Tuesday, 15 November 2011

Serius Fakta - Asal Usual Jenama Kamera CANON


Tahukah anda?

Kamera Canon memang terkenal dengan kualitinya dan digunakan oleh jurukamera tersohor seluruh dunia. Dikalangan DSLRfags Canon EOS 5D Mark II ialah the ultimake wank camera yang mahu mereka miliki jika ada wang.

Tahukah anda nama Canon ini diambil dari nama Dewi Guanyin? You know the goddess in the Wukong The Monkey God tv show on NTV7 years ago? Dalam bahasa Jepun, Dewi Guanyin dipanggil Dewi Kwanon. Syarikat yang menghasilkan kamera Kwanon ditubuhkan oleh Yoshida Gorō dan Uchida Saburō pada November 1933. Syarikat mereka pada ketika itu dikenali sebagai Seiki Kōgaku Kenkyūjo atau dalam bahasa inggerisnya Precision Optics Laboratory. Pada tahun 1934 Precision Optics Laboratory menghasilkan kamera pertama mereka yang berjenama Kwanon. Ianya sebuah kamera 35mm yang dihasilkan bagi melawan kamera Leica Model II yang pada ketika itu dianggap kamera paling awesome dipasaran



Ada sebab mengapa Yoshida Goro menghasilkan kamera Kwanon bersama Uchida Saburō yang merupakan abang ipar beliau. Pada ketika itu harga sebuah Lecia Model II ialah 420 Yen. Ini pada pendapat
Yoshida Gorō adalah terlalu mahal kerana gaji paling mahal seorang warga Jepun pada ketika itu ialah 70 Yen sebulan!

Mengikut cerita, sekitar 1920-an
Yoshida Gorō pergi ke Shanghai bagi mendapatkan bahan ganti untuk sebuah projektor. Yoshida Gorō pada waktu itu bekerja dengan sebuah syarikat membaiki projektor. Setibanya di Shanghai beliau bertemu seorang warga Amerika bernama Roy E Delay yang menjadi pembekal barang ganti kamera dan projektor. Apabila mengetahui Yoshida datang dari Jepun semata-mata mahu mendapatkan spare parts Roy E Delay berkata;

"Kamu harus ke China semata-mata untuk mendapatkan bahan ganti? Negara kamu sudahpun menghasilkan kapal perang dan pesawat tempur yang bertaraf dunia. Tiada sebab Jepun tidak mampu menghasilkan kamera mereka sendiri"

Yoshida kembali ke Jepun dan membeli sebuah Leica Model II. Beliau membuka mekasnisma kamera mahal ini satu persatu bagi mempelajari bagaimana beliau boleh menghasilkan kameranya sendiri. Apabila kesemua bahagian Leica itu sudah diasingkan dan dicabut Yoshida terkejut. Beliau pernah dipetik berkata;

"Saya membuka kamera Leica yang mahal itu satu persatu. Saya dapati tiada bahan binaan luar biasa seperti permata yang digunakan. Kamera ini hanya dibuat menggunakan gangsa, aluminium , besi dan getah. Saya terkejut bagaimana kamera yang dibuat dengan bahan yang murah sebegini terjual sebegitu mahal! Ini membuatkan saya berang"

Maka bolehlah dikatakan nama KWANON yang digunakan untuk kamera pertama keluaran
Seiki Kōgaku Kenkyūjo sangatlah bertepatan. Kwanon ataupun Guanyin ialah Dewi Simpati (Goddess of Mercy). Kamera Kwanon dijual dengan harga 275 Yen sahaja berbanding Leica yang dijual dengan harga 420 Yen. The price of the Kwanon is not cheap but still MERCIFUL to the average Japanese photography enthusiast.



Nama syarikat
Seiki Kōgaku Kenkyūjo hanya secara rasmi ditukar kepada Canon pada tahun 1947. Kenapa Kwanon menjadi Canon? Ini adalah untuk memudahkan branding di negara Barat. Bermula dari sebuah syarikat kecil Canon kini sudah menjadi gergasi industri imaging dan optics.

Tak sangka betul hanya kerana melawat kedai bahan ganti di Shanghai, seorang lelaki Jepun dapat menghasilkan sebuah jenama kamera yang hebat seperti sekarang.

In b4 "kamera Canon namanya diambil dari dewa kapir Guanyin! Haram menggunakan kamera ini kerana setiap gambar diambil mendewakan tuhan palsi kafirun"



Sumber Canon

89 comments:

  1. gempak laaa.....

    ReplyDelete
  2. cam cibet.. nice info thou..

    ReplyDelete
  3. oh Shit! Ini kafir, Kene start ban barang2 buatan Canon.

    ReplyDelete
  4. Inspirational! I am giving comment to make the moment less awkward :P So, does the brand reflect how affordable the camera is?

    ReplyDelete
  5. Hear that MALAYSIAN fags, HARAM! Korang jgn gune canon cam/dslr nnt korang murtad!!! THis is serous ppl. LEts bann canon..

    ReplyDelete
  6. ini dakyah orang kafir utk memuja tuhan kwanon kafir. jangan guna kamera ini kerana menyokong kafir menggulung umat islam

    sebarkan jika sayang agama anda

    ReplyDelete
  7. kahkah, so fags. now u can donate ur camera to me, because this is haram. kahkah

    ReplyDelete
  8. = facepalm =
    y there's lots of stupinistas in here... god help me!

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. This remind me of camera obscura from fatal frame game xD btw nice info abg obe :D

    ReplyDelete
  11. saya suka ayat penutup tu! very nice!

    ReplyDelete
  12. "setiap gambar ada lagu"

    ReplyDelete
  13. kena inform kt yuna yg jadi duta canon nih

    ReplyDelete
  14. obe cakap mcm bongok

    ReplyDelete
  15. kamera Canon namanya diambil dari dewa kapir Guanyin! Haram menggunakan kamera ini kerana setiap gambar diambil mendewakan tuhan palsi kafirun

    ReplyDelete
  16. sy pakai Samsung yg bermaksud tiga bintang...errr x de kena mengenakan dgn nama dewa etc? ;-)

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah sebab saudara obe sudi share. ana baru belikan anak lelaki ana dslr canon. lepas beberapa minggu, mashaallah perangai anak ana berubah dari soleh kepada syaiton nirrajim. tidak terdetik di hati ana bahawa punca sebenar dtg dari dslr canon yg merupakan buatan kafir laknatullah yg cuba memesongkan akidah kita dengan cara halus. mintak izin untuk share di facebook demi menjaga kemaslahatan ummah

    ReplyDelete
  18. kan betul aku cakap.. setiap post mesti kutuk islam.. bagus mak bapak obe ajar anak dia hahaha

    ReplyDelete
  19. xleh sesuka hati je kata haram. bawak sini dulu dalil2 yg mengatakan ianya haram.

    x logik langsung disebabkan kita amek gambar boleh mendewakan tuhan dorang sedangkan ianya hanyalah sebuah kamera. terpulang kepada seseorang untuk menggunakannya.

    harap dapat ditarik balik statement yg mengharamkannya jika tidak dapat bawakan dalil.

    Tuhan lebih mengetahui.

    ReplyDelete
  20. aduyai.Ada yang ambik serius..... *geleng kepala*

    ReplyDelete
  21. anonimustafa maarof15 November 2011 at 18:31

    #lensa hati
    kah kah kah...pahami ayat obe tu btul2..

    ReplyDelete
  22. at the same time, the downfall of leica. but leica had super high ego, stays with their high price until it's too late to revive their camera brand.

    sekarang leica fokus buat mikroskop murahan je.

    ReplyDelete
  23. cannot say it as haram.who said that. mana dalil ya?

    ReplyDelete
  24. ini boleh memurtadkan dslrfag secara pukal

    ReplyDelete
  25. haram??? nasib baik aku gune camera handphone je kah kah kah :P

    ReplyDelete
  26. ko-bodoh-sangat-apsal15 November 2011 at 19:02

    ramai pulak yang bodoh betul2 percaya haram, siap suruh bagi dalil..

    takkan tak paham yg obe ni perli 'sesetengah' golongan yg sedia bodoh dgn macam2 teori illuminati.. korang yg bodoh ni dah berapa lama baca blog obe ni..?, dah besar panjang pon tak paham lagi ayat sarcasm.. kebodohan pukal sebenarnya golongan ni..

    ReplyDelete
  27. kenonfag butthurt..

    ReplyDelete
  28. @Khairin, tiga bintang dalam bahasa kantonis ialah samseng, perkataan yang ambik inspirasi dari golongan pengganas komunis.

    so to all the muslim out there, please give me your samsung galaxy smartphone and your canon dslr camera, supaya kurang berdosa. saya buddhist, tak pantang.

    help me help yourself, okay?

    ReplyDelete
  29. harom? apa buktinya? bagi dalil!! kutuk Islam nihh! apa? sy xpaham ayat sarcasm? sarcasm tu apa? sy tak paham english sbb tu bahasa kapir laknat! kenapa sy mintak dalil? sbb saya baru je beli dslr canon EOS 5D dan selalu ber-camwhore dgn nya di pavi dan upload di blog supaya org komen saya cantique.

    in be4 dupe.

    ReplyDelete
  30. fakkkkkkk... faggggggg..... duk kutuk2 depan2 lah puiiii!!!!!!

    ReplyDelete
  31. @anon 18:06

    Alhamdulillah sebab saudara obe sudi share. ana baru belikan anak lelaki ana dslr canon. lepas beberapa minggu, mashaallah perangai anak ana berubah dari soleh kepada syaiton nirrajim. tidak terdetik di hati ana bahawa punca sebenar dtg dari dslr canon yg merupakan buatan kafir laknatullah yg cuba memesongkan akidah kita dengan cara halus. mintak izin untuk share di facebook demi menjaga kemaslahatan ummah



    WIN! KOMEN KAU PALING WIN! TERKENTUT AKU BACA!

    ReplyDelete
  32. 1934 punya logo macam band black metal mana tah...

    ReplyDelete
  33. serius fakta.. hahahha..

    masih ada lagi ke yg x paham Obe punye TROLLLLL..... LOLOLOLLLLL..??

    ReplyDelete
  34. TIL Canon's original logo is badass grunge

    ReplyDelete
  35. @anon 18:06

    mintak izin untuk share di facebook demi menjaga kemaslahatan ummah

    facebook tu ciptaan yahudi laknatullah, jangan guna, sila tutup akaun facebook ASAP.

    ReplyDelete
  36. o0o0o0o0 kalau camtu printer canon n calculator canon pon takleh guna jugak la kan? kehkehkeh

    ReplyDelete
  37. 420yen nak makan sushi sampai kenyang pun tak lepas kot..lulz~

    ReplyDelete
  38. haha...trolling yg mnjadi..yg p duk prcaya pun ada.

    ReplyDelete
  39. haram, masuk nurraka! jgn guna, nanti mata nampak benda2 syubhah! kah kah kah.. sonoknye nganjing serebanistazzzz

    ReplyDelete
  40. Jangan kata kamera canon, Printer, Calculator, Memory Card, USB drive, lanyard, beg termasuk casing yang ada tulisan CANON adalah HAROOOOOOOOm.

    Anon 18.06 punya comment memang mantabbbb.....Beberapa minggu jer anak dah jadi syaitan nirrajim disebabkan dslr CANON.

    ReplyDelete
  41. pakaila Nikon camtu~ owh dem, I owns 600D~ dayyyuuuummmmm!

    ReplyDelete
  42. Hak Hak.

    Leica kan ade. Tak haram pun DSLR tu. Leica yang cipta dulu. Jenama laen ikut je. 1 haram banyak lagi alternatif. Tak perlu peningkan kepala.

    ReplyDelete
  43. Ok..

    Canon, Kwanon, Guanyin, Dewi Simpati..


    Sigh..

    #nice info.

    ReplyDelete
  44. AKU LEBIH TERHIBUR BACA KOMEN2 SEKALIAN DARIPADA POST DI ATAS ! HAHA
    XSAMPAI NIAT KAU OBE HEHE

    *CAPSLOCK TERLOCK

    ReplyDelete
  45. agenda freemason ni.

    ReplyDelete
  46. obe mengajuk ajelah pasal haram tuh. dah ade otak boleh pk. jgn la nak butthurt sgt la dude.

    ReplyDelete
  47. aku nak wat kamera jenama Conan lak ..baru pas gi jalan pasar

    ReplyDelete
  48. Canon ni ade keahlian Bilderberg Group n Council of Foreign Relation ke Trilateral Commission. Who's who in the corporate world. Cube lah korek sket ape 3 organisasi ni buat. Anda pasti terkejut.

    ReplyDelete
  49. kenen hanya utk gejetfags. obes sila buat cerita pasal nikon pulak ye. true photographer always use nikon.

    ReplyDelete
  50. honestly, i think malaysian need to learn ALOT abt sarcasm.. seriously.. btw obe...keep on the good work..

    i facepalm on their stupidity.. and to those stupidserbanistas as well.. no offense, didnt mean to make fun of religion but i make fun to fools to didnt understand their own religion.. i pity em... sigh...

    captcha - randign

    ReplyDelete
  51. that* didn't understand...

    dammit.. i hate grammar nazis

    ReplyDelete
  52. Kamu harus ke China semata-mata untuk mendapatkan bahan ganti?

    ReplyDelete
  53. kalo nak tau dalam buku 'The Innovator's DNA' ada menceritakan yang founder Dell, pada umur belasan tahun dapat hadiah birthday Apple II. Lepas dapat terus dia dismantle sampai parents dia hangin. Tapi dia dismantle untuk tengok macam mana komponen dalaman dia kemudian dia upgrade.

    tidak jauh sejarah dell dengan canon

    ReplyDelete
  54. "Saya membuka kereta jenama luar yang dibikin di malaysia itu satu persatu. Saya dapati tiada bahan binaan luar biasa seperti permata yang digunakan. Kereta ini hanya dibuat menggunakan gangsa, aluminium , besi dan getah. Saya terkejut bagaimana kereta yang dibuat dengan bahan yang murah dan boleh didapati di Malaysia sebegini terjual sebegitu mahal! Ini membuatkan saya berang"

    ReplyDelete
  55. Baca komen memang lawak, tapi aku tengok paten sarcasm obe semenjak dua menjak serupa jek, bosan lah obe, takkan itu je yang kau mampu buat?

    Come on la, bukan ke engkau bangsa melayu yang superior yang menggelar orang lain meleis, serbanistas, dslrfags,lomofags etc? Yang ade sumbangan besar dalam penulisan blog dengan sekadar mengkopi pasta maklumat dari pelbagai sumber dan mendidik melayu2 nih untuk jadi superior macam engkau jugak supaya diorang boleh memanggil orang lain meleis,serbanistas sume tu. Memberi 1001 info yang mane 2-3 hari kemudian semua melayu superior nih akan terlupa tentang info yang diberi dan trus hidup makan berak tidur seperti meleis yang diorang labelkan tu. Yang mengepost gambar perempuan lepas tu melancap sensorang depan komp dan merasa puas hati. Superior sungguh melayu seperti engkau dan anak didik engkau kat blog nih.

    Buat lawak lain pulak lah. Ke kerana engkau semakin tua,otak dah kurang bermaya untuk berfungsi.

    ReplyDelete
  56. hahaha.info menarik

    siap mention haram lagi tuh..kah3........

    ReplyDelete
  57. habis YUNA world tour dengan CANON kira camana tu?HAHA

    ReplyDelete
  58. sejak2 2 3 bulan ni aku tgk blog serius ni pembaca dia suka provoke2 la..mcm arem...hahahahaahaa
    paling femes
    Freemason
    iluminiti
    firaun..
    meleis
    Serbanitas
    Obe ko kena bt satu part utk yg ini...

    ReplyDelete
  59. @kebosananmelanda

    superior wtf kau bebel ni? ayat orang asli ke hape kau tulis? aiyoo aku tak paham bodoh. nak lawak lain pergi la masuk harakah.net bsepah lawak orang tua genius kt sane

    ReplyDelete
  60. patut la lepas aku amik gambar2 guna kamera canon aku tu, org2 dlm gambar tu perangai ala2 jin..ni mesti angkara kamera canon aku tu! what should i do???!!

    ReplyDelete
  61. Innovasi dan kreativiti bangsa Jepun yang membuatkan mereka maju amat.

    Lihat petikan ayat2 ini ; "Ada sebab mengapa Yoshida Goro menghasilkan kamera Kwanon bersama Uchida Saburō yang merupakan abang ipar beliau. Pada ketika itu harga sebuah Lecia Model II ialah 420 Yen. Ini pada pendapat Yoshida Gorō adalah terlalu mahal kerana gaji paling mahal seorang warga Jepun pada ketika itu ialah 70 Yen sebulan!".

    Orang2 Jepun juga kaya dengan sikap prihatin dengan penderitaan orang lain...itu pasal mereka berjaya dalam mencipta.

    ReplyDelete
  62. Orang2 bukan sahaja kedekut ilmu dan menderma tetapi orang2 Melayu amat kreatif kpd benda2 yang merosakkan diri - kreatif menghisap dadah dan rokok, ubahsuai kenderaan untuk merempit, kreatif merosakkan anak2 dara orang/mengorat, kreatif ubahsuai mercun buat bom binasa diri dan lain2 budaya buruk kepala hotak saka keturunan nenek moyang mereka!

    ReplyDelete
  63. Please check dlm Youtube pasal HARAM menggunakan produk yg berunsurkan nama Dewa/Dewi... search "UFB NIKE HARAM"..

    ReplyDelete
  64. obe ,xkisah la ko nak sacrasasasam ke hape,
    tapi rujuk dulu ustaz2 ke,
    sape2 ke..
    nie main cakap je...

    ReplyDelete
  65. hahah.. caya obe .. yg benggong tak reti pikir obe troll baik pegi mati..~

    ReplyDelete
  66. thanks obe, great info,,,kebanyakan yg komen negatif ni,,,all of them kipas susah mati blog ni,,,kutuk x3,,,tp bukak gak blok ni,,,,why? because u have a great info....great job obe....

    ReplyDelete
  67. Mintak izin untuk share ye owner =))

    ReplyDelete
  68. sape la mamat ni yg boleh menghukum...mcm tuhan plak dah nak bg hukum haram....pandai2 je...mcm haram mamat ni...hahaha

    ReplyDelete
  69. snap snap snap

    Oh Kwanon,this is my gift to you

    picture ,picture ,picture

    of this people camwhoring

    oh Kwanon,accept my gift

    ReplyDelete
  70. nikon lagi otai tahun 1917 wooo http://nikon.com/about/info/history/corporate/index.htm

    ReplyDelete
  71. erm aku setju dengan post nie tapi aku x setuju ngn post last sekali yg kate kan kalau kite shoot gmbr pakai canon mendewa2kan dewa nie...
    satu reason aku x setuju sebab canon ngn kwanon...kan lain tu ejaan die...ayat Al-quran pon salah eja maksud lain...
    2nd) bergantung pada niat...kalau kite shoot nak shoot keindahan ciptaan tuhan(ALLAH) untuk rujukan manusia...kite kena percaya ALLAH melebihi segalanye..ke korg percaya yg dewa nie lebih berkuasa dri ALLAh???? sedar x sedar kalau kite percaya pasal x boleh guna kamera canon sebab dewa nie x ke kita akui kewujudan dewa nie...tu dah kire khurafat tu..menduakan ALLAH...dalam al-quran pon xde tulis pasal dewa nie...so memang awak2 semua dah salah taksir nie..ucap kalimah syahadah semula

    3) komen sikit pasal yg sape tu kate anak die jadi syaitan sebab guna kamera canon..entah2 anak die dah setan dah sebelum guna kamera nie...lagi satu saye nie dah guna kamera nie setahun lebih dah..ibu bapa saye kate lebih bagus dari sebelum nie..lebih nampak hobi dan masa yg terbuang dipenuhi..

    ReplyDelete
  72. look people...counter-sarcasm from admin-sempaiteam...or he can't brain the obe's sarcasm in the first place...

    "lagi satu saye nie dah guna kamera nie setahun lebih dah..ibu bapa saye kate lebih bagus dari sebelum nie..lebih nampak hobi dan masa yg terbuang dipenuhi.."

    LOL...this is art

    ReplyDelete
  73. " Anonymous said...
    @anon 18:06

    Alhamdulillah sebab saudara obe sudi share. ana baru belikan anak lelaki ana dslr canon. lepas beberapa minggu, mashaallah perangai anak ana berubah dari soleh kepada syaiton nirrajim. tidak terdetik di hati ana bahawa punca sebenar dtg dari dslr canon yg merupakan buatan kafir laknatullah yg cuba memesongkan akidah kita dengan cara halus. mintak izin untuk share di facebook demi menjaga kemaslahatan ummah "

    Anonymous, ko yang x tau didik anak... salahkan camera pulak...

    ReplyDelete
  74. ramai gak yg bengap xpaham sarcasm dlm post nih~ wahahaha~

    ReplyDelete
  75. true photographers always use nikon? MY ASS..HAHAHAHA...nikon pun gune photo sensor made by SONY. only Canon is the ultimate DSLR.love my 1d mark iv

    ReplyDelete
  76. kalao nak haramkan name canon sebab mendewe2 kan dewa depe:

    try cek asal usul name nie
    1. nike
    2. mazda
    3. asus
    4. eos
    5. mars
    6. thursday

    ReplyDelete
  77. Selagi Majlis Fatwa tak mengatakan Canon ni haram digunakan selagi itu Canon ni masih boleh digunakan. Jgn jadi bodoh ah. Aku pun Islam. Lagipun hanya kerana Canon itu menggunakan nama dewi or whatever takkan dah assume benda ni Haram. Fikir guna otak ar. Buka al-Quran atau Hadis sebelum nak kata Canon ni haram. Jgn nnt kau yg murtad sebab menabur fitnah.

    ReplyDelete
  78. jgn disebabkn blog, kau tersalah bagi info, fahaman terpesong, kau menbur fitnah.. hati2~ kalau ade fahaman yg salah, minta perbetulkan.

    pasal dslr ni,. bergantung pada niat ketika hendak dgunakan. jika terlalu percaya sehingga memberikan impak terhadap fahaman anda.. ia boleh menimbulkan khurafat...

    gunakan dgn sebaik mungkin. :)

    ReplyDelete
  79. oooiii aku baru je guna canon dslr....adoiiii...takpe aku tukar nama dia kepada KONON DSLR

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails