Tuesday, 8 November 2011

Serius - Ramainya Umat Islam Mengerjakan Haji (14 Gambar)


Jaw Dropped!

Woah..... ramai betul umat Islam mengerjakan haji. Berapa jumlahnya? 3 juta umat Islam dilaporkan mengerjakan haji musim ini. Manusia macam semut!







Laporan asal Reuters

58 comments:

  1. pcl, suatu hari akan ke sana...insyaalah.

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah laa ramai :)
    obe, kau tanak pegi dengan isteri kau tahun depan ke?

    ReplyDelete
  3. no we are going to France for the nude beach

    then off to Maldives for more nude beaches

    LOL

    ReplyDelete
  4. haaaaa betul gak percaturan kau obe! buat dosa duluuu, pastu baru gi haji. nyiaahahaha , setan sungguh. LOL

    ReplyDelete
  5. ok..post picture here then..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  7. quantity dah menang dah. now let's raise the quality.

    ReplyDelete
  8. fuh! ramai betul orang pergi haji...

    ReplyDelete
  9. gle la obe g honeymoon nude beach..
    bajet gle..lol..

    bgus gle obe skg..post2 islamic bagai..bangga aku!!mmg serius!!

    ReplyDelete
  10. @ska

    quality tu kerja Allah, ko mana tau!

    ReplyDelete
  11. mason mason ni mana reti bab haji semua ni. masonic lodge dia tau la.

    ReplyDelete
  12. dah la obes. Nak pegi nude kat nude beach pulak tu...sila ambil gambar nude di nude beach utk blog.

    ReplyDelete
  13. anon 2:46..sekali baca pasal quality by @ska tu pun dah paham. bukan kualiti ibadah ke apa ke..kualiti lain. Meaning, kalau berkualiti sgt Muslim hari ni, takder la kena telan memanjang.

    ReplyDelete
  14. obe yahudi hina islam lagi,dia samakan orang islam dengan semut,ko ingat agama aku ni kecil macam semut la kan babi,babi ko yahudi.obe insaf la...
    ko ni kalo nak ke neraka pun pegi la sorang2 ok,jangan bawa tunang dan anak luar nikah ko tu sekali,tak malu ke,setan yahudi.miss mean tinggalkan dengan i,i jadikan dia orang gaji..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum tuan pemilik blog ini. Terus terang saya antara pembaca tegar blog anda. Saya amat hormati kelancangan dan kejujuran Obe menonjolkan karakternye dalam setiap blognya. Memandangkan Obe antara insan yang saya anggap hargai dan dahagakan ilmu. Saya ingin berkongsi antara bacaan saya dalam laman sesawang kepada Obe khasnya dan rakan-rakan pembaca. http://jigsclues.blogspot.com/2011/11/memperkenalkan-jigsclue.html. Tak rugi pon menambahkan bahan bacaan kan? Sekadar berkongsi ilmu. Thank you. Salam Aidiladha buat Obe dan rakan-rakan pembaca.

    ReplyDelete
  16. pemilik blog ni, tolong jangan hina manusia, jangan samakan manusia dengan semut.. orang2 tu semua beribadat,mereka terdiri daripada orang2 alim.. lagi satu, kenapa dah post gambar ni, lepas tu kata nak pergi nude beach??? ada persamaan ke antara dua situasi ni?? sekali lagi hina, kali ni hina islam pula.. bertaubat la..

    ReplyDelete
  17. @doc bong: aku rasa pembaca ni makin semuanya BM makin lem.. xpelah, pemahaman masing2... yg aku masih xpaham tu konon nak pertahankan agama Islam, tapi bagi kat org gelaran yahudi, b*bi, n buat fitnah anak luar nikah, Islam kah anda sehingga berkata2 begitu??

    ReplyDelete
  18. taik obe suci..

    ReplyDelete
  19. bohong lah 3 juta....

    ini semua konspirasi yahudi....

    korang tak sedar... antara semut² yg berjalan tu.. ada dr kalangan yahudi...

    my 2nd attempt trolling.... with fact

    ReplyDelete
  20. tak faham mcm mane la topik semut boleh jadi yahudi lak.typical².

    ReplyDelete
  21. semut tu hina ke?..salah jadi perbandingan?

    ReplyDelete
  22. @anon 07:56, kenapa laa dangkal sgt fikiran ko nii.. buasir aku makin menjadi2 baca komen ko tu.

    manusia mcm semut tu maksudnya banyaaaaaaaaaaaaakk sangat manusia! melayu juga ada perumpamaan utk menggambarkan manusia yg ramai.pernah dgr LAUTAN MANUSIA? abeh, laut tu suatu hinaan ke utk manusia??!

    lagi satu, kita sendiri selalu cakap "banyak gila", "cantik gila". itu hina jugak ke? pada aku, aku bangga kot kalau ada org cakap aku cantik gila. tak tau la ko mcm mana, nanges kot sebab "dihina".

    ReplyDelete
  23. Obe..bila ko nak gi haji? hapus dosa2..ada perlakuan dosa dlm tidak sedar...

    ReplyDelete
  24. dlm 3 juta tu agk nyer seorg je kot yg dpt haji mabrur..

    ReplyDelete
  25. Born to be Muslim8 November 2011 09:20

    Aku perhati anon ni sebenarnya niat jahat..
    Dia buat statement bodoh kata yahudi la.. masonic la.. atas nama Islam la..
    Sebab dia nak orang troll so called 'serbanistas' etc.
    Come on la..
    Muslim sebenar tak buat statement macam tu la.

    ReplyDelete
  26. Anonymous Baik8 November 2011 09:41

    born to be muslim : +1

    terang2 dah statement tu provoke + tak masok akal..
    leh plak ramai2 g layan.
    Ntah2 yg anon tu obe sebab nk org comment bnyk2 (provoke lagi..)

    ReplyDelete
  27. nude obe at nude beach would fuct up the vibe

    ReplyDelete
  28. sarcastic pun tak faham manusia2 ni. adoi

    ReplyDelete
  29. aku tak rasa ada statement yang menghina...

    ReplyDelete
  30. Ramainya tetamu Allah!! Allahu Akbar!! guys..positive statement comes from positif person..just enjoice..
    A picture worth a thousand words!! and encik Obe, u got 14!! Amazing!!

    ReplyDelete
  31. pegi haji bleh hapus dosa? patut la politician bnyk buat haji.

    ReplyDelete
  32. 1st time anta komen. sori obe sebab post gne anon.nanti aku buat akaun. korang... sian obe kena kritik.dia post info end up dia kena kritik. kepada obe,keep it up. tq sbb post byk maklumat. xkisah la btul atau tidak. atleast ktorang tau ada something happen. betul atau tidak, kta usaha utk cari kebenaran... hmm.
    p/s: amik masa lama susun ayat. takut aq pulak kena kritik. hehe

    ReplyDelete
  33. Pernah suatu ketika dahulu di masa pemerintahan pembunuh umat Islam - Presiden Amerika - George WWW Bush, beberapa ahli kongres Amerika telah mencadangkan supaya dibunuh umat Islam semasa mereka mengerjakan haji....
    Ini bermakna 3 juta umat Islam boleh dibunuh serentak hanya dengan meletupkan sebiji bom nuklear sahaja...
    Lihatlah betapa buruknya niat jahat ahli2 politik Amerika yang dikuasai Yahudi Israel Zionis itu...
    Hanya umat Islam yang tak sedar diri dan tak percaya Al-Quran sahaja yang masih mengagungkan Amerika Syarikat...

    ReplyDelete
  34. hahaha.. anon kat atas bleh tau niat jahat Presiden Amerika..?? ko pasang camera cctv kat white house kah?

    melayu ni mmg bodo.... drpd amerika serang org kat haji... baik serang melayu dulu.... sbb lebih canggih teknologi... bleh dengar planning dr white house...

    ReplyDelete
  35. Kepada tuan punya blog, dengan ini saya meminta izin daripada anda supaya saya boleh mengomen post anda. Suka atau tidak terpulang kepada anda untuk membacanya dan berharap anda dapat memahami apa yang saya komen. Sebenarnya saya tidak ...tahu apa yang saya komenkan di sini, tapi sebagai tukang komen post, bahawasanya post anda terpilih untuk dikomen oleh saya, sesuai dengan kerja saya sebagai tukang komen. Sekali lagi saya menyatakan bahawa diharap anda dapat memahami komen saya kerana apa yang saya komenkan disini amatlah panjang. Tapi tidak salahlah jika komen saya panjang jika isinya padat dan lengkap memenuhi informasi semasa. Mungkin anda hairan apa yang saya komenkan disini, tapi ternyata post anda memang tiada kaitan dengan apa yang saya komenkan kerana secara tidak lansung komen saya ini akan memberi manafaat kepada post anda supaya post anda lebih menyerlah berbanding biasa. Dengan itu teruslah membaca komen saya kerana apa yang saya komenkan disini akan memberi inspirasi kepada anda untuk mengupdate post baru yang lebih informatif, kreatif, progresif dan innovatif. Namun cerita saya disini belum habisnya, masih ada banyak lagi kesempatan yang saya ingin komenkan disini selagi blog masih wujud selagi itulah saya tidak hentinya mengomen post2 siapa-siapa saja yang saya mahu komen. Jadi anda harus berasa bertuah kerana anda bukan saja terpilih, tetapi post anda memang menjadi kesukaan saya, ya saya suka dengan post anda dengan itulah saya tidak henti mengomen tentang kesukaan saya terhadap post anda. Namun komen saya belum lagi berakhir disini. Mungkin anda berasa pening mahupun juling kerana membacanya tetapi tangan saya masih mampu untuk menaip komen untuk anda biarpun apa yang saya fikirkan di benak fikiran hanyalah kosong tetapi tangan ini terus menaip komen. Alangkah sukanya saya jika dapat mengomen post anda di hari-hari yang berikutnya selagi saya masih online, maka disitulah saya mengomen dan terus mengomen siapa saja yang saya suka. Jikalaulah anda tidak meneruskan membaca komen saya disini, mungkin anda telah pengsan, mahupun sedang dibawa ambulance pergi hospital, tetapi jika anda sedang membaca apa yang saya komenkan disini, maka tahniah!! kerana anda seorang yang penyabar. Kerana itulah saya menyukai anda dan juga post anda. Maka dengan itulah lah saya akhiri komen saya disini. Tidaklah saya mampu untuk menaip dengan lebih panjang lagi kerana apa yang saya komenkan tidaklah saya sendiri memahaminya, adalah kemungkinan anda seorang yang gila membacanya. Namun ketahuilah anda bahawa dalam pada saya sedang menaip komen anda, telah habis Mee Sedap 3 bungkus dikala mencari idea untuk menaip komen post anda. Ya itulah kesanggupan saya mengomen status anda, dan dengan itulah berakhirnya komen saya disini.

    ReplyDelete
  36. kt padang mahsyar nanti lg ramai oooi

    ReplyDelete
  37. tibe2 aku rasa mcm nak bomb je org yg htr komen yg pjg lebar kat sini...punye semangat aku bace last2 dia just nak bgtaw dia dah settlekan 3 bungkuss mee sedap..citt...kuang asam..huh..geram lak..hahaha

    ReplyDelete
  38. banyaknya terrorist... terrorist win!

    ReplyDelete
  39. anon 07:56 ,

    Trololololololol

    obe FTW!

    ReplyDelete
  40. bila la aku dpt pegi.. semoga Allah murahkan rezeki aku dan seluruh umat Islam spy dpt pegi Mekah..

    ReplyDelete
  41. Terus terang aku kata, bila tengok manusia ramai sebegini, aku terasa segan nak pergi mengerjakan haji. Fikirkan sejenak betapa ramainya warga tua kita yang mengidamkan untuk ke sana, namun sesetengah kita yang lebih ber-duit mampu ke sana lebih awal.

    Ada yang ke sana 2 kali (contoh: DSAI mention di Twitter some days ago), ada pula yang merimaskan jemaah lain dengan kawalan keselamatan ketat tahap melampau (contoh: Najib Rosmah dan konco-konco) sedangkan berderet yang menanti kuota dibuka untuk mereka.

    Di manakah prinsip keadilan dalam beragama, bila ibadat jadi satu kemewahan pabila ada yang mampu tidur di hotel 7-bintang Abraj Al Bait?

    ReplyDelete
  42. sedangkn dajjal pun tak bole masuk makkah dan medina kerana di kawal oleh malaikat2... apa lg la kapir2 lahanat ada hati nk bom2 org2 tgh buat haji...

    ReplyDelete
  43. Mak aku tak dapat pergi haji tahun ni sebab Tabung Haji tarik balik kuota.. walaupun kerajaan Arab Saudi dah bagi beribu(berpuluh ribu kalau tak silap) kuota utk rakyat Malaysia.. Alasan TH, nak bagi jemaah Malaysia selesa.. FUUUUUU la Tabung Haji.. Semata-mata nak bagi Najib selesa, kau menidakkan hak jemaah lain.. Celaka!

    ReplyDelete
  44. Dear Ajiz Nasution : tak per la udah bukan rezeki, memang tahun ni tak dapat jemputan dariNya lagi... Insyaalah satu hari bila Jemputan sudah sampai tiada la apa yang dapat menghalangnya...

    p/s : Bonda teman lagi hebat 2034 nanti kalau ada rezeki Jemputan dariNya... masa tu umor Bonda teman 82 kalau umur panjang... Kalau Jemputan hakiki sampai dulu insyaallah anak-anak akan uruskan juga Jemputan ketanah suci... Tu sebab sebelum pembahagian harta pusaka dibuat, Haji kena buat dulu untuk si mati... waris hanya berhak mendapat harta setelah urusan simati selesai...

    ReplyDelete
  45. http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=1106&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_05.htm

    sian hang obe kene fitnah..hehe

    ReplyDelete
  46. obe. okay dah

    ReplyDelete
  47. isn't it cool that every year millions of people come here and no trampling and stampede?

    since the last stampede of 2004, Saudi improved their facilities which made for smooth progression of hajj. which means millions of people can do the same prayers, at the same place, in the same short period, without getting outta control.

    kudos to Saudi!

    p.s. it's common for Arabians to go overboard with their VIP treatment. It's in their culture. Especially when it comes to fellow Muslim leaders. Remember back then when Dr M got a special pass to go inside the Kaabah and pray? So I'm not surprised they got excessive amounts of bodyguard to Najib.

    ReplyDelete
  48. ini la yang yahudi takut dgn islam.. bile islam bersatu . mmg dorg xkan menang.

    ReplyDelete
  49. kepada mak bapak nenek atau diri sendiri yang belum dapat pegi anggaplah belum rezeki lagi..Allah tak jemput lagi tahun ni...nak marah2 kat orang-orang yang mampu kenapa? biaqpi la dia nak pi berapa kali pun dan duduk kat mana..dah ada hotel 7 bintang..rezeki diala..asal dia bersyukur...yang miskin mcam hang dengan aku bersabar je la....DSAI pun anytime ja kalo nak pi...dia berani ka?? baik suruh pi ikut obe pi nude beach dia lagi mau...

    ReplyDelete
  50. bodoh + bangang...blOgger tu nak samakan kepadatan manusia tu mcm semut, bknYE islam tu semut...tu la, pg skOlah nak maen jer...one mOre thing, nOn-muslim x bOleh masuk mekah, ok...u shOuld knOw 'bOut the fact...

    ReplyDelete
  51. bukan main bodoh lagi.obe cakap mecam semut tu perumpamaan le benak!!
    semut hina ke?semut ade dalam al quran!!
    yahudi kafir mana boleh masuk mekah bendul!!
    adoiii bukan main bodo belia sekarang.

    pada obe nak pergi nude beach.dia suka provok,berbeza.
    i know this kind of mind.hectic,but,yeah~

    ReplyDelete
  52. xphm ngn manusia y cept melenting..
    kpda y suka sgt tuduh mcm2..melenting pasl isu kecik (pasl manusia mcm semut pn jd hal??? )
    jgn nk melenting je lbih..ntah2 anda bercakp /melenting dpn cermin..
    peace!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails