Saturday, 3 December 2011

Serius Klasik - Gambar Pembinaan Tower Bridge London (10 gambar)


Cool!

Dibawah ialah beberapa gambar cool pembinaan Tower Bridge di London. Dibina pada tahun 1892, Tower Bridge ialah jambatan pertama yang mempunyai sistem drawbridge yang membenarkan sebahagian jalan jambatan dinaikkan baik membenarkan kapal melaluinya. Ia juga kerapa disalah panggil senagai London Bridge. Nope. Tower and London Bridge bukan jambatan yang sama. Many people don't know this. Apa yang menarik dari gambar ini ialah rupanya menara batu jambatan ini mempunyai struktur besi dibawahnya. I never knew that! Awesome.






Laporan asal DM

20 comments:

  1. knape aku search google images london bridge kuar gmbar london tower bridge????

    ReplyDelete
  2. mcm dalam citer sherlock holmes

    ReplyDelete
  3. Tak sabar nak tunggu anon kate ini iluminati lol

    ReplyDelete
  4. illuminati ni tahi!

    ReplyDelete
  5. dalam cerita Sherlock Holmes, si botak illuminati mati tergantung dekat construction Tower London Bridge ni

    betei ke tidak betei history tu? can someone explain this?

    in b4, stop lame jokes about illuminatus

    ReplyDelete
  6. "Ia juga kerapa disalah panggil senagai London Bridge". ok dsbbkn ade beberape typo disini aku x dpt memahami ayat ni ngan jelas...
    cekgu BM yg hndal leh jelaskn x ayat ni? pffftttt....

    ReplyDelete
  7. diorang dah buat jembatan time tu. kita zaman tu letrik pun tak de lagi agaknye.tapi skang kita sudah maju.

    ReplyDelete
  8. citer Sherlock Holmes, this bridge tgh on construction

    ReplyDelete
  9. Rakyat Malaya patut berasa bangga kerana Tower Bridge ini dibina daripada besi-besi (bijih besi)yg diberi sebagai upah oleh pembesar2 malaya kerana melindungi malaya dari serangan puak2 yahudi, freemanson dan illuminati yang cuba menyebarkan ajaran sesat kerajaan langit ayah pin satu masa dahulu.

    ReplyDelete
  10. wah,amazing....sape nk ikut ak g london,26 dismber ni,ad boxing day...besnye....

    ReplyDelete
  11. so tower bridge is tower bridge not the london bridge....

    ini adalah london bridge
    http://en.wikipedia.org/wiki/London_bridge

    so ape kne mngene ngan lagu london bridge is falling down tu ek? aku raser ade kne mngene ngan sejarah kot..

    ReplyDelete
  12. based on history and what i read before...London Bridge was a street/bridge where the whole stretch of the bridge has houses on top of it meaning they had housing on the bridge...overtime the bridge gets old and bits and pieces of the bridge falls into the river due to the weight of the houses on the bridge that expands all the time..thus children at that time would say London bridge is falling down....

    ReplyDelete
  13. Captain Potato4 December 2011 02:01

    peghhh tahun 1892 dah boleh bina bangunan camtu. agakny camne la Tanah Melayu masa tu?

    ReplyDelete
  14. @abe, sherlock holmes ni fiction semata-mata. lokasi mungkin lokasi ni.

    ReplyDelete
  15. dis is Stamford Bridge..chelsea..chelsea..chelsea

    ReplyDelete
  16. aku penah tgk Majalah 3 panggil tower bridge sebagai london bridge. menyedihkan. masa tu aku pikir, samada tv3 bangang, atau diaorg pikir makcik pakcik kat kampung tu bangan so boleh diperbangan2kan.

    ReplyDelete
  17. biasa ja jambatan ni..gua nak riak sikit sbb gua dah slalu sgt lalu kt jambatan ni..maklum la study sini

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails