Wednesday, 16 November 2011

Serius Cool - Proton EV dan REEV : Dua Kenderaan Elektrik Buatan Malaysia (21 Gambar)


Mari lihat!

Proton EV dan Proton REEV ialah dua kenderaan eletrik buatan Proton. Proton EV ialah kenderaan eletrik yang diubah suai dari Saga FL sementara REEV pula diubah dari Exora. Kedua-dua kereta ini sedang dipandu uji oleh Proton setelah berada dalam proses pembangunan selama hampir 2 tahun

Untuk Proton Electric Vehicle, ruang depan dan belakang (bawah spare tyre) diletakkan bateri yang mampu memberikan jarak perjalanan maksimum 120 kilometer. Top speednya pula dalam lingkungan 120 Kmj. Untuk mengecasnya pula memerlukan 6 jam dan palam 3 pin biasa boleh disambung terus untuk mengecas Proton EV.

Proton REEV (Range Extended Electric Vehicle) pula sebuah kenderaan hibrid petrol dan elektrik. Ianya boleh berjalan sehingga 600 kilometer. REEV memenangi anugerah "Best Overall Extended Range Vehicle" di Future Car Challenge baru-baru ini. Dalam Future Car Challenge kereta elektrik dan hibrid dipandu dari Brighton ke London. Ini amat membanggakan!

Kedua-dua kereta ini hanya akan memasuki pasaran seawal 2013. Harga tak tentu lagi tapi dipahamkan mungkin akan lebih mahal dari kereta Proton biasa kerana harga bateri yang mahal.

Aku sempat pandu uji Proton EV dan I have to say the feeling is weird. Tak ada bunyi enjin dan respone kepada accelerator adalah INSTANT. Pecutannya juga lebih power dari kereta biasa. Best of them all ialah gear kereta eletrik cuma ada empat. Reverse, Neutral, Drive dan S. Gear S digunakan bila nak memandu sementara D untuk naik bukit dan melakukan parking. Cool beans!

Thanks Proton kerana melayan interview inpromtu aku tempohari








64 comments:

  1. genius beb!

    tapi founder kalau orang Melayu mesti aku lagi bangga!

    INSPIRING!

    aku nak jadi ENGINEER! amin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. grup green tech Proton memang orang Melayu~..^_^

      Delete
  2. budaksedangbelajar16 November 2011 00:10

    grade je, dapat kerja gaji ribu2, aku beli keta ni satu.

    ReplyDelete
  3. RAGEEE Extended.. hehe jgn rage ok..

    ReplyDelete
  4. what's with the quran? is this an islamic car for export to Iran? :D

    ReplyDelete
  5. alepridz HITAM MACAM SAGNA

    ReplyDelete
  6. ini semua propaganda illuminati didalangi oleh najib, untuk merosakkan umat islam secara pukal

    ReplyDelete
  7. bodoh gila si saroll..otak bapak kau makcik tongkang kau iluminati! bodoh punya orang! ini teknologi bodoh!

    ReplyDelete
  8. hater gonna hate

    ReplyDelete
  9. oh..adakah ini teknologi?..kebolehan zionis memutarbelit otak org melayu mmg hebat..i like.

    ReplyDelete
  10. aku ak pedulik..aku nak beli honda gak .....aku gila honda ..aku tak suka kereta proton,,kereta proton suck....power window rosak power window rosak power rosak..arghhh bestnye dapat meratib power window rosak ........hahahahahah.....aku sekarang dah ade fd2 tawwwwwwwwwwwwwwww..tak main la proton,,honda best,,errr satu lagi bmw merc tawwwww...hahahahah

    ReplyDelete
  11. ni semua ko punya durjana obe bawak comment illuminati..pliz stop this madness..get a life fucker

    ReplyDelete
  12. bagus gak ade komen illuminati nih,,,kalu owner blog ibnu yakob konspirasi kehulu konspirsi kesini tgok mesti boley jadi bahan eksperimen dalam blog haram jadah dia tu...loll

    ReplyDelete
  13. boleh pasang bateri extra tak?

    ReplyDelete
  14. does the SP at the gear stand for Slow Poke?

    ReplyDelete
  15. Ini adalah propaganda kerajaan untuk menghalang rakyat dari membeli kereta import yang jauh lebih baik dari kereta tempatan (Proton) dan mengkayakan lagi ahli politik yang memegang lesen AP (Naza).
    Ayuh bangkit, persetankan Proton.
    Bakar blog ini, pukul mak dia!!!

    ReplyDelete
  16. Saya :Abang pump 3,cas bateri 3jam braper?...

    ReplyDelete
  17. berita terbaru mengatakan bahawa the first lady of malaysia cuba mengaut keuntungan utk diri sendri dr projek diatas...propaganda kereta ini lebih jimat dipelajari dari pihat zionis. fact or not?.

    ReplyDelete
  18. dia cas bateri pakai ape? kena sambung pakai wayar plug jugak ke, mcm laptop?

    ReplyDelete
  19. mesti nanti itu bateri cepat "kong"

    ReplyDelete
  20. Yeaaah. Satu lagi propaganda kerajaan. Lepas ni mereka ada alasan kukuh untuk menaikkan takrif elektrik then bagi alasan illuminati "Elektrik kita lebih murah berbanding negara lain"..

    ReplyDelete
  21. yeah...kerajaan telah merosakkn otak otak melayu n berjaya mennegetif kn pemikiran mereka...bukti...sperti pernaytaan di atas :D

    ReplyDelete
  22. mmg la rasa pelik obe. mcm prius la mula2 gerak senyap jer sbb gerak pkai bateri dulu. bagus utk suami2 yg suka sneak out. klau ezora hybrid murah aku jual jer prius aku ni hhehe

    ReplyDelete
  23. OBE TELAH MENJADI PENJILAT PROTON!!!
    LMAO SLOWPOKE!!

    exora + BLM = Freemason

    agenda yahudi untuk melemahkan otak melayu.berhati2!!

    ReplyDelete
  24. ROSMAH BIG MAMA16 November 2011 07:32

    Alangkah terkejutnya apabila Ketua Audit Negara mendedahkan hutang kerajaan sekarang ialah RM407 bilion

    ReplyDelete
  25. Main cas2 mcm laptop pula. Kalau charger hilang, bahaya tuu.. Wakakaka...

    ReplyDelete
  26. drive from JB to Alor Star... sampai sampai je baru perasan charger tertinggal kat JB... oh shi~

    ReplyDelete
  27. pasni leh pasang server.. hahaha...

    ReplyDelete
  28. REEV tu dah menang 2 years in the row di Britain. The engineer and co - pilot tu mmg Melayu. my classmate masa belajar di MMU.

    ReplyDelete
  29. mana la utang kerajaan tak sampai 407 bilion..PTPTN budak2 setan ni ntah bila nak bayo ntah..gaji dah beso pun kedemut taik nak bayo.

    ReplyDelete
  30. Proton Illuminati.. then BMW, Honda, Merc etc ape? Short minded ppl... Ni discuss psl technology la wey...

    ReplyDelete
  31. huk aloh nufag komen.. sarcasm ko da basi.. dah tak lawak.

    ReplyDelete
  32. memang tiap2 post kena ada komen illuminati ke? *lame*

    ReplyDelete
  33. illuminati kepala hotak dia...bodoh sial orang yang menyatakan semidekian ..nonsense..

    ReplyDelete
  34. Harga mesti mahal di Malaysia dan murah sesangat bila kita beli kat luar negeri ni...

    Biasalah Proton 'Buatan Malaysia', - kera hodoh di hutan disusukan...

    ReplyDelete
  35. Bila proton nak pakai enjin roket ?

    ReplyDelete
  36. everything look 'rough' lg..tp besela peringkat r&d mmg mcm ni..tu yg button emergency kat petrol pam punyer stail pon ade...

    neway kepidap proton...bangga aku biler org melayu r&d and buat sendiri and the result?? adela ciri2 islamic pon masuk mcm quran tu..

    ReplyDelete
  37. hi i'm newbie here. logon to my blog too www.muvime.blogspot.com

    ReplyDelete
  38. tumpang tnye saye ni bodo2 suam sket. kalaw kete letrik kan, cas dy byk pkai letrik x? i mean adekah bil letrik akan melambung naik?

    ReplyDelete
  39. lps ni nak park kete pun same mcm pehel nak cari tempat duduk kat kedai mamak.. nak cari tempat ad plug.. haHA

    ReplyDelete
  40. ini semua propaganda illuminati!!! jangan percaya degngan proton. obe mmg obepig!!! LMFAO. xabis2 dengan illuminati. pelik betul aku.

    ReplyDelete
  41. maximum driving 120km..
    top speed 120kmh. means on regular drive on highway.. u can drive more than an hour.lol.. nak cas lak 6 jam. giler humor.from alor setar..sampai sungai petani dah kna berenti 6 jam nak cas sblum balik.haha..lol..

    ReplyDelete
  42. dr korang baca blog obe baik korang baca blog cik epal, lagi byk info

    dan dijamin bebas yahudi n freemason

    ReplyDelete
  43. i'm environmental friendly person..jom sama sama support beli kete ni nanti..hehe..for saving the earth, our little effort might contribute something.. :)

    ReplyDelete
  44. guna letrik pun kena bil letrik gak. guna petrol pun kena bayar gak.

    lepas ni kena ada stesen mengecas keter, pastu tunggu la kau 6 jam kt sana.

    hahahahaa. keter ni tak sesuai utk jalan jauh dan juga ketika jem.

    ReplyDelete
  45. Sorry to say but please upgrade the look and quality.kau tgok tempat plug in dia pun da nampak murah.

    ReplyDelete
  46. Harap protong boleh buat port usb. jadi saya boleh cas free dari laptop saya. Terima kasih protong.

    ReplyDelete
  47. melayu-melayu sedih aku perhatikan. orang lain buat itu ini sikit kau dah bising tuduh dan tomah cakap itu illuminati. patot la melayu susah nak maju. yang korang bukak laman sesawang ni bukam illuminati jugak ke? sebab kapir laknat yang cipta teknologi ni kan. bodoh.

    ReplyDelete
  48. Btol ckp anon...aku pn semak ngn diorang...sikit2 dok propaganda iluminati lah..yahudi la...ape laa..hadoii..menda nie pn nk jdik msalah ke?kereta ja pn...bknnye apepn..

    ReplyDelete
  49. GET A LIFE LA PEOPLES!! internet adalah iluminiti wat the fuck.

    ReplyDelete
  50. eh budak2 illuminati, korang dah habis sekolah belum? orang sekarang think about technologies and stuff to improve productivity in malaysia la fuckers. if u dont invest in malaysian product, although they are not fucking cool, malaysia takkan boleh bayar hutang berbillion tu bodoh, cincin rosmah pn tak boleh bayar. kalau ekonomi mati, kne jajah balik, kalau kita macam orang dulu kuat2 takpe. dont complain if u dont have the knowledge. go fuck somebody else's blog motherfuckers.

    ReplyDelete
  51. kereta ni pakai berapa biji bateri double A ni..dia pakai bateri tesco ke bateri cap ayam ni..

    ReplyDelete
  52. Bagaimana Kalau...
    Puisi Usman Awang
    .
    BAGAIMANA kalau semua jalan raya ibu kota
    dibuat jalan sehala untuk semua motokar
    menuju ke bandar,
    kemudian tiap jalan masuk ke ibu kota
    dibubuh papan tanda besar:
    NO ENTRY
    kecuali Proton Saga
    apakah semua orang membeli motokar
    Buatan Malaysia?
    .
    Bagaimana kalau segala simpang
    Tiap jalan raya ibu kota yang malang
    termasuk simpang Rumah Perdana
    digali beberapa lubang yang dalam
    oleh pekerja LLN yang rajin;
    Kemudian digali lagi lubang-lubang lain
    oleh para pekerja JKR yang lebih rajin;
    Datang pula para pekerja Telekom
    yang tiga kali lebih rajin menggali lubang lain
    Maka malamnya hujan pun turun dengan lebatnya
    Tanpa henti tujuh hari tujuh malam lamanya?
    .
    Bagaimana kalau janakuasa seluruh negara
    rosak teruk dengan tiba-tiba
    Kemasukan minyak tanah dihentikan
    Semua gas Petronas jadi angin
    Semua lilin jadi cair
    Semua bateri hilang kuasanya
    Sedang malamnya nanti jamuan besar pengantin
    di rumah baru Perdana Menteri?
    .
    Bagaimana kalau semua fail dan rekod
    di pejabat Cukai Pendapatan tiba-tiba padam
    semua angka pendapatan,
    kecuali fail para tauke besar dan
    fail para menteri dan M.P yang
    banyak perusahaan dan perdagangan
    yang namanya disamarkan?
    .
    Bagaimana kalau pada suatu saat
    Ketika menjalankan tugas yang maha berat
    Untuk segala keturunan dan zuriat
    Pak Mudim tersilap letakkan mata pisau
    Terpangkas sampai ke pangkal...
    Tercapaikah impian Perdana Menteri meningkatkan
    Penduduk Malaysia sebanyak 70 juta?
    .
    Bagaimana kalau YB Menteri berkenaan
    Berucap di Parlimen membentangkan projek negara
    Tiba-tiba sakit perut memulas-mulas
    lalu tergesa mencari tempat 'melepas'
    Tapi malangnya semua tandas penuh sesak
    Dicangkungi oleh YB ahli-ahli pihak pembangkang?
    .
    1979/1984
    .
    Sumber: DBP (1994). Puisi-puisi Pilihan Sasterawan Negara Usman Awang. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka

    ReplyDelete
  53. yg dok bising sal iluminati ni knp bodo..org crita sal teknologi.buka mata palotak korang! iluminati.bodo.skit2 iluminati.

    ReplyDelete
  54. sak proton, harga mahal walaupun tempatan, kat luar blh jual murah

    utk kete ni juga sak ada nombor 1 najib

    tak lama lagi tarif letrik akan naik juga sak najib

    ReplyDelete
  55. wow ok, nice job for pronistas! pasni leh fokus pada turbocharge atau supercharge engine lak ;)

    ReplyDelete
  56. y lcd panel tu x adjust kasi condong sket? Bt la dlm 15degree so snang sket driver nk tgk atau nevigate..klu flat 90 degree susah sket nk tgk..da la ltk lvel dgn stereng plak tu,cam x praktikal la,bkn suppose ats sket ke?
    pastu nmpk cam murah la dia punye skrin tu..y so simple meh? (x de button short cut cam back btn,home screen bttn ke) Lack of cretivity ke oang meysia ni bt interior? hmmm....

    ReplyDelete
  57. Selamat buat Malaysia atas penghargaaan yang diterima buat mobil Proton dan selalu berjaya. Kami tunggu kedatangan mobil (kereta) di Indonesia. Kami berharap mudahan harganya bisa terjangkau oleh masyarakat Indonesia.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails