Tuesday, 21 February 2012

Serius Fakta - Fort Cornwallis : Siapakah Cornwallis Ini?


Lagi bahan sejarah...

Last week I was in Penang as part of my week long honeymoon. While I was there the wife and I met 2 professors from Korea Univcrsity. Ken and Peter were on holiday in Penang and we end up talking about Malaysia and history. Ken ialah seorang warga Kanada manakala Peter seorang warga Amerika Syarikat. Entah macam mana perbualan kami berarah kepada Fort Cornwallis. This is when I finally realised one thing.



Sepanjang belajar sejarah Malaysia di sekolah dahulu. aku tak pernah tahu siapakah Cornwallis? Kenapa sebuah kota di Prince of Wales Island (nama yang diberikan British untuk Pulau Pinang) dinamakan sempena beliau. Tahukah anda Cornwallis ini seorang yang sangat terkenal di Amerika Syarikat? Jika hendak tahu sila baca artikel ini

Fort Cornwallis dinamakan sempena Charles Cornwallis, 1st Marquess Cornwallis. Beliau dilahirkan pada tahun 1738 dan mendapat pendidikan di Eton dan Cambridge. Selesai pengajian Charles Cornwallis berkhidmat dengan pasukan tentera British di koloni mereka di Amerika pada tahun 1776. Di sinilah nama Cornwallis bangkit dan jatuh. Beliau menjadi pegawai tentera yang terkenal kerana penglibatan beliau didalam Perang Revolusi Amerika. Nama belia meningkat naik kerana berjaya mengarahkan bala tentera dibawah pengawasan beliau untuk megalahkan pejuang kemerdekaan Amerika. Walaubagaimanapun beliau akhirnya tewas di Siege of Yorktown pada tahun 1781.



Tentera British seramai 8000 orang dibawah arahan beliau dikepong oleh gabungan tentera Amerika dan Perancis dibawah arahan Jeneral George Washington . Selepas dibedil meriam selama berhari-hari akhirnya Lord Cornwallis menyerah kalah kepada Washington. Sungguhpun begitu kerana ingin menjaga air muka, beliau menghantaran orang bawahan beliau untuk menyerahkan pedang beliau kepada George Washington.



Kekalahan tentera British di Yorktown ini menamatkan sokongan terhadap peperangan di Britain. Ianya titik tolak kearah berakhirnya peperangan revolusi Amerika dan mengunjur kepada kemerdekaan mutlak Amerika Syarikat dari British pada tahun
1783. Jika anda menonton filem The Patriot lakonan Mel Gibson,watak Cornwallis dilakonkan oleh Tom Wilkinson



Lord Cornwallis pulang ke Britain pada tahun 1781. Walaupun beliau menyerah kalah kepada tentera General Washington, reputasi beliau masih tidak tercalar dan pada tahun 1786 beliau dilantik menjadi Governor General koloni British di India.

Fort Cornwallis di Pulau Pinang dibina pada tahun 1786 dan diberi nama Cornwallis in honour of the new Governor General of India. Tahukah anda pada awalnya dinding Kota Cornwallis dibuat dari batang pokok nibong? Kota batu yang ada sekarang dibian pada tahun 1804 dengan menggunakan tenaga kerja banduan dari India. Ianya siap sepenuhnya pada tahun 1810 dengan kos pembinaan sebanyak GBP 80 000. Semasa siap terbina kota ini dikelilingi kolam air selebar 9 meter dan dalamnya pula 2 meter. Namun kolam air ini ditutup sekitar 1920-an bagi mencegah masalah Malaria yang kronik pada ketika itu.



So now you know siapakah Cornwallis sebenarnya.

53 comments:

  1. adkah aku pirst?>

    ReplyDelete
  2. Can't you fix your blog. The links below always lead to error message in blogspot.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...............

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam

      Delete
    2. pernahkah makjah pergi ke fort Cornwallis ?

      Delete
    3. wa'alaikumsalam

      maafkan Fadlisham ye..die agama hindu. menjawab dengan "pernahkah"

      Delete
    4. waalaikumsalam...
      makjah ni ngn makjah corner dkt2 corwalis tu,makjah yg sama ke? anak makjah dh lebaq skg eih...leh sy tekel ank makjah?

      Delete
  4. aku xdpt first.....

    ReplyDelete
  5. ape kaitan 1st dengan blog sewel ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru keluar dari hutan ke tak tau ape kaitan 1st dengan blog ni?

      Delete
  6. Question! what happened to the banduan india tu selepas siap nya fort cornwallis? adakah wujud kaitan banduan india dengan lambakan mamak di pulau pinang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahaha....ini adalah soalan siak

      Delete
    2. babi lawak la bodoh. kah kah kah. berair sial mata aku gelak.

      Delete
    3. camna dengan combi?

      Delete
    4. ana mohon jgn main dgn perkataan mamak dan combi...ini ketahian!
      maseh

      Delete
    5. bodoh betoi ampa semua ni....kutuk2 mamak tapi time nak tgk bola muka x malu p nasi kandaq gak. BODOH!...p la cr ns campur ka, nasi padang ka...

      Delete
    6. mohon ibrahim Ali buat demo isu banduan mamak ni.. Sri kandi negara perlu ditabalkan

      Delete
    7. gua dapat detect ada mamak butthurt

      Delete
    8. mamak msk xsedap!!

      Delete
  7. mr. OBe.. boleh tolong post tentang BR1m. kenapa aku tk dpt lagi sedang kan sume org yg aku kenal dah dpt. camne cara diorang tentukan sape yg dapt dulu sapa yg kemudian.. hausssss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kau pangkah mana PRU nnt?

      Delete
    2. fasa ke 4 ada lagi wei. sabo la. nyot nyot.

      Delete
  8. everyone already knew about this after watching the patriot year ago...bitch!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah bitch...ko sorang je la yg tgk n tau seme nih bitch.org len seme xtgk n xtau kan bitch.YEAR AGO bitch??? hahahah i bitchy slap ur bitchy face bitch.now go n run naked BIATCHHH!

      Delete
  9. hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  10. blog serisu lebih menarik dn unik sekiranya lebih byk typo dn eroor dlm penulisn.....teruskn ove

    ReplyDelete
  11. aku slalu nak buat cerita pasal cornwallis nih lepas tengok cerita The Patriot byk kali.. haha! tp aku bukan blog geek cam ko obe.. bagus ko buat mende nih..

    aku respek gak cemane derang ceritakan pasal cornwallis.. sebagai british strategist yg tak kalah.. well.. memula la x kalah.. last2 kalah gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "aku slalu nak buat cerita pasal cornwallis nih lepas tengok cerita The kPatriot"

      ------------------------------------------------------

      sape ambik pot ko nak buat cerita pasal cornwallis nie..??

      ko bleh blah bawa sekali angan2 busuk ko tu...

      Delete
  12. history is boring zzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. how bout sex education syg? tak kisah nk sekolah kan u bab sex2 nih.

      Delete
    2. Mari belajar sains manusia....fap.fap..fap..

      Delete
  13. awesome, i think our history textbook need to be updated to included awesome info like this.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agree with you even my history paper was tut... Good knowledge Obe.

      Delete
  14. nice..mnx post lagi sejarah yg menarik obe...baru berkembang cket otak aku tatkala membaca blog serius

    ReplyDelete
  15. cornwallis ni dlm bahasa melayu dinding-dinding jagung....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko cite ngan apak ko....

      Delete
  16. bangsat nye penjajah

    ReplyDelete
  17. Should write about why they built the fort. And how kedah lose Penang to British.

    ReplyDelete
  18. aku tak fahammmmm !

    ReplyDelete
  19. ADA AKU KISAH KER SIAL!! (AAKKS)

    ReplyDelete
  20. general knowledge... sibuk nak 1st...mesti budak sekolah yg ska ponteng kt tangga shopping complex. tq obe for the info

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails