Saturday, 5 November 2011

Serius Cool - Djamaa El Djazaïr : Bakal Masjid Ketiga Terbesar Dunia (10 Gambar)


Bigger better?

Djamaa El Djazaïr ialah sebuah masjid yang sedang dibinia di Algiers. Algeria. Apabila siap pada tahun 2016 ia bakal menjadi masjid ketiga terbesar didunia (selepas Masjidil Haram dan Nabawi) dengan kapasiti 37 000 orang makmum. Menara masjid pula setinggi 296m yang berfungsi sebagai muzium tamadun Islam. Selain dari berfungsi sebagai masjid Djamaa El Djazaïr bakal menjadi pusat komuniti dengan arked perniagaan, pusat konvenyen dan sebuah balai bomba. Ianya direka oleh sebuag firma Jerman dan dibina oleh firma dari China. I find this weird in a way but whatever.



Laporan asal Dezeen

21 comments:

  1. ler orang bukan islam ke buat... tapi xpe, mungkin kita tak ada pakar lagi.. cantik sangat masjid ni..

    berjalan kaki vs trafik jam

    ReplyDelete
  2. bosanla design2 cmni..but whatever..

    ReplyDelete
  3. ada sikit macam masjid sultan salahudin @ masjid biru shah alam, especially dkt tiang2

    ReplyDelete
  4. only this after 6 hours??!!
    what the....
    lazy piggies!!!!

    ReplyDelete
  5. Jgn terpengaruh dengan dakyah yahudi obefiend...
    wa dah kenal obefiend lama la wei..tujuan obe post benda ni sebab nak menjatuhkan maruah umat islam,ada sindiran halus di setiap post dia yang berkaitan dengan agama..sindiran sinis dia dalam post ni umat islam membazir dirikan masjid besar2.jangan nak kelentong la obe..kitorang tau ko ni jenis camana setan yahudi..

    ReplyDelete
  6. tak hairan pun..di akhir zaman/nak kiamat mmg cmni. masjid dibina utk bermegah2.perhatian kepada luaran je, pengisian xde, masjid besa indah canggih manggih yg dtg solat bape kerat je...cube korg tgk masjib besi ngan masjid putrajaya tuh..1km je distance..padahal penduduk 30k je..Obe forward ke hapa bukan salah dia...mmg realiti pon..

    ReplyDelete
  7. Melayu kacukan yahudi5 November 2011 21:26

    umat islam memang suka membazir, patutlah mudur dan bodoh.

    ReplyDelete
  8. taik obe suci..

    ReplyDelete
  9. masyaallah indahnya ciptaan tuhan

    ReplyDelete
  10. iluminati ni weh...tu tiang tuh...lolorz

    ReplyDelete
  11. bodoh ape. letak gambar miranda kerr bogel pastu gambar masjid

    ReplyDelete
  12. boss...tolong cover cerita psl 'khan shatyr'...

    ReplyDelete
  13. @Ana Muslim Orang akan counter cakap kau...tapi kau saja je sebab dah ready dah sebenarnya...so takder siapa nak counter la...hahahaha

    ReplyDelete
  14. obe dah puas melancap guna gambar tua miranda kerr,lepas tu rasa insaf letak la gambar masjid pula.

    ReplyDelete
  15. ish korg ni keje mengutuk je. aduhai manusia zaman sekrang..

    ReplyDelete
  16. mosque as a commercial center~ nice job! see you in 2016!

    ReplyDelete
  17. Agenda Sulit Yahudi menjelang akhir zaman....beringat-ingatlah....

    ReplyDelete
  18. Ayat akhir tu yang sedih sikit tu menampakkkan kelemahan umat Islam ( sampai tempat ibadat pun orang musyrikin yang bina, lepas itu bermegah2 dengan kehebatan syiar Islam, konon )...

    "Ianya direka oleh sebuag firma Jerman dan dibina oleh firma dari China"

    Sampai bilakah umat Islam terusan bergantung kepada teknologi bukan Islam tak tahu lah. Itu pasal lah mereka masih lemah - dibuli negara lain - spt. Israel, USA dan Eropah ( Barat ) sampai ke hari ini.

    ReplyDelete
  19. aiyooh buat ap nk buat masjid besar2~ nak bermegah2~ umat akhir zaman nti akan bermegah2 dgn masjid yg dibina... skrg ke yg dimaksud kan...atafirullahalazim~

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails