Friday, 25 November 2011

Serius Sadis - Dipenjara 20 Tahun Kerana SMS


Lese Majeste

Di Thailand anda tak boleh mengutuk keluarga diraja. Terbaru Ampon Tangnoppakul (61) dijatuhkan hukuman selama 20 tahun atas keasalahan menghantar 4 SMS yang dikatakan menghina Permaisuri Thailand. Ini bermakna hukuman 5 tahun penjara keatas setiap kesalaham. Beliau dikatakan menghantar SMS tersebut Mei lalu. Ampon Tangnoppakul walaubagaimanapun masih mengatakan beliau tidak bersalah dan adalah mangsa fitnah orang yang menggunakan nombor yang sama. Belaiu turut mengatakan beliau tak tahu macam mana nak hantar SMS dan pihak pendakwaraya tiada bukti dialah yang menghantar SMS tersebut

Di Thailand menghina keluarga diraja dianggap kesalahan besar dan rang undang-undang ini sudah termaktub semenjak 1908. Gila juga ye? Di Malaysia seb baik tak ada pasal di Thailand kalau dekat bloh ada orang tinggalkan komen sebagai ANON, dan anda tak remove komen menghina King Bumiphol anda yang kena bambu. In a way senang nak aniaya orang macam tu! Insane law is insane!



Laporan asal Bangkok Post

25 comments:

  1. \"Di Malaysia seb baik tak ada pasal di Thailand kalau dekat bloh ada orang tinggalkan komen sebagai ANON, dan anda tak remove komen menghina King Bumiphol anda yang kena bambu. In a way senang nak aniaya orang macam tu! Insane law is insane!"/

    Weyh BABi ni ko tulis apa nih??aku xphm la BABi...

    ReplyDelete
  2. to be fair, the king can't give a flying fuck. nor does he have the power to say, let's not enforce lese majeste.

    but the thaksins will sure as fuck enforce lese majeste to paint the king as a tyrant.

    the only thing the king can do is pardon and old dude might have to meringkuk for a year before the pardon comes through.

    ReplyDelete
  3. @wookil, ko memeang bodoh kan? bahasa melayu kau dulu berape?

    ReplyDelete
  4. wookill bodo. hahahah cube ko bace ayat tu elok2 balik. ni bace nk cepatttt je..

    ReplyDelete
  5. @wookill

    sila derma mata anda..

    ReplyDelete
  6. @wookil pelan pelan bace ye. nak keja ape tu

    ReplyDelete
  7. tak sal2 kene penjara.cari sakit sgt,huhu

    ReplyDelete
  8. @wookil, admit you're an idiot and stop blaming others for it. would ya please??

    ReplyDelete
  9. well, i bet he won't get into trouble for criticizing God.

    ReplyDelete
  10. @wookil
    bangang tahap dewa. plesssila ke terjun dr KB mall.

    ReplyDelete
  11. di thailand, raja adalah bayang tuhan~ disembah2 dan dijagung2kan....

    ReplyDelete
  12. kesalahaM... kesalahaM... kesalahaM..~~~~

    ReplyDelete
  13. @wookil,

    Pada "bloh", cuba ko ganti "h" ngn "g". Aku pun ambik masa jugak nak pecahkan encryption ni

    ReplyDelete
  14. Royal families everywhere can go fuck themselves. Tax-wasting cunts.

    ReplyDelete
  15. @wookill

    BABI SEDAP KAN?

    ReplyDelete
  16. pengembala kambeng25 November 2011 22:35

    to wookil
    here a lesson for you

    Obe ni taip kadang2 laju macam lipas kena ridsect,

    \"Di Malaysia seb baik tak ada pasal di Thailand kalau dekat bloh ada orang tinggalkan komen sebagai ANON, dan anda tak remove komen menghina King Bumiphol anda yang kena bambu. In a way senang nak aniaya orang macam tu! Insane law is insane!"/

    maksudnya,katakanlah ada si bodoh yang tinggalkan komen menghina Raja Bumiphol dalam blog dan owner blog x delete komen yang menghina Raja Bumiphol,maka owner la yang kena


    -tahniah,anda adalah si bodoh of the day

    ReplyDelete
  17. Dear wookil,
    walapun anda tidak guna nama sebenar & tidak menunjukkan muka anda yg buruk itu.

    Saya ingin memberikan sebaris ayat ini "Wookil, awak & keluarga. Bodoh. Failed dalam memahami sesuatu."

    Sekian terima kasih.

    ReplyDelete
  18. Kesian wookil.

    ReplyDelete
  19. In malaysia, ada kes dulu diorg kutuk sultan perak kat guestbook website istana perak dulu. Memang polis trackdown diorg and kena dakwa.

    ReplyDelete
  20. dekat malaysia pun sama..kutuk atau kritik raja-raja Melayu..siap la lepas tu

    ReplyDelete
  21. Wookill lu yang jadi babi hari ni

    ReplyDelete
  22. wookill bodoh sejati

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails