Thursday, 1 December 2011

Serius - Mari Melawat Pusat Serenti Di China (14 Gambar)


Tempat rehab Jamal Lee Tiong Abdillah

Masalah penagihan dadah bukanlah perkara baru di China. In fact dari dulu lagi ada masalah penagihan candu yang kronik. Untuk menyelesaikan masalah kronik ini China juga mempunyai program SERENTI mereka sendiri. Dibawah ialah pusat pemulihan dadah di Kunming, Provinsi Yunnan. Disini penagih dadah dioulihkan dengan menggunakan rawatan psikologi , terapi muzik dan aktiviti fizikal. Aku tak tahu camne rupa pusat Serenti di Malaysia tapi nampak gayanya pusat Serenti China nampak lebih mewah. Aku paling suka gambar rawatan secata psikologi dibawah. Pakai anak patung dan mainan? Why? . I dunno.......







Laporan asal Reuters

23 comments:

  1. Kan da cakap? :)

    ReplyDelete
  2. Y U NO SAY FIRST !!!!???

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. raser2 x sama kot ngan pusat serenti kt malaysia nih. ti aku tnye member aku kt AADK....

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Obe..yg rawatan psikolgi guna patung and pasir tu salah satu terapi dlm psikologi - Art Therapy..dlm Art terapi ada mcm2 kaedah lain jg mcm lukis2 and more on graphical approach..kat Msia terutama di hospital mcm HKL ada menjalankan terapi ni. siap ada bilik khas semua mainan dlm tu. ko p la lawatan bilik art terapi di HKL tu (klu dpt masuk hahahaaaa....)

    ngokk btul..blik2 salah taip..paluii~~tu yg balik2 delete huuuhh)

    ReplyDelete
  9. penggunaan patung dan muzik usually untuk memulihkan psikologi seseorang individu itu..its a form of internal healing. also helps those who were abused sexually, mentally or physically in the past :)

    ReplyDelete
  10. gambar last skali, resting like a boss!

    ReplyDelete
  11. wow thanks GUYS

    awesome info! ingatkan only effective with kids je. not adults

    ReplyDelete
  12. pusat serenti sini tak mewah camni obe, aku pernah masuk melawat - its more like penjara tapi tak diletakkan dalam sel, diaorang duk dalam dorm dan takde katil bagai, suma tidur atas papan jek. mandi ramai2 (time tu tk kisah dah bogel ke ape ke haha) an d aku rasa pusat rehab china ni 100 kali lagi cantik dari pusat serenti malaysia

    ReplyDelete
  13. kat Malaysia, penagih di pusat serenti dikelaskan mengikut kaler baju..ade putih, hijau, merah.. tak silap aku yg baju kaler putih tu dh nk sembuh la..

    ReplyDelete
  14. Pembetulan to makcik,
    Mereka xtido atas papan yek.Mereka ada disediakan katil,tv & etc. So bersyukurlah yek.Knp sy ckp mcm tu coz sy pernah keje di pusat serenti.

    ReplyDelete
  15. Obefiend Weiland (Forever LOSER)1 December 2011 16:10

    BABI OBEPIG HINA ISLAM
    BABI OBEPIG KETUA FREEMASON MALAYSIA
    BABI OBEPIG MELAYU YAHUDI
    BABI OBEPIG PENGECUT DELETE COMMENT

    SEBARKAN~~

    ReplyDelete
  16. bestnyer. makan sedia, tempat tido ada. keje pn ada. sumer dah ada. buat je lah ikut jadual.

    tp mngkin la kot seswai utk org yg submisiv yg perlu dikawal. mcm aku ni.

    ReplyDelete
  17. phycho is the main factor..awesome..

    ReplyDelete
  18. bpk ko la pomosi blog

    ReplyDelete
  19. sueb jeles ke??? hahhaha! gi ler promote skali... gerenti aku booo....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails