Thursday, 15 December 2011

Serius Iklan - Acer ASPIRE S3 : Apa Itu Ultrabook?


Soalan yang biasa aku terima

Ramai yang bertanya apa kejadahnya Ultrabook? Adakah ianya komputer riba yang seswai digunakan untuk Facebooking? Yeah lame joke please kill me. But seriously what in the name Zeus is an Ultrabook. Ultrabook ialah pengkelasan baru komputer riba Intel yang menggunakan perisian Windows. Ianya direka bagi menjadi pesaing kepada MacBook Air yang dikeluarkan syarikat Mendiang Steve Jobs.

Jadi apa speselnya dibandingkan dengan komputer riba yang lain? Pertama sekali ialah beratnya. Or should I say how light it must be. Berat mesti dibawah 1.4 kilogram dan ianya haruslah nipis. Ia juga menggunakan pemproses Intel dari keluarga Sandy Bridge. In layman's term, ianya komputer riba yang lebih berkusa daripada Netbook dan dari segi kemampuan terletak diantara komputer riba berkuasa tinggi dan sebuah tablet.

So why bother making a middle of the road device? Perlukan? Bukankah tablet komputer riba sedia ada sudah memandai? Yes and No. Yes komputer riba power memang memandai tetapi dari segi portabiliti dan saiz ianya menyakitkan pengguna. Ada aku tengok lappie Alienware yang powderful tetapi beratnya dekat 4 KG. Kalau seorang penulis mobil macam aku perlu kendong kemana-mana event boleh sakit bahu. No.. tablet masih belum mampu menggantikan tempat komputer dalam "arsenal" seorang penulis mobil. Aku dah cuba blogging pakai tablet tapi tak puas kerana menaip tak sedap dan nak placing image elements adalah pain in the ass.



Ultrabook straddles the fence between the portability and weight of a tablet but at the same time give you all the things u missed on a laptop in the form of keyboard and more powerful processor.

Apakah yang aku suka dengan Acer Aspire S3? A few things. Keringanan aku dah cerita tempohari maka hari ini aku bercerita tentang fungsi Instant On.

Instant On ialag fungsi yang membuatkan Aspire S3 aku berfungsi seakan tablet. Yang bestnya tentang tablet ialag korang boleh on and off screen sesuka hati bila tak digunakan. Bila nak guna hanya tekan power ket pada tablet dan ianya sedia untuk digunakan. Pada Aspire S3 ada fungsi yang serupa. Aku hanya tutup skrin laptop dan masukkan kedalam beg. Nak pakai balik buka balik penutup skrin dan dalam masa 2-4 saat Aspire S3 sedia untuk digunakan semula. While not as fast as a tablet it is still faster than the normal non Ultrabook laptops out there. Nice! In fact super konvenien sampai aku sejak pakai TAK PERNAH SHUTDOWN lagi Aspire S3. Masuk beg dan let it sit there. So it can also be said Laptop + Tablet = Ultrabook.

Apa lagi yang membuatkan Acer Aspire S3 berfungsi macam tablet? Charging time! Yeah charging time ialah perkara penting bagi always on the go blogger macam aku. Lagi cepat charge lagi baguih. Untuk mengecas bateri Aspire S3 aku hanya memerlukan 105 minit. Yep sejam 45 minit. That is faster than the charging time of most tablet and smartphone.WIN! I really like this nifty feature. Cool beans!



Charging. Aku kena chrge 3-5 device sometimes so kesabaran tu aku takde sangat.

Kenapa perlu beli Acer S3 berbanding Ultrabook yang lain? Simple answer is the price. Ianya JAUH lebih murah dari Ultrabook pesaing yang ada yakni Asus Zen dan Lenovo. Every ringgit counts pasal Ultrabooks are not cheap. Yeah I have to get that disclaimer. Tapi dont worry. Kalau nak jimat RM1000 sila ke pelancaran Acer Aspire S3 versi Core I7 di The Boulevard, Berjaya Time Square 17 Disember ini jam 11 pagi. Cheap and reliable dan tak macam versi I5 , versi I7 pakai solid state drive. Lagilah laju dan reliable. JELLY LIAO!



40 comments:

  1. Replies
    1. umm nii-san yg function instant tu,mcm hibernate eh?

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah kena remove.

      Delete
  3. x sabar tunggu komen dari Apple fag

    ReplyDelete
  4. bukan patut post ni kat amanz ke?

    ReplyDelete
  5. hahaha...fulus masyukkk beb...cukup wat ko beli brg bayi skali obe...

    ReplyDelete
  6. inb4 ifag: ultrabook my ass!! go make ur own design

    #truestory

    ReplyDelete
  7. Sandy Bridge...produk Intel buat dekat kilang Intel di Kulim....

    ReplyDelete
  8. ini freemason alat yahudi semua nih

    obe agen freemason

    ACER - bermaksud yahudi dalam bahasa yunani lama

    hebahkan pada semua umat

    ReplyDelete
  9. sesungguhnya, yahudi & nasrani akan tidak akan senang dengan umat islam. Maka wujudlah agenda freemason & illuminati..

    ReplyDelete
  10. kecohh aa obe..dah x de mende nak cite ke..so bored

    ReplyDelete
  11. ah ckp je la tiru ultraman

    ReplyDelete
  12. boring doh cite agenda freemason bagai.. boooooooo~~ basi dh..

    ReplyDelete
  13. sejam 45 minit lama ah bro..

    latitude lagi laju,sejam je

    ReplyDelete
  14. Ultrabook sucks! Thinkpad x series 12inch, is more powerfull & portable!

    ReplyDelete
  15. Brapa ribu Acer bagi utk blog iklan ni?

    ReplyDelete
  16. weh, kene sambaq satu ni. macham besz jek.

    pa la asik asik illumnati. tukaq len ar. "ni semue pengaroh nazi utk bla..bla bla bla bla" keh keh keh

    ReplyDelete
  17. aku baru beli aspire s3..yeahhh damn sleek & cool and doesn't burn my pocket... sweeeettt...

    ReplyDelete
  18. correction: Macbook air is cheaper.

    ReplyDelete
  19. haram jadah kaya babi obe

    ReplyDelete
  20. aku ternampak i phone 4 disitu.adakah obe seorang geek???
    shiiiatttt!!!

    ReplyDelete
  21. Salah satu lagi ciri Ultrabook / Macbook Air ialah takde hardisk tapi menggunakan SSD (flash memory) yang dipasang terus ke motherboard sama seperti tablet. Jadi tak perlu shutdown bila bawak ke mana2 sebab takde moving / spinning harddisk yang boleh rosak jika terhentak.

    ReplyDelete
  22. Another overrated P.O.S. technology you don't need peer-pressured down your throat so the tech companies can make jewgolds off your gullible ass. A cross between a tablet and a laptop, but does neither job very well. Want a portable PC? Buy a goddamn laptop

    ReplyDelete
  23. o0o(=_=)o0o

    ReplyDelete
  24. if i didn't about performance whatsoever, i would totally bought one of the Ultrabooks.

    anyway, can you upgrade the RAM of that lappy?

    ReplyDelete
  25. acer aspire s3??
    LAME

    ReplyDelete
  26. selalunyer ultrabook nie bateri dier tahan braper lamer?antara sumer ultrabook maner jangka hayat bateri paling pnjng?

    ReplyDelete
  27. LOL, dulu windows user kutuk apple, skrg windows machine wanna be like apple, now most of the laptops look like a MAC...shitbrix

    FYI: Apple fanboy here, getting my iPhone 4S tomorrow, stfu fandroid!!!

    ReplyDelete
  28. brg ACER mmg xde kualiti.. letaklah spec tinggi macm mana pn, mmg mcm haram

    ReplyDelete
  29. All the thing you've mentioned...macbook dah lame ade bro. You make it sound as if Acer yg start dulu.
    #Be Frank

    ReplyDelete
  30. SSD - lebey laju dr hard drive, ringan, jimat electric....tapi
    mempunyai limited write/erase cycle..
    pendek nyawa itu punya lappie..

    ReplyDelete
  31. if you wanna talk about reliability, go get yourself Elitebook laptop series from HP (engineered to meet military standard). Im using 2560p model. Fuhh bawak pegi offshore, rileks ajer campak laptop beg dari boat naik rig.

    ReplyDelete
  32. heh, bodoh ke ape kate windows nak tiru apple. Windows buat software. OEM buat design laptop. INTEL bwat platform utk Ultrabook.

    Salahkan OEM lah sbb nak tiru sgt macbook air tu.

    oh yeah... apple fags are trapped in their mind distortion field... apple invented thinness lolololol

    ReplyDelete
  33. Bodoh juge sii cipher ni..aku rase tak nmpk pn apple fags kat atas compare apple dgn windows. Derang compate apple dgn windows MACHINE la sengal.Lenkali taip jgn ikut bontot. LOL

    ReplyDelete
  34. LOL comparing apple and windows is like comparing Acer and Linux... Get it get it???

    Hope you are happy with your purchase Obe, as I with my Macbook :)))

    ReplyDelete
  35. patut xpayah beli brg acer...
    acer user memang sorg yg LAME!
    beli Asus Zen la bgus...
    konfem pas setaun pakai,Acer ko 2 da rosak obe!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails