Wednesday, 18 July 2012

Serius Konsep - Masjid Moden Di Dubai (14 Gambar)


100% Kubah


Beberapa bulan yang lalu kami ada paparkan Masjid Al Irsyad, sebuah masjid unik dan one of a kind di Indonesia. Masjid tersebut memang tidak mempunyai bentuk masjid konvensional yang biasa kita lihat. Hari ini mari melihat sebuah lagi konsep masjid yang mahu dibina di Dubai. Ianya rekaan Fari Hatam, seorang arkitek yang berasal dari Iran. Masjid moden beliau mempunyai struktur 100% kubah. Struktur kubah seperti rusuk membenarkan pencahayaan secara semula jadi. Ini sekaligus menjimatkan penggunaan elektrik. Seperti di Masjid Al Irsyad dinding tepinya mempunyai ruanh udara dan cahaya berbentuk kalimah suci. Cool idea!


Laporan asal Jazarah

16 comments:

 1. mohon malaysia tiru segera masjid moden ini

  blog oh masjid terindah di dunia

  ReplyDelete
 2. better masjid gini yang jimat elektrik apa bagai.

  ReplyDelete
 3. masalah arkitek Malaysia. Kreatif, tapi kurang peluang. Kalau nak cerita bab natural lighting ni...dah muak sembang. Tak caya check Universiti, research paper semua. Tapi bila nak design,client bagi kata putus. Nak cermin banyak ke, nak lampu banyak ke, tak boleh bantah lo. Dapatlah masjid yg banyak mcm sekarang.....

  ReplyDelete
 4. macam markas terrorist....

  ReplyDelete
 5. Admin patut buat info tentang Masjid Besi kat Putrajaya...

  ReplyDelete
 6. Arkitek Iran maling ide masjid Indonesia. Buluh runcing!

  ReplyDelete
 7. buat apa bina masjid cantik, kalu yg datang ke masjid sekerat dua jer..biar la bratapkan langit, berlantaikan tanah asalkan sentiasa di kunjungi bila masuk waktu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. ya btul, tp salah ke kalau masjid dibina dengan cantik?

   Delete
 8. Alhamdulillah mmg cantik dan moden masjid ni... Tp bleh x admin dapatkan maksud kaligrafi yg ditulis? Maklumlah masjid dibina oleh arkitek Iran... (^^,)

  ReplyDelete
 9. mcm mane orang yang berkerusi roda nak msuk?..

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails