Tuesday, 23 April 2013

Serius Cool - FNSS AV8 Pars : Kereta Perisai Terkini Angkatan Tentera Darat (23 Gambar)


Goodbye Condor!

FNSS AV8 Pars (Harimau Bintang Anatolia) ialah kereta perisai terbaru milik Angkatan Tentera Darat Malaysia. Pars akan menggantikan 315 kenderaan Rheinmetall Condor yang sudah uzur dan tidak lagi menepati keperluan ketenteraan moden. Sebanyak 257 buah FNSS AV8 Pars keluaran Turki akan dibina di Malaysia oleh Defence Technologies Sdn Bhd, sebuah anak syarikat DRB-HICOM. Kos pembelian kenderaan ini dikatakan bernilai RM 527 Juta. Sebanyak 12 variasi berbeza kenderaan 8x8 ini akan dihasilkan bagi penggunaan ATM. Kereta perisai ini diperkasakan enjin Diesel 527 kuasa kuda yang mampu memecut sehingga 100 kilometer sejam. Sebanyak 14 orang krew dan anggota tentera boleh dimuatkan ke dalam Pars pada satu-satu masa. Akhirnya Condor sudah digantikan. Kini giliran Nuri dan Mig 29 pula dipermodenkan!




Laporan asal LowYat

39 comments:

  1. 1st gemokkkkk

    ReplyDelete
  2. biar betol maklumat ni? xkan harga RM 527 je? doesn't make sense la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko perasan tak ada perkataan "JUTA" kat belakang RM 527 tue ? Adoyaiiiiiiiii......

      Delete
    2. bangang...kenapalah ada org mcm ni

      Delete
    3. kau ni mesti abby abadi kan ?

      Delete
    4. mueheheheheheheheheeeeeeeeeee...............






































































































































      heheheheheee.......

      Delete
  3. ok ler tu...

    ReplyDelete
  4. Nuri da ganti dgn EC725 la SLOWPOKE!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan kesemuanya.nuri masih lagi digunapakai sampai 2020.

      Delete
  5. RM 527 je? sy nak order 4 utk berniaga pasar mlm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangangnyer

      Delete
    2. kelakar la tu.

      Delete
  6. obe gemok kaki typo. 527 riban tu

    ReplyDelete
  7. semua anon kat atas ni anak haram!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi anon atas aku kau..hehe!!

      Delete
  8. aku nak order gak...rugi seh barang baik mcm ni kita tak beli dgn harga murah..(mahal lagi basikal)..bermodalkan 527 kita akn jg gagah perkasa memburu tiram di lahad datu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi satu bangang

      Delete
  9. abih anon kt bwh ni anak apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia anak takde bapak, pondan

      Delete
  10. jibby dpt komisyen brp?

    ReplyDelete
  11. 1st bisjut...

    ReplyDelete
  12. Deftech ni syarikat kroni, ini x adil, harom, make wang rakyat, masuk nuraka..sepatutnya buat tender terbuka, bleh Talam Corporations masuk yo

    ReplyDelete
  13. Harga dah naik jadi 527 juta! x sempat aku nk order.

    ReplyDelete
  14. RM 7.55 billion la brader
    http://defense-update.com/20110611_av8_malaysia.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu total deal dengan DATEM untuk meriam, rudal dan tenggekan.

      Untuk APC sahaja RM527 juta. Harga diambil dari laporan akhbar yang ada pada pautan yang diberikan di akhir entry

      Delete
    2. bo0oooo...

      Delete
  15. Ini kes skandal.

    APC lain yang paling canggih pun harga RM10 juta sebiji. Kita yang kaya raya bayar 3 kali ganda.



    http://www.theedgemalaysia.com/in-the-financial-daily/182937-drb-hicom-unit-secures-rm76b-armoured-vehicle-contract.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandai betul nak sembang pasal pertahanan..

      Delete
    2. dik harga keseluruhan 8 bilion.sebiji $2milion / rm6 juta.kau ni mesti dap kan ? cakap !

      Delete
  16. Dah x payah nk polotikkan isu ni. Keselamatan negara lebih pntng. APC Condor patut diupgredkan. Dah lm sngt dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. awac lagi penting.dah tangguh 20tahun.

      Delete
  17. 7.55bilion tu bukan sekali langsam untuk setahun la bodoh...itu untuk period 15-20tahun..

    sebijik APC tu dalm rm1-2juta

    ReplyDelete
  18. 7.55bilion tu bukan sekali langsam untuk setahun la bodoh...itu untuk period 15-20tahun untuk setup kilang & production line & tools semua

    sebijik APC tu dalm rm1-2juta je

    ReplyDelete
    Replies
    1. dap cakap sebiji 30 juta.setup apc 30 bilion.hahahah

      Delete
  19. Sibok smua nk kait politik.Sembang kencang la.nti klu neg dh kna serang bru nk slhkn krajan.. Pa slh bg sokongn kat org yg buat tank tu.. Nti pas PRUaku nk tgk bab agama kat mlysia tu.. Aku kat singapore kja xpe la.. Nk tgk nti klu pakatan yg pgang jd mcmna plak hal agama tu..

    ReplyDelete
  20. EC 725 yang sebanyak 12 buah masa kini adalah dari kategori Search And Rescue dan bukan lagi kategori pegangkutan. Jadi, untuk menggantikan NURI, saya rasa mungkin TUDM akan menggantikan dengan EC 725 juga tetapi dalam bentuk standard sebanyak atau mungkin lebih kurang jumlah yang NURI ada sekarang (faktor alat ganti dari origin country, keuntungan jangka masa, kebolehan, kehendak perlu diambil kira untuk masuk dalam inventori ATM. Dalam bahasa kasar, ATM ni banyak cerewet ... Sebab itulah, kadang-kadang ada aset yang lebih bagus ditawarkan tetapi tetap mengambil aset yang sedikit lapuk macam PT-91M. Tetapi harus di ingat, sebelum sampai ke tangan ATM, ia perlu menjalani latihan keras sebelum ini dan pastinya kenderaan itu sudah diubah suai). Bagi jet MIG 29, belum ada jawapan muktamad siapa pemenang ... Yang kita tahu bakal menjadi pengganti ialah EUROFIGHTER TYPHOON, SUPER HORNET (tidak disyorkan) dan DASSAULT RAFALE. Pada hemat saya, kalau AMERIKA sanggup berikan akses serta kemajuan teknologi termasuk peluru yang canggih selaras seperti yang ada pada Singapura sekarang, SUPER HORNET mungkin bakal menjadi pemenang. Tapi sanggupkah AMERIKA berbuat demikian? Mungkin pada pendapat saya, keputusan bakal diketahui lewat 2013 atau awal 2014 kerana pada masa ini, hutang membayar SUKHOI MKM sudah selesai 100%. Saya nak tekankan sedikit, MINYAK PENTING UNTUK PERTAHANAN NEGARA ... Mengapa? Kalau tiadalah subsidi, bajet pertahanan negara pasti melambung tinggi serta tiada lagi hutang membeli jet tempur dan pada masa yang sama, kita mampu menyaingi aset yang ada di Singapura sekarang. Oleh itu, hargailah subsidi walau sesen pun. Bayangkan, kalau 10 sen kerajaan tarik, berapa banyak duit boleh dilaburkan untuk pertahanan negara? So, jangan merungutlah kalau bajet pertahanan sikit sebab kerajaan terpaksa alihkan sebahagian besar untuk kesejahteraan awam. SIAPA MUSUH NEGARA? Boleh jadi, negara jiran kita sendiri ... Dan perlu ditegaskan disini, membuat kapal elam umumnya, perlu memakan masa 3-4 tahun dan 3-4 bulan. Cuba banyangkan kalau esok perang, sempatkah kita membuat persediaan sedangkan negara MERAH sudah ada peralatan yang cukup banyak.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails