Thursday, 22 December 2011

Serius Fakta - Fakta-Fakta Menarik Mengenai Permainan Catur


Edukesyenel

Tahukah anda Catur ialah permainan yang kompleks dan di sesetengah negara permainan catur adalah sebahagian silibus pelajaran sekolah rendah? Tak tahu? Sila baca ok......





Laporan asal Chess.com

33 comments:

  1. Syed Kolohitler.22 December 2011 16:01

    Hukum bermain catur adalah haram, kecuali mencabut salibnya sebelum main. Islam itu mudah je. - JAKIM -

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua mazhab menghukumnya haram bermain catur kecuali mazhab Syafie yang menghukumnya sebagai makruh..

      Delete
  2. pe barang first... second... aku nak "checkmate"

    ReplyDelete
  3. honestly, I'm good at it. i used to own the title chess master in school. i beat all the guys, teachers, won every matches

    but the thing is, no one really cares. realiti, people lebih ambil tahu players bola jaring or man bola sepak even though derang kalah jer pun wakil skolah.

    so, for me this game is not that popular. but, the facts says the other way..so, i dont know lar~

    ReplyDelete
  4. kalu main chess conpem nak ambik buah putih....kebarangkalian nak menang mmg tinggi....mmg terbuktila!
    hehehehehe

    ReplyDelete
  5. aku mau tambah panglima ludah dalam catur..kompem menang!!!!

    ReplyDelete
  6. patut la rusia melahirkan ramai pemain catur...

    ReplyDelete
  7. biaq p la depa nak 1st 2nd ka? yg hampa pelaq nak emo pasaipa?

    ReplyDelete
  8. attention whore detekted !

    ReplyDelete
  9. the climax of playing chess is when u say "check mate"!!

    ReplyDelete
  10. aku dari dulu dok tertanye tanye dari mne asal ayat check mate tuh? nape x ckp game over ker i win ke, ape. nape musti check mate?

    ReplyDelete
  11. nabilah

    u said u good at it? lets play

    if u lose, u will hand over your virginity to me,tak kisah cara kahwin atau tak kahwin.


    if i lose,i do the viseversa xD

    ReplyDelete
  12. anon 19:40

    checkmate maksud dia raja dah mati. tu dalam bahasa perancis

    go die,noob

    ReplyDelete
  13. grrr! lama tak maen chess! takde sparring partner.

    ReplyDelete
  14. The term 'checkmate' derives from the Persian-Arabic term 'al shah mat', meaning 'the King is dead'.

    ReplyDelete
  15. aku x reti maen chess

    ReplyDelete
  16. main chess klu plhn2 mmg leh main lg, tp klu tgk competition chess,rse geram lak sbb dorg main laju sgt..xsmpt tgk strategy..huhuhu

    http://pendapatniaga.blogspot.com/2011/12/modal-masalah-ke-malas.html

    ReplyDelete
  17. gambar yg most popular 1st move e4 tu kedudukan queen putih salah, sepatutnya queen putih kat petak putih,

    dulu masa sekolah menengah aku selalu kalah main chess dgn judin, sampai skg rasa macam x boleh nak kalahkan dia

    ReplyDelete
  18. Barney Stinson = WIN!

    Memang dasar maling. Sampe permainan tradisi Indonesia pun dimalingi malingsia. Dasar Malon!

    ReplyDelete
  19. sape2 yg nk men online...free....
    search 'flyordie'.....mcm2 game ade.....tp aku salu men chess je kt ctu...smbl men chess...boleh berkenalan....pastu add facebook...dpt r rmi membe oversea...hahaha

    ReplyDelete
  20. obie...xde post menarik ke pagi ni..baru 2 post je...

    ReplyDelete
  21. whossss gone b the champ...you charlie...you charliey...u charliey...dumb shittt chiken boo

    ReplyDelete
  22. The term "checkmate" is an alteration or Hobson-Jobson of the Persian phrase "Shāh Māt" which means, literally, "the King is helpless" (or "ambushed", "defeated", or "stumped", but not "dead").[3][4] It is a common misconception that it means "the King is dead".

    http://en.wikipedia.org/wiki/Checkmate
    http://www.goddesschess.com/chessays/shahmatjan.html

    ReplyDelete
  23. ooooo mcm tuh rupenye maksud checkmate. thanx 4 da info

    ReplyDelete
  24. aku besa kena fool mate tuh..sungguh noob..LOL

    ReplyDelete
  25. Selau arwah bapak aku je kalahkan aku.. :-(

    ReplyDelete
  26. perghh..terer nyer budak David tu..kalahkan Grandmaster...

    ReplyDelete
  27. huh, main dgn komputer stage easy pon kalah.. no wonder my physics sucks..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails