Wednesday, 9 November 2011

Serius WTF - Harga Proton FL Di Dubai : Macam Sial


Apakah keanjingan ini?

Aku pakai Saga FL. Not the best car in the world but I use it coz at least I have a car. Nak kesana kemari senang. Harga yang dibayar ketika beli ialah RM43 000 tak masuk all the extras. Then I saw a tweet dari seorang member tentang harga pasaran Saga FL di dubai. Harganya AED 34 0000 atau RM 28 774 dengan insuran percuma

Soalan : Kenapa orang Arab kaya dapat beli kereta ini dengan murah tapi kita.. RAKYAT MALAYSIA bayar lebih mahal. Ini dalah tinja dan anjing.

Via @aizuddinmanap dan @mohdismail



177 comments:

  1. Replies
    1. bodo APE kene Mengena NGN UMNO...KALAU TAHUN NIE PR MENANG COMFORM KER HARGA KERETA TURUN?..BODO...KALAU TK TURUN AKU CARI KO SAMPAI LUBANG CACING!!!

      Delete
  2. fwfe - ko ni mmg taik politik la!igt kalo PR amik alih kerajaan bole jadi lebih baik ke?sama jela.deme yg untung.ko?dapat taik jela oi!

    ReplyDelete
  3. Proton saga bukan sebuah kereta..
    Ia adalah seketoi scrap yg bertayar..
    Tahuu..

    ReplyDelete
  4. sial laaaaa..memang hanjing
    pokemon betul....
    kat saudagar minyak yang kaya raya dia pergi jual harga kemain murah lagik..
    cilakak, setaraf harga kancil kat malaysia

    ReplyDelete
  5. Anak dirumah kelaparan, kera dihutan disusui.
    - Mantra Machiavellian Meleis

    ReplyDelete
  6. aku pun frust...........enthla..kt mana yg xbtul dkat automotif malaysia ni! Malas nak pikir sbnrnya..kalu pikir bt sakit ati pun ada..

    ReplyDelete
  7. tu br saga? kete lain? viva? myvi? kancil?

    ReplyDelete
  8. Kerajaan diorang kaya sangat sampai ada subsidi kereta kot. Nak compare ngan malaysia yang kaya politik je memang tak, la kan.

    ReplyDelete
  9. ini memang menyakitkan hati
    babi seberang jalan dibagi friskies
    kucing depan mata bagi dedak je

    ReplyDelete
  10. paling kurang kita try ubah kerajaan..

    ReplyDelete
  11. Boikot saja daripada beli Proton...
    Semua ini kerana Proton bukannya kereta buatan Malaysia sebenarya, cuma Proton menyamar saja!
    Asal Proton ialah jenama Mitsubishi buatan Jepun yang bijak cari pasaran.
    Ini termasuklah juga kereta Perodua; asalnya Daihatsu dan kini jadi Toyota.

    Rakyat Malaysia semuanya kena tipu hidup2 demi meneruskan 'survival' industri kereta buatan Jepun yang makin terhimpit akibat saingan hebat kereta buatan Korea Selatan!

    ReplyDelete
  12. butthurt aku sebagai saga fl owner yang sangkak
    dengan 43k tu baik aku tukar kereta japan
    boleh dapat honda civic ek seketul tahun 98
    walaupun keter lama
    tapi perfomance more superb dari saga yang harga jual kat rakyat sendiri macam belanda mintak tanah

    ReplyDelete
  13. baik tukor kerajaan...rakyat dihulukan kapitalis didahulukan

    ReplyDelete
  14. dah Malaysia ada AP.. sebab tu la jadi mahal. sbb nak "seragam" harga dengan keta2 impot.

    best kan?

    haha serius aku belasah je ni!!!!!

    ReplyDelete
  15. cuba usha harga proton kt europe..
    siriusly..

    ReplyDelete
  16. anon 12:37

    kereta buatan korea selatan apakah kebabian itu?kau pakai kia spectra ke kambing?tak relate langsung dengan cerita di atas.

    sekian.

    ReplyDelete
  17. salam bang...saya penah g uk..tgk civic euro type hanya 8ribu pound bersamaan rm40,000 SAHAJA!!!!! kat malaysia seratus ribu lebeh!!!!!!

    ReplyDelete
  18. Ha ha ha ...Nak tergelak pun ada.
    Masa 'first-launching' Proton Saga pada tahun 1985 - PM Mahathir Mohamad dengan bangganya mengatakan Proton kereta buatan Malaysia.
    Tentu pakar kereta Mitsubishi tersengih2 sebab rakyat Malaysia kena tipu hidup2 dengan PM mereka!
    Bodoh betul kita masa dulu2...
    Lepas tu Perodua pun ikut tipu juga rakyat Malaysia...Toyota jadi Perodua
    Memang bodoh juga kita sekarang ni!

    ReplyDelete
  19. blackhowling - apa la bengap ko ne .. kete jual kat msia mahal sbb kerajaan makan untung berlipat kali ganda . kalo jual kat luar besi buruk ne mahal2, sapa nk beli? hahaha

    ReplyDelete
  20. ibarat anak dirumah kelaparan, kera dihutan dilantakkan...kata fifi fairuz fuyyooo...

    ReplyDelete
  21. ni tak lain bukan freemansooon la ni.. cuba tngok 34,000 tu dibahagi dengan 8 jwpanya 666... 666 adalah nombor Jadal... ini dakyah terancang yahudi...

    ReplyDelete
  22. gua pernah anta bende nih kat big bos proton...time tu iklan waja 38K Dinar, persona 36K Dinar. reply beliau adalah
    - harga kereta tempatan tinggi -> kat sana tade cukai kereta / automotif...dats way harga rendah
    - kualiti sana jauh lagi bagus berbanding kualiti tempatan -> kereta proton kena bersaing dengan kualiti kereta eropah, jepun & korea yg dah lama establish kat sana.

    ReplyDelete
  23. Kereta terpaksalah dimark up tinggi2 untuk menyara perut golongan atasan yg sedia buncit.Masih x sedar lge ke?Kesian

    ReplyDelete
  24. fitrix..aku nk like komen ko mcmana??

    ReplyDelete
  25. Anon 12.44 : Patutlah kita ni tak dapat merasa pakai Honda Civic!
    Sebab ada kereta2 'buatan Malaysia' yang kacau rupa2 nya...
    Rugi betullah kita ni!
    Wow! bayangkan kereta Honda Civic yang power itu tiba2 jadi Proton Saga BLM atau Perodua MyVi Lagi Best, Ceh!...Cit! Semput nyawa aku

    ReplyDelete
  26. Hahah...korang x tengok lagi Europe pnya sale..spec lagi tinggi tp harga murah....yang kat Malaysia ni harga Mahal,tapi keta standard tin je...hohoho

    ReplyDelete
  27. kehkehkehkeh...

    Malaysian kaya meh; kita subsidi sekali pak arab

    LOL

    ReplyDelete
  28. ko kne paham bro...
    inilah malaysia...

    ReplyDelete
  29. jawapan sebab nak jaga pihak proton.itu aja.

    ReplyDelete
  30. sungguh celaka.

    ini memang tinja dan anjing.

    saye pun pakai saga fl jugak.

    ReplyDelete
  31. fuckup country.. sultan je boleh pkai keta mahal tanpa bersusah payah.. lancau pukimak.. da la nk bli rumah pn susah.. gua nk kena convert jd muslim r mcam ni..baru la boleh setaraf dgn melayu yg pious dan muka subsidi kaki tongkat penjilat bontot cam korang ni.. huehue

    ReplyDelete
  32. komen korang semua tak boleh pakai...yang tepat hanyalah anon 12:47 saja.

    ReplyDelete
  33. @Anon 13:26

    I see what you did there huehue

    ReplyDelete
  34. sebab itu ada yang kata,

    "yang kaya semakin kaya, yang miskin semakin miskin"

    .

    ReplyDelete
  35. sebab cukai la. cukai kereta malaysia tinggi banding negara lain. and yes even kereta malaysia pun ada cukai for the love of God aku tau sebab aku pernah jaga sistem IT dorang.

    ReplyDelete
  36. huk aloh, pakai saga je?

    ReplyDelete
  37. Spek kete import yg anto masuk kat mesiapong mcm hampesh dari spek anto gi china or india... Memang dasar lembu - feed the lord. From : Lembu new zealand

    ReplyDelete
  38. ok let say the gov abolish these so called stupid car tax..the gov will loss 1 of the MAIN source of income. so if that really happen i will not surprise the gov will revise the income tax structure!
    u want to pay car price like american? usd 25k for camry? then pay like their income tax la..at least 10% of income!

    ReplyDelete
  39. dah lama dah pengguna kereta diperah habis-habisan dgn cukai kereta yg melampau. mcm mana nak sokong kereta tempatan kalau ini layanan yg kita dapat? dlm diam kerajaan 'memaksa' rakyat beli tin buruk bernama proton:
    - jgn baiki sistem perngangkutan awam di malaysia. kalau buat pun buat wayang saja.
    - buat jalan bertol banyak2
    - naikkan harga kereta brand lain lebih mahal dari proton. org akan beli proton sebab itu ajelah kereta mahal yg termurah boleh dibeli.

    it's been a long time we've been ripped off obe. nothing new about that.

    ReplyDelete
  40. ni citer lama la...sana xde tax utk auto la...pegi google sndri la...NAP

    ReplyDelete
  41. siyes kalo harge kete kt malaysia mahal gile babi...cam kt denmark,xsilap ak 200% or 300% on tax(go figure)..tp free education,free medical,very low corruption..xdahal gua nk bayar..tp kt msia?hahaha...tu je la yg mmpu aku ucapkn~

    ReplyDelete
  42. first and foremost, fwfe gfys bastard!! pergi jahanam dengan ideologi politik ko! Malaysia tak maju pasal ade banyak mangkuk macam ko, tak pernah berfikir secara rasional ke? politik3!! ape barua politik mcm ko dapat haa celaka? politik itu 'HITAM', ko tahu? ko ingat ko hidup dalam zaman Khulafa ar-Rasyidin??

    ok, harga kereta malaysia memang mahal kalau nak dibandingkan dengan negara lain. memang salah kerajaan. sebab kerajaan kena protect PROTON + Perodua. bagi selain jenama PROTON & Perodua, harga kereta tu mahal sebab pembeli (end user) kena tanggung semua kos+tax (e.g: cukai perlabuhan, pengangkutan, cukai itu, cukai ini etc.) Kalau korg ade AP student sekalipun, kos utk bawak masuk kereta dari luar negara agak mahal. tapi tak semahal macam beli kat malaysia. maybe korg bleh jimat dlm 30% - 45% kalau ade AP student.

    proton memang guna base mitsubishi, perodua plak guna base toyota@daihatsu. sebab korang tahu tak, untuk buat satu base baru, perbelanjaan r&d sgt2 mahal. so cara mudah adalah guna base yang dah sedia ada. bukan setakat proton, semua pengeluar kereta kat malaysia ni guna cara yang sama. ambik base kereta lain dan hasilkan sebijik kereta yang baru. kalau ko tak paham maksud BASE kat sini, tolong jangan bercerita yang PROTON KENA TIPU DENGAN MITSUBISHI lagi ok.ko amat memalukan rahim mak ko yang melahirkan ko.

    ape pon, bagi aku, kerajaan yang bersalah sebab terlampau nak protect proton & perodua. tapi kena ingat, kalau takde proton & perodua, ko mungkin akan pakai kereta honda,toyota,ferrari,lambo etc. tapi ko kena ingat, mungkin ko kena bayar rm50 untuk dapatkan sebijik pil daripada hospital kerajaan. paham maksud aku? tak paham maksudnya ko otak udang yang bodoh piang.pergi belajar ekonomi balik.

    pasal kerajaan makan rasuah.biar diorang yang tanggung dosa,sebagai rakyat,kuasa kita terhad,tunggu pilihan raya. jangan jadi keyboard warrior yang takde otak nak pikir cara nak majukan negara selain berpolitik. bodoh punya fwfe!!!

    ReplyDelete
  43. Gua menyesal terbeli Proton. Pui!

    ReplyDelete
  44. Proton will emphasise on “Cheap selling price with cheap maintenance parts”

    ReplyDelete
  45. Komen hat paling panjang FTW. Kehkehkeh

    ReplyDelete
  46. beza 15 ribu tu masuk kat tabung kak ros. nak beli rantai plak 24 juta

    ReplyDelete
  47. eh betul la..sialla nih..sial nau nau nih..

    ReplyDelete
  48. pencacai amno dah masuk...kahkahkah...berapa ko dpt komisen??

    ReplyDelete
  49. hahaha..ade orang sakit buntot...aku dah cakap,GFYS..ko bodoh ke?berapa komisen aku dapat?aku tak dapat komisen,aku benci kerajaan tapi aku bersyukur pasal aku dapat pendidikan yang sempurna. cukup dengan bersyukur,aku tak memuja mana parti politik. tolong la sedar wahai anjing politik..hahaha..ko marah orang umno,ko mungkin org pembangkang,aku plak ade sebut aku sokong mana?hahaha..sakit bontot betol.

    p/s: ko mesti anak orang kaya,sekolah dulu tak penah makan duit kerajaan kan.mak ko mesti kaya macam lady D.hahahaha.

    ReplyDelete
  50. Power window
    Rosak
    Oh
    Tidak!!
    Oh
    No!!....

    ReplyDelete
  51. fwfe adalah produk political bastard yg butthurt!!.
    fwfe = proton = scrap!!!!

    ReplyDelete
  52. ape la ke bebal btol masyarakat mlaysia ni..ilmu tahap pengetahuan am pastu complain mcm si bangang yg mengharap bantuan org lain..arabian kaya, so kalau kereta sampah tu letak harga tinggi ko agak2 laku ke bebal?
    pastu bahlol yg ckp apsal kereta malaysia mahal dr negara lain tu cuba ko tnye dorg punya roadtax pulak. tnye insurance diorg berapa. baru ko tahu bersyukur la sampah.

    ReplyDelete
  53. Razak Moh Hai Din:

    Orang kalau dah bongok cakap mcm mana pun tetap bongok gak....tanpa sedar dia pun jadi pencacai gak :P

    ReplyDelete
  54. "kalau takde proton & perodua, ko mungkin akan pakai kereta honda,toyota,ferrari,lambo etc"
    WHAAAAT???
    FAKIU! AKU MEMANG NAK BELI HONDA, TOYOTA @FERRARI..
    tengok rege kete jepun @ europe kat siam @indon... haram murah gila banding ngan mesia... btw ko ingat duit dari protong ke yang beli ubat haku? kalo xde petonas da lame mesia ni lungkup dapat ke kroni! hassan merican pun da out! tak lame la petronas pun nak bengkrap!

    ReplyDelete
  55. ak sokong snip!

    kan bagus kalau proton dan perodua x pernah wujud....

    ReplyDelete
  56. I'AM HERE!!

    MELEIS IS ALWAYS LAZY FOREVER AND FOREVER ALONE!!
    SUBSIDY MINDED,ALWAYS FAP FAP FAP,COMPLAINT COMPLAINT COMPLAINT!!!
    BUT DO NOTHING TO IMPROVED THEIR LIFE!!

    ALWAYS FAP FAP FAP!!

    WHAT ELSE I CAN SAY....

    POOR MALAY!!

    ReplyDelete
  57. Kdg2 aku x faham kenapa still lagi ada manusia bebal yg x leh terima kenyataan & berpeluk tubuh say biarla asal aku dapat ni cukupla...korang deserve more than that!! korang khalifah dol!! apa x sedar2 lagi dari tido ke bila nampak madness didepan mata???

    ReplyDelete
  58. @OBE

    BTW,THIS IS A GOOD ARTICLE. YOU CAN SEE MALAY BUTTHURT TO EACH OTHER...
    BUT....TO IMPROVED THEIR SELF???HAHAHA...DUDUK RUMAH GOYANG TELUR SAJA LA ANJING INDON!!!

    ReplyDelete
  59. malaysian kurang beli proton-kuranglah sales proton - kurang sales proton maknanya kurang profit - kurang profit maknanya kurang modal - kurang modal kena buang pekerjak dan potong kos-kos lain - akhirnya, mungkin ada sedara mara korang kena berhenti kerja proton sebab ada orang mcm korang promo jangan beli proton.

    tak puas hati harga juatak jualan proton tak apa, tapi jangan hina/promo jgn beli proton.

    korang tak bangga dgn proton, itu masalah korang, bukan masalah kerajaan. kalu korang tak patriotik, itu masalah korang, bukan kerajaan.

    aku pakai proton saga kereta kebal, and i'm proud of it. korang nak keta laju2 nak p mana? korang nak keta mewah2 nak bawa tido ke? kereta tu kenderaan, bukan alat perhiasan. masalah koranglah kalu termakan dengan iklan dan cara hidup mewah orang lain.

    start living your life, not living others. want to change? again it start with yourself.

    ReplyDelete
  60. sebelum wujud proton perodua atok nenek abah ibu pkai kete pe? n brape harge kete ketika itu?

    ReplyDelete
  61. @muroza

    HAHAHA!!!POOR MALAY!!!SO SADDDD :'(

    ReplyDelete
  62. @lan qiao

    more like poor minded...they seems to forget what all of our grandparents used to drive n ride....

    ReplyDelete
  63. yup,i wanna chnge..nxtyr using vote..yeahh..to anon 14:52, mmg tax tnggi..tp tula yg ak ckp,tax tnggi ak xkesa kalo duit tu gunepki cre btol..i.e tax mahal gle babi tp education free for all..medical too..at least ak xrse rugi byar tax mhal2..n plss..jgnla asyk bsyuko tnpe bpk..snang korng kne klentong nnti...oh ye,ak xleh komen,komplen pape sbb msih idop n dpt irup oksgen free..go on corrupters,capitalist..fuck me as i cant compliant anythng as i need to keep BERSYUKOR~~

    ReplyDelete
  64. harga proton kat sana murah bukan sebab dia nak "tackle" automotif market kat negara sana ke?

    rasanya ni business related nya stuff..mungkin pakar ekonomi dan bisnes boleh faham.

    maaf kalau silap :)

    ReplyDelete
  65. lol malays tipu malays...fuckin asswipe buttcrack..japanese should genocide all the fuckin malays long2 time ago..fuck japanese huehue

    ReplyDelete
  66. aku pakai satria neo skang. overall ok, tapi yg xleh blah central lock kantoi, padahal baru beli sebulan. pastu staff proton service sangatlah fail dalam bab2 urusan dgn pelanggan.

    tapi ape nak buat, kalau nak jimat sikit duit bayar bulan2 memang kena beli buatan Malaysia la. gov memang lancau impose tax gila babi kat honda,toyota. kalau xde tax memang lama dah bungkus proton tu, silap2 syed zainal tu keje jadi promoter kat company lain, kah kah kah.

    aku memang expect dah problem bila pakai malaysian made car ni, cuma yg lawaknya cepat gila dapat problem. tunggu la ade rezeki 3-4 tahun lagi tukar la jenama lain pulak, dah beli rumah nanti, gaji up sikit beli la honda ke toyota ke. 1st experience beli proton pun dah teruk, memang 2nd car tobat aku x beli dah proton

    ReplyDelete
  67. ni tak lain bukan freemansooon la ni.. cuba tngok 34,000 tu dibahagi dengan 8 jwpanya 666... 666 adalah nombor Jadal... ini dakyah terancang yahudi...

    ReplyDelete
  68. saksikanlah komen2 penjilat bontot typical meleis :

    -kita patut bersyukur blablabla negara lain susah blablabla
    -dapat ptptn blabla negara aman damai lalalla
    -patut tak komplen sbb ade subsidi blablabla kuota lalalala
    -bersyukur sbg kakitangan krajaan dpt elaun mcm2 blablabla makan gaji buta, curi tulang, tipu claim blabla
    -gaji masuk walaupun malas kerja macam babi lalalalla

    ReplyDelete
  69. Sebelum Proton dilancarkan pada tahun 1985, atuk nenek kita pakai Datsun, Nissan bagai suma..agak2 masa tu brapa harga?

    ReplyDelete
  70. Semua sila pandu Saga dan terjun @KBMall sekarang

    ReplyDelete
  71. korang ni... gaduh je tau. komplen komplen komplen..

    ReplyDelete
  72. damn..sokong proton takde kene mengena dgn sokong kerajaan la bodo!

    sama jugak korang support beli mitsubishi tak makna korang sokong pemerentah jepun. apa ke bangangnya korang ni?

    yang mahal tu sebab masalah polisi cukai import dan AP. yang tu proton control ke kerajaan control?

    dasar bangang tak nak berfikir.

    know your enemy...

    ReplyDelete
  73. and aku tak tau proton FL ni boleh compete dlm market dubai (UAE) ke tidak. sebab dengan ansuran AED 1K selama 5 tahun pakai hummer pun boleh. petrol AED 1.20 seliter (dubai), Abu dhabi AED 96 sen seliter. mana-mana emirati tak de rumah kerajaan arab ni bagi loan rumah untuk tempoh seumur hidup AED3 juta sorang. suka hati bila nak bayar. tgk wiki UN rate emirati ni no 3 high income country dalam dunia. senang cito mmg kayo lah..pegawai kerajaan rumah siap dgn padang ragut nak memburu, malam-malam boleh bina tent bakor kambing dengan belly dancing. tak caya datang dubai la bro.

    ReplyDelete
  74. laaa ..aku ingat writer blog nie otak dia bijak coz selalu share info2 bernas ,rupa2 nyer mentality rendah ,benda pasal harga keta nie dh basi maa, nie hanya bleh ceta kat kedai kopi kampung2 ..plezlaa dh xder isu laen ker sampai sggap nie post isu harga keta nie or ur strategic want to hit ur traffic ..but this loser step bro ..

    ReplyDelete
  75. sebab kalau kereta saga FL dijual pada harga 43k juga di dubai. maka saga FL takkan laku. tu je. strategi pemasaran.

    proton adalah syarikat pengeluaran/penjualan kereta. yang kau pergi anggap proton ni macam kereta keluaran perkhidmatan kerajaan sapa suruh obe? bangang gila.

    belilah kereta bukan nasional lain kali. tapi, sama juga. honda accord di malaysia lebih murah dari honda accord di jepun. lol?

    ReplyDelete
  76. Aku rasa harga GWM Wingle 5 yang kat atas page ni pon lebih murah kat sini kalau nak banding dengan kat china kot?

    ReplyDelete
  77. Anon 15:54

    Sebelum Proton keluar - tahun 1985, ramai atuk dan bapak kita yang mampu pakai kereta Datsun, Toyota Mazda, Honda dan Mitsubishi.
    Tapi apabila Proton keluar, tiba2 harga keta Jepun jadi mahal giler dan yang paling peliknya - kereta Mitsubishi pun ghaib entah kemana2 entah...

    Nampak sangat Proton menyamar jadi Mitsubishi, lepas tu dijual lebh mahal dari pasaran diluar, pelik!

    ReplyDelete
  78. Jom ramai2 berpakat campak kereta Proton kita masuk sungai Klang..ha ha ha...
    Pak Arab yang kaya nak mampus beli BLM cuma RM28,000 dia nak guna BLM tu untuk pergi berak jer tu... Ha ha ha
    Kita yang miskin nak cari RM28,000 setengah mati cuma dapat beli Perodua Viva macam kura2 tu. Cittttt!!!...Rugi rugi...

    ReplyDelete
  79. PROTON memang HANJENG KURAP.
    Siapa lah yang bagi idea macam hanjeng kurap ni?

    Paksa 'mereka' supaya beli kereta 'buatan Malaysia' PROTON - janji PROTON laku! Lain2 masalah teknikal belakang kira....Itu masalah 'mereka'...Ha ha ha..hanjeng btul!

    ReplyDelete
  80. mmmm.. macam2 pandangan ada...pertengahan tahun 90an kawan aku pergi ke pejabat kastam atas urusan..masa tu dia nampak kereta iswara aeroback setelah di cukai la...mamat kastam tu cakap harga lepas cukai ni kira harga atas jalan la..ada la dlm 7-8k..lepas masuk proton utk di jual dah jadi 28k-30k++..hehehe..bagi aku la..kalau betul kereta tu murah memang aku pakai kereta proton pasal murah..aku tak heran lain2 kereta..bagi aku biarla murah utk rakyat tempatan..tu aje.ni tak..mahal nak mampus..setanding harga kereta import biasa..dah la bank malaysia cam yahudi..patutla proton mampu beli lotus..btw hasil malaysia ni bukan pada untung proton tapi cukai2, export, service,

    ReplyDelete
  81. asal la keparat post2 mcm ni.cube post ilmiah skit.post kenapa harga tuw murah.biar lah berinfo sikit,nie just post pasal hage murah.org rmai yg persepsi sendiri.ko yg tanggung dose!!

    ReplyDelete
  82. memey la..

    made in malaysia..

    beli la barangan buatan malaysia..

    xcdnt sikit remuk abes..

    ReplyDelete
  83. ramai penjilat umni marah aku..ahahhaha..mmg patut pun melayu kena tpu..coz ramai mcm ko...hahahahha

    ReplyDelete
  84. nak tax free beli la keta elektrik or hibrid

    ReplyDelete
  85. Razak Moh Hai Din 14:07, kalu you go thru asal2 statement blog nih, it is about Y harga Saga FL kt Dubai murah compare to kt Mesia. Kete tu buat kt Mesia, nk masuk Dubai tu ade transportation cost and mayb other cost lg..then Y is it lg murah dr kt Mesia? G jahanam la oii!!!

    ReplyDelete
  86. beli buggy car..mmg x de tax..kerajaan mesia mmg bek ati kt taiko golf..

    ReplyDelete
  87. fwfe : jangan la nk perangai mcm ambiga sgt. kena sengat nnt.

    ReplyDelete
  88. dulu xnak belaja pandai-pandai nak masuk mlm je keje. pastu memekak xleh beli kete mahal

    ReplyDelete
  89. tax negara Arab tak tinggi.. ke mmg tade tax pun..

    ReplyDelete
  90. honda jazz kat jepun harge dia lebeh kurang rm40k...masuk sini rm105k

    ReplyDelete
  91. lol kalau honda jazz murah, takde sape la nak beli myvi bontot beso huduh piang tu.. FML myvi user here

    ReplyDelete
  92. Beli la wingle ni.Murah pun murah.harga boleh runding lagi dengan Obe.

    ReplyDelete
  93. mmg mcm tu pun.kt mesir ni pun(ak study kt mesir skrng) hrga kereta proton sumer murah2 drpd kt malaysia...mcm sial je

    ReplyDelete
  94. adakah kereta2 kat sana disubsidised oleh gov diorg? atau proton ada kilang kat sana & materials lagi cheap & abundance kat sana? enlight me!

    ReplyDelete
  95. ok la jgk klw dapat pakai saga fl.. aku ni pakai charade aura yg buruk je.. ni pon da bersyukur sgt2.. kehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bro kasi promote barang charade ko kat sini https://www.facebook.com/pages/Car-Accessories-Parts-G100G200/139578639466849?ref=hl tqvm harap terjual

      Delete
  96. alamak membebel je lebih..fl nie sama je mcm kelisa..asal awek boleh blowjob dalam kete suda la..

    ReplyDelete
  97. mak muroza hitam.

    nuff said!

    ReplyDelete
  98. sebab kat sana BMW M5 v8 harga RM 50 ribu hengget tunai ?

    ReplyDelete
  99. nak nurah gi duk langkawi la
    kalo x mampu beli je honda 2 tayar

    ReplyDelete
  100. Memang macam sial! bulan 1 announce keta keluar Saga FL lepas tu bulan August jadi FLX lagi cam sial!

    ReplyDelete
  101. sembang sini semua nk kemaih.. padahal guna jugak kereta tuh.. hahaha

    ReplyDelete
  102. tunjuk pandai masing2. kote kecik punya orang

    ReplyDelete
  103. Kita tak berharap untuk pakai kereta mahal-mahal dan mewah gila, cukup sekadar harga yang adil dan munasabah bagi semua kereta-kereta di pasaran. Kalau Saga FL di UAE harga RM28k, maknanya ada RM15k kita rugi di situ.

    Susah benar kerajaan Rakyat Didahulukan ini nak utamakan rakyat, cukuplah sekadar harga yang wajar agar hutang kereta rakyat tak berpanjangan, dari 9 tahun boleh pendekkan jadi 5-6 tahun sahaja.

    Bila harga murah, hutang singkat, bolehlah rakyat Malaysia terus menyokong kereta nasional dengan menukarkannya setiap 5-6 tahun selepas hutang langsai.

    Ini ekonomi ringkas.
    This is simple economics.

    ReplyDelete
  104. apa kata kita beli saga FL kat sana sbb lg murah?

    ReplyDelete
  105. hahaha... sembang kencang memasing... beli kete proton atau perodua yg murah pon buat loan ada hati nak pakai keta import... hahaha...

    ReplyDelete
  106. bukan soal isu nk beli keta import atau tak... apsal rege mahal? sbb nk protek kpntingn local industry. btw, mgnkin msia tlalu cpt nk estblish national car,so ni la kebabian yg berlaku.. keta kita x brapa laku kt luar. nk cover expanses, so rkyat le menanggung kebabian ini.. aku pkai city. so kebabian ini tak perlu ak komen lg

    sekian

    ReplyDelete
  107. Kereta proton kat malaysia pun sebenarnya dicukai kerajaan jugak tu sebab mahal.. kalu takde cukai untuk kereta proton mesti murah jugak..

    tapi cukai kereta import mahal melampau sampai 300%..

    Cubalah try selidik kereta import ke dubai kena cukai kerajaan mereka tak..???

    ReplyDelete
  108. wutever...
    malay: komplen bla bla bla
    Chinese : we wish we came 1st to tanah melayu..if not we can be the king...of prostitues,alcohol and fengtau...
    indian : 7% minority,talking like 70% majority

    p/s if i give u one mountain of gold..im sure u also want the second mountain of gold...

    for the lowest of the low from the highest of the high

    ReplyDelete
  109. Selepas perang dunia kedua,
    Industri automotif jepun naik sebab dia bekukan import kereta luar kedalam negara selama 20tahun tak silap aku,waktu itu rakyat kena beli kereta buatan nasional sahaja,dari situ bila mana duit yang dilaburkan dalam industri kereta mendapat pulangan dan slowly mereka mula buka pasaran kereta mereka ke luar dan menghapuskan kekangan kereta import. waktu itu mereka cuba menunjukkan yang mereka juga punya teknologi untuk membuat kereta.

    Boleh bayangkan dimana european cars waktu itu enjin 3.5L 300HP but jepun nyer power enjin 1.3L 300HP. Mereka tunjukkan yang mereka mampu buat kereta yang berkuasa jugak tapi pada kadar harga yang rendah. Bila mana kereta mereka dah dapat tempat kat hati orang kat seluruh dunia,baru sekarang diorang boleh tarik nafas lega dengan industri automotif mereka. Same goes to Korean automotive industries, their people are really supportive.
    Sebab tu sekarang company kereta mereka boleh dengan tenang sponsor big games and so on. Malaysian automotive mungkin juga boleh jadi macam tu.

    Tapi jujur aku cakap,

    antara proton dengan kereta korea hyundai,kia or whatsoever. Aku akan pilih proton. Design kereta dah lah huhduh nak mampus korea nih. Kereta nak rupa2 cinta jek. Pastu nak cari part cam sampah,performance lagi lah toksah cite,cube cakap kat aku bengkel mane kat malaysia nak bikin kete huduh nih?

    Tengok Satria neo. kacak bergaya. Boleh sumbat enjin evo4,rupa garang,belambak bengkel mau bikin kasi laju.

    ReplyDelete
  110. babi butuh lancau. itu je aku nak cakap.

    ReplyDelete
  111. hahaha....sume yg komen nie sume nye mcm tak berpelajaran je...siler rujuk balik btl2 kenape kete proton murah kat luar negara berbanding dalam negare....alahai org malaysia...sedihnye aku tgk....tolong wat research dulu sebelum maki hamun...kahkahakhakah..ptt la org malaysia tak maju2

    ReplyDelete
  112. xnak keta ade tax kat malaysia pakai aa Insight or Prius..jimat mcm pakai honda EX5..

    ReplyDelete
  113. -ArabKaya-

    Ni sebab orang luar bijak menilai barang yang dia beli. Dia dah check komponen kereta tu (enjin cap ayam + besi 3 campuran + plastik) lalu berkata, "Ini kereta ana boleh kasi angkat hanya RM28774 sajalah. Itu pun buat ana pergi letak dalam rumah guna pergi toilet sebab malas mahu jalan dari bilik ke toilet". Maleis hanya tahu bersyukur je, syukur kita ada kereta buatan celup tahap sampah.

    ReplyDelete
  114. serius bodoh....kereta PRODUA MAHAL GILA BABENG KO PLAK TAK KATE CEKIK DARAH N MAHAL GILA....BUYES LA KO NI...TAK TAU PASAL KERETA JGN CAKAP APE2 LA BODOH...

    ReplyDelete
  115. ini semua orang komplen komplen...tapi jalan raya malaysia penuh dgn kereta jugak, tiap2 hari pun jem...sebelum harga kereta turun sistem jalan raya kasi perfect dulu lah...nanti lagi banyak kereta, tapi nak campak mana, nak jalan pun susah....

    negara yang kereta dijual dgn harga murah pun penduduk bandar mereka masih suka naik public transport, basikal etc, sebab sesak...dan public transport mereka pun bagus contohnya tokyo

    sepatutnya kereta dah tak relevan untuk bergerak ke tempat yang berdekatan....hanya boleh digunakan untuk ke tempat jauh dan digunakan penduduk luar bandar kerana sistem public transport yang masih kurang

    orang malaysia suka berlagak naik kereta, nak kereta yang nampak urban je...tp tgklah jalan raya kita...hampeh....kita bising bising pasal kereta mahal, orang lain dah sibuk nak design transport yang boleh menggantikan kereta...

    ReplyDelete
  116. beli je la yg mmpu. x pyh melalak2. bukan diorg dengr pon.

    ReplyDelete
  117. jalan kaki kurangkan perut buncit korang yg buncit toi2... lps ni gerenti arge kete turun sbb org malaysia dh x de buncit dan boyot....

    ReplyDelete
  118. cikgu aku ada pakai datsun 120y import 1st model tahun 1979. gear reverse macam BMW lama. dia kata masa beli cash money $14000. rasa nye kalau sekarang dlm $40000. lembaga hasil takde kejar pun. dia punye tahan kete tu, sekarang ni baru enjin nye makan minyak hitam. asap putih dah mula, tapi xde la sampai berkepul2 mcm proton. lampu2 pun dah mula nampak lusuh. spare part pun ade lagi walaupun tak ori.

    ReplyDelete
  119. tulis macam2 dalam ni
    maki hamun pun banyak...
    bukannya akan ada sebarang perubahan kalo hanya bincang setakat d cni

    APAPUN, AKU BANGGA DGN ADANYA PROTON!

    Jika ada yg nak komen tp xguna akal, xguna ilmu, sila berhenti sj.

    It's not good at all.....

    ReplyDelete
  120. RAKYAT MALAYSIA DIBODOHKAN... NEGARA LUAR DISUSUKAN BIK MAMA.. LOL

    ReplyDelete
  121. bungkus proton...beli subaru...cam kompeni china beli Saab..tata beli jaguar/land rover..pahni semua pakai local car Subaru Impreza woowowww...boxer engine bambambambabmabam

    ReplyDelete
  122. boxer??hahahaha!!!BOXSTER la mangkuk!!

    ReplyDelete
  123. Come on guys, Proton jual murah gile+high quality kat luar negara pon sbb nk penetrate market kat sane, imagine lah, kalo tade brand kat luar nk jual mahal2, sape nk beli oi,mcm korg gak nk bli tv brand xxx tak dikenali harge setanding sony , baek korg bli sony da tau2 sony branded, nanti da establish brand barulah up harge sket2, pastu da laku nanti rakyat malaysia gak dpt benefit dari segi mate wang and most important is peluang pekerjaan, silap2 boleh jadi pengedar kete kat dubai tu.One more thing kenape Dubai sana banyak org kaye loo, bile dierg rase Proton kete berkualiti, dierg invest million2 nk bg modal suh expand, time tu Malaysia maju sape untung,kite jugk mehhh.boleh lawan jepun insyallah.sekadar renungan

    ReplyDelete
  124. bro, proton pesona baru harga kat australia AUD12.999 = rm39000, termasuk 5 year warranty.

    GOVT MESIA MMG ZALIM DAN MANGKUK

    ReplyDelete
  125. Kerajaan perlu protect Proton? Okay la. Fair enough. Tapi if you give me 20 years, I can build helicopters already lah. Ini power window belum tentu functioning.

    ReplyDelete
  126. Kesian rakyat Malaysia - 'kereta buatan sendiri' (Proton dan Perodua )di Malaysia dibuat cincai2 & dijual mahal nak mampos di tempat sendiri, tapi untuk di eksport dibuat lebih berkualiti & dijual murah nak mampus di luar negara...
    Apa ke jadah nyer?
    Terpaksalah kita pakai Proton & Perodua sebab kereta buatan luar spt. Toyota, Honda, Nissan, Hyundai dll. harganya dijual 2 kali ganda di luar negeri akibat cukai import - semata2 nak paksa kita semua beli kereta Proton & Perodua....Ha ha ha bengap betul!

    ReplyDelete
  127. Aku tak hingin harga kete murah kalau atas jalan penuh dgn kete Toyota & Honda je yg kononnya "reliable" tapi tak reliable pun! Dh pakai 3 generasi Proton dari Saga lama, gi pulak Wira, pastu ke Gen-2 tak pernah aku ada problem seteruk Honda City aku - tayar basically tiap2 thn tukar, gearbox failure Honda tau tapi tak recall, dah kena spend tukar GB, wheel bearing dh ganti ori part pun problem lagi!

    So kalau korg nak harga kete murah semata2 nk beli Honda Civic, takyahla.

    ReplyDelete
  128. ak sokong..yeahhh..civic bpak ak bru 4taun mcm2 problm..pump power strng lgik..n dorng leh kt biasela tuu.fuckoff!..panel dashboard pon leh ttnggal..wht??tu la dier civic fd yg dgemari ramai..xcye ko msuk forum cvic fd msia..hahah

    ReplyDelete
  129. asal banyak sangat butthurt kat sini? kenapa kena kait dengan gov malaysia? asal proton bashing banyak sangat? asal kena bubuh nama parti umno? asal kena kait saiz bra kepada 1st lady malaysia? asal ni?

    my first car was ( and still is ) a Nissan Frontier okay!!

    LOL

    ReplyDelete
  130. Malaysian + Low Quality Local Car + Hi Price + Low Quality Roadworks == Lots of Car Maintenance fee. So we all actually spent lots of our money to maintain a poorly yet high price local car. damn so sad!

    ReplyDelete
  131. hampa jangan gaduh2. tak baik.10 November 2011 at 20:34

    salam. saje nak berkongsi. ayah saya kerja di kilang GWM di kedah. harga wingle 5 pada mulanya ditetapkan 30k akan tetapi kerajaan menggesa supaya harga dinaikkan atas sebab untuk menjaga kereta2 buatan nasional. sekian.

    ReplyDelete
  132. hidop 1malaysia

    ReplyDelete
  133. salam kpd semua pembenci kejuruteraan dan teknologi automotif malaysia..korg igt senang ke nk developt sesebuah kereta tu...senang2 je nak maki..ak sbg salah stu pelapis pembgunan kereta kt Malaysia ni trsa maa..mmg betul Dr. Mahathir buat Proton guna based tech. Mitsubishi..tp tula pioneer tuk industri automotif Malaysia..Dr.M nk bwak and buka teknologi dr Jepun bawa ke Msia., kalau nk established dr zero mmg tak dapat bai..kalau betul nk developt Proton dr. zero..skarang ni pown ko xkn nmpk Exora tu ats jalan..sekurang2 nya 20 thun tuk developt sesebuah model kereta tau..Dr.M amik based tech Mitsubishi n start blaja teknologi automotif ni..dr tooling (acuan tuk bentukkan kepingan logam jd part kereta) smpai ke enjin n design..dr siu plan2 Proton n Perodua blaja n makin lama diaorg akn buat sndri..jgn korg hina n caci kereta air tgn bangsa sendri..n kalau korg nk tahu..ada beribu syarikat Msia yg tgh naik just tuk developt satu model kereta..sbg cth model Proton akn dtg..P321A..beribu tooling yg dibuat tuk sebuah model..tp bygkn bratus company yg supply just tuk satu model..dlam masa yg sma Dr.M dh mnaikkn ekonomi n pluang pkerjaan tuk rakyat..n last skali akn wujud la company2 insurans, bank, dan juga company2 tmpat bkerja org2 yg mngutuk Proton n Perodua..bygkn lau dua2 company n xde..jgn harap Shah Alam tu wujud..n jgn harap korg dpt tgk wujudnya expertise dlm bidang automotif..jd sayangi n cintailah TEKNOLOGI DAN KEJURUTERAAN AUTOMOTIF MALAYSIA..=D

    ReplyDelete
  134. sedihnya bila aku fikir nak beli kereta... nanti aku beli 1, 1 lagi derma dengan kerajaan.. aku x cakap pun aku sudi nak derma... tapi aku nak kereta jugak.. tapi banyak tapi da... =(

    ReplyDelete
  135. and lastly..korg yg kutuk Proton..tggu model baru thun dpn kluar..P321A..mybe model tu yg akn buka mata korg yg mngutuk..tula kereta yg akn guna high end teknologi dalam automotif yg sama digunakan oleh Volkswagen n BMW..12 part akn gunakan teknologi tu..lagi bnyak drpd BMW n Volkswagen yg just buat 6 part saja pakai teknologi tu..teknologi pe..tu rahsia..n kualiti akn sama dgn kereta dr. Jerman.. semua vendor tgh ligat developt part tuk model ni..tmasuk ak skali..kalau tgk part attchment spring lam kereta tu nnti..tu la hasil air tgn ak..huhu..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde la hebat mane, biase je....poyo lebih mamat ni...pekerja proton sila igt untuk mencari keberkatan dlm bekerja..ktorg beli keta proton bukn dgn tahi tapi dgn wang yang kami cari susah payah setiap hari bekerja...

      Delete
  136. imo proton x yah jual kete kat luar mesia la. dah la jadi murah,spec pon nak kene up lagi nak lawan ngan kete lain. bukannye untung pon kalo jual kat luar. bape persen sangat la proton dapat dari sale export ni.

    ReplyDelete
  137. naik bas jer....tak pon naik basikal....banyak la lak korang ni komplen!!!!!!!

    ReplyDelete
  138. @anon 22.50

    jgn risau,yang mengutuk nih hanyalah consumer,depa takde dalam situasi engkau, jadi depa tak tahu, berlagak macam ilmu setinggi langit,padahal tak tahu keta laur tu pun lagi byk problem toksah cite. cume nak sedapkan hati memasing je tu yg berharap beli kereta buatan luar. Perlahan2 la merangkak, pastu belajar berjalan then baru boleh berlari.

    Yeah prototype tuah tu dh lama rumors kuar dah,siap byk dh di spot atas highway, tgh tnggu gak bile nak release. aku tgk menarik jek kete tu.

    ReplyDelete
  139. anon 0157...tuah menarik apanya, its too regular...malaysia xbuat base untuk kereta sendiri sebab katanya tak cukup kos nak beli casting tools and die...bik mama boleh jual dah cincin tu buat sedekah

    sepatutnya kereta malaysia buatlah signature sendiri macam bmw and porshe with its front grill...barulah orang kenal dan selepas itu jatuh cinta...tak salah nak buat dasar pandang ke timur, macam toyota yang lagi hampeh pada zaman dahulu...tapi tgklah orang2 mereka, semuanya hidup untuk kerja...kita tak macam tu, family is more important...ye dak?

    lagipun orang malaysia bukan berani nak ambik risiko, tgklah semua orang even keluar universiti pun target utama nak kerja dgn gov., then need security in their life...tak nak risiko2 ni, tak cool..lagipun kerja gov senang dapat dan relax sikit

    china is great, even they're copying everything...but it works..mr ajib dah boleh buat dasar pandang ke tengah...dah boleh lupakan dasar pandang ke duit untuk personal affairs

    ReplyDelete
  140. skang kete import dah tiru proton. barang xlama dah rosak. baik korang pakai KE70 ke, Nissan Sunny ke, Mitsubishi Galant ke.

    ReplyDelete
  141. aku xkisah kalau kat dubai murah dari malaysia,

    tapi aku nak kerajaan malaysia hapuskan semua cukai pada kereta import la,

    zaman sekarang nie kereta mana ada cukai import da,babi betul kerajaan malaysia..

    kalau xcaye try search google,cukai import/jpj(dan banyak lagi) kereta di asia tenggara,negara kita je buat

    ReplyDelete
  142. Memang Proton ni gila babi betul la....

    Anak siapa la yang bagi idea bodoh dekat Proton sampai macam ni punya zalim sekali!

    ReplyDelete
  143. Anon bodoh semua (Tak termasuk aku), belilah basikal kalau nak murah. Bising-bising buat apa ? Bukan diorg nak dengar pun. Menyemak blog obe jer. Obe pun bodoh sebab bukak bab proton. Dah tau proton bodoh, masih nak cerita lagi. Buat org bodoh yang beli proton bengang jer. Ehhhh...Ttiba emo. Hahahahaha.

    ReplyDelete
  144. kepada yang rasa kononnya Malaysia guna based Mitsubishi dan Perodua gunakan based Daihatsu/Toyota untuk berjaya. This is what i called a liar. Kia umurnya 4 tahun lagi muda dari Proton dan pada awal penubuhannya gunakan based Mitsubishi untuk kereta mereka tetapi sekarang mereka sudah 100% guna kemampuan sendiri untuk bina kenderaan. Proton?, sudah nak dekat 30 tahun tapi masih rebranding Mitsu Lancer untuk jadi Inspira. WTF?. Untung mudah kan?, Tukar sticker je. Nah inilah Patriotik sebenarnya.

    ReplyDelete
  145. komen mamcam amcam kata proton itu ini....

    last last beli proton jugak muhahahahaha..

    taks edor depan rumah tercegatr saga .. waja.. exora .. dan satria muhahahah..

    ReplyDelete
  146. ini sumee illuminatii!!! cuba tgk rupa bentuk dia petak2 sket..kan sama dgn checkers board!!

    ReplyDelete
  147. beli proton=support jenama malaysia= malaysia untung

    beli kete import=bayar cukai import mahal gila= malaysia untung

    either way aku support malaysia dengan menambah pendapatan negara

    but i prefer imported cars although lebih mahal sebab the quality of our car makers are inferior, no offense. and the imported cars design are genuine (although aku ada baca dakwaan yang kata sebenarnya mitsubishi ada curi design kereta proton back on time diorang buat kerja sama.

    ReplyDelete
  148. proton jual kereta kat luar negara tu basically bukan sebab nak untung sangat pun..entah2 lagi rugi..tapi on the other side kita tengok jenama Malaysia tu atau lebih tepat lagi orang akan kenal nama Malaysia..

    korang tak sedih ke orang tawu singapore kat mana tapi bila tanya pasal malaysia diorang tak tawu, sedangkan singapore sejengkal je dengan kita dan jauh lebih kecik

    Thanks Tun M atas usaha naikkan nama Malaysia.

    ReplyDelete
  149. klu proton x letak hrga mahal2 cmne nk bg pekerja die bonus 4 5 bulan kn..haha..ak jugak jd mangsa.........

    ReplyDelete
  150. hurmm dah tau, kete saga fl x kompetitif utk dijual kat dubai. x yah la jual sane. x kan la org dubai yg dah kaya raye nak bazir duit beli kete yg murah tu..aku x reti bab ekonomi neh. tapi juz pelik. untung sgt ke company proton kalu jual kt sane tu.

    ReplyDelete
  151. Tak sabar tengok PROTON lingkup. PROTON = bad investment.

    ReplyDelete
  152. proton jual mahal dalam negara, proton jual murah luar negara~

    bg ak, ini strategi marketing jangka panjang~ dalam negara, kita dah ada nama, jual mahal pon orang beli~ in dubai, where is people more likely to use hummer instead malaysian sardine can, proton is not a "trusted brand" yet in dubai~ pelan2 kayuh, maybe dia rugi sekarang, bila dah ada market, bila dah orang dubai dah percaya~ baru kasi up harga~

    ask yourself sebagai pengguna, takkan korang sanggup keluarkan duit untuk "jenama baru yang tak terkenal" dengan harga mahal ??? begitu lah juga penduduk dubai~

    by the way, ini takde kena mengena dgn politik~ ini marketing strategies~ if you people dont like PROTON because of this, boycott as you want~ there is a lot more car out there~ study competition of car market oversea (at least in dubai)before you made such comment~

    ReplyDelete
  153. butow lu kurosagi...marketing plan pala hotak hang..demo ni nak untong ja lebih.. FUCK PROTON dgn branding dia yang cheap..orang beli PROTON cos tu je la kereta yang mampu dorang afford bcos keta obersea yg diimport yg sebetulnya murah dari proton telah dikenekan tax gelabah kopek kononnya nak set standard kpd keta kluaran Malaysia..kalo kete yg dikeluar berquality takpe gak..ni cam kimak smua mende nak rosak..servis pon haram cam butow..

    ReplyDelete
  154. "Come on guys, Proton jual murah gile+high quality kat luar negara pon sbb nk penetrate market kat sane, imagine lah, kalo tade brand kat luar nk jual mahal2, sape nk beli oi,mcm korg gak nk bli tv brand xxx tak dikenali harge setanding sony , baek korg bli sony da tau2 sony branded, nanti da establish brand barulah up harge sket2, pastu da laku nanti rakyat malaysia gak dpt benefit dari segi mate wang and most important is peluang pekerjaan, silap2 boleh jadi pengedar kete kat dubai tu.One more thing kenape Dubai sana banyak org kaye loo, bile dierg rase Proton kete berkualiti, dierg invest million2 nk bg modal suh expand, time tu Malaysia maju sape untung,kite jugk mehhh.boleh lawan jepun insyallah.sekadar renungan"

    P/S: x le blah ayat... renungkan le, lau jual kete saga tok rakyat lebih mahal dari dowg export. x name nak bunuh rakyat ke tue??!

    beragak laa..

    kete kite jual luar negara lg murah dari harga kt malaysia.. come on man...
    x yah beli kete proton g.
    f^@%..!

    ReplyDelete
  155. wtf. harga kereta dkt dubai tu semua murah2 lahhh. tak payah nak kecoh proton je murah. huhhhh~~

    ReplyDelete
  156. @fuckproton if that are you saying, then you know nothing about business~ thats it~ ko ingat aku suka sangat penjual tin sardin tu ?? cuba tgk kereta proton bila accident, hancur, kalah aluminium org buat tin minuman tu~ kete luar negara relax je~

    pasal tax, thats it, over 200 percent tax~ bagi la nama levi ke duti ke, klu dah harga naik mcm nk mati, apekejadahnya ??

    BTW, saya mencabar mana2 parti politik (especially Anwar Ibrahim yang pandai menurunkan harga minyak) supaya menurunkan harga kereta luar negara, kasi turun tax 200 ke 50 percent pon kita OK la, klu turun ke 0%, nnti korang (KERAjaan) tak boleh cari makan lak~

    ReplyDelete
  157. Kat dubai tu xde cukai, kalau xde cukai mcmtulah harganya, UAE x perlukan cukai kereta kerana ia adalah pengeluar ke 6 terbesar didunia dan rakyatnya hanya berjumlah 4 juta sahaja, duit minyak tu pun dah cukup untuk majukan negara. Malaysia pula pengeluar ke 26 dunia, minyak yg diimport oleh Malaysia lebih dari yg dieksport so duit minyak tu x cukup untuk majukan negara yg penduduk yg berjumlah 28 juta nih jadi Malaysia memerlukan beberapa cukai untuk menampung perbelajaan termasuk cukai kereta. Perbandingan harga dgn negara Arab adalah x adil... sbgi cth pengeluaran minyak Indonesia lebih kurang Malaysia tetapi rakyat yg berlebih byk dari yg Malaysia, so indo kena cari punca pendapatan yg lain, sebab itu harga minyak kat Indo lebih mahal dari Malaysia. Kalau semua xde cukai negara kita akan jadi bankrupt mcm negara2 kat europe tu.....

    ReplyDelete
  158. murah betei..kalau gini nak pi beli kat dubai ah. :D

    ReplyDelete
  159. BONGOK LA KORANG NI.. BEZA 14K PUN BERKIRA?? AHAHAH..

    ReplyDelete
  160. for those yg kata proton jual mahal sbb nk untung,korang bgtau aku,business mana yg xnk untung??

    aku pakai proton savvy,sjak bli 5 tahun lps,xda rosak smpi skang,petrol rm25 SEMINGGU, korg cari keta luar yg korang bangga sgt tu yg blh pakai petrol rm25 utk seminggu..


    demand lebih, duit takde, kutuk proton lebih2 tapi akal takdak

    ReplyDelete
  161. macamni la,kita suma pakat ramai2 dok dubai,amacam.....huhu

    ReplyDelete
  162. Gov malaysia ni sebenarnya menipu pembeli dengan naikkan cukai kereta import untuk mggalakkan local beli product of local. tp mslhnya harga kereta local pn mahal apa kes ni..spttnya kalau mau naikkan sales and interest of local untuk bli kereta tempatan. knape x jual harga rendah setanding dgn harga kereta local yang di jual di luar neg harga MURAH!!!!. come on la..bersaing secara sihat dgn jgnlah guna cara kotor untuk naikkan sales kereta local dgn sengaja naikkan TARIFF IMPORT n kemudian suka2 hati jer letak harga yang x bersesuian dgn product yang di jual.......

    ReplyDelete
  163. boikot kereta malaysia atau beli kereta oversea atau lagi naik pengankutan awam so how?

    ReplyDelete
  164. patutlah proton ada masalah sini sana kena laknat makan duit rakyat malaysia, semoga bankrupt terus padan muka bukan economi terjejas jikalau proton tutup,

    ReplyDelete
  165. eleh org proton sibuk mengeluh susah develop teknologi bagai...mane ade bende senang bai dlm dunia lagi2 nak develop teknologi...kalo mengeluh susah saje baik x payah keje dgn proton...kompeni proton spesial bai ade support gomen lagi, resource byk..so xde alasan utk developed n bersaing dgn kmpeni dh established..ni soal rakyat msia dah bagi ruang, peluang dan wang terpaksa beli kereta lokal utk support dan terpaksa....itupun kereta lokal yg lagi murah dari import pun dh kene utang 9 tahun...kat luar negara sane keta lagi canggih rate harge lagi murah...actually kalo kereta lokal dijual lagi murah setaraf dengan tawaran teknologi nye yg x berapa ade, sye pun x mengeluh bai...proton nak buat high quality jual murah kat oversea tu lantak dielah tapi jgn anaktirikan rakyat sendiri yang terpaksa beli...kualiti cibai jual kat rakyat sendiri dengan harge mahal, utang 9 tahun bai bukan 5 tahun...pekerja proton sume makan duit haram, paksa rakyat malaysia beli tu yang sampai skrg kualiti cm cibai..xde kberkatan...

    ReplyDelete
  166. uh~ sapa bawak naik topik ni ya~
    hahaha~ bila tengok komen aku balik, haha~ jahilnya masa tu~

    FUCK PROTON~

    ReplyDelete
  167. biasanya kalau beli sesuatu barang contohnya di dikilang harga lebih murah berbanding harga di luar (di kedai).... ni pelik plak..... harga kereta nasional dalam negara lebih mahal dari di jual di negara luar... ape kereta nasional ni import dari negara luar ka? lagi satu kualiti utk kereta nasional juga dibezakan antara kereta nasional eksport (untuk luar negara) dgn kereta nasional dalam negara... pada pendapat saya... kenapa tidak disamakan saja harga dan kualiti kereta nasional dalam negara dan luar negara kepada yang lebih baik... (harga yg berpatutan dan kualiti yg bagus)... rasanya kalau dah ok tiada komen sana komen sini... ada masanya kita kena mengunakan kuasa veto jika perlu tapi dalam hal ni kita kena adil dalam berniaga... nilai dan harga mesti la sebanding dengan kualitinya... maaf kalau ada yang tersilap... ini pendapat saya saja.... tidak lebih daripada itu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails