Thursday, 10 November 2011

Serius - Day of The Skulls : Perayaan Tengkorak di Bolivia (12 Gambar)


Tengkorak!!

Day of the Skulls ialah perayaan aneh yang disambut di Bolivia. Ianya kepercayaan pagan orang asal Bolivia tetapi diterapkan kepada kepercayaan Katolic bagi "mejaga sensitiviti penduduk setempat". Kinda like some Malay cultures lah! LOWL. Orang Bolivia percaya setiap manusia mempunyai 7 bahagian ROH. Apabila mati 6 roh bertemu tuhan manakala 1 lagi kekal bersama jasad. Oleh sebab itu setahun sekali tengkorak kepala orang yang dah mati diarak dan dihias bagi membenarkan roh yang masih ada enjoy macam orang hidup. Paling bizarre pasal perayaan ini ialah tengkorak diambil dan diraikan bukanlah tengkorak ahli keluarga! Ianya biasanya tengkorak yang diambil secara rawak dan dibeli. Di Bolivia mayat orang hanya boleh ditanam selama 8 tahun sebelum perlu dikeluarkan dan dibakar. Why? I dont know and i didnt have time to wiki that shit up. Masalahnya lepas 8 tahun ada family yang tak kutip mayat yang harus dikosongkan dari CRYPT dan tengkorak inilah yang diambil atau dijual untuk keraian Day of the Skulls. Bizarro!







Laporan asal MSNBC

28 comments:

  1. no 2...keh keh keh keh

    ReplyDelete
  2. pic no.9 cntik gigi dia. haha.

    ReplyDelete
  3. tak penah aku tgk satu komen takdak haters....beradab sket der bila berckp tuh...kalo ngaku islam tgur cr baik lah..buat malu je islam..

    ReplyDelete
  4. betul tu komen la baik2 kalau menyampah sekali pun.

    btw, x seram ke?

    ReplyDelete
  5. anon 12:11

    hahaha.. readers baru ye? ko ingt obe ni percaya islam ke?

    ReplyDelete
  6. seriously creepy~~~~

    ReplyDelete
  7. haters gonna hate
    always

    ReplyDelete
  8. LoL. Damn skull...
    Siap ada rokok dgn spek mata lg.

    ReplyDelete
  9. tengkorak ni kalau letak kat depan rumah, confirm pencuri takut nak masuk rumah..

    ReplyDelete
  10. LOL!. susah la ad haters mentaliti kelas 3.
    .nk kata bodoh pg skolah gak.

    ReplyDelete
  11. u guys are so fudged up

    ReplyDelete
  12. geram aku tgk gigi tengkorak tuh, meh sini serahang dua, aku nk bt bahan Lab dental aku nie, ssh betul nk carik gigi asli...

    ReplyDelete
  13. perghhhhhhh....dentist siottttttt....

    ReplyDelete
  14. a'ah comei la dentist tuh..adehh.

    ReplyDelete
  15. lepas abis perayaan, mana diorang campak tengkorak2 ni sume?
    sila wiki Obe! :D

    ReplyDelete
  16. Aya Aya Toy Lah10 November 2011 14:34

    style dowhhh

    ReplyDelete
  17. dentist derrrrrrrrrrrrrrrr...

    tengkorak ni mesti busuk!

    ReplyDelete
  18. Apa ke jadahnyer?
    Tengkorak pun nak dibuat main2...
    Main lah benda lain yang lebih syok.

    ReplyDelete
  19. very interesting post bro.thanks fo sharing

    ReplyDelete
  20. lantak lah, sekurang2 bende2 tu tengkorak, dh tak hidup lg.

    lain la kalo festival ini menyebabkan org kena tangkap senyap2 dan dibunuh utk amik tengkoraknyer.. itu baru kena berdiri MENENTANG utk tegakkan humanity!!

    hah

    ReplyDelete
  21. looks like john lennon skull in 1st pic lol ..

    ReplyDelete
  22. camtu.. Kat sana msti x de masalah kekurgn tanah kubur... :p..

    ReplyDelete
  23. dia sorang je la dentist.. aku geophysicist tak heboh pon. ni baru aku nak heboh. uihh tengkorak tu mcm disalut minyak petrol la..

    -erna-

    ReplyDelete
  24. Pssstt...Malu nak cakap pun ada.
    "Gigi tu boleh di gunapakai ker?"
    Aku nak taroh kat gigi aku yang dah patah ni...Mesti real punya!

    ReplyDelete
  25. aku kat india ni dah tak larat tgk tengkorak. ketorg ade banyak gila tenfkorak full set siap ngan ribs sume.mai la buat perayaan kat sini plak.
    -mecdical student india.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails