Friday, 9 December 2011

Serius Cool - Morocco Mall - Pusat Beli Belah Terbesar Benua Afrika (22 Gambar)


Moroccon Mall

Morocco Mall ialah pusat membeli belah terbesar di benua Afrika dan ke 5 didunai dengan keluasan 250 000 meter persegi. Ianya dibuka 5 disember lalu oleh puteri diraja Morocco setelah mengambil masa 4 tahun untuk disiapkan. Pada hari pelancaran Jennifer Lopez menjadi tetamu tehormat dan menjadi pelanggan pertama pusat membeli belah sebesar yang menelan belanja 2 billion Dirham untuk dibina. Didalam Morocco Mall terdabat akuarium, pawagan IMAX3D , gelangang luncur ais, air pancuran bermelodi, taman air lengkap dengan dolfin serta ratusan kedai yang menjual jenama mewah dunia. Pihak pemaju berharap Morocco Mall dapat menarik 14 juta pelawat setahun dan menjadikan Casablanca sebagai pusat membeli-belah utama Afrika setanding dengan Dubai.








Laporan asal SkySvraperCity


40 comments:

  1. Morocco adalah satu negara Islam contoh. Pembinaan mall ini adalah membangun bersama Islam, kerana ia merangsang ekonomi Islam.

    Seperti di Kedah, tidak salah merobohkan madrasah berusia 100 tahun kerana ia akan digantikan dengan satu pusat perniagaan Islam yang lebih baik. Selain menjana ekonomi umat Islam di sana, ia juga menjadi tempat bagi anak-anak muda beribadat dan meluangkan masa.

    Alhamdulillah.....inilah pembangunan yang disarankan Islam.

    ReplyDelete
  2. buat rugi ja. better duit tu dissedekahkan pada fakir miskin. hehehee

    ReplyDelete
  3. Starbucks by Jews for U9 December 2011 00:18

    Tp kebanyakan jenama Yahudi dijual di situ wahahaha...agenda freemason...apa jadi itu macam ini macam leh?

    ReplyDelete
  4. komen2 melies singkat akal sudah datang n will keep coming...semua benda dikait agama dan itu tidak islam ini tak cukup islam last2 yahudi kapir murtad haram jadah...pastu sesama Islam pakat gaduh ramai2...

    tu je lah yg meleis tahu buat kan?

    ReplyDelete
  5. ixora, bukan kau yg mulakn komen tentang komen..

    ReplyDelete
  6. U drink Starbucks for Yahudi9 December 2011 00:37

    Azila, ya tak ya kan..dia tu yg mulakan haha...tp 1 thing aku pelik pasal aya t dia "yahudi kapir murtad haram jadah" haha...Yahudi mmg sedia kapir tp lepas tu murtad lagi..bila murtad haram pula..klu kapir murtad dia di gelar apa pula? meleis? serbanitas? haha..

    ReplyDelete
  7. gambar ketiga dari atas dan kedua dari bawah mengingatkan aku pada GTA Vice City.ada satu mall kat game tu mcm dalam gambar2 tersebut.

    ReplyDelete
  8. Troll engkorang dah basi la, freemason la, illuminati la, segi tiga la...

    troll lain please...

    ReplyDelete
  9. africa? mesti banyak nigger kt sini cari mangsa

    ReplyDelete
  10. merveilleusement jolie!! speechless! omg!

    ReplyDelete
  11. sedekah kat kafir miskin. then?

    habis dekat situ je.

    if buat mall ni, boleh merangsang GDP dah juga merangsang batin bile tengok orang pakai sexy2 pergi shopping.

    lol.

    ReplyDelete
  12. http://jamlama.blogspot.com
    http://duniajam.blogspot.com
    http://detikduabelas.blogspot.com
    http://jampilihan.blogspot.com
    http://lanjamkoleksi.blogspot.com
    http://sukajam.blogpsot.com

    ReplyDelete
  13. brace yourselves, more meleis are coming

    ReplyDelete
  14. untuk perkongsian.

    http://www.dezeen.com/2011/12/08/the-cloud-by-mvrdv/#more-179513

    ReplyDelete
  15. mmg sgt mmbazir buat shopping complex besar2 padahal rakyat sendiri merempat meminta sedekah.. bpe ramai peminta sedekah kt cni... islam hanya atas nama je.. riba dan rasuah berleluasa..

    ReplyDelete
  16. entry ni jz nak tunjukkan keluasan morocco mall yg osem la ..pe la...

    ReplyDelete
  17. Serius comment9 December 2011 08:49

    Wow..ini adalah amat menarik,sepatutnya kita menjadikan aspirasi ini untuk buat something yg lebih better di negara kita,negara kita bergerak dengan industri perlancongan sebagai antara penyumbang ekonomi negara,duty free mall di langkawi sepatutnya di perkembang sehingga ke kuala lumpur sebagai mall yg gah dan banyK barang murah seperti di mangga dua jakarta..shopping as tourist magnet,interesting

    ReplyDelete
  18. Waa~ cool siak. Guwa terasa nak menjejakkan kaki kat cni lah. Hahah.

    word verification : unifu (unifi + FU?!)
    Hahahahahahahah

    ReplyDelete
  19. pergh..memang best, teringin nak gi, hukhuk

    ReplyDelete
  20. aku harap ada kedai jual rexona @ ubat ketiak.depa ni kalo lalu sebelah kita semerbak bau keti!

    ReplyDelete
  21. @ Anon 00:11

    sudah la ko...nak citer politik lak...
    kalo puak2 serbanistas yg robohkan bole la ko ckp camtu...tah2 abes2 pon bukan melayu/islam pon yg niaga...

    cer kalo yg roboh tu org lain???habes meroyan ckp tu dakyah kapirla,x islam lah,zionislah,kufurlah, murtadlah...

    dahla madrasah tu bkn nyer 5-10 thn...100 thn tu...ape org 100 thn yg lepas x beribadah dgn betol ek selama ni....sampai kene bina shopping mall...phewwww....

    ReplyDelete
  22. bangga bini morocco aku nnt balik tentu nak singgah sini...asyik2 dia jln2 midvalley je... skrg she can be proud huhuhuhu.....

    ReplyDelete
  23. confirm ade 2-3 KFC kat dalam tu

    ReplyDelete
  24. aku masih igt kisah2 cinta ku dgn wanita itu di morocco pada waktu itu...aku membayarnya hanya 50 dirham untuk bersamaku pada malam itu...aduh..indahnya waktu itu..

    ReplyDelete
  25. bangang gile....
    robohkan madrasah atas sebab nak wat tempat perniagaan (mall) adalah baek???

    otak singkat ke hape?? mall ade ap??
    pawagam rit??

    lebeyh bek keep the old madrasah dr bina tmpt 'ekonomi islam' yang datangkn banyak maksiat...

    serius kau cetek ilmu dan x de akal!

    ReplyDelete
  26. bsar btul..msti letih nk jalan dlm tu..

    ReplyDelete
  27. ntah bila baru habis pusing dalam shopping mall ni.besar melampau..

    kalau nak exercise pusing je seluruh shoppinh mall nih..leh kurus dibuatnya..heheh

    ReplyDelete
  28. macroon mall?:D

    ReplyDelete
  29. budak2 serbanistas ni yang cetek akal,
    aku xnak ketinggalan arus permodenan.
    lagi la kene pijak2 ngan kafir.
    da byk madrasah la weyh.
    ni nk rangsang ekonomi
    bodo..

    ReplyDelete
  30. besar gilerr mall ni. byk entertainment pulak tu. kalau aku jejak mall ni kena bwk van vanette sbb nnti nak shopping brg byk. ( idea someone dgn penuh kebatakkan ) oh morocco mall, here i come bebeh !

    ReplyDelete
  31. Morocco dah nak jadi America.

    Morocca + America = Americco

    ReplyDelete
  32. wah siyes teruja Aku da jalan2 kat sini wahh .. best sangat!
    masuk2 je ada skrin besar sangat
    dalam tu ada akuarium 360 degree
    nak masuk kene bayar la..
    then air pncut yg bepusing ikut rentak music
    then, bumbung yg bertahtakan bintang2 ibarat macam langit la..
    nak jalan bapak penat..
    then.. wahh.. sangat mahal ok barang2.,. kalau singgah situ, pegi tingkat bawah je la,,. singgah market ala2 GIANT hehe.

    ReplyDelete
  33. jom la ramai2 pakat g morocco.. ada mall terbesar..
    ada masjid terbesar di dunia..
    :)

    tp ni mst agenda yahudi.. huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails