Sunday, 6 November 2011

Serius Fakta - Fakta Mengenai Seven Eleven


Misteri terjawab


Seven Eleven, kedai termudah untuk membeli kondom rokok di waktu malam buta. Ianya kedai yang banyak memberi memori indah kepada aku. You see when I was a wee lad my uncle would belanja my cousins and I Slurpee. Back in the days 7-11 was kind of a luxury so when your uncle belanja you there it was quite a big deal. Anyway pernahkan anda tertanya-tanya kenapa nama kedai ini 7-11? Bagaimana ia bermula?

Kedai 7-11 diilhamkan oleh Joe C. Thompson, seorang pekerja di kilang Southland Ice Company yang terletak di Dallas Texas. Kedai runcit ini dibuka oleh Thompson pada tahun 1927 didalam kawasan kilang. Ia menjual barangan harian seperti susu, keju dan roti. Kerana mudah mendapat ais dari kilang berdekatan, barangan yang dijual didalam kedai runcit Thompson dapat bertahan lama. Orang ramai juga gemar pergi ke kedia runcit Thompson kerana barangan yang djual tahan lama berbanding yang dibeli dikedai lain.



Bisnes kedai runcit Thompson sangatlah laku sehingga beliau mampu membeli kilang Southland Ice bagi membekalkan ais kepada beberapa cawangan kedainya. Bekas pekerja beli bos!

Kedai-kedai runcit Thompson dibuka dari jam 7 pagi hingga 11 malam dan dari sinilah kedai 7-11 mendapat namanya. Nama kedai 7-11 diambil sebagai nama rasmi pada tahun 1946. Pada tahun 1952 ,cawangan kedainya yang ke-100 dibuka dan syarikat ini membesar dengan mendadak.

Pada tahun 1963, kedai yang beroperasi selama 24 jam dibuka di Las Vegas, Fort Worth dan Dallas. 7-11 menawarkan servis yang unik kepada pelanggan mereka iaitu membenarkan mereka membeli makanan runcit pada bila-bila masa. Ini mungkin sebuah konsep yang kita anggap "dah biasa" tapi apa yang dilakukan oleh
Joe C. Thompson dianggap revolutionary pada waktu itu.

Bila bercakap padal 7-11 tak sah kalau tak cakap pasal SLURPEE. Ianya mula dijual pada tahun 1966 dan sehingga kini 6.5 billion Slurpee sudah dijual. Sebanyak 13 juta Slurpee dijual setiap bulan diseluruh dunia. Perasa paling laku ialah perisa COKE dan Minute Maid. Dua perisa ini tiada di Malaysia. Sungguh sucks ass!



7-11 kini mempunyai lebih 43 000 rangkaian kedai di 16 negara seluruh dunia. Sebuah kedai 7-11 baru dibuka setiap 3.5 jam!

Di Malaysia francais ini dipegang oleh Berjaya Group dan kedai pertama dibuka di Bukit Bintang pada tahun 1984. Kini terdapat 1212 cawangan 7-11 diseluruh Malaysia.

Syarikat 7-11 kini dimiliki syarikat Jepun. Sekitar 80-an 7-11 mengalami masalah kewangan kerana masalah pasaran saham dunia. Syarikat induk 7-11 dibeli oleh syarikat
Ito Yokado yang merupakan pemegang frankais terbesar mereka pada ketika itu. Seperti mana Joe C. Thompson, membeli kilang ais kepunyaan majikan beliau, 7-11 dibeli oleh pemegang frankais terbesarnya pada tahun 1991.



So now you know!

Laporan asal Wiki dan 7-11

49 comments:

  1. 2nd
    nice fact obe!

    ReplyDelete
  2. nice fact!

    even pontianak now go to 7/11; add that to the fact

    LOL

    ReplyDelete
  3. superb..now i know..
    can post to friend who work 7-11..hahaha

    ReplyDelete
  4. 7-11 ni sebenarnya agenda yahudi. cuba anda tambah 7 dengan 11 anda akan dapat 18. dari 18, pisahkan 1 dan 8 lalu tambah, jadi 9. 9 bila terbalik jadi 6, oleh sebab ana punya step 3 kali, maka ulang 6 itu 3 kali. maka jadilah 666. itu nombor dajjal.

    jeng3

    ReplyDelete
  5. 7E kat Malaysia ni bangang pasal asyik takde duit kecik, slurpee flavor sama je sejak tahun 1984 dan mesin slurpee yang asyik jahanam.

    ReplyDelete
  6. dah boleh agak dah buka pukol 7-11

    ReplyDelete
  7. @Al-Saachez

    Ya Allah, yeke? Mohon share ya akhi.
    Jazakumullah khairan kathira.

    ReplyDelete
  8. Sikit2 yahudi..budussss punye meleis, ini agenda jepun lah nak tawan dunia sbb tu dia beli 7-11

    ReplyDelete
  9. fakta tambahan:

    francais 7-11 di Malaysia pada tahun 80an asalnya milik Antah Corp. Pada masa tu manager 7-11 selalu paning kapala sbb gangster cina selalu pau duit perlindungan terutama 7-11 Pudu dan S14 PJ. Bila 7-11 mula2 buka di tempat melayu TTDI Damansara gangster melayu Sg. Penchala pulak mau pau.

    Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
  10. berok konspirasi,

    bila pulak dajjal cipta nombor 6 tu? Saya ingat nombor 6 tu ciptaan Allah.

    Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
  11. lahai....

    orang dah sebut 7/11 yang ngko pepandai tambah tolak tu pe ke hal

    internet ni pun agenda yahudi ngko tau tak?!?! baik ngko buang kompiter kau kat rumah tu... semua tu agenda yahudi ngko tau tak?

    ReplyDelete
  12. @Al-Saachez

    I see what you did there but I'm gonna stay silent.

    ReplyDelete
  13. serious banyak memori kat aku jugak, test komen obe

    ReplyDelete
  14. cuba ko tengok keyboard tu ada no 9 kan..ko terbalik kan jadi 6 dan ko gandakan 3 jadi 666..so keyboard ko tu Dajjal jugak huhu...

    ReplyDelete
  15. jari ko ada 10 kan? cuba ko potong satu jari ko jadi 9 kan? 9 diterbalikan jadi 6 and kalau 666=Dajjal!!!

    ReplyDelete
  16. @al-sacheez

    ko mmg dh xde keja lain nk buat ke daripada memikirkan cmne nk kaitkn semua bnda dgn dajjal..?? adoyai..

    ReplyDelete
  17. Dulu aku selalu buat teori, kalau tempat tu dah ada 7-11 maknanya dia dah maju. Mcm mcd gak. Hahaha. Tapi 7-11 skrg banyak komplen jugak ok. Gaji ciput. Keje byk.

    ReplyDelete
  18. thank you for the fact

    ReplyDelete
  19. al-sachezz, fry-i see wat u did there.jpg n kau berjaya! Rolf!!!

    ReplyDelete
  20. Dlu kalo 7-11, aku tak suka sgt Slurpee tp Ais Krim dia, ala mcm MekD buat skrg!

    The best thing, is ko bleh letak sendiri dlm kon, ikut ko la nak buat mcm mna dan biasanya aku letak tinggi2 sampai kadang tu jatuh atas baju... terus mak bpak aku haramkan aku dari letak sendiri ais krim kat 7-11!

    tp rasanya late 90s tak tak jumpa dah ice cream machine tu!

    ReplyDelete
  21. the sad part,there is no slurpee in japan.

    ReplyDelete
  22. taik obe suci..

    ReplyDelete
  23. penarik kepada logo 7-11 ni tengok kat logo dia..n kecik brlaianan huruf yg lain.memang cool

    ReplyDelete
  24. ini konspirasi yahudi dan freemanson.

    ReplyDelete
  25. there is a manga about the first 7-Eleven opened in Japan:

    http://www.mangahere.com/manga/project_x_7_eleven/c006/

    its a good read on the conversion of business practice from US to Japan

    ReplyDelete
  26. japan's 7 11 has a boiler in their shop that contains hot soup.

    delicious during cold weather.

    ReplyDelete
  27. setiap slurpee yang dibeli digunakan yahudi untuk membeli peluru bagi membunuh rakyat palestin

    ReplyDelete
  28. Guest 12345,,slh tu,,yahudi guna duit dari rokok yg dibeli di 7-11
    *LOL*

    ReplyDelete
  29. semua agenda yahudi, internet yg korang pkai tu yahudi pnya plan., x hbs2 freemason. bdoh btul semua nk difremasonkan. dh xde keje btul

    ReplyDelete
  30. i know it was wiki.i've read that

    ReplyDelete
  31. esok pakat2 la ajak org ramai pi demo depan 7e sbb tu salah satu agenda yahudi dan salah satu punca pendapatan yahudi

    ReplyDelete
  32. ramai da yg kne troll ngan @al-sacheez....you win...ahahahahahahaha...

    ReplyDelete
  33. aku bila nak enjoy ngan member untuk cari keseronokan malam buta nak save duit kitorang gi 7-11 beli carlsberg, tiger 24 hours ada...woohooo.. tapi yang cinabeng dia hulur rm50 mesti takde duit kecil sial..semua 7e sama je takde duit kecik..tapi yang best dia ko hulur duit syiling yang berkepam kat poket jeans sampai RM10 diorang happy terima serious cakap..aku beli kondom la selalu guna duit syiling tu,diorang tak complain pun.

    ReplyDelete
  34. @Mr porn kau guna kondom tu romen dng boyfriend (kawan jantan) kau ke ...

    my word verification is akemit. semua orang akemit aje percaya benda ni.

    ReplyDelete
  35. @mr porn uit! duit rm50 xde pecah~ hahahaha~ gua masuk 7E nk try la main hulur 100~ biar mampus dorg nak bagi duit pecah~

    666...sungguh jelas mesej mereka disitu~ illuminati menguasai minda kita dengan menghalalkan penjual kondom secara terbuka~ ya! jepun juga proksi illuminati tuan2 dan puan! cube lihat nama syarikat tersebut Ito(3) Yokado(6)...anda nampak?? 666~

    ReplyDelete
  36. barang kat seven E mahal la.. kan? sy jarang pgi seven E

    ReplyDelete
  37. fakta tambahan,

    Ito Yokado membawa masuk 7-11 ke Jepun tanpa SLURPEE!

    ReplyDelete
  38. sangat suka slurpeeee~~~~~~n indulgnt kepsi n mcflurry oreo makdi~~~ huihuihui~~

    ReplyDelete
  39. @Al-Saachez

    You're a successful troll

    ReplyDelete
  40. 7-11 takde duit pecah malam2 sbb diorg tak simpan duit lebih rm30 takut kena rompak. 7-11 dekat rumah aku lepas pukul 10 malam je dia kunci pintu. Sapa nak beli apa-apa order ikut tingkap je. Anyway hari ni try la pegi 7-11, wish kat diorang Happy 7-11 day. Nanti dapat slurpee free.

    ReplyDelete
  41. yeyay, setuju dgn komen diatas.. actually, deisebabkan 7/11 selalu jadi sasaran rompakan.. dieorg dah create satu rule.. bile masuk jer midnite.. hanye rm30 jer yg leh simpan dlm cash register

    ReplyDelete
  42. From my observation mostly dekat 7E mesti ada orang berniaga burger.

    ReplyDelete
  43. karma is bitch

    ReplyDelete
  44. Dari 1st post aku baca sampai yang paling latest, ada jer comment pasal agenda yahudi. Freemason. Babi kau anon. Ehhhhh.......tetiba.

    ReplyDelete
  45. kepada Al-Saachez, jangan makan nasi lemak. Nasi lemak bungkus bentuk seperti pyramid.. bentuk segitiga.. illuminati dooooooooohhhhhhh duuuuuhhhhhhh... words cant articulate..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails