Wednesday, 3 April 2013

Serius Cool - Guardium UGV : Kenderaan Peronda Tanpa Pemandu Terkini Israel (12 Gambar)


Robots!

Minggu lalu kami paparkan Airmule, ambulan tanpa pemandu yang sedang diuji oleh tentera Israel. Hari ini mari kita lihat kenderaan peronda tanpa pemandu mereka pula. Guardium UGV (Unmanned Ground Vehicle) ialah kenderaan yang sudahpun digunakan sejak 2008 untuk mengawal perimeter lapangan terbang dan kawasan panas di Israel. Kenderaan tanpa pemandu ini mampu bergerak pada kelajuan klimoter sejam pada permukaan jalan lasak dan mempunyai mesingun pada bahagian atap untuk tujuan menyerang musuh yang mungkin ditemui. Di Israel mereka menyedari nyawa tentera adalah penting dan kenderaan tanpa pemandu ini dapat melakukan rondaan dengan selamat. In fact kereta kebal mereka Merkava juga menggunakan konsep ini. Mereka sedar Israel tidak mempunyai ramai penduduk berbanding negara jiran mereka dan kenderaan tanpa pemandu ialah jalan penyelesaian yang wajar. Nampak macam kereta mainan. Di Malaysia kita tak ada kenderaan darat UGV tapi kita ada UAV Aludra. 




Laporan asal IDFBlog

27 comments:

  1. ISRAELI, gods chosen people.

    ReplyDelete
  2. tak cool pun

    ReplyDelete
  3. daripada jadi org bodo 1st sekend babi bgus krg pike brapa kelajuan keta tok. haish.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko sama juak bodo dah nya madah klimoter sejam,apa gik, klimoter sejam lah bodo!,gago nak mike brapa kelajuan agik

      Delete
    2. kau dua ekor bodoh keletok gago keruk kerik kokokokok agik agok guk juak juek.

      Delete
    3. Menda Di kaka torang tok.... Baca ngan ku sekali gk....

      Delete
    4. sik faham ku apa d kaka kitak tok

      Delete
    5. babi. ni mesti bahase Jamalul Kiram III. babi babi babi

      Delete
  4. comel....mcm kodok je aku tgk ahahah

    ReplyDelete
  5. U ULANG I TERKAM!!!!

    ReplyDelete
  6. i love jews

    ReplyDelete
    Replies
    1. you just go full retard, dont ever be full retard.

      Delete
    2. you love jews, wow that was so bad. because im gonna go to your home and kill your Family and leave you alone. and taking your house ..
      in the end ask you what do you feel??

      Delete
    3. butthurts detected

      Delete
  7. israel takut mati

    ReplyDelete
  8. Zionist Yahudi yang penakut. Takut kena batu.

    ReplyDelete
  9. Tengah berak dlm jamban pun askar israel boleh secure perimeter. Leh connect ngan iPhone / samsung galaxy note. Or tengah bersenggama, leh adjust setting mode autopilot.

    ReplyDelete
  10. obe.. mohon pencerahan kelajuan klimoter laju yg bagaimana ya.. berapa kali kelajuan cahaya neh...

    ReplyDelete
  11. wakarimaSUNalhaji4 April 2013 10:28

    PROTON dah lama buat...
    di bawah pentadbiran BN..hamba yakin PROTON akan buka byk lg cawangan seperti ELECTRON dan NEUTRON...kita mahu tgk forklift buatan mesia...kereta sorang hybrid...kapal menyelam buatan mesia....yakin lah pada BN...marilah kita baca buku yg dihasilkan datin rosmah...belajarlah dari dia...rosmah tetap di hatiku dan organ2 lain ku...satu mesia...

    ReplyDelete
  12. ahaha anon 10:28...ko nye ayat menganjing ke ape....ahahaha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails