Tuesday, 3 January 2012

Serius Fakta - Kenapa Menjadi Mahasiswa Zaman Dahulu Lagi Best


Jadi Mahasiswa POST AUKU sangat lame shit!

Kepada student paska AUKU yang tak tahu apa yang kamu hilang selepas AUKU sila tonton video dibawah. Jangan malas. EDUCATE your ass before gelakkan budak UPSI. Jangan dimomok propaganda media massa milik pemerintah.


164 comments:

  1. let see who says first then.......

    ReplyDelete
  2. first..fuck,lmbt la pulak

    ReplyDelete
  3. ini mesti dakyah illuminati dan freemason. percayalah ya akhi wa ukhti sekalian *suara bergema

    ReplyDelete
  4. yg best tu jd 13 mei tu.... nak sgt ke tragedi berulang?? nak jd mcm mesir konflik tak habis2 walaupun hosni mubarak turun... apa nye admin dah...

    ReplyDelete
  5. 13 mei berlaku keran takut kuasa jatuh

    u all know why it happened

    an EXCUSE to cling to power. By HOOK and by CROOK

    ReplyDelete
  6. 13 mei berlaku kerana masyarakat kita terlalu racist antara satu sama lain....

    Student power!!! ayuh!!!

    ReplyDelete
  7. Here is the Part 2:

    http://www.youtube.com/watch?v=GZZgJ9yhSUw

    ReplyDelete
  8. http://www.youtube.com/watch?v=DdwQFoB7Tcc

    ReplyDelete
  9. x de ke cerita rosmah mase kecik????mest menyayat hati...coz mengikat perut nk beli cincin....

    ReplyDelete
  10. first time obe post something yg berfaedah!!!
    btw....good job.

    2012 kebangkitan golongan muda!!!!

    undur najib undur undur najib undur!!!!!!!


    yeah!!!!!

    mari kita bakar kedai!!!

    ReplyDelete
  11. Sibuk nk kebebasan bersuara, esok2 student yg ngajar lecturer, padahal ilmu belum cukup, baru satu sem, dh berlagak pandai.. Seronok sgt ke berdemo tu? Bila masanya korang nk study..parents ko suruh masuk uni tu utk berdemo ke? Apa2 pun aku tak setuju cara tu. Peace no war

    ReplyDelete
  12. kurus rosmah kurus........
    lemboo shahrixat lemboo...
    sembab muhyidin sembab....
    toyol khir toyol..........

    ReplyDelete
  13. sekarang politik dh macam sial...diperaruh oleh org politik yang bodoh dan rakus...bukan macam dulu...sebagai contoh...dulu diorng tuntut hak untuk tadbir universiti bersama...sekarang diorng tuntun hak untuk bebaskan seseorng individu...kesimpulannya.....politik dulu untuk semua mahasiswa....politik sekarang untuk kepentingan individu...ni hanya contoh...jgn terasa k

    ReplyDelete
  14. www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

    ReplyDelete
  15. Student masuk Uni utk berpolitik ke?

    Kerajaan seksa sangat ke student smpai konon nya hak mereka dah takde.

    Hak students adalah utk dtg Uni dan BELAJAR LAH!!

    Tak perlu demo2. Belajar dan bila dah kerja silalah majukan negara sendiri!!

    ReplyDelete
  16. melentur buluh biar dari SPRMa

    ReplyDelete
  17. sungguh asyik bila cerita pasal isu semasa..

    isu agama ada nak ambik tahu?

    muhasabah diri.

    ReplyDelete
  18. Cis, student UM sekarang nak buat demo pasal wifi lembab pun sampai FRU datang bagai.

    Mana kuasasiswa ni? Kahkah

    ReplyDelete
  19. obe kau sahaja la jadi ketua mahasiswa mana tahu nanti kau boleh jadi perdana menteri pula...bijak sangat kau ni kan...keh3!

    ReplyDelete
  20. Terima kasih untuk post nie admin

    And people

    Tolong lah hentikan diskriminasi

    ReplyDelete
  21. pertahankan hak anda sebagai student, anda ada hak utk menyuarakan pendapat anda, kalian adalah bakal pemimpin negara di masa hadapan, jgn jadi mcm org yg makan suap saja, apa yang disuruh telan, semua kau telan. jangan gentar anak2 muda, teruskan perjuanganmu.

    ReplyDelete
  22. yeah, pergi universiti untuk belajar apa dalam silibus sahaja, lepas tu jadi lifeless human work, work and work.. hamba sistem


    this is sarcasm

    ReplyDelete
  23. Berapa average umur mahasiswa2 dulu ni ye?

    Ada beza x dengan ave umur mahasiswa sekarang?

    ReplyDelete
  24. tiada beza khairul

    SAMA macam kamu masa masuk uni

    ReplyDelete
  25. sbb tu mahasiswa skang LEMBIK n xberdayajuang mahupun berdayamaju dlm kerjaya...mengaku jela sbb aku pun mahasiswa jgak..kt u mmg xde ape blh buat pun...semua org pesan suruh blaja je,jgn wat bnde lain...aktif berpersatuan pun klu x ikut arahan pihak u kena ambik tindakan jugak...yg aktif mesti ikut telunjuk pihak u n kerajaan memerintah..

    ReplyDelete
  26. mahu hak dipulangkan itu sokong anwar ke?

    begitu DANGKAL minda kamu?

    ReplyDelete
  27. Mahasiswa memperjuangkan hak mahasiswa!!!!! tapi besa la..puak2 songkok tinggi geng ludah mesti kate sokong pembangkang....padahal yg geng ludah tak masuk pun Universiti...lol

    ReplyDelete
  28. rata2 yang komen kat wall fb aku lepas aku post video upsi,sume menyalak salahkan student..

    bangsat jawatan dan bangsat pemikiran, golongan muda la y berfikir lg baik dari orang tua2.

    pft

    ReplyDelete
  29. bukan saya tak sokong kerajaan tetapi saya tak suka orang di dalam kerajaan yang mentadbir negara tanpa melihat kesan kepada rakyatnya....

    ReplyDelete
  30. ceeeh bila tgk PART 2 igtkan video ni neutraL..rupanya common enemy UMNO..TAK DA BEZA la...

    dalm sambungan PART 2 sering menyebut Kaum pekerja kaum pekerja...Ushawan tak de ker??? 9/10 pintu rezeki drp usaha sendiri what???

    kesimpulan, video PART 1 best..tp yg lain2 bagus kalau UNSUR2 UMNO DAN PAKATAN tak der lansung...hmm demokrasi hanya meraih suara RAMAI, bukanya suara kebenanran..siapa mencapap dia la NAMPAK PANDAI...

    ReplyDelete
  31. sume cter pasal student. terfikir sejenak apa impak student kepada negara kelak.

    positif ke negatif?

    kalau dari sudut antarabangsa. apa persepsi negara asing terhadap pendirian student yang sebegini.

    positif ke negatif?


    #trying to be natural

    ReplyDelete
  32. manifesto utama, perjuangkan isu nasional, bukan mengampu projek.

    ReplyDelete
  33. obe.. bab2 myokong kebebasan suare, demokrasi y trang2 dtg dri barat ko agung2kan.. to bile menyentuh bab2 islam ko perlekeh..ko hina.. ko jadikn bahan lawak dlm post2 ko sblum ni.. ko skong pluralisme agame ke obe?..liberal?..
    mahasiswa ptut tau tanggungjawb die.. bina negara melalui akal bukan melalui nafsu.. bile wat tindakn..nmpakkn cara tu cara org tpelajar.. wise word better than harsh action..

    ReplyDelete
  34. Akhirnya, dunia ini menjadi milik anak muda. HIDUP MAHASISWA!

    ReplyDelete
  35. kita kaum MUDA menuntut sesuatu drp golongan TUA..

    Nnt anak-anak2 kita Yg MUDA pula menuntut sesuatu drp KITA yg TUA ini..

    #KARMA is a BITCH

    ReplyDelete
  36. Jangan guna agama untuk membantah tentang isu nie sedangkan kerajaan dan PM sendiri pon bersifat islam liberal . Apa yang dibincangkan tentang hak untuk bersuara . Ramai yang seolah2 risau tentang agama terjejas padahal menggunakan agama untuk mendiamkan para mahasiswa . Setiap cebisan kecil pon dikutip untuk menjadi peluru . Jangan lari dari isu

    ReplyDelete
  37. @Chapit Zulkefli ,you low life scum!

    apa perlunya semua isu kamu nak kaitkan dengan Illuminati?. Kamu benar-benar faham ke apa itu Iluminati?
    jangan la mengaibkan diri sendiri kalau tidak berilmu

    ReplyDelete
  38. bagus memang bagus. tp sayang anak melayu pandai berpolitik jer, bile sampai bab balajar cukup2 makan jer. haiihhhh.

    ReplyDelete
  39. salam..
    sekarang nmpk ap kesan dan mahasiswa naik.
    kerana kurang ilmu dan pengalaman, maka 13 mei berlaku.. ap jadi.. hancur malaysia..

    dan beza dulu dan sekarang is betul demi kebebasan dan pembangunan..
    sekarang lebih kepada agenda politik.. dan juga agenda pihak pembangkang. dan tatkala itu. negara is just a ticking time before jadi mesir, iran, etc. kerana perjuangan dulu hanya atas paksi kebebasan tapi kini atas paksi perniagaan. politics has become a platform to do business

    ReplyDelete
  40. fuuuuuuuuuuuuuuuu

    video part 2.. hebat jugak si kong dalam akademik.. aku nak tau gak result si hamid.. dia dapat bape ya?

    ReplyDelete
  41. hanya manusia bodoh akan mengulangi sejarah. sad!

    *refer to video part 2

    ReplyDelete
  42. Obe tak join demo pun dah tahap popular kaya raya skang..cube die join demo..mesti die leh ganti najib ...paling kurang pun ganti ibrahim ali si katak lompat...ffuuuu~~~

    ReplyDelete
  43. yang pasti Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) setiap universiti akan dibelanja melancong ke merata dunia selepas satu satu tahun semester.china,mesir,london.semua boleh.janji IKUT CAKAP KERAJAAN.hahaha

    ReplyDelete
  44. Maka selain rage pada govt Malaysia yang wujudkan AUKU, bila dah tau sejarah ni rasanya ada individu lain yang kita boleh rage... pakcik Kong & pakcik Hamid nih. Sebab diorang la kita semua kena AUKU.

    ReplyDelete
  45. Bukan masalahnya datang ke Universiti untuk belajar semata-mata dan bukan untuk berpolitik ,salah tanggapan itu, kalau macam itu pemikirannya sampai bila-bila ahli politik di negara kita ini tidak tahu cara mengatasi kuasa yang akan diberi kelak.

    kita perlu berpolitik di peringkat muda supaya kita tahu bagai mana rasanya jika diberi kuasa,adakah kita akan ingat kesusahan pelajar-pelajar secara dari bawah,ibu bapa di kampung dan asas-asas untuk mentadbir.

    kebanyakkan menteri-menteri kita dan ahli politik sekarang semua nya masa di universiti sudah berpolitik,semuanya sukses belaka, semuanya pandai-pandai dan tak ada pun mengecewakan ibu bapa di rumah.

    isu nya mampukah mahasiswa kita mengatasi kuasa yang akan diberikan dengan segala rintangan masa kini seperti contoh Media Baru dan pelbagai lagi.

    Pihak kerajaan tak perlu gentar kerana masih ramai pelajar-pelajar di malaysia ni yang menyokong mereka dan juga sebaliknya kepada pihak pembangkang.


    jika benar mahasiswa inginkan benda ini berlaku mengapa tidak dilakukan perbincangan sihat di antara wakil-wakil universiti semalaysia dan tekan kerajaan untuk melakukan undian untuk Mahasiswa semalaysia sama ada atau mereka memerlukan Auku lagi atau tidak,perlu kah akedemik bebas dan pelbagai lagi, itu baru lah namanya Demokratik.Mahasiswa perlu berfikiran waras dan kritikal bukan dengan secara mengila melolong di depan mana-mana institusi-institusi negara.

    ReplyDelete
  46. Status terkini 2 hero post ini:

    Syed Hamid Ali - MPP PKR/ Ketua Penerangan PKR Johor.

    Dr. Khong Kim Hoong - Deputy Vice Chansellor (Academic) HELP University

    Sorg stick pd perjuangan asal..sorg lg jd part of education system yg dia condemn in his day as president of UMSU..

    ReplyDelete
  47. orang dulu masuk u umur berapa adik obe? sekarang ni umur 18 dah masuk u. dulu kena kerja keras tolong mak bapak di kampung baru boleh sambung belajar. perangai pun matang. la ni sekarang umur baru 18 perangai pulak macam binatang. ada beza tu obe.

    ReplyDelete
  48. why kong whyyy! you should continue your carier in politician..

    wasted..

    ReplyDelete
  49. banyak komen anon jer,,xberani pun nak tunjuk diri sendiri.Kalau dalam nie pun dah anon,apatah lagi kalau IRL

    Keyboard warriors you are,not more,not less

    ReplyDelete
  50. Tahniah!! ini baru mahasiswa..ada prinsip..semangat dan berani menyatakan pendirian...sebab zaman sekarang ramai org suka ikut trend dan kumpulan tertentu tanpa pegangan dan prinsip yang betul...ikut saja mcm lembu tarik hidung...pastu sokong membuta tuli smpai jadi fanatik...benar dan salah, dosa dan pahala x dijadikan pegangan...yg jadi pegangan wang dan harta dan kekuasaan....harap2 mahasiswa ni menjadi pembuka mata rakyat malaysia yang masih tido dengan UMNO LAKNATULLAH......... takbir!!!!!

    ReplyDelete
  51. MCKK ada apa student union... kesimpulan, korang malas belajar, jadi lembik, kerja macam shit, hidup melarat, pastu salahkan auku.. SUPERBODOH... n OBE is the Real Laknatullah.. ko xpnah pikr syurga neraka ke obe, ooopss lupa, ko xperccaya tuhan...

    ReplyDelete
  52. yg cina dpt biasiswa,melayu..??

    ReplyDelete
  53. obe bodoh malang.. hahaha.... cuba korang tanya mak bapak budak yg demo kat UPSI tu.. suka ke tengok anak-anak dia orang jadi bodoh demo macam tu.. sekali lagi obe bodoh.. ko duk mana obe? aku nak ludah ni.. puiiii

    ReplyDelete
  54. anon 23:54 mahasiswa skema, sekian.. get a life bro,

    ReplyDelete
  55. keyboard worrior semue nih...cakap sampai bergegar otak sebab bodoh...tu yang layu.
    makin di cakap makin melayu.

    Kerajaan takut dgn kuasa mahasiswa sebab dah terbukti tahun 69 mahasiswa dah gulingkan TUNKU.

    Jangan takut kalau benar, tapi dah salah tu tgk ayat attack cakap support anwar. Ni semua minda jumud. Asal x support gov ckp x support anwar.

    Yang anon ni semua kuat baling batu sembunyi tangan.

    ReplyDelete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  57. wow....susah jugak nak jadi mahasiswa.
    kinda agree with anon 23:54.Lantak la nak ckp skema ke ape.
    Really,xsalah pikir hal politik time menuntut kat U.But fokus utama adalah cari ilmu dahulu(jgn lupa amal)and baiki akhlak.Bila dah buat semua benda ni,insyaallah layak jd pemimpin punya suatu hari kelak.
    Kan lebih elok kalau mahasiswa bnyk menyumbang dr membebel,mengkutuk,'mendemo',dan seterusnya....
    Harap maaf abg2 sekalian kalau terkasar bahasa,saya masih budak lagi,tgh tggu result,so pengalaman kureng.....(insyaallah dpt masok U jugak nnt)

    ReplyDelete
  58. aku student jugak4 January 2012 at 00:56

    habis tu semua budak uni sekarang ni kira tkde power/ say langsung lah ye? kira mcm kerbau dicucuk hidung, ikut saje orang suruh buat apa?

    mcm mna pulak dengan yg masuk uni sebab nk dapat ilmu dan kerja bagus2 untuk ubah nasib keluarga? kiranya diorang ni ibarat robot yg pegi belajar tanpa ada power/ say langsung2 lah ye?

    sebenar-benarnya, apa tujuan masuk uni?

    hmmmmmmmm...

    sorry to say tapi

    fail obe, fail

    ReplyDelete
  59. @ anon 23:54

    nokharooooooooom sakit mata aku baca post kau lahanat

    ReplyDelete
  60. mari lah kita semua masuk u dan belajar.

    marilah belajar semua.

    mari belajar.

    jangan belajar pasal hidup.

    mari belajar silibus sahaja.

    marilah belajar.

    jangan bersosial.

    marilah belajar.

    pagi bangun, bukak buku.

    tengahari lepas lunch, duduk dimeja baca buku.

    petang, jangan pergi main futsal, marilah kita belajar.

    malam, jangan lepak mamak tengok bola, tu bukan tujuan utama masuk uni, kita kena belajar.

    mari lah belajar.

    pagi, petang siang malam.

    mari lah belajar.

    baca buku sahaja.

    itulah tujuan uni ditubuhkan.

    24jam menghadap buku.

    jangan aktif apa-apa.

    kesian mak bapak.

    lari matlamat.

    jom2 baca buku.

    belajar2.

    baru maju.

    baru negara aman.

    jangan ambik kisah langsung pasal negara.

    biarkan pemimpin mampos berperang sesama mereka.

    mahasiswa kena belajar.

    masuk u belajar.

    kah kah kah.

    inilah zaman kebangkitan budak skema.

    tahi.

    ReplyDelete
  61. tak pernah bersyukur

    ReplyDelete
  62. tak adil kot rasanya kalau kita nak labelkan semua students yg tak sokong pasal AUKU dimansuhkan sebagai student yg skema; yang tahu pegi universiti untuk belajar saja.

    hahaha...nak tergelak pun ada bila baca komen2 setiap orang kat sini. well, there is no right and wrong answers kan? so semua ada pendapat masing-masing.

    btw, obe vid ni macam loopsided skit la. cube carik yg lebih universal skit, haha... mesti best nak tgk.

    :D

    ReplyDelete
  63. rupa2nya muda mudi mlysia ni rmai skg AUKU..patutla tak ada org nk dgr isu kalau yuran kolej naik.sbb tak ada org nk bantah.student kn stju smua hal..puii

    ReplyDelete
  64. sbb tu la dlm dunia ni ade hero,gandhi,mandela semua bagai tu..name2 org2 mcm adam adli ni la org akan ingat.diorg ni berani pertahan hak diorg.korg semua berani??nak volunteer lecturer tye soalan pn malu,takut..klu semua org average je,xde la terkeluar perkataan 'PEMIMPIN' tu.faham??mst ade seseorg yg istimewa yg akan keluar tonjolkan diri dr kelompok manusia dlm dunia ni.faham tak wahai sekalian mahasiswa?

    ReplyDelete
  65. Korang pergi cabar kuasa government.

    Aku nak contribute something dekat science.

    Once korang dah dapat kuatkan ekonomi Malaysia, aku nak guna kesempatan ni untuk bina probe berkuasa laser untuk Malaysia.

    Student POWER!

    ReplyDelete
  66. sembang kencang lah keyboard warrior..

    PHUII!!

    ReplyDelete
  67. Salah tu, sebenarnya pemimpin2 hari ni RAMAI MACAM TAHI sebab dulu di universiti selalu demonstrasi la.

    Generasi2 yang ni la jugak yang lahirkan generasi hari ni.

    ReplyDelete
  68. salah tu..bakal pemimpin yg suka meludah tu lg macam tahi.tak kenal n xtau pn uni tu ape

    ReplyDelete
  69. Well as student ur priority is towards your study.... but at the same try find an oppourtunity to gain as much as knowledge you could. I'm refering not only knowledge towards ur course u taking in university, i'm also pointing out here knowlegde in politics, economics n social sciences. I'm in university getting active urself in society or club can raise your skill in leadership. i'm stress out here gain knowledge first n score .Once ur graduated u still got so many time to invovled in politics... just imagine my dear friends don't waste ur time within 3-4 years in university by buzying ur self with politics... but it doesn't mean you don't bother anyting happend around you O.K....nanti jadi katak bawah tempurung tak syok jugak. so pepandai bagi masa ye kengkawan n last but not least KNOWLEDGE IS A POWER.

    ReplyDelete
  70. Well as student ur priority is towards your study.... but at the same try find an oppourtunity to gain as much as knowledge you could. I'm refering not only knowledge towards ur course u taking in university, i'm also pointing out here knowlegde in politics, economics n social sciences. I'm sure in university getting active urself in society or club can raise your skill in leadership, comunication n so on. but what i'm stress out here is try gain knowledge first n score .Once ur graduated u still got so many time to invovled in politics... just imagine my dear friends don't waste ur time within 3-4 years in university by buzying ur self with politics... but it doesn't mean you totally don't bother anyting happend around you O.K....nanti jadi katak bawah tempurung tak syok jugak. so pepandai bagi masa ye kengkawan n last but not least KNOWLEDGE IS A POWER.

    And all the best to all friends in university who those sitting final examination within up coming 3 weeks ahead....

    ReplyDelete
  71. keyboard warrior4 January 2012 at 04:09

    komen sebagai Anonymous di cop sebagai keyboard warrior.
    jadi aku mahu kan hak sebagais anonymous untuk bersuara.

    Bangkit bangkit!!
    keyboard warrior!!

    ReplyDelete
  72. too many bro telling too many cool story

    ReplyDelete
  73. ok.. ni paling lawak lah bagi aku.



    first :: kalau x sokong , cakap konon tak faham. katak bawah tempunrung. oh.. habis yang sokong tuh sgt up-to-adate lah? pemikiran bagus lah?

    kamon lah. aper yang ko nak rakyat malaysia buat? sokong auku mansuh? dan orang yang melaung2 kan tuh. orang yang boleh senang2 turun bendera. tak respect orang atau pon tuan punyer muka kat bendera tuh. CUBE KO JDIK PM. pastu anak aku turun kan bendera ko. CER TGK aper ko rase plak? esok senang aku cakap kat anak aku " takpe.. bakal2 cikgu dulu pon slalu buat.. so sejarah berulang kan? camni lah dulu siswa guling kan kerajaan.." blaaa laa!



    nak mansuh issu auku. tapi tak pernah kupas betol2.. pro and con. aper? mati ke mahasiswa ni tak dapat bersuara? tader banyak lagik benda lain nak di suara kan???



    kalau betol just juangkan auku. aper pasal aku tgk bagi ceramah dalam group anti- gov? asal tak bgi ceramah dalam pergerakan mahasiswa jerk tanpa penglibatan mana2 parti politik?




    dulu mahathir mentadbir. soh turun. cakap nyanyuk.
    abdullah naik. undi aniti -gov. kon nak bg pengajaran. soh kerajaan bukak mata.
    pastu najib naik.. lagik macam2 issu.



    sebenarnyer..siapa paling layak yang pegang jawatan tuh tanpa rasuah ,tanpa curi duit rakyat? tanpa sorang pon ahli dalam kerajaan tuh makan duit rakyat? atau paling bagus. kerajaan boleh puaskan hati seluruh rakyat malaysia ni ?ade?



    kalaupon niat tu baik. konon nak bangunkan negara. konon nak betol kan keadaan. nak besuara . buat lah cara yang betol. jalan yang betol. ini nak demo macam orang tak skolah asal? ingat dah masuk u.. sijil pon tak nampak lagi.. boleh lah nak bagi pandangan bernas puaskan hati semua pihak?


    tgk sekarang la.. baru suara kan auku pon.. ramai dah menyampah.kudis sgt ke auku ni kt mahsiswa?..aku tgk berlambak jerk mahasiswa busy lagi stadi untuk exam.. dari pening pasal auku.

    aku bukan anti-gov bukan jugak pro. tapi aku paling menyampah ..orang mengwar2 kan niat nak betol kan keadaan.. menyalahkan pihak. buat demo dengan "niat baik konon utk kebaikan negara" .


    niat tak menghalalkan cara. salh tetap salah. kalau ko rase ko betol. buat jalan yang betol. tak kisah lah kalau 1000 pon org kerajaan sekat ko. tapi kalau niat ko betol. Allah permudahkan jalan. insyaallah.

    ReplyDelete
  74. -Student Ikut Silibus-

    Sekarang ilmu yang diperolehi kat IPT macam sampah kitar semula. It will recycle again and again. Jangan pandai-pandai nak ubah, bangkang or perbaharui. Great, I pay RM54k to get a piece of junk!

    ReplyDelete
  75. adoi.. yg hero UPSI tu buat nampak sgt mencabar kerajaan, dan nampak pro pembangkang ..damn..i luv AUKU diberi penelitian supaya hak mahasiswa diambil kira, tpi bila dh tak neutral, anda nampak more politikal/partisan... lupe ke kat hak mahasiswa yang dilaungkan, tak yah la smpai pro mana2 baik pro kerajaan or pro pembangkang, korang dh cmpur aduk kan...hak mahasiswa..mahasiswa punya cerita...pasal yuran, kemudahan, suara mahasiswa dll...klu dh anti pemimpin mana2 parti politik..sori anda berhenti jd mahasiswa ..join arena politik malaysia yg bajet aku betul ko salah, eh ko salah aku betul..hak mahasiswa kasi yg betul2 true leh memimpin..hak mahasiswa bukan pro mana2 parti politik..tp penasihat kearah kemajuan negara ..

    ReplyDelete
  76. Aku suka ayat bdk ni.... mahasiswa sebagai penasihat kearah kemajuan negara tuh.... Betul since we still searching a lot info about politics scenario in our country, it is better become as adviser .... bukan nyer ape daripada buah buahan fikiran yang bernas pasti boleh memajukan negara kita....better kite hentikan kekacauan becoz it can inhibit our development in our beloved country malaysia....eh lg satu perasan bangsa melayu jer yg dok sibok pasal demo demo nih....bangsa lain tak ambik port.... depa tuh duk study jer taw . ehhh uolz tak jelez kew depa berjaya weh....

    ReplyDelete
  77. senang citer..sejak ada AUKU ni tak der dah nampak quality bebudak u sebagai pemimpin...they just grad to be a vending machine to employer.. tu jer.. hamba sistem...

    jadi oked if u want your kids to be just a sistematik punya kuda kayu , masuk u kuar jadi penganggur and jadi kuli... teruskan la perjuangkan AUKU..

    but if nak maju.. Mansuhkan AUKU.. sebab negara maju tak der AUKU ke AKU ke..KUTU ke.. demonstrati di dataran Tian An men dulu pun kerajaan komunis bagi berhari2 seblum langgar dgn kereta kebal..

    itu semua student.. akhirnya China buka juga pintu kepada dunia luar..perjuangan ambil masa ..bukan hari berjuang sok terus menang..

    APER DAAAA

    ReplyDelete
  78. eh FYI ada byk beza antara dulu n now, sbg contoh dulu lepas kite merdeka ....tak de byk sgt pembangunan yg berjalan di negara kita sebab apa .... Sebab rasuah tersangat lah tinggi n Pak Tunku asyik tidorrrr jer n cakap tak palah tak pa lah tak palah.... semua tak pa lah sampai berlaku rusuhan kaum 13 mei 1969 pun pak tunku dok releks jer....even rumah dot dot dot kena kencing k ...ala dulukan tandas kan mcm kena angkut angkut n jer kan.... (nie ade org org tua kt kg aku lihat sendiri k). disebabkan x de progression lepas kemerdekaan dat why student memberontak...sekarang dah lain k rasuah still ade tapi kurang jugak la jika compare zaman dulu. as example kan kerajaan dah buat usaha jadikan SPRM kan.Usaha kerajaan untuk ketelusan dah ada,.... surplus khir toyol pun dah di tangkap kan...

    ReplyDelete
  79. lupa plak ...kes khir toyol tuh aku rase mcm kurang adil lah .... coz jika pasal rasuah mcm tuh kenapa 12 bulan mcm sekejap jer walhal bole cecah 12 tahun kot....pastu kalu ikutkan undang2 boleh kena 10 ganda nilai suapan taw...... Mushkil mak jemah disini.... sori k.... let continue pasal AUKU DE AKU KUKU ni k

    ReplyDelete
  80. Anarchy @ UPSi 2012... memang bangang bertingkat-tingkat...


    Rujuk Entri ini:
    http://che-armad.blogspot.com/2012/01/politik-anarchy-upsi-2012-memang.html

    ReplyDelete
  81. aku tak kata perjuangan tuh salah. tapi sekarang berjuang untuk mansuh auku untuk mahasiswa ke untuk certain parti?

    lagik satu. yang aku isukan pasal anak itu. ialah cara mahasiswa tu bring up this issue. aper tader dah ker jalan baik? ko tuding jari tunjuk kesalahan orang. salah sendri tak nampak. ko hentam gov salah. habis cara tu betol ke?turun bendera. demo tuh bukti kan derang ni punya daya saing?pemikiran bernass dan berkualiti lah?


    macam aku cakap.. niat tak menghalalkan cara. faham ke tak?



    buat lah cara betol. alahai. auku tuh berpuluh tahun wujud. baper ramai jerk orang bijak pandai nih semua keluar dari local U yang ader auku ni?dan ramai jerk skrg jadik menteri2.. x kisah lah maner2 parti


    kalau nak cakap pasal quality ni. kamon lah. negara maju dah. teknology canggih dah.informasi pon guna hujung jari jerk. aper hal lak nak pandang satu cc jerk? nak pandang , tak dapat kebebasan bersuara terus jadik student yang sistematik mcm kayu lah?tak berdaya saing?haha..funny!



    qualility atau tidak seorang mahsiswa tuh bukan diukur hanya dari segi itu jerk. kreativiti seorang student tak pernah di sekat pon. dan macam maner seorang mahasiswa tuh nak jadik berkualiti , itu kena la hasil usaha mahasiswa tuh sendr.


    aku tak kata yang di usahakan tuh salah. tapi skrg issu auku ni.aper yang kudis sgt kat student?

    tade makner nyer maju sgt pon malaysia ni kalau mansuhkan auku. gejala sosial di kalangan mahasiswa pon dah berlambak. dengan drug , dengan couple , dengan ponteng , dengan night sosial. itu lagik lah menjahanam kan mahasiswa.


    wei. kalau mentaliti tgk satu cc. kalau dok sibuk berdemo. pastu nak mansuh auku. tak gak buat negara maju.

    aku harap mahasiswa ni tau lah aper yang derang buat. orang bersorak cakap "syabas " hari ni. tapi esok lusa , kalau stadi tak lepas. pastu hidup tak semenggah orang lain. tak dapat tolong mak ayah. time tuh jgn nak menyesal.


    blajar lah dulu.sok jadik menteri. pastu sok. mansuhkan lah sgt auku nih. aku tgk ramai jerk sokong auku nih. tapi ramai yang tak setuju ngan demo dan benda bodo yang dibuat oleh mahasiswa ni jerk.

    ReplyDelete
  82. Kpd siswa/siswi yg skt bontot yg komen dlm ni diharap sapu gunakan vaselin/Planta byk2..org suruh blaja,gi blaja bukan berpolitik..

    Fuck off

    ReplyDelete
  83. pertama : ini isu untuk membenarkan pelajar berpolitik, bukannya bermaksud masuk U,terus berpolitik lupa belajar. bahaya kalau pelajar tak dibenar berpolitik. generasi muda yang terpelajar dihalang berpolitik, habis tu kau nak siapa jadi pelapis politik negara? generasi muda lepak tepi longkang ke?

    menghalang generasi baru untuk politik malaysia beerti malaysia nak kekal dengan generasi lama untuk memimpin negara. aku tak kata ini salah atau betul. cuma, tak risau ke bila generasi lama ni hilang, siapa yang dah bersedia untuk masuk politik?

    kedua : kepada mereka yang rasa berdemo tu macam orang tak pergi sekolah, macam orang bodoh. sila sedar, hanya negara komunis dan negara satu-parti secara terbuka menghalang rakyatnya berdemo. negara maju semua berdemo, tak kesahla negara tu dari barat atau timur. semua sibuk memomokkan kata kalau kita berdemo, jadi hancur macam mesir. tolong la baca sejarah politik mesir dari zaman anuar sadat, baru kau faham.

    ketiga : Uni bukan tempat sekadar belajar buku dan buat assignment, Uni tempat belajar mematangkan diri. sebab tu kalau buat Uni sama je macam kat sekolah, sampai bila tak matang. macam mana student nak jadi matang, kalau peluang mematangkan diri pun kena tindas.

    keempat : pernah dengar isu orang islam tak boleh pakai purdah kat negara barat? malah kat negara islam macam turki pun, wanita tak boleh berpurdah kat Uni. AUKU malaysia lagi awal membuat larangan berpurdah di Uni. tak payah sibuk gebang pasal AUKU kalau tak pernah baca AUKU.

    kelima : tak sokong kerajaan bukan beerti sokong pembangkang. negara ni bukan Myanmar atau Syria atau China. dan kita patut menolak semua usaha yang menjadikan negara kita semakin tidak demokratik.

    keenam : ye, negara kita aman damai secara umumnya, tapi apa salahnya kita jadi lebih baik. kalau kita asyik bandingkan kemajuan negara kita dengan negara yang lagi mundur, memang la kita rasa kita bagus. cuba jadi kompetetif sikit, bandingkan negara kita dengan negara yang lebih maju, baru ada rasa nak berjuang. bukan jadi malas, selesa dengan apa yang ada, tak kisah pun untuk jadi lebih baik.

    ReplyDelete
  84. Ketatkan AUKU!! Biar padan muka budak2 tak sedar diri ni.. Pinjam PTPTN ntah bayar ke tak nanti tu.. ahakahakahakhakahak!!!
    Najib please.. jgn lembut sangat.. tegas mcm Tun M.. Dasar pandang ke timur.. Tengok Korea & Jepun!! Disiplin tinggi.. Bila berlembut sangat, tengok skrg ni, rempit la, demo la, nigeria scam la, China Doll la, Indon tak abis2 lagi, Peliwat masih jadi ketua parti.. adoi!!
    Kami sayang Malaysia!!

    ReplyDelete
  85. orang yg ckap masuk U belajar je nie pernah masuk U x?.aduyaiiii... kalau masuk U, either ko giler study atau ko rajin mengalahkan budak mbbs.
    bagi aku biar bagi mahasiswa berpolitik dari join projek kolej dan U yg membazirkan duir dan masa pelajar tu sendiri,pastu bukan dapat apa2 pun.muahahaha..
    dude dari budak2 laki nie dok dating dan wat maksiat rosakan anak dara dorang,lebih barik dorang pi berdemo,
    dude mana ada orang giler study mcam2 korang2 nie. mak bapa hantar untuk study jer kew?.
    dalam visi um ada sebut untuk melahirkan pemimpin.ouh pemimpin yg buta politik.how nice.hahah

    memang kita x nampak kesannya, tapi look kat arena politik,bapa ramai politikus2 muda keluaran universiti yg jitu seperti DR M, ANWAR,ku li dan sebagainya selain najib, muahaha.
    fikirkan lah 10 tahun dari sekarang, x akan ada org2 mcam tu yg menjadi pemimpin. yg ada mat rempit, budak2 yg malas nak belajar yg akan emmerintah sebab budak2 yg pandai di U disuruh belajar sahaja.mauahaha..

    ass u damm shit lah.. pelajar bukan untuk belajar. yg budak2 giler politik adalah budak2 umno. barua umno dlm U, aspirasi we love najib.phuihhhh..hahahahaha.

    ReplyDelete
  86. Demokrasi lah yang memecahbelahkan rakyat di dunia ni.. Semua nak hak masing2 & tanak mengalah.. takda ke sistem yang boleh menyatupadukan rakyat? Sistem Syura ke? Ala.. sistem yang win win situation.. toleransi sikit kat orang lain..

    ReplyDelete
  87. saya setuju dengan Tun supaya ketatkan auku. let the nitty gritty of politics on the hand of adults, not to some anti-establishment phlegm-not-dry kids.

    ReplyDelete
  88. Siswi zaman sekarang4 January 2012 at 08:32

    Pelik gak sebab dalam banyak2 perkara yang tertakluk dlm AUKU tu, hak berpolitik yg pling banyak di'debat'kan. Macam2 pendapat didengari tapi semuanya macam berbaur politik..

    Kalau cakap terus terang yang korang2 nak berpolitik tapi pad a masa yang sama nak masuk uni dan belajar dan lepak2 dgn geng atau senang cerita ala macam rutin2 biasa budak2 uni buat kan senang. Straight to the point terus. Ni tak, kenapa tah perlu nak kaitkan dengan kebangkitan mahasiswa/ siswi semua. Ye lah, ade je antara siswa/ siswi ni yang memang nak suara2 diorang didengari tapi ade jugak antara mereka yang tak amok kisah lansung pasal benda2 mcm ni. Entah2 AUKU pun diorang kurang faham apakebenda.

    Tapi aku tengok tak mati pun diorang ni yang konon2 skema sibuk sgt belajar di uni sampai tak amik kisah hal2 mcm ni. Lagi sibuk nk study untuk exam adela..

    Hahaha...masa ni apa yg kita nak suruh diorang buat? Tinggalkan buku2 dan berdemo atau tegakkan hak diorang, believe me they'll give no s**t about it!

    Satu benda yang aku tak faham adalah kenapa perlu ada campurtangan politik? Faham2 je lah bila dah Ada campurtangan politik ni banyaklah adegan2 yang tak mahu kita lihat berlaku..

    What say you obe?

    ReplyDelete
  89. MAHASISWA DULU MANE ADE INTERNET,FACEBOOK,DOTA, CS BAGAI,MAIN PON MAIN BOLA JE. TU YG DIEORG XDE KEJE DIEORG ASIK NAK BERPARTI N BERDEMO2 SUME MENDE X PUAS HATI....TP HARI NI MAHASISWA DAH ADE MACAM2 SO BERSYUKUR LA. BELOM TENTU IF KO NAIK SEMUA MENDE JADI PERFECT.SKALI SAME JE MACAM YG TERDAHULU OR WORST THAN THAT..

    ReplyDelete
  90. adik-adik, tak salah nak berparti. tak salah pun kalau nak sangat Barisan Nasional tumbang, digantikan dengan Pakatan Rakyat. cuma, jangan bertaksub kata PR ni yang terbaik. rasuah, kronism berlaku kat negeri diperintah PR. racism dalam kerajaan negeri Penang teruk sangat. bukan nak jadi racist, tapi Cina MCA lain daripada Cina DAP. dulu '98 abang terkena tempias gelombang reformasi. sekarang menyesal dahhh.... cukup la sampai situ. BN bukan yang terbaik, tapi jauhhhhh lebih baik daripada PR. moga Allah selamatkan negaraku, amin.

    ReplyDelete
  91. mahasiswa sekarang sibuk pergi berparti dan bikin masalah sosial je.

    *agak terkeluar dari tajuk. :D

    ReplyDelete
  92. pundek apa politik semua ni.
    masa aku masuk U dulu, kitorang sibuk fikir macam mana nak menang counter strike. Bagi aku budak join politik ni, nak cari glamour aja. Senang dapat awek siyut. Apa bodo. Aku tak join la politik kampus mampus semua ni. Tapi aku tak baca buku jugak sebenarnya pun. Sibuk berchatting saja. Nasib baik aku grad jugak. Dapat keja, ada internet access sudah cukup. Bulan2 dapat gaji. Politik konon.

    ReplyDelete
  93. Tahi politik. Masalahnya aku tak faham apa yang geng Adam Adli nak sebenarnya. Nak kebebasan akademik lah, lancau apa entah. Baik kau suruh PR beli satu pulau kat mana mana asalkan jauh dari Malaysia. Lepas tu buatlah Universiti sendiri. Buat negara sendiri. Orang lain nak life juga. Korang yang terkinja kinja macam babi apasal? Yang dulu tu dulu lah yang nak dikenang apasal? Bodoh. Dah, suruh PR beli pulau, kau nak berdemo hari2 pun takpe.

    ReplyDelete
  94. Kerana hutang PTPTN mahasiswa jadi 'diam'

    ReplyDelete
  95. Babeng!!!!! PEDIH mata aku baca komen panjang2 korang ni!!!! NAHAROM!!! padahal masing2 pengecut tak dek telut=r!!! depan menteri sume senyum tunduk hormat.go to hell!!!!!

    ReplyDelete
  96. Masa dulu bilangan universiti kat Malaysia ni sedikit, jadi yang masuk universiti masa tu selalunya yang truly cream of the crops.

    Masa sekarang uni dah berlambak, asal ada duit boleh je masuk. So nak mengharapkan 'mahasiswa' kini ada sama kualiti dengan mahasiswa lama memang tak boleh nak harap la...

    Aku bagi contoh mudah la, macam tanggungjawab mahasiswa terhadap diri sendiri:-

    1. time management fail: bukan dah sekali dua aku dengar lecturer2 uni asyik kutuk2 student lambat masuk kelas, lambat buat tugasan. Dah sah2 Islam tekankan kepentingan menjaga masa, kenapa susah sangat nak jaga yang ni?

    2. procrastination: lagi nak exam, lagi gila la nak online. Itu tak kira lagi yang gila main game/ tengok drama/ pergi melepak. Bila lecturer tanya soalan dalam kelas, semua senyap. Bila ada pop quiz, semua gelabah. Macam ni nak jadi 'pemimpin masa hadapan'?

    3. Yang wajib tak jaga: untuk muslimin, solat cukup? hari jumaat pergi masjid tak? alasan "Ala, belum cukup 3 kali~".. bhai, engkau tak rasa segan ke dengan Pencipta kau? Tiba2 ajal datang selepas kau baca post ni, kau rasa amalan kau cukup ke nak tampung dosa?


    Aku tak kisah kalau mahasiswa sanggup mati nak memperjuangkan kebebasan yang mereka nak. Asal hati tu ikhlas.

    Aku pun bukannya betul sangat, tapi aku tak nak la generasi aku ni buat benda baik dengan cara tak bijak.

    It's not wrong to have an ideal dream, but it's wrong to not stand rooted to reality...

    ReplyDelete
  97. aku dulu masuk U gaks..tempatan gaks..pastu ada gak join underground..pasal politik2 nih..pastu malas.. sebabnyer.. BILA POINTER AKU RENDAH..KALAU AKU GB (GAGAL BENTI)..x dak sapa nk tolong..MAK PAK AKU GAK KENA TOLONG..pada aku senang jaa..hang nk politik p laa..buatlaa apa yg patut..tp bila dah graduate..pastu time interview ketaq paler lutut..duk menggangur bertahun kt umah sebab bahse Inggeris x lancar..pointer ciput ala ala...hang jgn duk salah kan org lain naa..renung2kan dan selamat beramal..

    sekadar peringatan: KORANG PATUT BERSYUKUR DAPAT BLAJA KT UNIVERSITI TAU DAK? ADA YG SPM LAGI BAGUIH DARI HANGPA X DAK NK MERASA PUN DUK TEMPAT HANG TU..AWAT X PIKIAQ PASAL MENDA2 TU..

    ReplyDelete
  98. diam x bermaksud bodoh4 January 2012 at 10:37

    mahasiswa kite mmg bodoh...org suh blaja, bkn join politic ke, ape ke..

    kpd yg wt demo mlm thun baru tu..jgn jd bodoh...Univ tmpt tuntut ilmu, bkn tmpt nk jerit HIDUP2!!..tgk cth Univ gottingen kt german.. btp power nye ilmu diorag hinggakan tentera2 berikat brjanji xnk serang Univ diorag time world war 2 dlu..ni stupid Adam Adli n the geng bleh plak wt provoke kt UPSI...bodoh!!!

    btw, aku pun mahasiswa and x brminat ambk tau sgt psl our stupid politic ..aku bkn bodoh tp tau yg mn ptut didahulukan...

    ReplyDelete
  99. Nie hujah-hujahan pasal POLIIK MAHASISWA... ade gak info2 skit:

    http://amenoworld.blogspot.com/2012/01/soal-jawab-kenapa-mahasiswa-perlu.html

    ReplyDelete
  100. KESIMPULAN DARI KOMEN ANDA :

    STUDENT UPSI = BEBAL

    Seb baik aku dari UM

    ReplyDelete
  101. KORANG SUME GILE KUASA.HARAMJADAH.HAHA..GILE KUASA PUNYA ORANG.

    ReplyDelete
  102. Bila nak buat rusuhan ala ala mesir ni..cepat lah tumbangkan kerajaan dan musnahkan negara yang kejam ni,hidup peliwat!!!!!

    Student power!!!!!

    Cakap bung bang bung bang

    Buat la riot lagi,tumbangkan barisan nasional secara kekerasan dan jadikan anuar sebagai perdana menteri!!!

    Hak pelajar,yeah!!!!

    Konspirasi umno yeah!!!!

    ReplyDelete
  103. Tanya sikit, presentation slide ni guna flash ke? dia punya slidenya tak nampak boring macam conventional powerpoint slideshow.

    ReplyDelete
  104. LOL malays and their bullshit..never fail to amuse me

    ReplyDelete
  105. Berdemonstrasi tanpa berfikir tiada gunanya. Kalau tak berdemo tak semestinya setuju dengan apa yang pemerintah buat. Demonstrasi dan apa yang berlaku di UPSI tu hanya menjatuhkan taraf pemikiran mahasiswa. Sikit-sikit nak tuntut hak. Hak sebagai hamba dan rakyat kurang pulak ditunaikan.

    Asyik bahaskan urusan politik nak dapatkan kuasa, tuntut hak itu ini, kurang pulak nak bahaskan bagaimana nak kurangkan gejala keracunan pemikiran menerusi hiburan k, banteras masalah egoisme dan ujub diri.

    Akhirnya nanti, jangan salahkan anak kalau satu hari nanti diorang plak protes depan korang sebagai ayah.

    ReplyDelete
  106. mari lah kita semua masuk u dan belajar.

    marilah belajar semua.

    mari belajar.

    jangan belajar pasal hidup.

    mari belajar silibus sahaja.

    marilah belajar.

    jangan bersosial.

    marilah belajar.

    pagi bangun, bukak buku.

    tengahari lepas lunch, duduk dimeja baca buku.

    petang, jangan pergi main futsal, marilah kita belajar.

    malam, jangan lepak mamak tengok bola, tu bukan tujuan utama masuk uni, kita kena belajar.

    mari lah belajar.

    pagi, petang siang malam.

    mari lah belajar.

    baca buku sahaja.

    itulah tujuan uni ditubuhkan.

    24jam menghadap buku.

    jangan aktif apa-apa.

    kesian mak bapak.

    lari matlamat.

    jom2 baca buku.

    belajar2.

    baru maju.

    baru negara aman.

    jangan ambik kisah langsung pasal negara.

    biarkan pemimpin mampos berperang sesama mereka.

    mahasiswa kena belajar.

    masuk u belajar.

    kah kah kah.

    inilah zaman kebangkitan budak skema.

    tahi.

    ReplyDelete
  107. only stupid people will repeat the same mistakes..

    #refer to video part 2

    ReplyDelete
  108. mana obepig? bebal obe diam

    ReplyDelete
  109. yang nak jatuhkan auku tu bukan nak kebebasan akademik sangat..lbh kpd kepentingan politik je..mahasiswa dulu matang, diorang mula dari dalam kampus, perjuangkan hak mahasiswa yang susah semua tu. tp tengok sekarang...ada?

    ReplyDelete
  110. biaselah budak skema, rebel skit baru nampak bad boy, senang dapat awek

    ReplyDelete
  111. bile bagi pandangan yang kontra dari pihak pemerintah aje..terus kata sokong pembangkang..mentaliti murahan..rimas aku.

    ReplyDelete
  112. haih, sumpah rasa rendah diri, memang la masuk uni nak belajar, tapi those grads yg long before us, they're really tough,they managed to do all those things whilst balancing with their studies, yg kite ni pegi kuliah belaja,balik umah sewa or hostel tgk moviesor porn then fap,rase stress lepak, dating, main game, jauh bebeno level nak compare ngan diorg ni..padahal umur sama je..at least they know what they want and they fight for it, yg kite ni asyik makan suap je..

    ReplyDelete
  113. 183 comments make obe more kaya.
    Obe, belanja kami roti canai nanti.

    ReplyDelete
  114. Setuju.. BN bukan yang terbaik.. tapi jauh labih baik dari PR.. Dulu best jerit2 reformasi kat jalan.. tapi sekarang nyesal.. dah tau sapa yg patut disokong.. Anwar.. ngaku ja lah ko seorang peliwat & penzina.. cukup2 lah ko tipu aku dulu dgn janggut sejemput ko tu.. cis!! Fap ur dick la Anwar Ibrahim!!

    ReplyDelete
  115. OBE, AKU NAK TAHU APA HAK MAHASISWA YANG DORANG NAK SANGAT TU? AKU TAK TAHU. BERITAHU AKU

    ReplyDelete
  116. AUKU?KEPALA BANA!

    ReplyDelete
  117. UMNO adlh sngt rasist...
    kpd semua org cina dan india...marilh kita bergabung menentang umno dgn menyokong DAP...
    dengan ini kita boleh masok uitm ramai2,,,Lol

    ReplyDelete
  118. MELAYU BODOH...BELAJAR X PANDAI BOLEH MASUK U....

    ReplyDelete
  119. melayu bodoh student UPSI bodoh aku harap korang mati la dibantai polis bodoh sangat,org suh gi belajar,gi berdemo apa semua sama cam indon semester pertama pun belum tentu pass.. padan la FRU anggota bawahan tu ex sekolah juvana ,pelajar bermasalah yang terlibat dgn jenayah yang bukan dadah kasi bertemu dengan samseng Universiti..padan ngan muka korang dibantai cam anjing..bezanya FRU dibayar gaji dah tentu masa depan kena tanggung kerajaan,student jadi bodoh mak bapak miskin tetap miskin tk dapat ubah nasib keluarga.gaji polis besar doh..aku tau sebab bapak aku timbalan pengarah FRU cawangan..

    ReplyDelete
  120. sambungan kepada obe dan pelajar upsi bodoh..apa korang semua ingat berdemo or politik dapat membantu korang menjalani hidup after grade? fuck u for all fucking upsi hero (fuck yeah).. smpi satu saat, menyesal lah semuanya nanti.. apa ko ingat big multinational company nak ambik ko keje if ko berdemo.. go to hell.. adam adli is negative leader.. gi belaja..

    ReplyDelete
  121. enjoy your life as student... fuck u obe.. u dont know the life... just big mouth and fat fuck

    ReplyDelete
  122. aku suka part..."mahasiswa ada kewangan sendiri"...itu sebab dia org boleh buat apa suka hati....skrg mahasiswa harap pinjaman/biasiswa...memang la tak boleh cakap besar besar

    ReplyDelete
  123. ishhhhhhhh uitm tuh dah termaktub dalam perlembagaan 153 lah.....tak payah nak rebut lagi... ape dah tak cukup ker Uni Uni yg dah ade kt malaysia ni,,,,,,,,,,, come on lah ikut je la kontrak sosial yg di buat.... ingat time nak merdeka dulu weh KITA dah byk berkorban untuk anda la weh..... apa ni sentuh uitm... FYI kos kos science n technology kt top university di Malaysia majority di conquer oleh non bumi..... malah TARC tak payah nak cakap lah SUNway college lg, plus AMIST uni lg sume non bumi..... yg melayu terus layu dgn kos sosial sgt....sooooooooooosial.... Rugi dowh... org lain dah jauh kedepan kita dok la terpekik terlolong di jalanan............

    ReplyDelete
  124. terpersona dgn kebagusan si khong tuh..... jadi somebody la kt luar sana admire mak jemah ... tapi yg melayu tuh si hamid tak dpt ke luar negara ermmmmmm nampak sangat si melayu ni asyik berpolitik jer tertinggal nak studi.... ngegok si khong pi US lg....and again chinese student mmg pandai kan.... Apa rahsia anda yer bole berjaya, boleh share tak ur receipe...

    ReplyDelete
  125. nampak ye anwar kena carik altenetif lain selain demostrasi sbb orang dah mule bosan ngn tektik lapuk..

    ReplyDelete
  126. kalau student ni ikhlas mohon mansuh kan AUKU kenapa terlibat dengan parti politik sedia ada.. berat mata memandang tapi berat lagi bahu memikul..bukan kecil anak tanggungjawap jadi pemimpin ni.. jika masalah AUKU ni sampai mcm ni jadi apatah lagi nak pimpin rakyat jelata..subhanallah.

    ReplyDelete
  127. Fuuuuu I miss UM....

    tak salah berpolitik, especially politik campus pasal nak pertahankan hak student like yuran, wifi, kolej kediaman, makan tak sedap walaupun 2/3 duit PTPTN bayar yuran kolej... but don't over do it sampai mengabaikan pelajaran.. be moderate...

    Going to U is not like u gotta get 4.00 and knows nothing but the subjects u learnt (ITUPUN kalau masih ingat lepas keja nanti)

    But it's more to be an all-rounder person bila keluar nanti...

    Owh, nak cakap bangsa lain tak demo??? Maaf ye.. kat UM sume bangsa demo, in fact, di saat budak melayu masih terawang2 dgn cinta kampus,gi midvalley... budak2 LAIN masa 2nd year (sebab da umur 21 kan.)da sibuk nak daftar for PRU.. and da sibuk nak mengundi... budak kita cakap je lebih, nak Najib1 turun etc... TAPI MENDAFTAR PUN TAK...

    And to be fair, derang nye UNION tidak kurang mantap compare to PMIUM, ke ASPIRASI..oh dulu siap ada GAGASAN kot... =D

    =) peace....

    ReplyDelete
  128. rasanya part pelajar jadi robot tu tak diterima pakai di uum.. as uum student.. honestly, setiap dpp (kolej) ditaja oleh badan korporat such as Yayasan al-Bukhari, MAS, Tradewind, MISC, Bank Rakyat, etc

    tiap2 tahun badan korporat nih peruntukkan dana around more than hundred thousands just untuk aktiviti pelajar..

    and then guess what, student takde alasan untuk tidak aktif.. sebab setiap aktiviti dianjurkan sendiri oleh student.. dana? senang je, buat kertas kerja and then submit kat HEP.. senang nak dapat dana nih

    and seriously, aktiviti yang dianjurkan oleh student banyak.. bukan setakat peringkat kolej dan universiti je.. tapi di peringkat kebangsaan pon ada

    rasanya universiti2 yang lain pon mempunyai sistem yang sama dengan uum.. jadi terbuktilah, MAHASISWA ROBOT TU HANYA UNTUK MEREKA YANG MALAS UNTUK JOIN DALAM AKTIVITI UNIVERSITI

    campus life awesome.

    ReplyDelete
  129. yer betul tuh mak jemah stuju ....JOIN DULU AKTIVITI KAT U KORANG baru dpt experience berpersatuan n can increase your leadership skill , communication skill n apa apa lg lah "kemahiran lembut" yang boleh kowang dapatkan...

    ReplyDelete
  130. well, it's simply bcos during dat time they use their own money to do everything. but now, nk blajar pown kne government tolong n ada hati to do a demo?? such a shame.

    ReplyDelete
  131. teringat kata pakcik aku masa dulu-dulu.... dia kata masa dulu susah nak dapat peluang untuk belajar , kalu result baik pun belom tentu boleh masuk u kerana orang yang ade duit shj boleh masuk u..... nowadays nasib baik ada sebuah kerajaan yang DIPILIH oleh rakyat jelata sendiri untuk MEMBELA nasib mahasiswa kini antaranya memberi peluang untuk masuk U....

    ReplyDelete
  132. ah~ anjing2 BN mesti kata budak2 U ni dipergunakan pembangkang~ zzzzzz~

    bagi aku, budak2 U ni IQ tinggi, bijak~ klu korang dok sibuk cakap "belajar pon duit mak bapak/kerajaan, nak demo itu ini", kau lah yg bodoh~ mereka belajar jadi PEMIMPIN NEGARA, bukan macam korang, 'belajar tinggi2' at the end of the day, korang jadi kuli BOS korang je or KULI KERAJAAN, orait la tu kan~ ada pencen, ada pinjaman perumahan, cukup makan sudah~ buat apa nak didik diri sendiri jadi pemimpin, kan ?? hahahaha~ lepas tu, harga minyak naik, melenting, tapi at the end of the day, pangkah BN jugak~ dah kenyang telan RM500 bantuan 1malaysia, lupa la pasal harga barang yang sentiasa naik, kan ?? hahahaha~ at least mereka(budak2 U yg korang kutuk ni lah) yang tahu bersuara~ yang tau hak2 ANDA!

    ReplyDelete
  133. best jugaklaa tanpa auku...aku bleh rasa..tapi, byk lagi kesan negatif..awal2 oklah..last2,bila dah ada kuasa, startlaa corrupt...
    kta x perlu byk kuasa utk memimpin..lebih byk pecah belah akan berlaku...

    ReplyDelete
  134. kurosagi, ko jgn nk menghina org yg jadi kuli kerajaan, tanpa diorang siapa nk wat kerja pentadbiran negara..bangang!

    ReplyDelete
  135. i still don't see any advantages of mansuh kan AUKU.. this video is lame. u have another thing to show/

    ReplyDelete
  136. last2 yang bertekak, bersilat, bergaduh pasal politik ni orang melayu kita jugak.

    cainis?

    yindian?

    Imma not trying to be racist, but......

    so far x nampak lagi masuk berita, paper, blog2 mengatakan :

    "pelajar2 cina mogok lapar seminggu bantah x dapat biasiswa JPA"

    "pelajar2 india dibantai FRU kerana merusuh di AIMST"

    ada?





    ada?









    ADA?









    tak ada..kan?

    ReplyDelete
  137. Melayu berpecah, yang untung? Cina la.. tak kira Cina DAP, Gerakan, PKR Atau DAP..
    Melayu makin lemah, tak kira UMNO, PAS @ Perkasa..

    ReplyDelete
  138. Aku sokong Anonymous 3 January 2012 23:23 - budak U skrg x matang lagi nak berpolitik secara responsible.

    In fact, satu Mesia ni belum matang lagi nak berpolitik!

    ReplyDelete
  139. 1st of all i'm totally respect with our fella Adam Adli and Fahmi Reza.

    aku tak mampu buat apa yang dorang buat. jadi aku sangat respect dengan usaha dan keberanian yang mereka ada.

    hell on you guys yang banyak mulot kutuk-kutuk.

    ReplyDelete
  140. Ada aku kesah ada AUKU ke tak da AUKU.. Janji subsidi belajar kat Uni masih jalan.. wakaka!! Persetankan politik nih.. BN & PR sama ja, nak jawatan, dapat projek, dapat komisen..

    ReplyDelete
  141. Anonymous said...

    best jugaklaa tanpa auku...aku bleh rasa..tapi, byk lagi kesan negatif..awal2 oklah..last2,bila dah ada kuasa, startlaa corrupt...
    kta x perlu byk kuasa utk memimpin..lebih byk pecah belah akan berlaku...
    5 January 2012 07:48
    mak jemah lihat kalu byk sgt owg memimpin nanti jadi mcm indonesia... byk sgt partinya sampai pecah belah n negara jadi mundur mcm US ada parti jer... same like UK....sikit jer partinyer. one more thing nanti jadi "too many bosses too few leaders...."

    ReplyDelete
  142. bodoh betul asyik pakai modal asyik nampak orang melayu je berdemo, bangsa lain tak.

    memang lah, dah kau duduk kat malaysia.

    sah2 la ramai melayu.

    cuba kau duduk cina, sah2 lah orang cina yang syik berdemo.

    kalau pi india,sah2 lah orang india je yang demo.

    kah kah kah.

    ReplyDelete
  143. Berarak berdemo tengah2 malam di hari cuti sambil jerit "bukak bukak bukak pintu" depan pintu yg dah ditutup sebab dah tengah malam di hari cuti, tetap nampak tak educated.

    ReplyDelete
  144. Kalau kat twitter dok sumpah seranah anjing sana anjing sini, camana la ada yg boleh respek adam adli tu. moral letak kemana ntah.

    ReplyDelete
  145. Lepas jadi siswa x leh politik ke>? 4thn je, pastu politik r smp mampos. ade aku kesah? sebok politik, pelajaran ntah ke mane, pastu sebok utang ptptn mhl la pebende r, blaja pandai2 mintak biasiswa......

    ReplyDelete
  146. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  147. check this out, couldn't agree more

    http://www.freemalaysiatoday.com/2012/01/05/%E2%80%98kuasa-mahasiswa%E2%80%99-my-foot/

    ReplyDelete
  148. HAK HAK HAK HAK HAK! HAK APEKEJADAHNYE? KORANG HIDUP SELAMA NI ADA FIKIR PASAL HAK ORANG LAIN KE? APA2 ADA DPN MATA SEBAT JE KAN? NAH AKU KASI HAK. HAK PTTTUUUIIIHHH!!!!!

    ReplyDelete
  149. babi ni mesti obe buncit punya konco2 yg buat video bodo mcm ni

    ReplyDelete
  150. Nak demo betul2 tunggu ofis hour la.. baru berkesan, demo mlm2 mcm ni memang dah mcm nak menceroboh, polis datanglah kawal keadaan.. bodoh punya budak UPSI keldai Anwar Ibrahim.. HArkk Ptuih!!

    ReplyDelete
  151. Berani je cabar polis tambak lah, bom lah. Lepas ni, keta hangpa hilang, hang jgn buat report polis, pi cari sendiri..
    Kalau dah nak menceroboh mcm ni, takkan polis nak tengok ja sambil senyum2 bagi air minuman & makanan. Memang la kena tangkap.. Bodoh budak UPSI, padan la tak dapat posting.. hark ptuih!!

    ReplyDelete
  152. salam wei,,sedar sikit,,zaman dulu tak de masalah soooosial remaja yang melampau,, macam zaman sekarang.. kalau diserahkan dekat student sekarang sume kuase.. hancor laa negara.. dah laa tak abis lagi dengan racists.. adil sangat ke? mase dekat bawah boleh la korang kate macam-macam,, tapi same je semue orang kalau ade dekat atas...

    ReplyDelete
  153. apa ni? suara dia macam adlin

    ReplyDelete
  154. kita ada saluran2 demokrasi yang lain utk menyatakan suara. cthnya, buat gerakan utk ajak semua mahasiswa mengundi..sy yakin, ramai mahasiswa yang x pernah mengundi pun. esp malays. tak perlu mansuh AUKU..guna cr yg tersedia. ini sembang deras, pergi demo tp bila time mengundi tak pergi pun. konon tak amik port hal2 politik. thats just not the way.

    ReplyDelete
  155. ALAH BULLSHIT LA KAU OBIE....
    LU PUN BLAJA TAKAT DARJAH 8..
    ADA HATI NAK BERONTAK...
    THUIII

    ReplyDelete
  156. Siapa2 yang mendahului dialah akan berkuasa dan menerajui dunia...Itulah pesan mendiang Steve Jobs. Oleh itu rebutlah peluang dengan meningkatkan pembangunan diri dan inovasi anda supaya mendahului orang lain sepantas yang boleh supaya anda dikagumi, dipandang dan menarik orang lain menghargai usaha anda, seterusnya anda dapat mengawal dunia(pasaran)....

    ReplyDelete
  157. Syabab(golongan muda) ni la peneraju negara satu hari nnt. Rasulullah n Para Sahabat pn mengimpikan pimpinan2 dr golongan muda, tade pn state dlm syariat golongan muda d SYARAT kan utk belajar semata-mata. Ilmu tu kn perlu d tuntut oleh tiap lapisan, apa kehalnya konsep jatuh kt golongan muda je nehh..? klw setakat dduk blajar xpenah berfikir luar kotak xkemana pn..

    Visi2 kat mana2 U pn ada state nk melahirkan pemimpin.. Nk belajar jd pemimpin? Ingat bley berpandukan fakta je ke tanpa praktikalitinya? Aku tak kata apa yg student2 UPSI tu betoi 100%. tapi boleh d pertimbangkan sbb depa pn just nk suarakan hak masing2 just xkena masa je..

    Tak pernah taw la aku, klw nk jd pemimpin yg bagus kena dduk dlm dewan kuliah, stdy 24 jam.. Ilmu tu mmg perlu d cedok, Ilmu tu penting dlm berbahas. Allah pn syg org yg berilmu. Tapi bila dh jd org berilmu, x guna gak klw x memperbetulkan apa yg salah.. Rugi wehh.. Xwujud konsep soleh wa musleh la cmtu.. Menjadi n mengajak org manjadi :)

    Huwawa.. xpenah aku taip pnjang2 cmni.. Tapi aku sdey bila baca komen2 kt ats nehh.. Tak praktikal sungguh utk org yg mngaku blaja dekat U. Masing2 nk statekan dlm ruang lingkup sndiri.. bahasa pn bukan maen suci lagi.. gaya menaip dh macam melayu sgt, melayu dh sah2 muslim.. Haihh.. Bwk2 la berfikir panjang~ Ni ke calon2 peneraju pimpinan akan dtg? Pakat nk marah membuta tuli. Sepatutnya dh masuk U, dh pakat jadi org yg berilmu. Apply la seadanya.. Nk bersuara, boley! Terima la pendapat org laen sama :) And tolong laa... berfikir secara dlm yang mana salah n yg mana betul. Jangan berlindung d sebalik satu dinding pihak sj~ bawak2 la kaji dr asal usul tiap apa yg jd, Cuba jgn gelapkan pandangan dgn suara dr satu pihak je. Orang yg nk suarakan pendapat neh kena neutral, xbley sokong mana2 pihak :) baru dye nmpak kebenaran.. Ni baru jengah kt permukaan, dh yakin je cakap kt bawah laut tu mutiara bagai.. Bukan student U sejati lagi tu.. sempit sgttt..

    Btw, ni dr sudut pandangan umum : Pemimpin yg bagus apa klw pimpinan as ketua keluarga pn lintang pukang~ Kata Negara Islam, praktikalnya xnampak pn. Hak kita kn nk pilih pemimpin yg bagus? Takut d tuntut je kt akhirat nnt andai salah memilih, huishh.. Hak Islam kena d ketengahkan, menyimpang jauh la klw d statekan hak Melayu yg d utamakan. Silap haribln, redha Allah tade kt situ. Kan ada state : Barangsiapa yg berbangga dengan bangsa sendiri maka ia hanya menempah kemurkaan ALLAH..dan ingatlah sebagai hamba ALLAH kita haruslah bngga dgn agama islam yg diajarkan oleh Rasulullah Saw melalui wahyu drpd ALLAH...jd adkah perlu kita bangga dengan bangsa Melayu?? sedangkan aLLAh sudah memberi peringatan terhadap kita ttg kisah kaum ADH?

    Huishh.. Rakyat melihat skrg nehh, Student pn boley membangkang n memahami. Takkan la yang lbey senior ssh nk paham~? Kan ada di nyatakan antara org terawal yg masuk neraka of coz la pemimpin negara yg d benci rakyat n xmenjalankan tggjwb.. Bawak2 la berfikir, sesunguhnya kita yang memerhati nehh kena la pndai2 berfikir. Takut2 kita tergolong dlm golongan yg bersubahat dgn bnde yg salah..

    nauzubillahhiminzalik...Takbir!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa, protes kat depan U masa malam tahun baru, bila orang takdak dan semua tutup gate. Memang mahasiswa sekarang dah matang.

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails