Tuesday, 29 November 2011

Serius LOL - Simbol-Simbol Yang Digunakan Calon Pilihanraya Di Mesir (11 Gambar)


LOLOLOLOLOL!

Polihanraya umum Mesir berlangsung baru-baru ini walaupun pihak pro demokrasi berdemo menentang kerana ada kerisauan berlaku penyelewengan. Pilihanraya Mesir unik kerana setiap calon yang bertanding mempunyai simbol yang mewakili mereka. Kind of like how we use to have here in Malaysia zaman dulu dan kini untuk calon bebas. Di Mesir sistem ini masih digunakan bagi membantu golongan yang buta huruf mengundi calon kegemaran mereka. Di Mesir juga tahap buta hurupnya tinggi iaitu sekitar 50%. Sistem simnbol ini diperkenalkan oleh Abdul Gamal Nasser pada zaman 50-an dan kekal kehari ini.

Benda yang paling kelakar tentang sistem meletakkan simbol ini ialah calon tak boleh memilih simbol apa yang bakal mereka gunakan. Simbol diberi secara rawak dan ini membuatkan ada calon yang butthurt. Calon lelaki ada yang menerima simbol baju wanita, pisang atau teddy bear. LOL!

Sila enjoice koleksi simbol yang digunakan di Mesir and LOL. Paling syok aku rasa di Mesir pun ada simbol DACING. Bukti Barisan Nasional diiktiraf rakyat Mesir. Syabas Jibby






Laporan asal DM

42 comments:

  1. pening sial nak pilih. malaysia jgk terbaik. dah lebih 50 tahun org nmpk dacing je. hahahaha

    ReplyDelete
  2. hahahaaaaaaaaaaa.. sampai kan vakum.. macam2 lah idea orang nak bahan...
    blender ??

    ReplyDelete
  3. hahahaha... simbol hanya di atas kertas. :D

    ReplyDelete
  4. haha..ni sah gmbar ambk kat google image

    ReplyDelete
  5. Lambang keris takde ker?

    ReplyDelete
  6. bleh tak aku pakai ironi kat sini?

    parti yg pakai lambang dacing tu ialah Freedon and Justice Party, parti yg ada Islamic reference dan sayap politik Ikhwan Muslimin

    ReplyDelete
  7. asal ada dua DSLR?satu nikon satu lagi canon ek?

    ReplyDelete
  8. pe punya bodo la ko ni obe...ko kira bertuah la duk malaysia ni...blh nak berblog...so tak pyh la ko nak berpolitik or nak kutuk2 pm...

    ReplyDelete
  9. parti traktor..wahahaha

    ReplyDelete
  10. lul, orang mesir dah shave...

    ReplyDelete
  11. Syabas Jibby My A$$

    ReplyDelete
  12. terdapat calon2 yg memakai logo2 freemason....ini adalah konspirasi puak2 illuminati yahudi zionis utk menyusup masuk ke dalam politik mesir & seterusnya menukkarkan negara mesir dari negara islam kpd negara kapir...

    ReplyDelete
  13. Kapal Viking??

    Word verification: lantio
    ???? haha

    ReplyDelete
  14. botoi ayaq,blander,vakum, dslr? noob!

    ReplyDelete
  15. Yg pakai logo dacing tu mewakili PAS Mesir bhai..

    Serius!

    ReplyDelete
  16. parti pisang ade erk?? nangka dan durian takde ke?

    ReplyDelete
  17. Orang melayu yang anti UMNO kat malaysia ni tak sedar diri. Kerja pun makan gaji ada hati nak sokong biaDAP, PKR & PAS. Lainlah kalau melayu kat Malaysia ni ramai yg kaya raya, kuasa ekonomi kat tangan melayu, baru boleh cakap hebat!!
    Ingat oi, melayu ramai lagi makan gaji..

    ReplyDelete
  18. aku nk vote yg logo basketball tu..lol

    ReplyDelete
  19. hosni mubarak:
    mohon share untuk kebaikan bersama....hahahahaha

    ReplyDelete
  20. Depa pon ada Barisan Dacing noo

    ReplyDelete
  21. anon 8.09 luka punggung.....emo plk dia.....

    ReplyDelete
  22. negara2 arab memang agak tinggi kadar buta hurufnya~ lagi2 perempuan~

    250 parti bertanding?? dasat2~

    ReplyDelete
  23. I voted the DSLR.
    opps! undi anda adalah rahasia~~

    ReplyDelete
  24. korang sume duk kutuk BN, sedar x malaysia aman sentosa dan makmur bwh pemerintahan sape? ya, Najib yg tulus lagi mulus. jgn la kita nk mlawan kerajaan skrg sbb tnpa BN spe la kite kn? go BN go BN..ha3

    ReplyDelete
  25. melayu keje makan gaji tu dari duit umno ke? kenapa melayu tak blh pegang ekonomi mesia? sbb umno la bagi puak lain pegang..

    tahun depan aku undi pm kita rosmah

    ReplyDelete
  26. ni bukan lambang parti laaa....
    sayap politik ikhwan muslimin iaitu parti kebebasan dan keadilan pun bukan dacing mcm bn....

    http://www.hurryh.com/Default.aspx

    ReplyDelete
  27. kamera dslr pun ada?!
    hahaha..juru gambar pun nak jadi ahli politik gak?
    kah..kah..kah..

    ReplyDelete
  28. Wa undi parti logo "G-String".

    ReplyDelete
  29. Anonymous said...

    Orang melayu yang anti UMNO kat malaysia ni tak sedar diri. Kerja pun makan gaji ada hati nak sokong biaDAP, PKR & PAS. Lainlah kalau melayu kat Malaysia ni ramai yg kaya raya, kuasa ekonomi kat tangan melayu, baru boleh cakap hebat!!
    Ingat oi, melayu ramai lagi makan gaji..
    ------------
    Komen di atas adalah contoh bangsa MELAYU. apa ingat org kerja makan gaji UMNO yg bayar ke? ADOI BODOH BETUL LA MELAYU macam hang ni. apa hang ingat KERAJAAN MALAYSIA = UMNO ke? dari hang bodoh mcm tu bagus pi terjun KBMALL.

    ReplyDelete
  30. Hang buleh lah kata mcm tu, hang orng bisnes juta-juta. Hak melayu 90% keja kerajaan akan dibuang kalau DAP berjaya memerintah Malaysia. Nak tengok melayu merempat kat Malaysia ni ke? Kalau nak tengok, hang pangkah biaDAP PRU13 ni nanti..

    ReplyDelete
  31. lepas ni di malaysia

    Najib : lambang c4

    dacing is to old x best sbb da lama x calibrate sudah lari bacaannya

    najib..c4 bergabung meletop

    nyanyi ala2 stacy ngan addam skit

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails