Tuesday, 1 November 2011

Serius Cool - Sungai Cheonggyecheon : Kalaulah Sungai Kelang Macam Ini! (9 Gambar)


Pasti win!

Sungai kelang airnya macam Teh Tahi. Maaf, tapi air di sungai kelang bukan lagi macam teh tarik bagi aku dan harus dipanggil teh tahi coz it smells like one. Dah la busuk huduh pula with the cement pavements pecah-pecah dan ditumbuhi lalang. Tak macam di Seoul, Korea Selatan. Disana Sungai Cheonggyecheon diberi nafas dan air baru! By that I mean sungai yang dulunya ditutupi bawah sebuah lebuhraya dikembalikan kepada rupa bentuk asalnya. Tiada pencermaran dan hasilnya warga Seoul siap boleh bersantai didalam Sungai Cheonggyecheon . Kalau dulu airnya kotor dan dicampuri kumbahan, kini airnya jernih. Sejernih dan sesuci hati Datin Seri Rosmah yang kudus. Kalau naik awam guling tak jatuh. Bila agaknya Sungai Kelang boleh jadi macam ni? Kan seronok kalau ditengah KL ada sungai bersih dan rakyat jelata boleh main main air macam warga Seoul.







Laporan asal MyModernMet

68 comments:

  1. cantik siot. kalau sungai klang camni mcm mimpi la

    ReplyDelete
  2. been here...sgt cantik waktu malam...

    ReplyDelete
  3. "Kalau naik awam guling tak jatuh"-hahaha..bodo..part nih klaka..

    ReplyDelete
  4. obe, smpi mati then idup smula pn, sg klang x kn jd mcm ni

    ReplyDelete
  5. That's fuckin cool.. but in countries with less rainfall, anything is possible. Here, if u want it to be like that, high maintenance required - high tide, heavy rain, surface runoff, even the cement surface is so fertile that it can grow trees. How I wish earth rotation turn upside down so it's our turn to experience 4 season shit bitches!

    ReplyDelete
  6. obe, apa kata ko letak gambar sebelum bersih, dengan selepas bersih...

    ko kena try bau sungai segget kat JB, lagi baikkkkkkk...punya..bukan teh tarik dah dowh, dah hitam "pekat" cantik kaw kaw punya...

    ReplyDelete
  7. Segala2 nya bergantung kepada sikap dan tabiat masyarakat di situ...

    Jika pengotor, memang tak dapat lah lihat Sungai Kelang bersih selama2 nya....Hanya mimpi sudahlah...

    ReplyDelete
  8. sambil dalam proses nak conserve sungai tu.. ahli arkeologi korea sempat jugak menyelamatkan bahan artifak yang kat area sungai tu.. bayangkan kontraktar sedang sebuk robohkan lebuhraya kat atas.. pakar arkeologi dok sebuk carik artifakk kat bawah..(area sungai ni merupakan penempatan bagi tamadun korea yang terdahulu.. so banyak giler artifakk..) naseb baik tak roboh.. aku tgk dokumentari pemuliharaan sungai ni.. mmg kagum giler.. n by the wayy sungai ni juga pernah kotor giler macam sungai kelang.. malah lagi teruk kot...

    ReplyDelete
  9. mr satan.. aku rasa kan kalau nak tengok gambar sungai ni time kotor maybe susah sikit kot.. sebab sungai ni berada bawah lebuh raya.. so mmg ko tak nampak..

    ReplyDelete
  10. mari sama-sama kita pindah korea.. jom jom

    ReplyDelete
  11. Tak payah cerita nak jernihkan sungai klang la. Bersihkan dulu quality air paip yang kita minum tu dulu. Macam berkarat aku nampak kalau bukak paip pagi2. Tarif air asyik naik jer. Serupa la bil elektrik.

    ReplyDelete
  12. haha..,mustahil malaysia leh jadi camni..nanti pendatang asing semua mandi kat situ...save cost....program pemutihan katanyee....haha..

    ReplyDelete
  13. Najib KE Korea Selatan awal tahun 2011, dan merancang program seperti ni untuk sungai di Kuala Lumpur. Peruntukan sebanyak RM4 bilion (kalau tak silap) dan program/proses yang dijadualkan selama 8/9 tahun.

    ReplyDelete
  14. Recycle air kotor/bertahi = sungai jernih ni = still kotor

    ReplyDelete
  15. kat paper haritu ade keluar government da luluskan projek air sungai klang ni. InsyaAllah 2099 dapatlah kita menikmatinya

    ReplyDelete
  16. Obe, you might wanna review on this article:

    http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1101&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_02.htm

    Photoshop songkok najib fail! lol
    -just called me 'kamek'-

    ReplyDelete
  17. aku pernah tengok dokumentary Discovery Channel camna sungai ni dibersihkan. waktu diorang korek kasi dalam, diorang jumpa syiling, pinggan dsb...banyak artifak yang diorang jumpa tu dari zaman sebelum WW2.

    cuba la search & tengok kalau korang ada masa.

    ReplyDelete
  18. hahahahahahaha---------sial..kalu naik awan guling xjatug! lawak2....
    Sucinya ati..

    ReplyDelete
  19. Najib mmg pakai songkok ler,aku tgk kat tv mlm tadi.

    ReplyDelete
  20. 대한민국!!!!

    ReplyDelete
  21. Sungai Kelang bakal dimajukan sebegini dan peruntukan yang diperlukan kira2 3 kali ganda dari kos baik pulih sungai di korea ini.. ini malaysia lahh...

    ReplyDelete
  22. babi, berani korang semua kutuk malaysia. korang semua ni anak harom!

    diulangi,

    nakharoooooooooooom.

    ReplyDelete
  23. dear obe
    aku slalu mengutuk ko kat blog ni,pasal ko nyer propaganda dgn yahudi sume n nampak jgk ko kutuk islam scara tersembunyi..
    tp syesly this entry n ur writing
    mmg great juz like motherfuckah..hahaha XDDD
    good one obe

    ReplyDelete
  24. ak xheran ngan sg tu,tpi ak mcm nk gelak guling2 bile bace ni.hahahaha
    "Kalau dulu airnya kotor dan dicampuri kumbahan, kini airnya jernih. Sejernih dan sesuci hati Datin Seri Rosmah yang kudus. Kalau naik awam guling tak jatuh."
    ^oo^

    ReplyDelete
  25. houyieh....kagum gua...kt malaysia mcm da kurang sungai yg jernih da...kebnykannye da berkeladak....

    ReplyDelete
  26. aah aku penah tgk nat geo pasal treatment sungai ni. mmg projek besar la utk jadi mcm ni... asal rupa sungai ni lagi kotor dan huduh dari sgai klang. die org wat 2nd sungai utk kasi air lalu kat sini skit jer. seingt aku la trololol... klau nak wat kat sngai klang, mmg jadi projek super mega la. msti serbanitas mengamuk rage 1 bandar die org akn ckp projek ini membazir lolz

    ReplyDelete
  27. ayat intro kau memang tidak boleh dibelah2 la. hahaha!

    ReplyDelete
  28. negara yang satu bangsa senang jer nak buat apa2..bising2 pun bangsa depa jugak..

    kalo kat malaysia ni ada jer membangkangnya..tengok la cam nak buat mrt nak lalu kat petaling street pun nak bising, nak membangkang

    ReplyDelete
  29. aku xkan salahkan diri aku kerana sungai blakang flat aku ni kotor..

    aku nak salahkan PM najib n rosmah. Dah la 1 malaysia..najis btul

    ReplyDelete
  30. kudus ke?hahahaaaa

    ReplyDelete
  31. obe...you should take a look at sungai melaka...not bad compare to this..

    ReplyDelete
  32. dari sumber yg dipercayai sg klang akan diubahsuai menjadi air terjun klang dimana air terjun buatan setinngi 2 meter akan dibina berdekatan masjid jamek pembinaan akan bermula pada mac 2012 - sumber bername

    ReplyDelete
  33. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Frame_house_along_Seikei-Sen.JPG
    blh tgk sndiri awl2 sungai ni dulu..
    nice job klu blh wat kt mesia mmg superb la

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. well wat to say..rakyat malaysia bebal nk bayar tax..lagipun kerajaan kn suka curi duit rakyat..LOL
    mana bley sungai klang bernafas baru..

    ReplyDelete
  36. lagi sedap la taik pit tu baring kat bawah tu...berebut kawasan la mat bangla ngan taik pit kat situ...

    ReplyDelete
  37. i went there!!! memang best lepak situ malam2 kalau weekdays. weekend terlampau crowded dgn tourists. ada byk couple korean lepak situ lepas kerja, borak2 pastu baling syiling kat wishing well dlm sungai tu. ala2 mcm filem korea. nampak sgt romantik. tak perlu adegan beromen mcm kat tepi tasik titiwangsa, shah alam dll. seoul memang tersangat bersih. susah nak jumpa sampah. puntung rokok pun xde atas2 jalan. semua simpan sampah dlm beg sampai jumpa tong sampah. pokok pangkal attitude...

    ReplyDelete
  38. mamamia nak sontot kau boleh tak...sambil sontot sampah2 tu letak dalam mulut kau...ala kita la first time buat kat situ dah diorang tak buat....couple romantik kan sama ja dosa dia dengan beromen..baik romen ja dengan kau..ni janda ka dara...

    ReplyDelete
  39. anon 03:43

    mind your foul language!
    cakap tak senonoh & menyakitkan hati org tak pasal2 buat dosa kering!

    ReplyDelete
  40. AKU PENAH PERNAH P SINI!!!

    STUPID DUMBASS TO ALL COMMENTAR YG CKAP BNYAK TAPI HARAM JADAH TAK PERNAH JEJAK KAKI DI SINI!!

    VERY "KAMPUNG" MINDED

    ReplyDelete
  41. menipu laa kalau cakap kat seoul takde sampah. ade jugak.

    ReplyDelete
  42. @mamamia

    i want to have a sex with u..please drop ur phone number..or add me on FB

    https://www.facebook.com/profile.php?id=1295193253

    i'am a handsome guy,with red ferrari

    ReplyDelete
  43. this project cost the ROK USD1B, do we have to waste our money here in Malaysia to develop a stream in the city for the cost of 1B? tak payah la weh.

    by the way, "Kampung boy " like me also been there, and also went to dongdaemon, namdaemon, gyeongbokgung palace, bla, bla, bla... KL is better than seoul...

    ReplyDelete
  44. Haha pasal sungai pun nak gado..korang sape lawyer pg r tubuh 1 enviroment take care dan tekan kepada Majlis Bandaran utk cantikkan sungai, klo x dpt bersihkan pun xpe janji view cantik dan x berbau sgt air sungai tu..klo hbs duit pon salah buat mcm tu..gotong royong Malaysia

    ReplyDelete
  45. lama x dgr "awan guling".hehehe

    ReplyDelete
  46. Kalau projek indahkan Sungai Kelang nanti - susah sikit lah nak cakap.

    Nanti kroni2 jugak yang kenyang dapat habuan projek tu.

    Lebih baik biar kotor terus! Tak ada siapa yang sakit hati, cuma sakit mata saja melihatnya kotor dan busuk...

    ReplyDelete
  47. mammamia adalah saorang LELAKI!!!! diulangi dia adalah lelaki..sape2 yg cakap tak senonoh..gayyyyyyyy

    ReplyDelete
  48. rakyat malaysia kan pengotor...mustahil ada lg benda mcm ni...sungai bersih pun dah takda kat malaysia ni

    ReplyDelete
  49. Rakyat diorg power. Sebab tu sungai pun bersih. kat malaysia penuh indon suka berak dan buang sampah dalam sungai. mana nak mandi.

    latest post REAL STEEL BRRIP DOWNLOAD | gamep01nt

    ReplyDelete
  50. pegi mampus la mamamia ni laki ka pompuan yang ko sibuk buat pa...janji ada lubang..

    ReplyDelete
  51. maaf sebab menyampuk. ;) seperti yang sedia maklum, cost membuat sungai ni adalah tersangat mahal. even our previous PM pun pernah cuba buat sesuatu dekat area PWTC, kalo kalian perasanlah, what happen is, the whole KL city banjir teruk.sebab caculation yang salah and kadar air hujan yang tak menentu. kadar air meningkat dan air sungai melimpah2. even sebelum tu lagi jurutera2 dah bg warning tak dpt buat.tp sebab nk cantik jugak jadi mcm tu.disebabkan da teruk mereka terpaksa berbelanja lebih sebab nk divert arah air bila hujan lebat turun.mmg cantik buat mcm ni, tp berbaloikah?ini lagi mahal dari cincin si kudus tu. my 2 cents opinion. :)

    ReplyDelete
  52. pls do not insult my intelligence with your stupid conversations. turn me off. by the way, i am a mother of 5, near menopause. still interested? i might be your mother, sister or your auntie :)

    ReplyDelete
  53. dulu kan ali rostam nak buat sungai melaka jd jernih mcm tu.
    tp bajet tak cukup kot si kudus tu dah ambik

    ReplyDelete
  54. Sejernih dan sesuci hati Datin Seri Rosmah yang kudus. Kalau naik awam guling tak jatuh

    FTW~ hahaha~

    @anon 2011-11-02 16:54

    no pain no gain~ tak semua architecture tu bila rancang akan perfect 100 percent jadi, failure mesti ada~ ikut la sapa yang jalankan~ bezanya besar kecik je kegagalan tu~ solution msti akan datang bila dijalankan projek tu~ klu takut risiko itu ini, tak yah manage negara~ letak jawatan, bukak gerai nasi lemak....eh, risiko jugak tu, takut sambal tak cukup pedas, takut sambal terlebih pedas, takut area jual tu tak laku....eh, baik duduk dalam gua la~ itu takut ini takut~

    ReplyDelete
  55. xlama lagi sungai kelang akan menjadi mcm sungai di korea tue...

    ReplyDelete
  56. kekudusan mu rosmah tercermin dari seri wajahmu yang berkilau ibarat cincin permata yang berkilau umpamaa nirmala terang dikala syahdu gelap malam.

    ReplyDelete
  57. Sungai Petani sungai yang paling cantik sekali di Malaysia sebab siap boleh tengok biawak dok buat kuak lentang lagi....

    ReplyDelete
  58. buar sungai 2 layer, bawah air kotor, atas air suci sesuci hajjah rosmah. time hujan lebat? forget it!!
    kat seoul kalu ujan lebat air still bersih ke? hebat hebat

    ReplyDelete
  59. daripada bina MegaTower tuh.. baik buat sungai cenggini.. bukan saje membersih dan menjernihkan air. boleh menambah tarikan pelancong.. malah boleh menambah kegiatan maksiat.. this is what we want. yes?

    ReplyDelete
  60. 'Naik awan guling tak jatuh...' hahaha! siot la, guling2 aku gelak..

    ReplyDelete
  61. ah benda mcm ni baik tak payah buat, nanti bila gomen buat mesti ramai cakap MENGHABISKAN duit rakyat. tak payahlah nak dok banggakan negara orang lain. kalau bangga sangat baik pergi migrate ke negara tu tak payah duduk malaysia.

    ReplyDelete
  62. hi people.please read this.DBKL ada organized this competition called 'river of life' untuk sg klang and sg gombak.i was part of the committee. masa buat guidelines for the competition we did refer to this cheonggyecheon. and all the committee members have been there.this is actualy our country vision.to make our rivers livelier and pedestrian friendly. but they're gonna start with the cleaning.u can see they've started it in sentul.near the bridge which they have pasar malam there.

    anyway, the entries were from all over the world and u can vote for whichever masterplan is the best. but too bad guys, the vote is closed.and the winner is already announced.

    do check this out anyway:
    http://www.riveroflife.com.my/

    i'm just sharing,so that we, the citizens are aware that our country is developing :D

    ReplyDelete
  63. Kalo kt malaysia mcm ni...ramai lah indon,bangla,nigeria dok bertenggek tepi sungai..diorg ni bukan boleh bg muka sgt...go back to ur country lah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. KALO DIORANG BACK TO THEIR CUNTRY..KO NAK KE KEJE MACAM DIORANG?..NK ANGKAT PERUT PUN SUSAH

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails