Saturday, 20 April 2013

Serius Cool - Shams 1 : Stesen Janakuasa Solar Terbesar Dunia Di UAE (16 Gambar)


Go green!

Negara Emiriah Arab Bersatu adalah sinonim dengan minyak, kekayaan melampau yang tidak syariah compliant dan pembinaan monumen mega yang tidak masuk akal. Hari ini for the first time ada projek di UAE yang boleh dibanggakan. Shams 1 ialah stesen janakuasa solar terbesar di dunia dan ianya mampu menjanakan 100 MW tenaga elektrik setiap hari. Ini mampu membekalkan tenaga untuk 20 000 rumah di Abu Dhabi. Shams 1 yang bermaksud Matahari 1 mempunyai keluasan 2.5 kilometer persegi yang memuatkan 258 048 keping cermin. Ianya dibuka secara rasmi pada 19 Mac yang lalu selepas tiga tahun pembinaan dengan kos USD 600 Juta (RM 1.8 Billion). Dua lagi stesen janakuasa solar dengan keluasan yang sama akan dibina bagi mengurangkan pergantungan UAE kepada minyak untuk menjana kuasa elektrik. Malaysia bila lagi? Letak kat Kedah atau Perlis mesti sesuai! Panas baq hang!


Laporan asal DailyMail

16 comments:

  1. giler r

    yg bawah x yah sibok 1st ye

    ReplyDelete
  2. 1st lagi..ye aku org yg sama dgn yg atas

    ReplyDelete
  3. perlis pasang solar mcm ni kat bendang, pesawah jadi kaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke pesawah kaya? bukan shahidan dengan mat isa sabu?

      Delete
    2. haha ni org perlis mmg tau shaidan makan duit rakyat!

      Delete
  4. ak dgr,maintenance utk solar ni mahal...betul ker obe?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ah. N.ajis kata murah jer. Pecah tanah dah. Pasang batu asas pun dah. Siap bulan Mei. Tahun tak pasti lagi.

      Delete
    2. Husam Musa pn ade kata nk buat International Space Station..nak bela kambing kt angkasa katanya..dia bru lancarkn Thunderclap bulan lpas.. #SPENDESTOPA

      Delete
  5. aku harap obe delete komen yg panjang mcm sial tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sial itu memang agak panjang. Sabar ya.

      Delete
    2. boleh hide komen tu..ko tekan je butang reply

      Delete
  6. malaysia da ada pn satu kt negeri sembilan

    ReplyDelete
  7. Perlis windy, better windmills letak pi kat sana

    ReplyDelete
  8. dekat perlis dah ada obey..boleh tahan laa besar

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails