Wednesday, 28 December 2011

Serius Fakta - TICHEL : Tudung Wanita Yahudi Beriman


Mari Pelajari Amalam Orang Ibrani


Kes budak lapan tahun pagi tadi membuatkan aku menulis artikel pendek ini. Banyak juga yang bertanya apakah aurat seorang wanita Yahudi? Apakah yang mereka pakai yang can be considered as menutup aurat? Untuk bercakap tentang aurat and stuff kita kena tahu konsep Tzniut . Tzniut ialah konsep yang diamalkan Yahudi beriman bagi menjaga kehormatan diri. Ia merangkumi cara pemakaian dan pergaulan antara jantina. Persoalan "aurat" seorang Yahudi jatuh didalam konsep Tzniut

Seperti agam Islam definisi apa yang boleh dan tak boleh dalam agama Yahudi banyak perdebatannya dikalangan Rabbi. Ada Rabbi yang keras dengan hukum Torah dan ada yang lembut. Macam kes XMas tempohari lah. Ustaz Maza dan Yusuf Qardawi kata HARUS ucapkan Merry Xmas kepada orang bukan Islam kerana masa nabi masih hidup dulu pun dia hormati funeral procession of a dead Jewish man dengan berdiri. Dia hormat si mati walaupun dia Yahudi Laknatullah. But this is another story altogether

Anyway apa yang pasti dalam agama Yahudi seorang wanita WAJIB menutup rambut selepas bernikah sebagai tanda setia dan menjaga kesucian dirinya kepada si suami. Wanita Yahudi boleh menutup kepada dengan rambut palsu , scarf dan tichel. Wanita Yahudi dari mazhab Haredi went a step more dengan memakai topi diatas wig. scarf dan tichel mereka bagi memastikan double sure mereka memenuhi kehendak Tzniut.


Wanita Yahudi yang beriman juga tidak boleh memakai skirt diatas paras lutut. Baju mereja juga tak boleh ketat dan sebaik-baiknya tidak bewarna-warni sehingga menarik perhatian lelaki. Ini adalah haram dimata Tzniut. Dari segi baju pula lengan baju harus menutup siku. Wanita Haredi sekali lagi went a step further dengan memakai lengan sampai ke pergelangan tangan dan baju yang menutup tulang selangka.

Bagi golongan lelaki pula seluar pendek dibenarkan kecuali jika anda seorang Heredi yang beriman. Baju lengan pendek juga ditegah. Tidak seperti wanita menitup kepala bagi lelaki yang sudah atau belum berkahwin adalah tidak wajib.

So there you go ladies and gents. Aurat lelaki dan wanita orang Yahudi. Judging by this rule Bar Rafaeli and Natalie Portman are two really bad jew women! LMAO!

I just leave this here........ hmmkay. LOLOLOLOLOLOLOLOLOLOL


45 comments:

  1. 4th...........

    ReplyDelete
  2. lol.. 1st anon with toilet joke! u r so funneh! XD

    ReplyDelete
  3. siti plak yg jadi mangsa...hehehhehe

    ReplyDelete
  4. aaaaaaa siti..this is madness..datu k rupanya ahli tertinggi illuminati..damn u misai

    ReplyDelete
  5. siti pun sama je!

    ReplyDelete
  6. serius informasi....

    ReplyDelete
  7. informasi babi ngko..

    ReplyDelete
  8. ihihi. gambo last tak tahan okeh

    ReplyDelete
  9. the last pic tu...mmg terbaek dr ladang gadong..kuikuikui

    ReplyDelete
  10. thanks 4 the info...

    bar rafaeli dgn natalie portman da murtad kot..

    ReplyDelete
  11. apa yg nak peliknya... kita jer rs pelik sbb tak tgk susur galur family nabi ibrahim ke nabi ismail(arab) and nabi ishaq(yahudi)..... even ahli kitab yahudi mengakui islam is the prophet religious... 3 bangsa yahudi jer yg jahat yg tergolong dlm zionist type jew...

    ReplyDelete
  12. pemakaian tudung siti dah beribu kali kena hentam. tp aku tengok siti relaks je

    ehehe

    ReplyDelete
  13. Pernah tgk x mormon pakai cmne?? sebijik mcm baju sekolah lelaki and baju kerja lelaki =p

    ReplyDelete
  14. knape xletak gambar Miss Mean ko tu je??

    ReplyDelete
  15. ho ho anon diatas nyer komen adalah yg terbaik....

    ReplyDelete
  16. kalau komen jangan bagi aku gelak boleh? bodo la hangpa suma. haha

    ReplyDelete
  17. Last Pic tu maksud??!!
    Bab2 label2 ni sensatif beb!!
    Jaga-jaga eyh...
    TQ

    ReplyDelete
  18. SITI MENGHORMATI AGAMANYER......

    ReplyDelete
  19. saya hanya mengikut trend terkini, tidak lebih dari itu, apa-apa hal yang penting hati kita, kha,kha,kha.

    ReplyDelete
  20. mmg la 'Hjh' Siti menghormati agamanya..tp tgk la cara pakai tudung 2..x ke jadi ikutan nanti..SIALLLLLAPUI betul la ko ni..

    ReplyDelete
  21. trend terkini tapi tak fikir akhirat yang lebih advance ke depan buat apa...penuhi nafsu dulu...

    catwar

    ReplyDelete
  22. a real muslim shall hate the jews and christians dearly.

    ReplyDelete
  23. tunang nko bertudung ke obe?

    ReplyDelete
  24. itu yang pakai tudung salah kena tegur buat derk.. yang tak pakai langsung lg la buat donno.. slumber badak.. haish.....

    ReplyDelete
  25. mana serbanitas?
    Gaya tudung Siti macam YAHUDI!!
    hahahaha

    ReplyDelete
  26. ah siti..
    mengarut je dia tu..

    ReplyDelete
  27. ko nak sebarkan ajaran yahudi ke obe?

    ke ko nak sebarkan pluralisme?

    no dog! no master!

    ReplyDelete
  28. hahahahhaha

    you sir gave an epic picture on an epic post!

    ReplyDelete
  29. Obe memang pakar dalam bab agama lain selain islam..lahanat ko obe!!!

    pepun...siti memang cun! lol

    ReplyDelete
  30. dammm... nice 1 obe..
    gua dh email kat JAKIM.. tengok kot boleh majlis fatwa malaysia kaji..

    bagus2... tak tau plak aku..
    ni time 90an.. bdk gih mengaji koran..selalu pakai mcm ni..

    obe not troll overall..
    say i'm butt licker.. but but but.. this really good..

    ReplyDelete
  31. bagus untuk pengetahuan.

    pendek kata, kalo nak diikutkan, kebanyakan agama sumer suruh pakai sopan2. cuma skrang ni orang jer yg makin berani nak langgar larangan. lg dah makin maju ni, sumer bende nak dedah2. eeiii. even jepun yg amat sopan dr segi pemakaian seketika dulu pn dah terikut ikut nk bogel.

    eiii donia donia.

    ReplyDelete
  32. eh apsal nk ckp jepun jer. tgk jer ler melayu. baju kurung memang ayu. tp skrang baju kurung pn cm tak cukup kain, pastu jarang nampak bj dlm singlet. ape kes? baik pakai singlet tu jer.

    sape yg cakap, "ayunyer kalo pakai baju kurung" , sila betulkan ayat kepada "ayunya pakai baju kurung yg bukan jarang2 dan bukan terbelah kain. lg bagus kalo pakai tudung"

    harrrr...

    ReplyDelete
  33. aku tngok manusia zaman skang sama je...pkai x cukup kain gak...

    JOM LA WEHH MASUK UNIVERSITY,KORANG NAK KERJA APA NANTI!?

    ReplyDelete
  34. Macam kimak lancau je orang2 yang tak tau macam mana perempuan yahudi berpakaian sedangkan bila time kutuk hina yahudi tak beringat. Nampak sangat jahil bodoh buta tuli tak pernah selidik, padahal internet terbuka untuk cari maklumat.

    Meleis bodoh!

    ReplyDelete
  35. owh ade org jew pandai cakap melayu laa.. wkakaka...pastuh siap kutuk bodoh lagi.. kikiki...

    letak anon nih best laa.. boley jadi sesape je... wahahah..

    ReplyDelete
  36. 80% wanita muslim kat Malaysia ni adalah kafeeer sebab ikut cara yahudi pakai tudung termasuk mak-mak hangpa semua.

    Oleh yang demikian, balik rumah tarbiyyah la mak-mak hangpa agar tidak kafeeer.

    Dan yang lelaki, korang semua munafeeeeq. Neraka lah tempat kamu semua.

    Kita semua harus membenci yahudi dan nasrani. Kafeeer.

    ReplyDelete
  37. Ya betul, naked itu indah!!

    ReplyDelete
  38. So, Dato' Siti Nurhaliza pun ikut memakai pakaian wanita Yahudi?
    Datuk K (Kengkang) tak marah ker?

    ReplyDelete
  39. OBE,TUNANG KO SDRI PON X PAKAI TUDUNG...SIAP TINDIK IDONG LG (mcm?????)...SO XYAH NK NK KUTUK2 ORG & SIAP POST GMBA ORG LEN LG...BUDUS!!!!

    ReplyDelete
  40. oh lol shitty nurhalifag.

    ReplyDelete
  41. SAYA AKAN BERTUDUNG DENGAN SEMPURNA SUATU HARI NANTI BILA SAMPAI SERU.... wth wth

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails