Friday, 6 January 2012

Serius Cool - Cara Membina Sekolah Di Pakistan (11 Gambar)


Bila tiada budget


Selamat datang ke Sekolah Tipu Sultan Merkez di daerah Punjab Pakistan. Sekolah ini dibina dengan menggunakan buluh, lumpur dan cob. Cob ialah sebuah bahan campuran air, rumput dan tanah liat. Sekolah ini dibina dengan menggunakan bahan tradisi kerana ianya lebih murah berbanding bahan binaan moden. Sungguhpun begitu bahan binaan tardisi ini lebih sejuk dari bangunan batu bata biasa. Hasilnya student lebih enjoice







Laporan asal Inhabitat


23 comments:

  1. caution: cob may contain traces of manure.

    ReplyDelete
  2. mr simple
    sorry ass first....

    ReplyDelete
  3. ada sijil CF ker sekolah nie? nnt runtuh, kata kontraktor rasuah

    ReplyDelete
  4. dorang ni semangat nk wt skol utk ank2 bljr biar pun x pkai simen segala..kt m,sia skol b,aircond sgla pun bdk mls mcm unta pdg psir x mo p skolah..

    ReplyDelete
  5. back to basic.
    ap nk runtuh nya.sblm masihi lagi suma building gna found object for building construction.tahan je ratus2 taun.

    ReplyDelete
  6. Kalau lembu tu berak atas tanah..then tanah tu jadik sekolah.

    Wadefak men..SEKOLAH TINJA!

    ReplyDelete
  7. Pastu kena bom Taliban sebab ada pelajar perempuan

    ReplyDelete
  8. 1first......!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. sekolah tipu sultan merkez...
    sekolah ini wajar disita dan kemudian didakwa kerana ada unsur unsur hasutan...nama sekolah ini juga turut mencemar kesucian imej para sultan ...

    harap perkasa atau pekida dapat buat repot polis dan anjurkan demonstrasi aman di pakistan

    ReplyDelete
  10. bersyukur dekat malaysia semua lengkap dan mudah. alhamdulillah

    ReplyDelete
  11. lengkap dan mudah my ass....masuk pedalaman dlu la kasi tgk..sabah sarawak mcmana..tgk pandai timur mcmana..ckp mcm iklan air hai-O

    pakistan pwnd mareshia...green build.

    ReplyDelete
  12. Anonymous 01:44

    perlu ke "my ass" dlm statement ko tu?

    ReplyDelete
  13. Anonymous 01:44. Reti bersyukur x?

    ReplyDelete
  14. MADE IN ENGLAND7 January 2012 07:26

    great paki architecture ! sure it smells curry

    ReplyDelete
  15. Anonymous 01:44

    "my ass"? well yeah you're a dumbass.. pedalaman pakistan maju okay..ni bukanya sabah sarawak pantai timur.ni PAKISTAN okay.

    ReplyDelete
  16. Muak bace komen org mcm Anonymous 01:44
    Ckp mcm org tak pernah pegi skolah. Shame on u!

    ReplyDelete
  17. Aven, it's the only word he knows..Alah, teknologi bangunan diorang ni almost the same dengan kita punya Bezanya ganti material je.
    Cement ganti ngan tanah yg campur fiber.. Steel reinforcement ganti ngan buluh. Salute!

    ReplyDelete
  18. sustainable! great architecture.

    ReplyDelete
  19. Anonymous 01:44.

    dasar tak reti bersyukur, oh silap..ko dlu tak g skola kan..ponteng ei? merempit? mne pnh tgk skola kn...huhuhu

    ReplyDelete
  20. Anonymous 01:44.

    eja pantai timur pun tak reti..... oh jap2, ko mne pnh g skolah...kikiki

    ReplyDelete
  21. korng nie...kat sini pon nk gadoh ke?
    sori la klaw masok campur tp takkan psl benda remeh pon korng nk gadoh...matang la sket...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails