Wednesday, 30 November 2011

Serius Sadis - Kehidupan Penggeledah Sampah Di Guatemala Yang Menginsafkan (24 Gambar)


Oh man!

Sebelum ini Blogserius aku paparkan kehidupan super daif penggeledah sampah di pusat pelupusan sampah Bantar Gebang,Jakarta dan bandar sampah sarap
Manshiet Nasser di Mesir. Dalam dua entri ini korang semua rasa insaf dengan kehidupan sukar penggeledah sampah (scavenger) yang menggeledah timbunan sampah untuk direcycle. Hari ini mari kita lihat kehidupan penggeledah sampah di Guatemala City. Mereka bekerja disebuah tapak pelupusan sampah yang dipanggil The Mine. Disini mereka mencari bahan lusuh yang boleh diguna semula. Kadang kala kalau rezeki mereka baik mereka menemui barang kemas dari emas.

Secara purata mereka yang bekerja disini boleh mendapata sebanyak USD20 dollar sehari. Ini adalah dua kali ganda lebih tinggi dari gaji purata kebanyakkan rakyat Guatemala. Walaupun gaji agak lumayan The Mine ialah tempat yang merbahaya untuk bekerja. Timbunan sampah boleh runtuh dan menanam pekerja bila-bila masa. Mereka juga tidak memakai pakai keselamatan ketika bekerja dikelilingi sisa toksik dan air kumbahan yang tercemar teruk. I know I have a shitty job but these people make me realise duduk depan PC all day long is not such a shitty job. Insaf 3 minit kejap.









Laporan asal Boston

28 comments:

  1. 1st bawah obe dalam keadaan mengissapkan

    ReplyDelete
  2. cari sampah pun kena bawak pump-gun?

    ReplyDelete
  3. mereka lebih mulia dari peragut dan perompak yg berleluasa kat malaysia nih!

    ReplyDelete
  4. Air sampah...Bapak ah..Aku tertanya tanya bagaimana la kehidupan pemungut sampah di malaysia..slalu aku nampak yang kutip tin je

    ReplyDelete
  5. u call sitting in front of pc is shitty job, u lazy bum?

    ReplyDelete
  6. bapak la..
    diorg leh mandi lam sungai tu...
    nie mmbuatkan aku menghargai sungai kelang.

    ReplyDelete
  7. ini shot photojournalism yg sangat woww!

    ReplyDelete
  8. jual cocaine lah bodoh. kata big cajones yauu!

    ReplyDelete
  9. air berbuih 2..wowww!!!

    ReplyDelete
  10. Kalau majoriti melayu pangkah PR PRU13 ni nanti, dari kerja makan gaji, jadi pengutip sampah mcm ni lah melayu utk 5 tahun..
    Sedar diri oi melayu.. melayu ramai lagi makan gaji..

    ReplyDelete
  11. insaf bro.. jgn terpedaya dgn dakyah freemason!!

    ReplyDelete
  12. sila perhatikan kepayahan hidop mcm diorg tuh demi sesuap nasik n sebatang rokok....agen2 illuminati dan freemasong xyah dok datg tmpy mcm nih ar...jgn kaco depa kerja...depa x kaco hangpa pon....

    ReplyDelete
  13. Gambar no 2 - sempat lagi posing maut

    Gambar no 5 last - ada macam muka sabri yunus...ha ha

    Gambar no. 7 - nasib baik - kaya.

    Gambar no. 9 - nasib tak baik - bala

    ReplyDelete
  14. bersyukurla dgn apa yg kita ada skrg

    ReplyDelete
  15. mak oi, mandi air sampah. bapak ar bau dia.sampah kat umah je pun kalo tak buang bau da semerbak. ni plak bley buat mandi bagai.aku tgh sarapan ni pun leh nak tkeluar balik nasik goreng aku ni

    ReplyDelete
  16. Anon 08:12 = pencacai politik yg abadi

    ReplyDelete
  17. to anon 18.12.....apa kejadah ckp pasal politik plk?anon oh anon....

    ReplyDelete
  18. Kalau tak nak benda ni berlaku di Malaysia lebih baik undi Barisan Nasional !

    ReplyDelete
  19. Lebih mulia dari buat Scam MLM....

    ReplyDelete
  20. pnggutip sampah msia kire idop mewah lg la kot...

    ReplyDelete
  21. pakcik gambar no 6 sexy siot. korang yg gemok2 elok buat kerja2 mcm ni bagi kurus.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails