Monday, 5 December 2011

Serius Cool - Mari Lihat Muzium Kapal Selam Melaka (11 Gambar)


Melaka Bandaraya Pelancongan

Di Dataran 1Malaysia Klebang Melaka sebuah muzium kapal selam beharga RM12.6 juta akan dibina. Buat masa sekarang kapal selam SMD Ouessant yang sebelum ini digunakan TLDM sebagai kapal pelatih krew KD Tunku Abdul Rahman dan Tun Razak boleh dilihat oleh orang ramai tanpa bayaran. SMD Ouessant ialah sebuah kapal selam diesel milik Tentera Laut Perancis dan digunakan dari 1978 sehingga 2001. Ianya diberikan oleh mereka kepada TLDM bagi membenarkan krew TLDM belajar selok belok pengendalian kapal selam sebelum mula menggunakan kapal selam kelas Scorpene. Sehingga ini tidak diketahui bila muzium ini akan siap. Apa yang aku harapkan ialah ianya tak jadi macam monorel. Bila hujan sahaja tak boleh pakai. Agak awesome jika muzium ini membenarkan orang ramai masuk kedalam. Barulah dapat feeling Das Boot.

Thanks @BugbitesandCo for the pics





46 comments:

  1. 'dilarang masuk kecuali petugas' look, thier staff is makcik pakcik

    ReplyDelete
  2. addtional imformation.....

    kalau anda perasan bahagian bawah kapal seperti telah dikikis. biasanya kapal akan di cat dibahagian bawahnya menggunakan sejenis cat. cat ini adalah bersifat toksik bagi mengelakkan teritip tumbuh. pertumbuhan teritip akan meningkatkan geseran badan kapal dengan air sekaligus menyebabkan kapal bergerak dengan lebih perlahan dan penggunaan bahan api akan meningkat.

    TK.

    ReplyDelete
  3. harap2 dijaga dengan elok x macam muzium tldm.

    ReplyDelete
  4. Perancis bg kat Malaysia suruh buat spare part mcm halfcut kete jepun yg bersepah kat negara kita ni. Ye la org kita kat suka modified. Mn tau TLDM nak tukar bodykit kapal selam mcm kete proton nak jd EVo 3.

    ReplyDelete
  5. makcik gemok cekak pinggang baju kurung biru tu petugas muzium ke?

    ReplyDelete
  6. @ Dodol

    FYI

    kapal selam dibuat ntuk selam dia cat anti fouling semua bahagian xde nak cat bawah2 je..yg cat anti fouling sebelah bottom cuma kapal2 yg x selam ja...

    Lu jangan wat pala tau lebih2 bleh x xyah nk tunjuk pandai terlebih

    p/s : kapal selam ni teritip sebelah bawah lebih bnyak maksud dia kapal ni x bnyk menyelam hahahahaha...dis fucking kantoi dis kapal selam jarang menyelam aka dis is defect submarine

    ReplyDelete
  7. Malingsia! Kapal selamnya gak bisa nyelam.. haha!!
    Malon! Malon!!

    ReplyDelete
  8. 12 juta utk piece of junk camnih mmg bulshit

    ReplyDelete
  9. kutuk2 sesama Mesia last2 org indon gak kutuk kiter blk....lol

    ReplyDelete
  10. why is is the picture on the banner aint the same with the submarine itself? The one on the banner got diving plane at the turret/tower, whereas the submarine itself has it at its bow. Shape-wise, theyre also different. Is it my eyes, or...?

    ReplyDelete
  11. Meh tengok projek bantal!! Baru stim tengok bro!!

    http://www.mazidulakmal.com/2011/12/projek-bantal-disempurnakan.html

    ReplyDelete
  12. 12 juta ni, 3 org navy seal je. Boleh hanchor sub ni, siap dgn crew2 kena kill.

    ReplyDelete
  13. kapal selam dalam gambar promosi pada poster tu kapal selam nuklear .rusia punya tak caya gi tanya google

    ReplyDelete
  14. dah katanye KAPAL PELATIH maybe sbb tu jarang menyelam. and signboard petugas tu...bile pintu pagar ditutop/dimangga lah br xley masuk selain petugas.. kalo da bukak mcm tu serbula ramai2. tp....x panas ke duk tgh2 kawasan lapang tu...atas pasir...n kapal besi...huyoo melengas la ye x

    ReplyDelete
  15. http://blogslucumenarik.blogspot.com/2011/12/sama-tapi-tak-serupa.html

    ReplyDelete
  16. Brader, mane update? Gua takde usha FB lu jadi gua taktau ok. Gua malas, serupa lu jugek

    ReplyDelete
  17. info yg dpt dari MINDEF, kapal ni adelah salah satu drpd 3-4 kapal yg akan jdk siri muzium2 kapal,antara kapal yg best yg akan dijadikan muzium ialah kapal cina, zaman2 hang tuah dulu, kapal cheng ho klo x silap, samelah2 kite nantikan

    ReplyDelete
  18. Kapalselam yang tak boleh menyelam nih?

    Rugi duit rakyat Malaysia saja, yang untungnya pihak yang dapat komisyen pembelian 'kapalselam' tu... Lumayan, beb!

    Sepatutnya pihak yang terlibat didalam pembelian kapalselam ni disiasat oleh SPRM - buat Query kenapa ini boleh berlaku? Melibatkan ratusan juta RM, bukannya setakat RM1 - 2 ribu!

    Tanda kelemahan pengurusan audit dan anti cegah rasuah kerajaan - Memalukan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ckp pandai la Lu brader.......kpl ni nak jd muzium bkn nak srh mENyElam...Lu byk complain Lu jd pengurusan la

      Delete
  19. Sebahagian trend biasa mahasiswa/i di IPTA/IPTS sejak dahulu hingga hari ini adalah study bersama BF atau GF, alasannya hanya belajar, padahal nafsu keduanyalah yang 'sedang belajar', kononnya 'lebih fokus', padahal mata ranjangnya si lelaki shj yg bertambah 'fokus'. Akhirnya sama ada jatuh zina @ tak jadi kahwin @ jika kahwin byk yang mudah retak & akhirnya bercerai. Hilang sama sekali keberkatan dlm hubungan & rumahtangga, juga pengajiannya. Jauhinyalah wahai anak muda...demi kebaikan masa depan kalian.

    ReplyDelete
  20. obe mok, apdet la pmalas

    ReplyDelete
  21. obe sayang, nama saya gegurl..update plzzz

    ReplyDelete
  22. bertuah siapa boleh masuk kapal selam ni.. syabas malaysiaku!
    http://bit.ly/p9n9rV

    ReplyDelete
  23. masa aku keje kat LIMA tahun 90an dulu, kitorg dapat peluang masuk kapal selam Russian. Aku keje bhgn Maritime.

    Sayang tak bleh amek gmbr kat dalam kapal selam tu sbb nak jaga kerahsiaan. Aku kagum bila pikir diorg bleh berbulan dok dalam laut dgn idup dalam kapal selam yang kecik macam tak bleh bernafas-perghhhh.....

    ReplyDelete
  24. hoi obepig gemok..lepas ni aku nak ko update blog ni 5 kali sehari,jgn jadi pemalas wokeh?????setan betul ko ni!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  25. Perghh lama dah x dtg melaka rupanya ada tarikan pelancongan yg baru....

    ReplyDelete
  26. Obe bz sgt cari barang kawin ke?

    ReplyDelete
  27. pergh 1 ari obe xupdate..dh meninggal ke...al-fatihah...

    ReplyDelete
  28. bontot obe sangkut kat jamban ke??? serius shit!

    ReplyDelete
  29. Jang ooo jang, mano post terbaru ekau ni?

    ReplyDelete
  30. Bangkitlah, bangkitlah! Kenapa tidor lama sangat.

    ReplyDelete
  31. adekah Obe disiasat SB pasal Power Rangers? hehehe

    ReplyDelete
  32. 1. Makcik Pakcik tu petugas ke???
    2. Pertunjukkan kapal selam??? kenapa kapal selam tu kat darat??
    kan3x.. hhuhu

    ReplyDelete
  33. obe gemok cepat la update!!!

    ReplyDelete
  34. Banner tu kapal selam SSBN Russia. Delta-IV

    SOMEBODY AT TLDM DIDN'T DO THEIR RESEARCH!

    ReplyDelete
  35. dah pg besar gilo...org asing pon dtg tengok.....masing2 tak pernah lihat sendiri.. he he

    ReplyDelete
  36. Melaka memang hebat sebagai pusat pelancongan. Jom pi Melaka....nak cari homestay?

    Hanya 5 km dari Muzium Kapal Selam

    http://bajethomestay.wordpress.com
    call je 0103342414

    ReplyDelete
  37. bangga aku jd anak Melaka...Weeehuu!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails