Sunday, 20 November 2011

Serius Cool - Hublot Menghasilkan Mesin Antikythera Moden (9 Gambar)


Pergh Kompleks


Mesin Antikythera ialah sebuah mesin purba yang dijumpai pada tahun 1900 berhampiran kepulauan Antikythera Greece. Ianya dipercayai merupakan contoh komputer analog terawal dalam sejarah terawal manusia dan dianggarkan dibina sekitar 10 sebelum masehi. Ianya dapat meramal kedudukan bintang Constellation dan fasa bulan pada tarikh-tarikh tertentu. Ini membenarkan pengkaji bintang purba melakukan pemerhatian jasad di angkasa dengan lebih mudah. Penemuan mesin Antikythera mengejutkan dunia arkeologi kerana pada ketika itu adalah dipercayai mesin sekompleks Antikythera tidak dapat dihasilkan oleh manusia pada zaman tersebut. Penyelam terkenal dunia Jacques Cousteau pernah berkata mesin Antikythera adalah lebih behrga dari Mona Lisa kerana ini menunjukkan bukti yang manusia purba yang kita aggap kun sebenarnya tidak. Ada yang mempercayai Antikythera ialah mesin ciptaan masyarakat Atlantis yang mempunyai peradaban yang lebih maju dari kita sekarang

Syarikat jam Mewah Hublot menghasilkan replika mesin Antikythera mereka pada skala kecil bagi menunjukkan kehebatan mereka dalam penghasilkan precision machine.





Laporan asal Trusted Watch

16 comments:

  1. alepridz babi hitam.hitam macam didier drogba

    ReplyDelete
  2. anon 00.44 = manusia tertekan


    manusia tertekan suka kutuk-kutuk orang for no reason...


    kenapa suka kutuk-kutuk orang for no reason?

    sebab manusia tertekan is a
    FOREVER ALONE lvl 989...



    PROBLEM SOLVE...

    ReplyDelete
  3. O.J - Osman Jailani20 November 2011 02:33

    Sebab tu zaman sebenarnya disukat ikut rasul2 dalam al-quran baru betul. Ingat nabi adam diturunkan ke bumi tanpa ilmu ke? Cume setiap tamadun rasul ni jangka masa nye lama sangat.. jadi umat nye kembali jahil jadi dangkal..so bila start balik ilmu jadi cetek then prosper then cetek balik smpi laa zaman rasullah.. yang menjadi penutup.

    ReplyDelete
  4. agree with OJ~ ak cukup xcaya zaman paleolitik ape la, org pakai cawat xreti berbahasa~ ptuih! orang berasal dari beruk tapi beruk sampai sekarang pon ade~

    btw, artikel atas sebijik mcm dlm buku "technology of the gods"(klu xsilap ak) yg menceritakan umat2 manusia sebelum kita yg telah hilang kecuali tinggalan2 mcm antikythera, bateri baghdad, model jet emas peru(klu xsilap)~

    bina semula ?? wow~ such a nice effort~

    ReplyDelete
  5. Agreed with O.J. And Darwin didnt really say human race came from apes anyway. It is a manipulated hypothesis oleh assholes.

    ReplyDelete
  6. Clever apes, still wondering where the evolved from?

    ReplyDelete
  7. korg semua ni bengong.inikan dh terang2an angkara freemansong n illuminati..tgok tu simbol jam tu..mata tu mataaaaa tuuu.ape lagi korg nak dalih ni..jgn kaji bnda ni..sesat korg nanti..

    ReplyDelete
  8. mung ni nak komen pon paranoid sgt...paranoid sbab tgok the arrival tp x baca al-quran.mg igt nabi Nuh buat bahtera besar dalam masa 2 minggu tu paka tukul,paku n gergaji jah ko wei...Nabi Adam manusia pertama di dunia pon sudh tahu buat rumah,masjid,bercucuk tanam,berkapal ke laut.siap boleh ajar malaikat lg mengenai 'nama-nama'.semak boh...semak.

    ReplyDelete
  9. Manusia zaman dulu pun reti buat macam-macam...tak macam apa yang dikatakan dlm buku teks sejarah...semuanya bullshit!!!

    BTW, kenapa si pengomen ni bubuh komen entah apa-apa pasal freemason lah, illuminatilah? Apa jer?...Korang main pandai baca, tetapi adakah korang percaya terhadap Islam? Percaya sangat benda-banda illuminati khurafat ibarat korang hisap candu kat otak korang!!! Seriusly bodoh pianglah depa ni kalau percaya sangat benda khurafat dijaman moden ini!!!

    #komen-serbanista-partially...

    ReplyDelete
  10. agree with kaji boh n amir..ade ne anon nk kupas isu freemason... x letih ke? (aku pun anon gak..hehe)

    ReplyDelete
  11. alah korg ni...xkn xtau INTERNET TROLLING....xyah la amek serius pun ble dorg ckp pasal freemason n what not to, u only make a fool of urself....

    dorg sje je sbb akher2 ni xabes2 ckp psl mnde ni (n aku rase pun org same je tu yg tulis,sbb tu die pkai anon je)..hahahaa..

    neway, kn lagi cool kalo die buat machine cam dlm 13 Ghost tu...yg mesin zodiac yg last skali yg pusing2 tu,bapak cool kalo ade mesen cmtu...hahahaha...

    ReplyDelete
  12. ni semua dakyah yahudi ni.. jgn kaji..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails