Thursday, 12 July 2012

Serius Klasik - Rekaan "Menara Eiffel" Versi England Yang Gagal (24 Gambar)


Dengki punya pasal!

Menara Eiffel ialah menara paling ikonik didunia. Jika ke Paris adalah tidak lengkap sekiranya anda tidak melawati menara ciptaan Gustave Eiffel yang sudah berusia lebih 120 tahun ini. Tahukah anda pada tahun 1890, setahun selepas Menara Eiffel siap dibina, pihak England bercadang membina menara Eiffel mereka sendiri di London? Mereka juga mahu mempunyai menara yang ikonik yang dapat menjadi mercu tanda ibu negara England ini. Menara yang akan mereka bina bakal dinamakan The Great Tower of London. Apa yang berlaku disini is kinda like Malaysia dan Singapore lah. Singapore bina Singapore Flyer kita terus "sewa" Wheel of Malaysia. Begitulah rivalry diantara England dan Perancis. Terdapat 68 rekaan dihasilkan dari firma jurubina seluruh England. Terdapat rekaan yang aneh dan ada juga rekaan yang huduh. Menara tinggi tidak pernah dibina di London. Sebab ianya tidak dibina tidak diketahui. Mungkin orang England menyedari tiru meniru ini adalah bangang.








Laporan asal La Boite Verte via IO9

17 comments:

  1. Replies
    1. kah2~~mcm x caye je akuhh...

      Delete
    2. awek sape lah ni...kne sawan

      Delete
    3. rse bangge sket la c0z dpt ketepikan firstfag..kau ade?

      Delete
    4. taniah anda baru je memenangi sehelai panties terpakai dari blog ini.Sila tuntut panties tersebut dalam masa 14hari waktu bekerja.Sebarang surat menyurat tidak akan dilayan.keputusan hakim adalah muktamad.sekian haram maklum

      Delete
  2. kenape xjadi buat ... buduh la dieorg ni .. ni ade copyright x? klau xde boleh curi idea.. huhu

    ReplyDelete
  3. mohon malaysia buat eifel tower sendiri yg melambangkan bukti cinta najib pada rosmah

    blog oh couple main atas menara eiffel

    ReplyDelete
  4. penuh dengan unsur freemeson dan illuminati

    ReplyDelete
  5. design no.5 tu tak jauh beza pun dgn menara petronas.

    ReplyDelete
  6. the century tower tu lawa. design mcm screw gitew.

    ReplyDelete
  7. design no 5 & 6 cool. yang lain tu macam nak tiru bulat-bulat je eiffel tower

    ReplyDelete
  8. nice posting.thanks for sharing

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails