Monday, 23 July 2012

Serius VS - Duit Baru Malaysia VS Duit Neraka


LULZ!

Damn!......... Nampaknya duit negara kita rekaanya sama macam rekaan duit neraka.





Laporan asal Twitter @yeirKIF

21 comments:

  1. Replies
    1. fastpoke terus masuk neraka Jahanam

      Delete
  2. Replies
    1. ada real estate, properties khas untuk pembakaran.. tapi entrance fee, free je..

      Delete
    2. ketupat, karipap, semua ada.. ko bleh start order melalui facebook

      Delete
    3. pelacur byk dlm neraka..

      Delete
    4. gas tuk masak xyah beli... dah mmg ade.... hahahaha....

      Delete
  3. Mungkin tokay cina tu yg copy dari duit baru tu?

    ReplyDelete
  4. ok 1stly...maknanya duit malaysia duit syurga la yer?

    ReplyDelete
  5. alaa, masuk neraka pun kene bayar duit, nak masuk syurga la gini...

    ReplyDelete
  6. tanak duit bagi aku je la weyy... hahah .. hakikatnye korang perlukan duit kan ? ape yg penting perbanyakkan amal ibadat.. -.- ..

    ReplyDelete
  7. macam duet saidina jer... huhuhu....

    ReplyDelete
  8. yup~ duit baru yang 'macam hampeh' ni ramai gak budak2 cina post benda ni kt facebook dorang~ tapi disebalik rupanya yang tak digemari sesetengah orang~ ciri2 keselamatan dia adalah yang antara terbaik dalam dunia(swiss belum keluar duit baru dia lagi, dah lama tunggu ni!)

    RM1 & RM5 adalah polimer/plastik dan setakat ni langsung tidak ada lagi wang palsu dari polimer kerana tidak banyak kilang yang boleh cetak wang polimer walaupun di negara maju seperti US & Jepun~

    RM10 & RM20 ada "color shifting security thread"(depan) & "gold colored glossy patch"(belakang) yang mana mudah untuk anda mengenalpasti ketulenan wang tersebut~ 2 ciri ni masih belum ada pada wang palsu~

    RM50 pula ada "multi color latent image" yang mana kita adalah pengguna pertama ciri keselamatan tersebut sejak tahun 2007~ amat sukar untuk dipalsukan tetapi menjadi tidak praktikal apabila wang kertas tersebut sedikit lusuh akibat berada di pasaran/circulation~ luckly masih ada "color shifting security thread" di belakangnya~

    & RM100 pula ada "Micro lense security thread"(name by BNM) atau "MOTION™"(name by Crane AB, founder ciri tersebut & printer duit RM100 kita) yang masih belum boleh dipalsukan~

    apepon tahniah BNM, proses designing, engraving, packing & seterusnya issuing wang kertas baru langsung tiada kena mengena dengan politik~ ada budak cina yang bodoh dok salahkan Najib pasal duit baru macam duit cina mati~ :p

    bagi yang mempersoalkan mengenai warna RM20 adalah oren ini jawapan saya~ wang kertas Malaysia, SIngapore & Brunei ada sejarah yang amat rapat~ jadi warna kuning/oren dipilih bagi keselarian dengan 2 matawang tersebut (wang kertas Brunei & Singapore $20 tahun 2007 adalah berwarna kuning) anda tentu perasan $1 adalah biru, $5 adalah hijau & $10 adalah merah bagi ketiga2 negara terebut~

    ReplyDelete
  9. apepon, cadangan saya kepada BNM supaya menggantikan wang kertas RM1 kepada wang syiling tidak diterima walaupun terbukti(melalui research yang dijalankan di bank2 seluruh dunia especially bank2 pusat eropah) lebih baik dari mencetak wang polimer~ wang polimer jika sudah dilipat adalah sukar untuk kembali lurus lebih2 lagi wang kecil seperti RM1 yang lebih cepat rosak berbanding denominasi yang lebih besar~ possibly rakyat malaysia malu masukkan syiling dalam tabung masjid~ klu kertas, tak nampak kedekut sangat kut~

    ReplyDelete
  10. nice info kuro tapi ada dh yg bunyi lak siapa yg dpt projek nie (asal bukan dpt kt dia kot) lol

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails