Monday, 28 November 2011

Serius Cool - Bagaimana Mars Rover Baru Disiapkan Untuk Pelancaran Oleh NASA (19 Gambar)


Geekgasm

Masa saya kecik saya nak jadi Angkasawan. Punya la semangat saya paksa mak saya beli TANGS pasal nak training minum macam angkasawan. All for nothing! Bah! LOWL. Anyway dibawah ialah gambar bagaimana rover ke Marikh terbaru NASA yang diberi nama Curiosity disiapkan untuk dilancarkan ke Marikh sabtu lalu. Jarang sekali dapat lihat gambar sebalik tabir persiapan sebuah rover. Curiosity akan mengambil masa 9 bulan untuk sampai ke desitinasi. Setibanya disana ia akan melakukan kajian sains selama 2 tahun. Antara ujian yang bakal dilakukan ialah melihat sama ada lapisan ais yang ada di Marikh boleh digunakan oleh manusia sekiranya misa ke Marikah bermanusia dilakukan dimasa hadapan. Bagi memastikan misi berjalan lancar Curiosity diperkasakan dengan reaktor nuklear bersisi Plutonium 238. Best of luck Curiosity!







Laporan asal The Atlantic

12 comments:

  1. 1st laaaaaaaaaaa sial!

    ReplyDelete
  2. http://www.youtube.com/watch?v=gwinFP8_qIM

    animasi landing curiosity.. you cant explain that

    ReplyDelete
  3. Bro, cerita2 yg di post menarik tapi, ejaan selalu typo error la.. x syok ..potong stim baca...

    ReplyDelete
  4. i dun guve a danm abuout his typo as lomg as i can underdtand.

    btw...curiosity mahal nak mampos. dikhabarkan harga projek rover ni saje bole beli negara kecik di eastern europe... khabar kan je laaa...ntah ye ntah tidak..

    ReplyDelete
  5. aku pun nak jadi angkasawan masa kecik dulu. cikgu tanya aku "cita-cita nak jadi apa?", aku jawab "angkasawan".

    pastu kena gelak satu kelas. fucking teacher ruined my ambition.

    ReplyDelete
  6. Projek membazir duit dan masa!
    Lebih baik duit yang trillion US Dollar itu dibelanjakan untuk membantu insan2 yang kebuluran dinegara2 yang miskin.
    Inilah budaya gila glamour USA!

    Setelah 50 tahun terlibat dalam ekpedisi ke angkasa lepas / ke Marikh, apa faedah yang telah diorang dapat?

    Yang aku tahu tujuan diorang ke angkasa lepas semata2 untuk projek pengintipan dan projek senjata canggih masa depan - untuk menguasai dunia : sesuai dengan impian Yahudi Zionist - Israel.

    ReplyDelete
  7. Sesungguhnya ini semua konspirasi kaum Yahudi nak conquer dunia.

    Inilah cara mereka melakukannya:

    1)Hantar 2 robot ke luar angkasa,

    2)Dengan menggunakan ilmu hitam orang Yahudi, mereka boleh buat banyak robot baru menggunakan bahan mentah di Marikh.

    3)Selepas itu, 2 robot itu akan melahirkan 2 empayar robot yang besar, iaitu Autobot dan Decepticon.

    4)Dan robot dari empayar Decepticon akan balik ke Bumi untuk bunuh semua golong yang dianggap musuh kepada orang Yahudi.

    ReplyDelete
  8. Apahalla diorang x boleh buat rover tu kemas2. ada je kabel terkluar kat frame machine tu. buat la sungguh2 supaya kalau rakyat marikh tengok nampak classy

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails