Sunday, 25 December 2011

Serius Cool - Sambutan Krismas Di Baitul Laham Palestin (12 Gambar)


Tempat Kelahiran Jesus


Kita sering mendengar cerita tentang kelahiran Jesus di Baitul Laham tetapi kita tak pernah melihat bagaimana hari lahir beliau disambut di TEMPAT kelahiran beliau sendiri. Hari ini mari kita lihat bagaimana penganut Kristian Palestin menyambut hari kelahiran tuhan mereka.

Orang Kristian Palestin secara tradisinya akan menyambut Xmas di Church of Nativity. Penganut Kristian percaya gua dibawah tapak gereja ini ialah gua dimana Mother Mary melahirkan Jesus Christ. Gereja yang dibina pada tahun 327 masehi ini dibina oleh ibu Maharaja Konstantin dan siap sepenuhnya pada 333 Masehi. Church of Nativity unik dikalangan gereja-gereja Kristian didunia kerana ianya dijaga oleh 3 mazhab kristian berbeza. Mazhab Roman Katolik , Ortodok Greek danArmenian Apostolic berkongsi dibawah satu bumbung dan menjadi cutodian kepada gereja ini. Gereja-gereja lain biasanya hanya untuk satu mazhab.

Gereja ini pernah famous suatu ketika dulu apabila ada beberapa pejuang Palestin beragama Islam diberi perlindungan oleh paderi-paderi Kristian dari dibunuh tentera Zionis. Salah seroang paderi yang memberikan perlindungan ini berkata;

"Ketika zaman perang salib dahulu pihak kami memberi perlindungan kepada mereka yang memerlukan perlindungan tidak kira apa agama mereka. Kami hanya membantu saudara Palestin kami"

Insiden tahun 2002 ini dikenali sebagai "The Church of Nativity Siege". Pihak Israel meletakkan kereta kebal dan penembak tepat dikeliling gereja. Tindakan mereka mendapat kecaman Paus dan ketua agama Kristian dunia. Sepanjang 39 hari kepungan 7 orang pejuang Palestin mati ditembak ketika didalam gereja keran kena snipe. Seorang Paderi juga cedera keran ditembak. What a bunch of scum! Bekalan air dan elektrik juga dihentikan pihak Zionis bagi menyukarkan kehidupan mereka yang didalam gereja suci ini. Scum!

Sepanjang tempoh kepongan juga TIADA pihak JAKIP (Jabatan Kemajuan Islam Palestin) atau ahli politik Parti Islam Palestin yang mengeluarkan statement;

"Ini semua jarum halus Kristian keji untuk memurtadkan pejuang kebebasan Palestin beragama Islam. Jelas sekali mereka membantu mereka kerana nak memurtadkan. Mereka bertopengkan solidaritas Palestin untuk menyembunyikan niat sinister sebenar mereka. Saya berharap pihak berwajib haramkan pihak gereja memberi perlindungan kepada saudar Islam Palestin kita"

Nope. Never. In fact the Muslim of Palestine were thankful for what the Church did. See? In Palestine they Arab Christians and Arab Muslims can live in PEACE. Why can't we have the same here in motherfucking Malaysia? Are Malays BETTER and HOLIER than Arabs than we can't live peacefully with Christians and accuse of Jesus Lovin friends of trying to kapirkan kita 24/7 ? ..... unbelievable!

Abyway back to the main story;

Satu lagi yang unik berkenaan sambutan Xmas di Baitul Laham ialah hari sambutan kelahiran Jesus disambut berlainan tarikh oleh 3 mazhab utama disini. Gereja Roman Katolik menyambutnya pada 25 Disember. Gereja Greek Ortodoks dan Armenian Apostolik menyambutnya pada 7 Januari. Ini adalah kerana mereka menggunakan kalender Julian dan bukan Gregorian.

Here is another thing about perayaan Krismas di Palestin.Walaupun tempat ini adalah antara tempat paling SUCI penganut Kristian dunia, ianya jarang dilawati. Ini adalah kerana untuk sampai ke Baitul Laham ada pelbagai sekatan oleh pihak Zionis. Akibatnya pada hari Krismas pun tak ramai orang akan menghadiri Xmas Mass. Kebebasan beragama penganut Kristian Palestin juga disekat sama macam saudara-saudara Islam mereka. Nak lawat tempat kelahiran Jesus pun dihalang oleh Zionis. Kesian!

Before I go I want to wish Merry Xmas to my Christian readers. Have a greet holiday and may all of you have a great year in 2012.








Laporan asal Reuters

137 comments:

  1. ?obe bengong?

    ReplyDelete
  2. this is quite unbelievable..thnx for sharing..happy holiday..^^

    ReplyDelete
  3. malaycepatpercaya25 December 2011 11:49

    some of our people just love to bla bla bla+harom without do their own research. do your research bitchess. internet is here.


    merry christmas. i would love to come to this place, Bethlehem, one day. kbai

    ReplyDelete
  4. https://www.facebook.com/photo.php?v=2279227991697

    ReplyDelete
  5. @Anonymous 12:21

    Butthurt?

    ReplyDelete
  6. HAIL OBE HAIL OBE..PUK U USTAZ USTAZAH LULUSAN GOOGLE..HAIL TO THE KINGDOM OF HEAVEN

    ReplyDelete
  7. dear obe... thanx for the fact... x semestinya kite mengetahui dr mengfuck kan org... ade jer ustaz yg dh hafal injil in fact 4 the knowledge untuk membandingkan antara 4 kitab... ape ke bangang nyer kite mengkapirkan org yg nk bg tau??? jgn ler ko terus murtad lps bace ni la... oink oink betul...

    ReplyDelete
  8. Obe kt sana darurat la obe. Aduu. Ko ni jgn la sesat sgt. Yang kafir tu tetap dilakhnat allah. Dah terang2 dalam al quran. Kite dah ada aidilfitri. Buat apa nk sambut christmas. Kite boleh ckp tahniah je kat mereka. Aku x rase islam palestin kt sana pon sambut krismas. Bodo nye obe

    ReplyDelete
  9. Anon 12:21 - Butthurt ke? Welcome to reality, dude! *serbanistas alert*

    ReplyDelete
  10. Anonymous 12:52: Satu lagi serbanista butthurt!!!! ni mesti takde member non-muslim ni.. pastu senang2 kata orang kafir dilaknatilah apa lah. Ko ingat ko dah dapat fast track ticket ke syurga huh?! Who do you think you are?!

    ReplyDelete
  11. Rafe the Mice: aku dulu sekolah MSAB(EC) ramai kawan non-muslim, aku juga darjah khas sekolah agama taman pelangi semua kawan agama islam. aku faham apa aku tulis.. kalau bukan kafir dilaknat, so? kafir benar..? kafir buat kebaikan sebesar alam pun neraka jua tempat mereka kerana tiada sebesar zahrah sekalipun dalam jiwa mereka meyakini syahadah..

    ReplyDelete
  12. bpk aku skolah ST.. uncle aku skolah ST antie aku Skolah ST ...bg aku pendedahan ttg agama lain kpd mereka buatkan merekalebih kuat dgn islam ...kwn aku pun sekolah ST boleh hafal bible lg now jd Ustad...smua just bgantong dgn kekuatan akidah

    ReplyDelete
  13. anon 12:54
    surah yang ko quote tu tak wujud dalam quran lol. surah al-maidah, bukan al-middah. nak jadi ustaz kena la teliti bukan main google je.

    btw apa plak post obe ni menghina islam? ini nak menjelaskan agama orang, please recall in surah al-hujurat verse 13, ".., that ye may know each other (not that ye may despise (each other)..." (Yusuf Ali)

    come on. kita hidup berbilang bangsa. tolonglah kenal dan hormat agama orang lain kalau kita nak agama kita dikenali dan dihormati. please recal surah Al-An’am verse 108.."Dan janganlah kamu cerca benda-benda Yang mereka sembah Yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas dengan ketiadaan pengetahuan."

    and yes. this is a direct commandment from God.

    ReplyDelete
  14. ohh baru tau.. thanks for the info =D

    ReplyDelete
  15. Budak U: Good job. Sesetengah orang tak perasan ayat surah ini.... yang dia ingat kafir, kafir, kafir, api neraka....

    ReplyDelete
  16. sbnanye aku agak confuse di sini, christmas adalah hari memperingati kelahiran jesus@nabi isa ataupun hari jesus diidupkan semule selepas disalib oleh jews? klu christmas hari memperingati kelahiran jesus@nabi isa i dont it's wrong to commemorate the birth of Jesus@nabi isa. yang berbeza antara islam n christian adalah persepsi siapa itu jesus@nabi isa. pada org islam jesus adalah seorang nabi, so bukankah christmas tu macam maulidur rasul jgk? nabi kita bukan nabi muhammad je betul x?
    tapi klu christmas tu hr mempringati jesus idup semula, tu lain citer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klo dilihat kpd tarikh asal kelahirn Nabi Isa AS sebenarnya masih lagi belum dan tidak dapat disepakati oleh kebanyakan ulama' dan tarikh yg diletakkan itu hanyalah dikalangan paderi kristian sahaja...klo dikira smbut maulud nabi, nape nabi2 lain yg tarikhnye diketahui x disambut?....klo kita sambut, sama spt kita percaya yg Nabi Isa disalib....

      Delete
  17. yang bergaduh, berdebat sesama sendiri semua orang Islam.

    hal dosa dengan pahala tu semua urusan Allah. Tak pernah pulak aku dengar benda ni jatuh dalam bidang kuasa manusia.

    nak berfikiran terbuka, liberal macam mana pun biarlah berbatas. kalau rasa dah terlajak bawak mengucap. istigfar banyak.

    aku disini sekadar mengingatkan. kalau jahil ilmu agama belajarlah. Hukum Allah jangan sekalikali kau tafsir ikut logik akal kau.

    assalammualaikum.

    ReplyDelete
  18. kapir kapir haram haram perang perang sihir illuminati freemason sidah sebati dgn MELAYU

    ReplyDelete
  19. its ok..thanks for the facts obe...btw..im a christian..klau kamu org kata kami ini musuh..xpalah..kami sedar kami ini kapir dan hnya layak utk dibunuh and dibuang dlm neraka kan? okay..teruskanlah menyumpah2 kami..membunuh2 kami..we as christians, we only can say love your enemies. Merry christmas..peace.

    ReplyDelete
  20. damn.. boxing day start early in obe's blog thanks to ustaz google clan

    merry KERISmes to all melies... chill out dudes

    ReplyDelete
  21. the prophet Muhammad said: “None of you has faith until you love for your neighbour what you love for yourself.”
    jesus christ said: “You shall love your neighbour as yourself.” There is no other commandment greater than these.”

    ReplyDelete
  22. come on guys. rileks laaa. baca betul-betul. memang tepat apa yang ditulis tu. kat palestin, orang Islam & Kristian bersatu lawan Zionis. fakta.

    dan jugak, jangan salahkan orang Kristian yang usaha nak murtadkan saudara kita. tu memang kerja dia. salahkan diri sendiri sebab tak amalkan Islam, abaikan saudara seIslam yang lalai.

    just saying

    btw @amalina amri, it's soooo wrong. not that easy. please do some research girl.

    ReplyDelete
  23. Perennial Philosophy25 December 2011 13:46

    What Allah says about the TRUE Christians and Jews in the Quran

    "Surely those who believe, and THOSE WHO ARE JEWS, AND THE CHRISTIANS and the Sabians -- whoever believes and the Last Day and does good, they shall have their reward from their Lord. And there will be no fear for them, nor shall they grieve" (2:62, 5:69, and many other verses).

    "...and nearest among them in love to the believers will you find those who say, 'We are Christians,' because amongst these are men devoted to learning and men who have renounced the world, and they are not arrogant" (5:82).

    PERGI BALIK BACA QURAN LA! JANGAN DUK SYOK 'MENYANYIKAN' QURAN JE!

    ReplyDelete
  24. anon 12:54

    ye mmg aku mempertikaikan ayat quran tu yg mengajar manusia benci membenci

    so strange

    ReplyDelete
  25. on behalf of all rational Muslims, I apologize to the Christians for all the insults and name-calling. You have the right to practice religion as much as us. Feliz navidad, prospero ano y felicidad.

    As to those who are radical, remember what prophet Muhammad said about wasatiyyah. "Siapa yang berlebih-lebihan dalam urusan agama, maka dia akan kalah." so don't be an extremist.

    and if you believe that they are fit for hell, instead of cursing, let us pray for them to really find the truth. Insya Allah.

    Peace be with us all.

    ReplyDelete
  26. dear abe obe, kalau tunang sendiri pon tak leh nak suruh pakai tudung, tak payah jadi ignorant sgt lah. Tak payah nak lagak bagai ko tahu semua agama lah sampai ko duk prejudis sgt kat islam ni. Kaji agama ko sendiri dulu, hukum hakam, hadis, before judging people, and judging agama lain. Kalau ko nak cakap orang islam mundur, otak sempit, senang judge orang, senang kena tipu, suka percaya tahyul2, suka share shitty things. Tu bukan salah islam, tu salah penganut dia. Aku bukan lebai pun, bukan Mr know it all mcm kau. Tapi just my doploh sen.


    ....Problem? U mad bro?

    ReplyDelete
  27. what he said about how most of the muslim in malaysia is accusing of such stuff is true
    perkara yang paling penting ialah iman diri sendiri kena la kuat
    what's the use of accusing others when sbnrnya iman diri sndiri tu yg x kuat?

    but still it's tipu la kalau kata they don't have that niat cuma x payah la openly accuse when mereka tidak memerangi kita maka x perlulah kita memerangi mereka

    Dan jika seseorang dari kaum musyrik meminta perlindungan kepadamu (untuk memahami Islam), maka berilah perlindungan kepadanya sehingga dia sempat mendengar keterangan-keterangan Allah (tentang hakikat Islam itu), kemudian hantarlah dia ke mana-mana tempat yang dia beroleh aman. Perintah yang tersebut ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui (hakikat Islam).- Surah At-Taubah

    kita juga kene buat the same if that thing occur

    btw we should mencontohi the unity of their mazhab since after all in the end we too only wordship
    The One

    ReplyDelete
  28. Kami lah musuh islam yg bayar cukai utk negara islam yg "tercinta"

    #sarcasm

    ReplyDelete
  29. Thank you for this info. I don't find it wrong to learn about other religion. Infact, it should make us a better person. It is not a problem if someone is curious and do his own research and share his findings. You guys can criticize and give your opinion as well. Obefiend is not asking everyone to follow his thoughts. We should discuss, and not condeming. Respect is earned, not given. Don't expect others to respect you if you yourself don't show a good example.

    Anyway i've watched this before in Jejak Rasul. Yes, i do agree to go to this place is really difficult. Be thankful with what you have. Not to judge others. Peace.

    ReplyDelete
  30. hai obepig. u mad? tak cukup dgn dosa bini kau nk tanggung lagi nk buat hal? genius. rot in hell. sincerely ULTIMATE OBEBOAR.

    ReplyDelete
  31. ckit2 iman ckit2 iman

    tau tak korang definisi iman itu???

    iman itu bermaksud percaya kpd sesuatu benda tanpa bukti

    ReplyDelete
  32. anoy.. 14:09, 14:24

    yg ko pegi serang tunang obe wat ape. obe belum kawen pun dengan dia.. dosa pahala bapak tunang dia yg tanggung.. bukan obe

    lain la kalau obe dah kawen baru tanggung jwd obe... lol

    #kalau bodoh jangan beritahu org haha...

    ReplyDelete
  33. OMG.. I sense Albus Dumbledore!

    ReplyDelete
  34. pukul curi atas nama anon adalah bukti bacul dalam memperjuangkan islam.

    aku rasa anon-anon ni kalu priest kristian datang ceramah kat diorang 2 minit dah convert. lemah benor imannya neh.

    ReplyDelete
  35. chanukah sameach! merry christmas! selamat tahun baru!

    ReplyDelete
  36. hahahaha..bengong ada gak idea obe ni.. JAKIP??? jabatan kemajuan islam palestine

    ReplyDelete
  37. sebenarnya ada beza antara bajet alim dengan tunjuk kebodohan diri sendiri...

    ReplyDelete
  38. a great info !!! Obe ur da best ! ...fuk those assign racist comments ! internet is not for u guys ! ......go play congkak hehehe

    ReplyDelete
  39. bosan btul dgn komen2 bajet serbanistas ni..rilex la ok,kite hidup dlm komuniti pelbagai..jgn berlagak sombong..kononya nak pertahan akidah,tp tak guna kalau hidup tak harmoni..batas tetap ada..

    good info anyway obe..saw documentary bout the siege on natgeo recently..its not about mslim only..its palestinian..

    ReplyDelete
  40. Ini semua jarum halus Kristian keji untuk memurtadkan pejuang kebebasan Palestin beragama Islam. Jelas sekali mereka membantu mereka kerana nak memurtadkan. Mereka bertopengkan solidaritas Palestin untuk menyembunyikan niat sinister sebenar mereka. Saya berharap pihak berwajib haramkan pihak gereja memberi perlindungan kepada saudar Islam Palestin kita

    ReplyDelete
  41. ha assholes sekalian yang ingat mereka telah membuat point point bernas against this post menggunakan nama anon, lain kali guna nickname sendiri boleh ? senang sikit aku nak address dan smackdown back to reality.

    anyways, aku nak touch sikit pasal isu murtad-memurtadkan ni saja. kamu semua ni yang actually are convinced that every christian in a moslem country is out to convert you ni menggunakan basis apa ? ada ke undercover or vocal operation yang menyuruh/menarik/menipu moslems into their way of life ?

    lagi satu. kamu setiap hari froth from the mouth marah pasal christians are trying to influence you , trying to convert you. but when you DO THE SAME DAMN THING , it's suddenly all cool ? hebat hipokrasi di situ. mana datang superiority complex ni bang ? you think you have the rights to prostelysize because YOUR book says so ? habis kalau dia ikut what their book says in christian majority countries = kamu jugak yang melatah, cakap christians are oppresing moslems etc etc, sebab kalau as long as we're using literal interpretations of books and your actions would be considered okay, because "it says so in the book" , rasanya moslems kat americas, europes etc dah lama kena tendang keluar.

    moslem , vocal moslem countries = "agama lain tak boleh prostelysize, kita je boleeh!"

    nonmoslem countries = trying their best to push christianity out of the way of official state/government policies so it's equal for EVERYONE , regardless of race or religion.

    so siapa sebenarnya yang lebih superior di sini ? lihat lah apa apa isu dengan OBJECTIF, bukan dengan mata emosi. emosi melampau ni mainan syaitan.

    ReplyDelete
  42. ini agenda freemason.... obe menggunakan cara halus untuk menyesatkan umat malaya kepada fahaman zionis!

    ReplyDelete
  43. read this!!
    http://i.imgur.com/MLxLp.jpg

    ReplyDelete
  44. @raziq Tak guna tulis panjang panjang. Ini semua jarum halus Kristian keji untuk memurtadkan pejuang kebebasan Palestin beragama Islam. Jelas sekali mereka membantu mereka kerana nak memurtadkan. Mereka bertopengkan solidaritas Palestin untuk menyembunyikan niat sinister sebenar mereka. Saya berharap pihak berwajib haramkan pihak gereja memberi perlindungan kepada saudar Islam Palestin kita

    ReplyDelete
  45. In Palestine they Arab Christians and Arab Muslims can live in PEACE. Why can't we have the same here in motherfucking Malaysia? Are Malays BETTER and HOLIER than Arabs than we can't live peacefully with Christians and accuse of Jesus Lovin friends of trying to kapirkan kita 24/7 ? ..... unbelievable!

    hai obe..bile masa lak christians kat malaysia ni tak hidup dgn aman? ada ko tgk ke orang christians di zalimi 24/7 kat malaysia ni?

    aku kompius sikit dgn statement ko tu. entertain me bro.

    ReplyDelete
  46. @amalina amri : christmas commemorate birthday. easter commemorate the resurrection lepas disalib. itu kena tunggu bulan april nanti.

    ReplyDelete
  47. berdasarkan semua comment orang,
    aku boleh nampak serbanistas yang terencat akal sikit.. a.k.a ustaz google bodoh

    boleh nampak la, x salah nak kawan ngan kapir.
    x salah nak pelajari agama diorang.
    tapi setakat sederhana da la.

    nabi muhammad s.a.w dulu pon rilek je berdakwah. xde pon nak benci2 kapir.

    ReplyDelete
  48. MyNameIsH. SILA PASANG OTAK ATAS KEPALA ANDA

    dulu kan ade kes orang bakar gereje.
    mesti la ade yang rase terancam. ape da..

    haih, apsal ramai orang bajet pandai2 kat blog obefiend? ustaz google la. minah/mamat yang nak bagi kesedaran la.. macam2..

    fck u ustaz lulusan google. xyah nak extremist sgt

    ReplyDelete
  49. salam..
    tahniah obe sbb kongsi..
    kite kena tahu, agama kristien juga adalah agama samawi (agama langit)
    dan sebanarnyer mmg kiter bersaudara dgn die. dan what they did for the palastenians is what brothers should do..
    TAPI...
    di malaysia lain jadinya..
    mereka ad jer agenda utk menarik kita ke agama mereka kerana most of the mazhab kt malaysia ni dah terpesong, from the day they mlafazkan jeuss as god, therefor xsalah nk berkwan tp teguhkn iman.. tu je..

    salam.

    ReplyDelete
  50. @Anon 17:18

    Otak saya dah memang terletak dalam kepala, camne nak pasang eh?

    ada jugak kes dulu surau kat satu tmpt tu pernah dicampakkan kepala ba alif ba ya dgn simbah cat, tapi kes terpencil je takde nak report kat paper kot.

    ada beza ke bro dgn kes bakar gereja yg ko sebutkan tu? semua pun didalangi oleh orang yg da terlampau ekstrim pada sesuatu. Jgn lah libatkan agama bila penganut dia melakukan sesuatu kerosakan.

    in fact, kejadian bakar gereja tu ramai tokoh agama islam sendiri yg kondem tindakan membakar gereja tersebut.

    my question earlier is, ada ke kejadian sedemikian 24/7? benarkah kristians di malaysia berada dlm ancaman 24/7?

    you dont have to be some uztaz lulusan google to throw some comman sense question. Im just asking a question.

    ReplyDelete
  51. we muslim shall kill the unbelievers. we hate christians and jews. they shall perished from this muslim world

    ReplyDelete
  52. Malas nak recap..

    Ada komen atas kata.. Sepa2 yg tak puas hati dgn perlembagaan malaysia bleh kluar..

    Kami dr sabah dan sarawak mmg sedang berusaha utk kluar dr Malaysia yg terdiri dr para racist..

    Sila buat perhimpunan haram di sana desak imam2 masjid lepaskan kami dari gabungan negeri2 malaysia... Lg cepat lagi baik... Terima kasih

    ReplyDelete
  53. Serbanista buang bayi25 December 2011 18:25

    Allah berfirman dalam surah Al-middah ayat 51-“Jangan jadikan orang Yahudi dan Kristian sebagai rakan atau sekutu, yang mana mereka itu adalah rakan dan sekutu sesama mereka”

    serbanista takde kenalan non-malays. melayu je..macam ala2 yahudigitu. xleh campur org lain

    ReplyDelete
  54. This comment has been removed by illuminati

    ReplyDelete
  55. Christmas ni sambutan orang pegangan Pagan. Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
  56. tabahkan iman. jgn risau.

    ReplyDelete
  57. OBE TU MEMANG CAMTU. KALO BAB AGAMA, MESTI DIA NAK LAGA LAGA KAN. APE LAH SALAHNYA KALO DIA JUST TULIS JE FAKTA/STORY PASAL TU. TAK PAYAH LA NAK TAMBAH2 AYAT PROVOKASI AGAMA KAT MESIA NI. OH YA, SKALI LAGI AKU CAKAP, OBE MEMANG CAMTU. DAH BERBUIH DAH AKU TGK RAMAI NAK BERTARBIAH KT DIA KT BLOG NI, TAPI MACAM TU JUGAK OBE. KITER DAH USAHA TP DIA STILL MACAM TU. NAK WAT CMNER LAGI KAN? SEKURANG-KURANGNYA TANGGUNGJAWAB KITA DAH LEPAS. MAKNANYA KITE TAK ABAIKAN YER PENGANUT ISLAM SORANG NI YANG LALAI, SEBAB DIA SNDIRI YANG TAKNAK TOLONG DIRI SNDIRI. (referring to Shaari 13:41 )

    tapi ape2 pn aku still doakan agar dia diberi hidayah dari Allah. Amin.

    ReplyDelete
  58. cuba baca benda ni sebagai pengetahuan.. jangan la singkat sangat fikiran bila bagi pendedehan macam ni kata nak kafirkan umat islam.. baca dan terima sebagai pengetahuan.. tuhan saja yang berhak menentukan dosa pahala seseorang. dan Dia jugalah yang menentukan kafir atau islam nye seseorang.. dulu zaman nabai ada perempuan pelacur kafir bagi anjing minum air di padang pasir pun ALLAH bagi keampunan dan mati sebagai muslim.. ni kerja tuhan.. siapa kita nak tentukan semuanya.. ni kerja ALLAH. so, baca dan terima sebagai pengetahuan.. jangan anggap bila tahu perihal agama lain, kita cuba dimurtadkan.. singkat pemikiran rakan2 disini..

    ReplyDelete
  59. Memberi ucapan tahniah dan selamat atau mengirimkan ucapan melalui kad atau alat-alat telekomunikasi seperti e-mail atau sistem pesanan ringkas (sms) dan sebagainya kepada orang bukan Islam sempena dengan perayaan agama mereka adalah harus, dengan syarat ucapan itu tidak mengiktiraf, memuji atau memuliakan agama bukan Islam serta tidak menggunakan sebarang simbol atau lambang keagamaan mereka dalam kiriman ucapan tersebut.


    source: http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-orang-islam-mengucapkan-tahniah-dan-ucapan-selamat-bersempena-perayaan-agama-

    ReplyDelete
  60. Sedangkan Ustaz Asri pun perli JAKIM, apa salahnya Obe nak perli JAKIM.

    ReplyDelete
  61. obe saja laga2 kan sbb nak kowg datang blog die. kowg gaduh2 kat blog die, die dpt high traffic kt blog die. he win. hahaha . . dem smart boy obe nie.

    ReplyDelete
  62. aku rasa banyak masa boleh diguna untuk buat benda lain daripada berdebat di internet. sebab apa? sebab debat internet takkan habis.
    apa-apa pun. fikirlah secara rasional dan banyakkan membaca kepada semua.

    ReplyDelete
  63. udah2la la tu obe. trafik blog ko da tinggi da pun. tayah la nak buat provokasi lg. ko pun nak kawen ng mean da kan. ke nak up duit g honeymoon pulak? ritu ko ckp teringin nak pegi kan. okela bro. aku paham. tp x pyhla ckp mcm ni lg. semua orang tahu ko "mr know it all". tp tak payah tmbh perahan limau atas luka. chill bro! aku doa ko dapat zuriat soleh+solehah nnt. cheers der!

    ReplyDelete
  64. nice rating bait obe! now go sell your faith.

    ReplyDelete
  65. yang korang quote tu terjemahan quran bukan tafsirnya..kalu tak belajar jgn plak memandai..

    ReplyDelete
  66. Oi obe! ko dgr pesan Ustaz Azhar Idrus, sape wish Krimas jatuh Kapir! Kapir dowh. Harom harom harom~~~

    Dang~ Kalau semua benda haram apa benda yang halal? Sbab ni la ramai org takut dgn Islam.

    ReplyDelete
  67. Kaya kot kalo traffic tinggi. Haha. . Easy money.

    ReplyDelete
  68. yg menulis kat sini
    semua xmendalami ISLAM
    2la, sokong parti melayu..
    bila cakap pasal ISLAM
    0!!!

    kafir harbi kita perlu musuhi...
    kafir biasa xpayah la...
    hormat mereka

    ReplyDelete
  69. thanx 4 d wish obe!!

    ReplyDelete
  70. We are not interested in converting u people.. The way we practicing our religion is not same as u.. Hal

    ReplyDelete
  71. aLL of u people..plez be person that really understand what is religion ol about..dun condem others..yes u have ur own right to say wht ever that u want but plez..dun hating each other..in christian, muslim is call saudara because muslim believe in God..Islam is a religon that beautiful to me..stop being paranoid..i live in community that full of muslim but why we can support each other???i always remember my muslim frendz said..x pegi church ke??kami salu mengingatkan 1 sama len..bla time dia nk sembahyang saya lak yg pesan pada dia..what exactly nabi Muhammad has said??what is nabi Isa has said..no reason 4 us to hates each other..btw..damai itu indah..remember people..this world is only pinjaman 4 us..wht else do u people want to say..plez respect others fez..

    ReplyDelete
  72. Thanx obe!HAPPY NEW YR TO U2...

    ReplyDelete
  73. Fuck You Obe!!!

    The Christian in Bethalem are the true Christian that's why they can live alongside other.

    The are pure Christian in M'sia as well. No problem with them. Only some are doing the 'Murtadkan' activities towards muslims. This is unacceptable.

    So Obe, if you dont know the subject much, keep the fucking mouth shut.

    I enjoy reading your blog but when it come to subject like thi i will speak up.

    No happy with this, wanna kick me in the ass?? Ohjiho78@gmail.com. Contact me and let see what will happen.

    So fuck you again!

    ReplyDelete
  74. obe ni bangang bab agama..bodoh..ko anti sgt ngan malaysia/kerajaan ni apahal..nak tunjuk ko 2 bangang,jgn kat sini..kat malaysia ni ko tgk mcm dah darurat sgt ke yg ckp muslim tindas kristian..JAWI nak mempertahankan agama la bangang..ko ni dah urban sgt ker nak mempertikai keje JAWI???blog ko best tp bab agama/kerajaan/malaysia ko anti..bangang la ko..

    ReplyDelete
  75. Obefiend Weiland26 December 2011 01:32

    Anonymous 26 December 2011 01:08

    u mad?
    trolololo

    ReplyDelete
  76. Aku tengok korang nih lebih Bagus dari Muhammad. Apsal tak terus jadi nabi?

    dulu Muhammad pun kena lindung dari Raja Kristian..check balik cite Muhammad.. dia kena pulau dari kaum kuraish, lari ke ethiopis dimana dia dilindungi pembesar Kristian disana. Baca balik Al Quran.

    Shalom Aleichiem

    ReplyDelete
  77. Obefiend Weiland said...

    Anonymous 26 December 2011 01:08

    u mad?
    trolololo

    takde modal lain ke bro? bajet cool! pui!

    ReplyDelete
  78. before anything else i bring forth surah Al-Imran, Ayat 8. wow i like this post. sgt suke!!! 1st of all as a Muslim, I think we should know kesengsaraan penganut agama lain especially agama Abrahamic. Why cant we terima kindness as it is? why must we assume devilish plots?? Why must we be sombong?? too absorb "to-being-Muslim" that we forget the most important thing? we are at Allah swt mercy. Our Iman our Akidah our Life as they are; everything is in His Mercy. Do you not have faith in His help?? Do you not have faith in His protection??? Even Rasullullah saw pun pernah ditolong org Nasrani?? Abu Talib (may Allah have mercy on him) was not a Muslim but he played an important role in Rasullullah's fight for Islam. in conclusion: Allah's help comes in many ways (insyaAllah), in the end we are under His mercy. Why must we syak wasangka leading to animosity racism of faith? Yes, to each our own faith but being a Muslim doesnt make us all holy all righteous because such is Riak. to be a Muslim is to put our Everything in Allah's mercy and except help with gratitude as it comes when we are weak; in return to provide shelter (as He wills) to the weak when we are in power. maybe kurang seswai, but for me Al Imran Ayat 8 do portray my opinion. if im in any sense wrong, correct me. we are all learning here.

    ReplyDelete
  79. @Anon 25 December 2011 18:08
    Berdasarkan komen anon ni, aku dpt rasakan penghuni Borneo ni memang tak suka semenanjung. Why eh ? Obe tulis pasal benda lain but anon ni komen lain. Why eh ? Aku cuma observe org yg komen kat sini. I don't understand, why some of sabahan and sarawakian really hate semenanjung ? What the fuck did we ever do to you ? Racism ? Really ? Well, don't you think you also do the same thing here ? Aku rasa antara banyak2 komen, komen anon ni laa yg plg aku rasa agak tak relevan. Sorry to say.

    ReplyDelete
  80. kau ni malu sgt ke jdk org islam obe?

    ReplyDelete
  81. alamak mr kornelius ben kulleh hang dah salah fakta la..Muhammad tak pergi ke Ethiopia,yang pergi ke Ethiopia adalah segelintir sahabat2 Baginda..Muhammad stay dekat Mekah membantu sahabat Baginda di Mekah daripada diseksa oleh Quraisy..Raja Kristian(Najasyi) memeluk Islam setelah melihat mukjizat Muhammad bulan terbelah dua lalu memasuki dalam jubah Muhammad ..

    ReplyDelete
  82. haram ke umat islam belajar pasal umat agama lain ?? memurtadkan ke apabila orang islam membaca bible/pegi gereja tengok upacara2 mereka ?? ya allah, lemahnya iman mereka~ patutlah jabatan agama islam memelihara mereka umpama binatang yang hampir pupus~

    kau taknak belajar pasal agama orang, macam mana kau nak islamkan mereka ?? sedangkan mereka telah lama belajar mengenai agamamu untuk memurtadkan orang2 agamamu~

    ReplyDelete
  83. traffic obe makin tinggi. tektik menjadi. kowg kutuk2 die, die wat bodo je. buang masa je tulis2 kat sini. sok2 die wat lagi. hahaha . . .

    ReplyDelete
  84. @anon 08:29

    yes betul. Tak salah blajar pasal agama lain. Tp kalo boleh, mantapkan dan blajar dulu agama Islam kite. Pertahankan dan bangga jadi Muslim. Kalo blajar agama lain untuk tujuan berdakwah kepada non-muslim atau mungkin skadar pengetahuan (tapi iman kita still mantap), mmg bagus. Tp kalo hidup pun terumbang ambing, putus asa dgn agama sndiri tapi tak cuba utk mantapkan, tu mmg dah nak jatuh ke murtad dah. Iman pun tak mantap.. Nauzubillah.

    Tp kebanyakan aku tgk non-muslim yg blajar islam, mostly akan masuk Islam.kadang2 tu aku tgk dorang sumer datang dr kelurga yg kuat2 agama dorang. Alhamdullillah lah. tu sumer kuasa Allah.

    Aku paling suka dgr citer Peter Casey-Abdul Malik, DawahAddict kat Youtube sebab dia muda, aku pun muda, korang pn mngkin bnyk yg muda,

    masa kejadian 9/11 umur dia still 13 tahun, masa tu mesti lah sbg budak, akan terima je ape orang kata pasal terrorist la, islam lah. tp disebabkan dia nak cari hidayah, dia dapat hidayah. Pastu convert masa 15 tahun. Mmg salute lah. Dah la pure mat salleh. Aku prasan semenjak 9/11, mmg ramai gak americans yg convert mostly disebabkan dorang nak tahu ape tu islam.

    yg kiter ni jgn jadik islam semata mata pada name jer. tu yg jadi mcm obe ni. haha..

    ReplyDelete
  85. ada jugak yg keluar cerita fairy tale bulan terbelah dua

    ReplyDelete
  86. lol... nampak sangat kat sini byk yg pilih kawan kalau dah bab agama... mentang2 lahir dekat MALAYsia.. just imagine kalau korang lahir kat KRISTIANsia, then kena cakap bukan2, well, reader BS nie mcm2 agama yg baca, happy la butthurt kan org?? at least obe ada usaha nak post benda2 mcm nie, ada jugak info... tu lah meleis, byk sangat PROFIT kat tmpt sendiri.. congrats..

    ReplyDelete
  87. ustaz/ustazah lulusan university google burthurt sebab adanya dakyah kristian di palestin...

    itulah akibatnya kalau tengok buletin utama hari-hari

    ReplyDelete
  88. Aku mengerti yang seharusnya kita tidak boleh mengakui atau memberi pengiktirafan kepada agama lain apabila berkaitan dengan hari kebesaran dan perayaan mereka tapi pada pendapat aku juga Adalah tidak salah untuk kita just leave them alone practice what the fuck they want and kita pun boleh wish them what ever fuck the function is,its not like we celebrate them anyway..aku pun pernah prgi ke rumah kawan aku yang menyambut krismas yang membuat open house(r.i.p matthew),went there to just to be polite and joining my friend,apa ke lancau masalah nya,kawan aku yang sambut deepavali pun aku ziarah yang sambut chinese new year pun aku ziarah,mreka yang suka menjatuh hukum sesat sesat sesat ,kalau kau dah x percaya yang Azza wa Jalla lagi n kau pergi merayakan dengan penuh perasaan jatuh la kau sesat,why dont just visit them in fact that we are living in a multi cultural n harmony country with the sense of joy and chill?pergi la ada kawan yang non muslim,get their perspective,ultra malay and ultra muslim bagi aku nak muntah la,jangan sempitkan kepala otak dengan jiwA ultra,peace

    ReplyDelete
  89. cakap pasal islam tapi yg 5 tak cukup
    mengata agama yg lain tanpa mengkaji agama sendiri..tahniah kepada mereka yang menyambut hari kebesaran mereka dan kpd umat2 islam berusahalah menjadi muslimin dan muslimat yang baik dn berakhlak dlm kata2,tingkah laku dsb~

    ReplyDelete
  90. 1malaysia lg sgt,kata dlm al-quran x ble smbut atau ucap selamat hari natal,dlm bible xde ckp cam tu,,kite ucap selamat utk suma agama..

    ReplyDelete
  91. celaka punya melayu..patut orang jepun dulu bunuh semua kaum melayu kat muka bumi ni..fuck malays

    ReplyDelete
  92. kepada sesiapa yg x puas hati

    http://aduan.skmm.gov.my/

    ReplyDelete
  93. orang melayu pengotor dan kampung

    ReplyDelete
  94. hi all.
    25hb of december bukan tarikh kelahiran nabi Isa a.s..& tiada kaitan dgn nabi Isa a.s. search internet and find fact please.
    obe,i love to read ur blog but smtimes when it comes to hal keagamaan,u kind of weird.
    peace.

    ReplyDelete
  95. *munching popcorn*
    aku tengok, yg kutuk obe ni sume x pakai nama sendiri, guna anon je. komen pedas tapi guna nama anon, terus hilang respek.
    *continue munching popcorn*

    ReplyDelete
  96. MemPhiZ ZX ko balaci obe.. jgn2 nanti ko buncit mcm oeb.. suka ckp buncit2.. orang gemuk memang suka buat buncit.... kempen boikot budak buncit....

    ReplyDelete
  97. @anon 17:32
    nk kutuk orang pun pakai nama betul la. takut apa?

    btw, aku x sokong sape2 pun. just enjoying myself reading the comments.
    peace.

    ReplyDelete
  98. boring tul la. tulis blog jap. stakat ni aku x tau lagi nak fokuskan blog aku pada apa. nak buat blog game ke, blog cite ke, or just be like this. aku pun nak gak try benda baru. bukan yg buruk la.
    aku bosan gile. x tau nak buat ape. nak download cite, server uitm buat hal. block ni la, tu la. sakit hati aku. nak download pun susah. bagi je la budak nak download. aku online malam je. pakai ultrasurf pun slow. nak buat camne. nak best beli broadband je la. habis cite. baru ingat nak download cite kamen rider kiva, skrg dah episod 24.

    kelab x-tech aku baru je buat interview untuk crew baru. kali ni buat lain skit, amik ahli ramai pastu pilih 5 org jadi crew. bagi nampak ramai skit. tapi ade problem gak, masa interview clash ngan tayangan hancock. jadi budak yg datang x ramai la. terpaksa la buat skali lagi isnin ni. leceh tul la. dah la aku kena buat report tu (sbb aku s/u). aku masih lagi x mahir membahagikan masa ngan efektif, jadi kehidupan aku agak x terurus. baju x berbasuh lagi, duk peram dalam baldi. ingat esok kot aku basuh. assignment x buat lagi, studi x start lagi. so i want to turn over a new leaf and i hope it'll works. cuma semangat tu kena ada. dapatkan dekan sem ni. bagi kecoh skit. x gitu?

    ReplyDelete
  99. i salute your copy pasta skill from my so-long untouched blog.

    ReplyDelete
  100. bwahahahahahah gih ngadu kat abg2..
    letew... kuang3

    http://forum.lowyat.net/topic/2164717

    eleh..mcm obe buncit dpt awek papan
    kempen boikot oeb buncit

    ReplyDelete
  101. opppss.. hahaha..

    Goin to other ppl's blog and post = stupid
    Goin to other ppl's blog and post and get flamed = double stupid

    You should have seen it coming, dont complain.

    PAHAM.. jgn jilat obe please..

    ReplyDelete
  102. aku saje letak anon sbb aku nk tgk obepig ass licker mcm krg butturt. HAHA. Memphiz rz apa kejadah sial nama kau? so called nama betul la ni?adakah mak bapak kau sebuah motosikal? HAHA

    ReplyDelete
  103. Obe,

    Just had a good fuck with your fiancee last night.

    She has a good time and really enjoy it. She enjoys anal as well. You such a lucky man

    ReplyDelete
  104. kalau saya salah fakta Muhammah x pegi ethiopia, takpa..tapi yang pasti Umat Kristian ada melindungi Umat Islam.

    seorang ulama terkenal Islam merangkap Mufti kerajaan Qatar , Prof. Dr. Yusuf al-Qardhawi berpendapat hukum mengucapkan selamat Hari Raya kepada orang bukan Islam seperti Hari Krismas adalah harus, jika mereka memulakan ucapan selamat Hari Raya kepada kita.

    Al-Qardhawi berpendapat, Islam tidak melarang kita berbuat baik terhadap ahli kitab yang tidak bermusuh dengan kita. Kita harus berbuat baik kepada mereka sebagaimana mereka berbuat baik kepada kita. Sesuai dengan firman Allah SWT dalam surah Al-Mumthanah ayat 8,

    “Allah tidak melarang kamu berbuat baik dan berlaku adil kepada orang yang tidak memerangi kamu kerana agama (kamu), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampong halaman kamu ; sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berlaku adil”.

    Pendapat beliau ini disokong oleh Majlis Fatwa dan Penyelidikan Eropah, dengan fatwa yang dikeluarkan seperti berikut,

    Sesungguhnya mengucapkan selamat kepada orang bukan Islam pada hari perayaan mereka merupakan lebih daripada kewajipan jika mereka mengucapkan selamat pada hari perayaan Islam. Hujahnya ialah kerana kita diperintahkan membalas perlakuan baik dengan perlakuan yang serupa dan membalas ucapan selamat dengan ucapan yang sama baiknya. Allah SWT berfirman,

    Apabila kamu dihormati dengan sesuatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik atau balaslah (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah menghitungkan segala sesuatu. (Surah An-Nisaa’ : 86)

    Oleh yang demikian, tidak ada suatu pun yang menghalang orang Islam daripada mengucapkan ‘selamat’ kepada orang bukan Islam baik secara lisan mahupun tulisan seperti menghantar kad dengan syarat kad yang dihantar tidak mempunyai lambang atau kata-kata agama yang bertentangan dengan prinsip akidah Islam.

    ReplyDelete
  105. Anon 20;50

    what the hell. are you fucking kidding me? you make sex with a papan?? haha
    problem?

    ReplyDelete
  106. hormat agama laen..klu nk agama kte dhormati..y korg dok ktuk2 obe btpe..iman dh pnuh didada..pahala dh ckup ke??klu rasa ape y obe share nie smua xbtol xpyah gatl2 nk 4low..lg 1 korg y dok ktuk2 tunang obe xbtudung.tunang korg,adik bradik,mak korang tutup aurat x??jgn pkai tudung tp sprti telanjang..HATE THOS PEOPLE Y BLAGAK KONON2 ALIM SGTT...DAMMMNNN..

    ReplyDelete
  107. Imsyira y u no write proper? minah rempit serbanista ni sokong obepig la. attention whore.

    ReplyDelete
  108. blessed krismas obe.. i always pray for you. janganlah gaduh kawan2. semua baik2 saja huhu

    ReplyDelete
  109. Serius Holy Church of Nativity? Bukan Holy Church of Sepulchre, kah?

    ReplyDelete
  110. MUSLIM MALAYSIA sering mengatakan agama KRISTIAN kafir, syirik..langsung x hormat agama lain.korang ingat bagus sangat la! rasanya orang paling ramai BUANG BAYI sape?PALING RAMAI PENJENAYAH sape?jangan ego sngat~! SERIUS MENYAMPAH!!KRISTIAN yang jahat x semestinya seluruh orang KRISTIAN JAHAT..mcmtu jugak MUSLIM!

    ReplyDelete
  111. OBE....I LOVE YOU. jika semua muslim malaysia berfikiran seperti obe, semua akan aman damai!!! obe i love you

    ReplyDelete
  112. obe I love your papan fiancée. makes me horny~~

    ReplyDelete
  113. Isn't islam a religion of peace?why is everyone spewing hate when the post is about how palestinians,irrelevant of their religious beliefs helped another palestinian in need.so apasal nak gelabah pasal org kafir confirm masuk neraka.That is Allah's will,NOT OURS to tentukan who gets in and who doesnt.u being a muslim doesnt guarantee you a golden ticket,especially when you're as ignorant and stupid as this.go out and mingle with people of different races and religion,learn to tolerate and love one another.article bagi ilmu tambahan pun nak condemn.bodoh gila

    ReplyDelete
  114. if u have time...about muslim and christmas..this is pretty good article http://www.washingtonpost.com/blogs/guest-voices/post/the-muslim-story-of-christmas/2011/12/21/gIQANPOL9O_blog.html?tid=sm_btn_tw

    ReplyDelete
  115. obe citer la plak pasal marduk, rotting christ, burzum, mayhem, church of satan, impaled nazarene, darkthrone dll. Mereka ni semua agaknya dihasut oleh org melayu kot? pasal tu mereka pergi bakar gereja, caci maki ugama kristian dan macam2 lagi.Kat Malaysia org melayu bertindak psl "cause & effect", kat scandinavian tu pasal mereka betthert banget dgn agama mereka sendiri. LOL...
    fadzad

    ReplyDelete
  116. Kadang2 meluat juga aku tgk malay2 nih bajet bagus. orang kasi ilmu dorang pulak macam tahap nabi berdebat pasal agama padahal, anak2 melayu bajet bagus perangai mcm apa. nama je islam. perangai serupa macam yahudi je melayu bajet bagus nih. tak caya? tepuk dada tanya selera~

    aku point kepada melayu bajet bagus.
    sapa terasa ko bajet bagus kot? hehehe!

    ReplyDelete
  117. Kornelius

    aku rasa kau yang bajet bagus.kah kah kah

    ReplyDelete
  118. kalo nak tulis tu bole tapi ayat kena la betul jgn memesongkan plak....

    ReplyDelete
  119. perghhh masing2 bercakap, macam hebat abih... itu petik, ini petik... masing2 nak jadi keyboard warrior ke ape ni???


    ca ya nun alip ngan kap lam ya nga tgk sure gelak kat korang... me-layu ngan me-layu pn nak gadoh.... elok lah tu... amal amal kan lah...

    tahniah ME-LAYU ME-LAYU semua... /clap /clap

    ReplyDelete
  120. Memang ramai orang Melayu buat jenayah. Tapi adakah mereka betul2 Islam? Menurut sepenuhnya ajaran Islam?
    Memang kita orang Islam di larang mengutuk agama lain, tapi kita juga di larang mengikut cara agama mereka. Sabda Nabi SAW yang bermaksud: “Sesiapa yang menyerupai suatu golongan itu, maka ia tergolong daripada golongan berkenaan.” (Hadis riwayat Imam Abu Daud dari Ibnu ‘Umar).
    Memang dalam Al-Quran telah menyatakan yang yahudi dan nasrani(Christian)itu kafir.
    Allah dah tentukan yang orang kafir masuk Neraka. Bukan manusia yang tentukan. Manusia cuma menyampaikan sahaja apa yang tercatat di dalam Al-Quran. Banyakkan baca Al-Quran dan maksudnya, jangan main cakap ikut akal je. Akal kita saja tak cukup.

    ReplyDelete
  121. begaduh2 dah masuk thn baru hoyeah hope malaysia aman slalu hoyeah

    ReplyDelete
  122. Allah berfirman dalam hadis qudsi sebagai berikut: "Allah berfirman pada hari kiamat: "Hai Adam! Bangkitlah, siapkanlah sembilan ratus sembilan puluh sembilan keturunanmu (untuk ditempatkan) dalam neraka dan satu (di antara mereka itu akan ditempatkan dalam syurga)." (Ketika Rasulullah menerimanya kemudian menyampaikannya kepada para sahabat), baginda menangis tersedu-sedu, demikian para sahabat lainnya turut menangis lalu baginda bersabda:

    "Angkatlah kepalamu, Demi Allah Yang Menguasai jiwaku. DIBANDINGKAN dengan umat-umat Nabi lain, UMAT KU HANYALAH bagaikan selembar bulu putih (yang terdapat) pada kulit lembu jantan yang berbulu hitam." (Hadis qudsi riwayat Tabrani didalam kitab al-Kabir dari Abu Darda' r.a.)

    "Kapir" lebih banyak di Syurga!!

    ReplyDelete
  123. fucking jewish scumbags.tu pasal pepatah melayu ade ckp pasal perangai mcm yahudi.

    ReplyDelete
  124. terima kasih..iman org islam akhir zaman memang tebal macam kulit bawang merah..hmmm

    ReplyDelete
  125. what a bunch of scum!! hahaha. terkejut and tergelak aku baca artikel ni.. admin, tak payahla nak skipping2 kalo dh tulih bahasa melayu tu. org kita bole paham kalo tak skipping. kalo nak urban sgt, tulih ja sume in english. org kita pun bole paham gak.. buruk kalo selit camtu..peace

    ReplyDelete
  126. Salam saya warga Sabahan, kami di Sabah hidup aman dan harmoni beragama. Kami punya sepupu2,saudara2,uncle2,untie2 yang berlainan agama. Seperti saya yg punya pertalian keluarga lain yang beragama Islam,Buddha,Sikh dan Kristian. Kami hidup aman dan boleh saling menziarahi dan memahami. Kadang2 sempena hari keluarga,kami berkumpul bersama dan duduk 1 bumbung. Adakah perkara macam ni di semenanjung? saya betul2 rasa yang umat Islam di semenanjung bersikap sungguh prejudis.. Pantang orang agama lain buat kebaikan sikit, sudah melatah dan jealous dengan mengatakan.. "Mereka buat begitu utk menyesatkan akidah umat Islam" ciss.. cubalah berfikiran positif dan tiada sikap sebegitu. Kalau orang buat ikhlas, bersikap terima kasihlah.. Kami warga Sabah mengamalkan prinsip yang sama seperti warga Palestin berbilang agama di sana. Saling menerima dan memahami antara 1 sama lain tanpa hasad dengki. Peace.

    ReplyDelete
  127. Semenanjung Malaya je yg mpunyai sentimen keagamaan. Di Sabah Sino-Kadazan kristian, Bajau muslim, melayu Brunei & animist Murut ble lepak 1 meja tgk EURO2012 d restoran halal, Kopitian Fook Yuen.
    Di KL, klu melayu lepak d kopitiam selain Oldtown akan d pandang senteng atau skeptikal.
    Malah d makan Nasi Lemak terulung d Malis, Taman Malinja, dkat Wangsa Maju boleh nmpak gerai cina & melayu x becampur langsung. Ari tu aku bw member sorg nih Kadazan kristian mkn d Malis, member nih muka cina, rambut panjang, berbaju sleeveless mcm plakon KL Gengster lah, tp kami Sabahan rilek ja mkn 1 meja, tetapi melayu2 semenanjung meja sebelah mula skeptikal hairan kenapa ada cina lepak d gerai melayu nih.
    Orang semennjing selagi dorg x dtg Sabah, dorg xkan tau apa erti hidup berbilang kaum.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails