi ekonomi ekonomi *sigh

    ReplyDelete
  38. makan taik la uolssssssssssssss!

    ReplyDelete
  39. aku akan undi parti yang paling banyak bagi manfaat kat aku macam Pakatan ni. yang senang pun aku jugak, sape nak beli kete mahal tu lantak korang la

    ReplyDelete
  40. apa bangang la...nak bagi murah pun komplen...semua pun nak komplen...esok kalau rega murah...muka2 korang gak yang berebut beli...lupa dah pasal jem tu semua...macai betul...

    ReplyDelete
  41. tak ada duit jangan la salahkan harga kereta..

    ReplyDelete
  42. point yang sebenar ialah untuk mengurangkan hutang rakyat.

    ReplyDelete
  43. Beban rakyat tak kan kurang kalau mentaliti ukur baju di badan gajah diteruskan. Sampai kiamat pun hutang rakyat takkan habis kalau buat perangai camtu.

    Jangan PK singkat sangat... PK panjang sikit!! Semua org pun nak pakai keta mewah + power + branded segala bagai, tp adakah semua orang Layak??

    ReplyDelete
  44. aku akan undi parti yang paling banyak bagi manfaat kat aku macam Pakatan ni. yang senang pun aku jugak, sape nak beli kete mahal tu lantak korang la

    apa bangang la...nak bagi murah pun komplen...semua pun nak komplen...esok kalau rega murah...muka2 korang gak yang berebut beli...lupa dah pasal jem tu semua...macai betul...

    last sekali, siapa nak jadi kerajaan kenalah fikir jalan pnyelesaian. bukan kerja rakyat nak fikir. yg rakyat nak, benda yang menguntungkan rakyat. yang merugikan. silalah kerajaan fikir sendiri. takkan rakyat nk kereta harga mahal, bangang abadi mana yg nak kereta mahal. mengada ngada nak jadi kerajaan kenalah hadapi cabaran sebagai keraajaan. kalau tak boleh, jangan nak mengada-ngada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tgk majoriti yang sokong PR sebab nak kesenangan ni punya pandangan yang, no offence intended, agak pendek.Jangan salah faham ya. I have full respect pada orang-orang yang sokong PR kerana prinsip.

      Sebab-sebab yang golongan ini beri untuk menyokong PR ni tertumpu pada kehendak hidup senang tanpa memikirkan kebarangkalian negatif yang mungkin timbul selepas itu, x ubah macam plot-plot klise dalam drama melayu. Dah dalam zaman moden, tapi pemikiran masih di takuk lama. Hendak senang tanpa berusaha.


      Jangan la jadi macam Pak Kadok. Menang sorak, kampung tergadai. Belajarlah dari sejarah bila mana keluarga Sultan melayu dulu kala berebut kuasa hingga negara digadaikan pada penjajah. Zaman sekarang, duit digunakan untuk menjajah.

      Masalah peribadi, janganlah salahkan orang lain. Kita yang membentuk dan menentukan hala tuju kehidupan kita sendiri. Di mana ada usaha, pasti ada jalan.


      Delete
    2. sape yang tak khatam lagi baca manifesto pakatan rakyat jangan nak berlagak pandai dalam ni ok. baca la dulu baru komen, baca laporan ketua audit negara ada paham

      Delete
  45. kalau kereta import jadi murah apa akan jadi dengan proton dan perodua??kalau semua mampu beli kereta setiap ahli keluarga yg berumur diatas 18 tahun akan ada kereta sendiri x percaya cuba tgk kat kawasan perumahan mewah dan sederhana mewah sekarang... ada yg parking kat luar rumah lagi..kat putrajaya di kawasan rumah teres pun minimum 2 atau 3 biji kereta...anon 17.59 kena faham sekarang pembangkang boleh janji macam2 tapi bila dah daapt tubuh kerajaan akan jadi macam di selangor manifesto bukan janji dan sipa suruh undi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhh.. ade lg yg bandingkan Kerajaan Negeri & Kerajaan Pusat... Ko tahu x since 5 years pmerintahan PR d Selangor, hutang Negeri dh langsai, juz by using their own money & sponsor money...how their manage that?? Summore, some of the manifesto project require peruntukn dr Kerajaan Pusat (BN), to run it. kalau peruntukan x diluluskn, then how to run the project? Jgn bandingkn Myvi dgn Ferrari pls...

      Delete
  46. Ak x faham, apahal pulak kalau turunkan tax kereta,
    Akan effect proton n perodua? Apa kejadahnya suma ini?
    Dah sah lagi tersuluh kete nasional pun kena tax, so
    semestinya harga kete national akan lagi murah dari
    Kete import.. Isunya skrg bn nak jaga kroni (vendor kete nasional)
    Suma kroni bn, pemegang AP pun kroni bn, yg jadi mangsa
    Adalah rakyat. Skrg ni korang nak jaga rakyat or kroni??

    ReplyDelete
  47. PR KENE BG SUME MENDE FREE... KETE FREE.. UMAH FREE... EDUCATION FREE.. TOILET FREE.. ORG GAJI FREE.. MINYAK FREE... KAWEN FREE.. TANAH FREE.. BARU LAH RAKYAT MALAYSIA IDUP AMAN DAMAI DAN BERDAYE MAJU... XDE LA MEREKA RAKYAT MARHAEN NK BISING2 LG.. SUME DA FREE.. APE LG NK BISING KN.. JOM UNDI PR.. SUME DPT FREE.. YEAHH..

    ReplyDelete
  48. kalau kereta je turun harga pastu road tax naik tiap tahun macam singapore baik tak payah..

    ReplyDelete
  49. kahkahkah..pr nak bagi kemudahan pun taknak.ape punya manusia la tak bersyukur.orang nak bagi murah,ko nak bayar mahal.kegilaan apekah manusia zaman ni.lepas ni kalau pr menang aku nak tengok ade tak korang korang ni membebel pasal harga kereta murah so jalan jadi jam.tak faham aku dunia sekarang.peace

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku xpaham kenape org nak sume bende free tanpa fikir SIDE EFFECT...
      1. Potential Jalan jammed teruk drpd skarang..
      2. potential org hanya beli keta import drpd kete tempatan,
      3. potential org xbeli kete 4thn pertama dan hanya beli kete pada thn harga kereta rendah...Dlm 4 thn pertama company kereta tempatan xdapat keuntungan, menyebabkan tax dr company keta tempatan da kurang...menyebabkan ekonomi merundum...
      SEMUA PENYOKONG PR HANYA SHORT TERM MINDED!!!
      HEBAK AH!!

      Delete
  50. PR xnak improve public transport...Nanti pergi ke KRONI...Untungkan syarikat2 BAS, TEKSI dan LRT...Ini mana ADIL!!! Dieorang unjung bilion2.

    ReplyDelete
  51. Ulasan video turunkan harga kereta..
    http://seafailed.blogspot.com/2013/03/ulasan-video-turunkan-harga-kereta.html

    ReplyDelete
  52. keta adlah kemahuan...maka tukar parti pun akan sama jadinya...jadi kita buat pemerintah sendiri yang terdiri daripada anon2 yang bijak bestari..maka negara akan aman sejahtera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hum... ko msti masa kecik2 g mana2 naik keta kan... aku masa umur 16 tahun bapak aku baru beli kereta.. saga lama... if kereta ko cakap kemahuan... bullshit!
      bayang kan hujan 3 beradik bapak antar g sekolah naik moto.. 3 beg.. berat.. bus tak lalu kt kawasan rumah okey!
      g mana2 kene tumpang kereta orng.. kami adik beradik takda istilah jalan2...
      exsiden same2 masa antar kami g sekolah... ko pe tau... pk pasal orng lain b4 ko cakp... keperluan fmly lain2.. tngo rng yang berada dibawah dulu.. b4 mendongak ke atas!! if pr mampu menyediakan kemudahan utuk orng bawakan pe salah nye!! damn

      Delete
  53. oi rafizi...mata ko pandang pelir anuwar eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mata die pandang burit bapak ko

      Delete
  54. kini aku sudah ade kereta

    1. sekarang aku hutang rm1000 tuk satu kereta...dengan cadangan PR, aku boleh tambah lagi 2 kereta, jadik 3 dengan hutang tetap rm1000..

    2. dulu kos petrol, maintenance dan lain2, hanya tuk 1 kereta..dengan cadangan PR, aku dah kene pikir tuk 3 kereta.

    3. jangan tanye kenape nak tambah kereta..suke hati aku la..aku rakyat yang undi PR..lagipun, binik aku dengan anak aku pun nak bawak kete gak..

    4. lupe lak nak bagitau..aku duk condo, so parking kat dalam cume ade satu..dengan cadangan PR, 2 lagi kete aku kene parking kat luar..kalau dulu aku tak risau pasal kete, dengan cadangan PR, tido malam pun tak lena pikior kete kat luar tu..

    5. road tax? insuran? agak2 kete ke 2 dan ke 3 dapat free ker? hehehehe..

    6. diulang...JANGAN TANYE KENAPE AKU NAK TAMBAH KERETA..suke hati aku la..korang ke yang bayar gaji aku..aku rakyat yang undi PR tau...

    mengkalau aku takde lagi kereta

    1. kompom aku upgrade beli kete..sebab harga dah murah..tapi??? hutang pulak bertambah..dulu hutang motor jer, skrg dah tambah hutang kereta..takpe, demi kesejahteraan dan keselamatan aku sekeluarga, aku relaaaaaa...sebab aku rakyat yang undi PR..

    2. aisey gaji tak naik ke bang? kete dah murah, kasik la gaji naik..takkan beli kete buat simpan rumah jer..petrol lagi, pewangi dalam kete, tinted tahan panas, air bateri,bayar parking, tol, tu semua kene bayar bangg...sib baik air radiator free jer isik kat petronas..

    3. diulang lagi berkali2..suka hati aku la nak beli kete..duit aku, bukan duit korang..lagipun, aku rakyat yang undi PR aaaaaaa...

    lagi best, kete dah ade, motor pun dah ade..

    1. bang, saya nak convert yang harge turun2 abang cite tu ke harga rumah boleh tak??..saya rase, saya tak nak la pakej kete murah abang tu..abang kene ingat, saya ni rakyat yang undi PR tau...

    2. boleh la bang...ke abang takut kat kawan2 supplier abang tu!!!! oooooo, kawan abang kan ramai supplier kete import, patut laa iye2 jer cite harge turun ni..

    3. bagi saye la bang, rumah lagi penting la dari kete..saye ni dah keje kat 20 tahun, rumah pun masih menyewa lagi..anak dah 3, hutang kete ngan motor besau tu pun dah abis bayar..dengar abang nyer cite nak kasik turun harge kete, dah nafsu ni nak tukau kete baru..abang jangan nak marah saye, nafsu tu saya yang punyer..suke hati la saya nak buat ape..lagipun, SAYA RAKYAT YANG UNDI PR..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sebab la undi kepada PR bermaksud undi kepada Punah Ranah ... :p

      Delete
    2. ko ni bangang ke hape?

      Delete
    3. hum... ko msti masa kecik2 g mana2 naik keta kan... aku masa umur 16 tahun bapak aku baru beli kereta.. saga lama... if kereta ko cakap kemahuan... bullshit!
      bayang kan hujan 3 beradik bapak antar g sekolah naik moto.. 3 beg.. berat.. bus tak lalu kt kawasan rumah okey!
      g mana2 kene tumpang kereta orng.. kami adik beradik takda istilah jalan2...
      exsiden same2 masa antar kami g sekolah... ko pe tau... pk pasal orng lain b4 ko cakp... keperluan fmly lain2.. tngk orng yang berada dibawah dulu.. b4 mendongak ke atas!! if pr mampu menyediakan kemudahan utuk orng bawahan pe salah nye!! damn

      Delete
    4. ko ingat semua bodoh macam ko ker?

      Delete
    5. Ko tamak.. so senyap

      Delete
  55. cam tak betul je kajian neh. duti eksais utk imported car maybe ade betulnye but duti eksais untuk local car bukan setinggi tuh. tuh masalah kalau tanak buat kajian.sape2 yang keje syaikat kete yang deal nan kastam akan tahu nilai sebenar

    ReplyDelete
  56. kah kah kah.. mcm bangang.. mcm tu.. sume benda kasi mahal la. kesian kerajaan.. kerajaan nnti bankrupt.. xpe lah.. biarlah mahal.. saya rela.. saya akan undi BN untuk kesejahteraan kerajaan.. biarlah kami berusaha lebih, utk kemaslahatan vendor proton/perodua dan jalan yg kurang jamm.. yg lain2 biar kami tanggung untuk kebahagiaan kerajaan.. wang gaji kami hanya untuk kerajaan.. hidup kerajaan.

    ReplyDelete
  57. fuck, bayar cukai jalan tiap2 tahun tp jalan kat sarawak mcm harem kecik nk mampuih!! dhla byk lori balak kt highway! Tp jalan kt srwk tu patut digelar highway ke? ade 2 way je! FUCK!! perjalanan 3 jam jd 6 jam,mana pergi duit cukai yg dibayar?? semua menuju ke semenanjung!! buat jalan besar2 pastu harga barang kat srwk mahal2!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa jual abes tanah kat sedara sepakat depa..mana ada masa nk repair highway..hangpa org sarawak mana reti baca ABC pun..sbb tu depa juaiii ja hangpa idup2..tang mana lg nk luahkan rasa hati?..tv?..xd hari cheq..buat report..smpai cucu cicit hang highway mcm tu..last2 kat blog nie juga hang kena luah dendam kesumat...hehehe..

      Delete
  58. bagi lahhh.. bagi lahh dia menang pru 13 nihhh.... ak nk beli kereta murah2.... hahahahhahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul2, bagi depa pulak..asyik depa ja merasa kete besar..kita smpai cirit bulu jubur niaga,keje,jual beger,jual puyuh..umur 60 baru leh rasa beli nissan almera pa..mana tahan proton nasional berhad ja..keje teruk tera mana pun xmmpu cheq..mana brg naik harga,makan telah la...khir toyo pun kena setahun ja kes juta2..

      Delete
  59. kalau harga murah pun, korang beli hutang jugak..so, beli keta, ikut kemampuan, bukan ikut keinginan.. mmg nafsu masing2 punya, tapi hutang bank, bank punya.. dah loan, bayor je lah..

    ReplyDelete
  60. turunkan harga kereta malaysia sendiri pun dah cukup...xpayah la harga proton ngan perodua pun nak letak mahal2 dengan kualiti yg kurang tu...

    ReplyDelete
  61. Kalau kate hutang kereta BEBAN jangan berhutang a.k.a jangan beli kereta.... naik je public transportation...
    org meleis in especially...keje biase2 baru 2 3 bulan... kereta komain gah...segah hutangnye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Public transportation is in a deep shitter...can't u see a'hole ?

      Delete
  62. Bodoh bangang mana lar berotak dungu yg pikir, kalau kereta murah dia nak beli kete sampai berbijik2 ? Otak org UMNO bodoh camtu kah ? Meleis dungu yg tak boleh nak diajar. Ni lar melayu, dok umah pprt ader hati nak pakai bmw..

    Kalau dah semua harga kete turun termasuk lar proton dan perodua, sukati hang lar nak berhutang ka nak beli cash ka..kalau kete nasional dah jadek 20 k ++ ada org yg nak beli cash. So dah takde komitmen bulan2 lagek. Bukan semua org mesia yg bodoh tak boleh diajar mcm cai UMNO lar wey..

    Dia ingat semua org bebal cam dia agaknya.

    ReplyDelete
  63. kat umah aku ada ferrari ngan buggeti beyron.....wakakakakaka....aku gi keje naik motor jek sbb malas jem.......senang je sebenar nyer.....TURUNKAN harga kete nasional 60%.....naikkan 200% kete luar.....abeh citer.....menguntungkan semua......

    ReplyDelete
  64. aku nak beli 10 kereta..memang tak boleh bawak dalam masa yang sama sebab aku bukan alien tapi.

    1- untuk atok aku
    2- untuk nenek aku
    3- untuk bapak aku
    4- untuk emak aku
    5- untuk bini aku
    6- untuk gelpren aku
    7- untuk laki gelpren aku
    8- untuk jiran kanan aku
    9- untuk jiran kiri aku
    10 - ????

    alaaaa ade lagi satu keta ni.. sape nak aku bagi free je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wei aku nak weiii aku nak peliss.. aku nak...

      Delete
    2. encik nak amik nombor kat mana. saye nak beratur nak keta free.

      Delete
  65. apa susah, atas satu nama limit satu keta jer. selesai masalah.

    ReplyDelete
  66. Harga kereta patut turun...ringan sikit beban kepada yang baru nak mendirikan rumah tangga...student x payah nak naik kete..naik bas ngan moto je..skrg semua nak berlagak. Dah 55 tahun merdeka public transport pon x berubah..sama je..Yang paling utama harga rumah kena turun juga!! .. Harga rumah dah semakin mahal

    ReplyDelete
  67. ini masalah kecik ja nih..buatpa nak gaduh!mahai ka murah ka kalo nak guna kita tetap beli jugak.kalo tak cukup duit kita beli keta murah.kalo ada duit lebih kita beli keta mahai. kalo takda duit janganla beli keta. tak mati aih kalo tak beli keta. zaman tok nenek kita dulu pon mana ada keta.dulu orang tak gaduh pon tak ada keta.sok mati pon tak bawak keta masuk dalam kuboq.kat akhirat pon Allah tak tanya pasai keta-keta nih mua.kecik punya hal la nih...hee!yang penting Iman dan Taqwa- Pemilik wira 1.5 standard tahun 1999.

    ReplyDelete
  68. kereta ada kat rumah satu, habis beribu baiki, tak leh jalan juga. last2 pakai public transport... ceh

    ReplyDelete
  69. Bodoh! Selagi pendapatan rakyat tak meningkat selagi tu la rakyat masih terbeban. Logik ke gaji engineer basic RM1.8k skrg? Tu rate gaji 10tahun lepas! Kerajaan tak pernah membantu golongan pertengahan! Kami ditindas! Ape?tak suka malaysia? Duk luar negara! *sarcasm*

    ReplyDelete
  70. BN denggan pengikutnya semua babi bodoh, cakap mcm org pandai. padahal miskin bagi duit 50rm loncat sana sini. bangsat!

    ReplyDelete
  71. rakyat ramai dah yg tak sokong kerajaan sekarang ni..aku tak paham knp ade lg yg sokong bn...tak nmpk ke yg sebenarnye kite ni ditindas...pemerintah mkn ayam..rakyat makan dedak ayam...sape yg tak sokong harga kereta turun mmg bebal la kot...ikot sgt ape yg bn tu ckp...aku sbg pbguna public transport..bnyk sgt keburukkan nye...kalau hujan petir..trpakse naik bas basah2 kuyup...belum lagi pikir dgn dlm bas tu penuh nak mampuih...dgn laki2 gatal dok merabe2..tu semua aku penah merasa...org kaya ade ke rase mcm tu ?? bersusah payah...mmg lahabau btol mamat tu...puihhh..rakyat biase pon nak merase pakai kereta....tgk la ape yg jd sekarang...semuai bnde naik mndadak...TRIME KASIH PENGUNDI2 BN..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails