Thursday, 12 July 2012

Serius Konsep - Konsep Tempat Berehat Dan Perhentian Bas Masa Depan (8 Gambar)


Saibaaaa

Manusia moden semakin bergantgung kepada teknologi. Antara teknologi yang paling aku perlukan setiap hari ini kemudahan internet tanpa wayar. Internet tanpa wayar memudahkan aku bekerja walaupun ketika di luar rumah. Di Pulau Pinang kami diberitahu ada inisiatif untuk mewujudukan Wi-Fi percuma seluruh bandar Georgetown. Malangnya semasa kami di Penang wifi ada tapi tak ada port boleh chill dan mengecas laptop pada masa yang sama.

Di Perancis, Mathieu Lehanneur seorang jurureka menghasilkan konsep tempat rehat merangkap pehentian bas yang diberi namma Escale Numérique (Digital Break). Setiap kerusi di perhentian bas ini dilengkapi dengan palam kuasa dan meja untuk meletakkan komputer riba. Ia juga dilengkapi dengan skrin sesentuh yang memaparkan tweet berita terkini dan jadual perjalanan bas gergasi. Ia juga menawarkan hot spot untuk Wi-Fi percuma kepada mereka yan duduk berhampiranPendek kata inilah perhentian bas masa depan yang diidamkan manusia yang merupakan hamba teknologi seperti kami! Haha! Konsep perhentian bas ini cool tapi di Malaysia kami yakin tak sampai seminggu TV akan hilang dan coretan "Amin Luv Shasha Poreber" atau "Call 010 7882183 untk lelaki jambu" akan terlakar dengan kadar segera. Shame!





Laporan asal Fastco

16 comments:

  1. x cukup untuk menampung mat rempit yg ingin berteduh ketika hujan..

    ReplyDelete
  2. klu ujan basah jugak....

    ReplyDelete
  3. kalau 20 orang tunggu bas tempat duduk ada 4 je tak guna jugak. satu lagi ciptaan manusia yang fail

    blog oh awek kena raba dekat dalam bas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di Peranchis sistem pengangkutan effisyen, jadi memang tak perlu sampai 20 places.

      - muhajirin di france -

      Delete
    2. Masalahnya tak ramai orang malaysia tunggu bas atau naik bas

      Delete
  4. ni kalu bas lalu pon x perasa nsbb khusyuk lyn tenet

    ReplyDelete
  5. kalau kat msia buat camni abis kene ragut laptop..

    ReplyDelete
  6. takleh buat kat malaysia lagi...

    ReplyDelete
  7. ayat last obe tu sangat-sangat true..hahaha

    ReplyDelete
  8. Nasib aku dah pindah ke Peranchis, bertamadun orang dia

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails