Tuesday, 27 December 2011

Serius Cool - Mari Melawat Wad Bersalin Mewah Di China (10 Gambar)


Rich People Are Rich

China ialah negara yang kini terletak di tangga kedua didalam senarai negara ekonomi terbesar. Mereka memintas Jepun dan dalam masa 10 tahun (0r maybe less) akan memintas Amerika Syarikat pula. Akibatnya kini China mempunyai letusan jumlah jutawan yang ada banyak duit but got nothing better to do with their YUANS. CareBay ialah sebuah hospital yang dibuka khas untuk wanita besalin di Shanghai. Mereka menawarkan khidmat penjagaan mewah kepada ibu dan bayi. Dalam tradisi masyarakat China amalan "Zuo Yue Zi" . "Zuo Yue Zi samalah macam amalan pantang dalam masyarakat Melayu. Ketika "Zuo Yue Zi seorang ibu tidak boleh keluar rumah selama sebulan selepas bersalin. Setiap kehendak si ibu dan bayi akan dilakukan oleh ibu mertua.

Since these days ibu mertua pun sibuk, CareBay menyediakan perkhidmatan Zuo Yue Zi kepada yang mampu. Kos penginapan dan penjagaan di Carebay selama sebulan ialah diantara 79,800 Yuan (RM 40 000) hingga 380,000 yuan (RM 190 000). Sepanjang tempoh penginapan si ibu akan diberi layanan mewah seperti makanan gourmet, penjagaan bayi 24 jam, pengawal keselamatan, kelas aerobik dan kelas Yoga. Anda mampu?

p/s : Just in case corang wondering last picture tu. Orang China percaya tayang bontot baby kepada matahari dapat elakkan Demam Kuning






Laporan asal Reuters

17 comments:

  1. Serious cool...btw 1st

    ReplyDelete
  2. fucking osomeee FIRST !

    ReplyDelete
  3. aku boleh bayangkan hospital ni pasang lagu Beethoven kat ruang menunggu tu..

    ReplyDelete
  4. kalau demam kuning memang kena jemur baby pun..

    ReplyDelete
  5. kalau dia buka lagu Kenny G dekat hallway macam hotel2 mareshia ni...I kensel!

    ReplyDelete
  6. Lol jemur bontot baby, mesti taknak budak tu itam, bontot itam takpa..

    ReplyDelete
  7. huu..ada tv, tp xble nk cntrol remote.. ;)

    ReplyDelete
  8. sume baby kene jemur kat matahari dol untuk mengelakkan penyakit kuning.. tapi skang hospital letak baby bawah lampu UV jek.. same la tuh.

    ekau jgn lupe jemur anak ko obe lepas dpt anak.. kalau tak jemur pun ok gak.. nanti anak ko leh dpt duit byk jadi maskot Digi.

    ReplyDelete
  9. spital letak bawah lampu UV sebab matahari makin panas skang. takut sunburn.
    untuk spital mewah nih. mesti lah ade personal nurse yg take care of the babies supaye tak kene sunburn. sebab tuh dia guna method jemur bawah matahari. jimat letrik ma.

    kamon obe. u shud've known aboot this.

    ReplyDelete
  10. best gilaa! kt malaysia tak ada lg ni. klu ada kan best. tp mcm mampu pulak

    keh keh keh =P


    Orang Gaji Pun Manusia Juga

    ReplyDelete
  11. no i dont know coz i donty have any babies

    ReplyDelete
  12. kt malaysia kita panggil tok bidan dok skali ngan kita.. kos dia pon ikut hari.. antara 700-1400.. ada yg cecah sampai 3k kalau nak amek 40 hari.. huhu..kalau 700 tu utk 20 hari biasanya..

    berurut dua kali sehari..
    pehtu ada tunku, masak utk orang dlm pantang.. jaga baby dll..

    tp dok umah kita aje.. takde plak tempat khas camni.. kalo ada.. kompem harga sama okeh.. pisannn

    ReplyDelete
  13. org China anak satu keluarga sorang aje.. bolehlah buat camni, sekali seumur hidup

    ReplyDelete
  14. Ticer Syah. Kau nak back up mak bidan asal ni ? Tah pape je lah kau ni.

    ReplyDelete
  15. die nak promote diri die la tu.
    Bidan syah

    ReplyDelete
  16. dia cekgu dow...ticer=cekgu,kan?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails