Saturday, 20 April 2013

Serius - Goshichon : Perkampungan Peperiksaan Korea Selatan (12 Gambar)


Peperiksaan Kerajaan

Di Seoul Korea Selatan terdapat Goshinchon ataupun Perkampungan Peperiksaan. Di dalam Goshinchon 30 000 "pelajar" mentelaah sepanjang masa untuk mengduduki peperiksaan bagi mendapatkan kerja sebagai penjawat awam. Di Korea Selatan terdapat lambakan siswazah yang sukar mendapatkan pekerjaan kerana mempunyai ijazah dari kolej yang kurang berprestij. Apabila kerja dengan sektor swasta gagal diperolehi, pekerjaan di sektor awam sahajalah jalan terakhir mereka untuk bekerja. Setiap tahun jumlah "pelajar" sepenuh masa untuk mengambil peperiksaan kelayakan semakin bertambah. Sungguhpun anda layak mengambil peperiksaan, ini tidak bermakna anda boleh mendudukinya. Ini adalah kerana senarai pelajar yang dibenarkan mengambil peperiksaan ini dilakukan secara undian. Kalau bernasib baik dapatlah ambil exam. Inilah Korea Selatan, nak kerjapun susah sungguhpun ada ijazah.




Laporan asal Reuters via  Straits Time

23 comments:

  1. untung dpt kerja ngan gomen

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang sikit kalau pakatan take over org x yah pikir macam2 sbab free kan ..

      Delete
    2. PAS bukan maksudnya islam

      nik aziz adalah manusia. boleh buat salah

      nik aziz bukan tuhan. jangan sembah dia

      dalam quran, hadis tak ade sebut pasal nik aziz.

      kata kata nik aziz bukan sama taraf dengan hadis nabi sebab dia bukan nabi dan rasul.

      nik aziz pun lemah macam orang lain boleh pengsan. dia tak maksum

      orang pas sama taraf dengan manusia lain sama macam orang umno. orang pas takde disebut dalam quran/hadis di jamin boleh masuk syurga tanpa hisab.

      Kalau Pas benar disisi Tuhan, dah lama boleh perintah Malaysia, tapi takde kan ?

      So Pas tu betul ke ?

      So kalau tolong Pas masuk syurga sebab kalau tolong(undi) Pas supaya Pas buat buat kebaikan (tegak hukum Islam, bla bla bla) secara tak lansung tolong tegakkan Islam ....

      tapi betul ke Pas tegakkan Islam atau Pas tegakkan bendera dia sahaja ?

      Selama ni Kuasai kelantan, mana hukum Hudud ? (tak usah beri alasan kerajaan federal tak bagi bla bla bla.. Kan pas perjuangkan Islam, jadi mesti Tuhan tolong, tapi TAkde pun?
      Ape tuhan tu lemah dari BN ke ? atau PAs tu yang salah ?)

      Jadi kalau korang ade otak sila guna akal

      KAlau dah malas nak fikir , nak terus kena brainwash dengan PAS tu silakanlah. Semoga anda gembira dengan halunisasi anda.

      Delete
    3. pas suka tegakkan 'benda' lain........

      Delete
    4. eh lantak ko la.. ko undi la umno bn ko tu.. kayakan kroni2 pemimpin2 ko tu.. ko idop susah pun xpe kan? minyak mahal semua benda mahal tu ko nak kan.. apa yg umno bn perjuangkan? isu kalimah Allah sape yg luluskan? dunia jer ko pk kan.. pui

      Delete
  2. tak sangka komen aku dpt 1st

    ReplyDelete
  3. PERKAMPUNGAN?xde pun.... stupid?

    ReplyDelete
  4. Bersyukurlah.... dibwah naungan BN....takde degree pon boleh kerja kerajaan....rakyat didahulukan

    ReplyDelete
  5. xpe2 nnti PR menang,tertiary education free..bolehlah kita blaja smbil senang-lenang..xyah fikir psl hutang, xyah fikir psl cgpa..klu fail pn xyah bayar..nnti bilangan graduan yg bodoh pn ramai.. HIDUP PR!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. You win.. (bunyi ala2 game street fighter)

      Delete
    2. game ape tu? org bodoh punye game?

      Delete
    3. Street Fighter pun tak tau ? Bongok ala-ala fuckatan punya orang. Budak PAS memang bodo-bodo belake.

      Delete
    4. anon 21:02

      hahahaha.. ni anon bodoh mana yg x tau street fighter ni??

      Delete
  6. Obe, bkn GOSHICHON...tapi GOSHIWON

    ReplyDelete
  7. reality of south korea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.buzzfeed.com/kevintang/photo-project-korean-students-speak-their-mind

      Delete
  8. syukur duk malaysia

    ReplyDelete
  9. Patutla ramai jadi kpop.

    ReplyDelete
  10. rasanya kat malaysia pun lebih kurang jer budak degree bersepah2

    ReplyDelete
  11. aku budak degree tapi tak dapat keje lagi.... :(

    ReplyDelete
  12. saya bdk Degree.. kelulusan tinggi.. bachelor kelas pertama.. tapi xdpt kerja lg.. sebab saya nk kerja dengan kelayakan saya yang setimpal.. ada degree in political sciences xkn nk kerja pelayan hotel pulak. DEERPP!!! xkn muka cantik2 mcm ni nak keje manager restoran pulak.. paling kurang pun PTD ke asst Atase ke.. br best..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails