Monday, 30 July 2012

Serius Cool - Rumah Murah Untuk Fakir Rekaan WorldHaus (16 Gambar)


Katakan tidak kepada kemiskinan

WorldHaus ialah sebuah badan NGO yang cuba membanteras masalah penduduk yang tidak mempunyai rumah yang serius di India. Kebanyakkan mereka yang super fakir ini mempunyai "rumah" yang dibuat dari serpihan kayu dan karung beras yang diguna semula. WorldHaus berjaya membina sebuah rumah kos serendah USD 1500 (RM 4800) sebuah dan mampu dibina dalam masa hanya 10 hari. Rumah ini diharap dapat meningkatkan taraf hidup insan fakir di India. Kesian melihat rumah meraka ini. Kecil sahaja. Tetapi bagi goloangan fakir rumah batu kecil ini pastinya terasa bagai istana kota. Oleh itu marilah kita bersyukur dengan apa yang kita ada. In fact kami yakin bilik tidur merangkap ofis Blogserius ini jauh lebih besar dari rumah binaan WorldHaus. Syukurlah dengan nikmat yang diberikan tuhan.

Jangan lupa bayar zakat fitrah supaya di Malaysia golongan fakir tidak terabai.






Laporan asal WorldHaus Facebook

21 comments:

  1. tada... siap mcm rumah kotak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak rumah....x la menumpang rumah mak bapak...

      Delete
    2. betul..nmpk kukuh jer rumah tu..

      Delete
    3. hebat batu bata dia tebal beza dgn malaysia.
      penebat haba yg sgt baik.
      ko rasa rumah mcm ni bape harga kat Malaysia?
      5K dapat ke?

      Delete
    4. kalau jual kat M'sia mesti kroni2 construction/mp/jkk/royal ambik 5,10,20 percent.
      last2 harge jadi 50k..

      at last runtuh sebab takde kualiti..

      truly Malaysia

      Delete
  2. diorang tak berebut tanah ker?

    ReplyDelete
  3. kira ok la. nak banding dengan khemah. u all patut bersyukur tau~

    ReplyDelete
  4. ya la tu dah kecik...kalau kat malaysia.bata interlocking ni mahal....

    ReplyDelete
  5. takde toilet la.. hadooooiii

    ReplyDelete
  6. ni mesti curik idea dari minecrafT!

    ReplyDelete
  7. mcm umah 1malaysia je....

    ReplyDelete
  8. Satuuu... India!! Satuuuu... India!! *suara Najib*

    ReplyDelete
  9. Rumah Mesra Rakyat versi Uttar Pardesh!

    ReplyDelete
  10. zakat fitrah untuk waktu raya je... jangan lupa bayar zakat pendapatan, zakat perniagaan, zakat simpanan, zakat emas dll zakat agar fakir miskin tidak terabai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..selain fakir miskin, syarikat2 kroni yg dah nak bankrup pun boleh di bantu dgn duit zakat (kisah benar)..hehehehehe

      Delete
  11. Kat Malaysia rumah projek bantuan rumah untuk orang miskin harga RM38k - RM40k berkeluasan 30 kaki x 20 kaki persegi

    Syukur lah

    ReplyDelete
  12. berlajar bersyukur apa yang ada tapi masih tidak berpuas hati apa yang tidak dapat pergi demostrasi lol, wastee,,

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails