Thursday, 19 July 2012

Serius Fakta - Apakah Itu Mohor Besar Raja-Raja Melayu?


Sempena puasa yang dah nak tiba

Tiba bulan puasa dan raya kita akan enantikan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu memberi ucapan beliau di kaca TV. Bilakah puasa? Esok atau sabtu ini? Kita nantikan sahaja pengumuman abang kacak bersongkok di TV selepas maghrib nanti.

Pengumuman tahun ini dibacakan oleh Datuk Syed Danial Syed Ahmad, penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu yang baru. Beliau menggantikan Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah yang bersara setelah memegang jawatan sejak 1989! Yep time for a change dude! Anyway ada tak diantara kamu yang tertanya-tanya. Apa itu Mohor Besar Raja-Raja Melayu? Bagaimana rupanya? Ah! Dibawah sedikit maklumat tentang apa itu Mohor Besar Raja Raja Melayu yang aku akan terbitkan semula secara VERBATIM dari Blog Kelab UMNO Jogja.Terima kasih MFOSA untuk tip anda

MOHOR BESAR RAJA-RAJA

Mohor Besar Raja-Raja disimpan dan digunakan oleh Penyimpan Besar Raja-Raja seperti diperuntukan oleh seksyen 4 dalam Jadual Kelima Perlembagaan Persekutuan.

Terdapat dua Mohor Besar yang disimpan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja. Mohor Besar yang pertama berukuran 51 cm panjang, 22 cm lebar, 52 cm tinggi dan seberat 93 kg. Manakala Mohor Besar yang kedua berukuran 51 cm panjang, 14 cm lebar, 35.5 cm tinggi dan seberat 38kg. Mohor Besar yang kedua ini lebih mudah dibawa ke luar pejabat apabila perlu.



Permukaan Mohor Besar mengandungi jata kerajaan sembilan Negeri Melayu serta tertulis perkataan “Mohor Besar Raja-Raja Negeri Melayu” dalam huruf jawi. Mesyuarat Majlis Raja-Raja kali keempat pada 31 Ogos 1948 telah bersetuju menerima corak pada Mohor Besar Raja-Raja yang digunakan sehingga ke hari ini.

Kedua-dua Mohor Besar Raja-Raja dibuat di England pada tahun 1949 dengan kos GBP 211.10


FUNGSI MOHOR BESAR RAJA-RAJA

Mohor Besar ini melambangkan kuasa dan hak institusi Majlis Raja-Raja. Ia melambangkan kuasa kerana ia terbit daripada sebuah badan yang teragung di Negara ini. Surat cara yang dimeterai dengan Mohor Besar melambangkan kepercayaan dan kuasa. Ia melambangkan kadaulatan surat cara tersebut.Mohor membuktikan kesasihan asal usul sesuatu surat cara.



Mohor Besar Raja-Raja



Oleh sebab kesan terapan daripada Mohor Besar akan merubahkan tekstur kertas, maka cap mohor ini dapat bertahan lebih lama daripada “cop getah” yang menggunakan dakwat yang tertera pada permukaan surat cara.

p/s : Ye entri ini repost kerana selepas digodam tempohari entri asal Mohor Besar Raja Raja turut dipadankan oleh si penggodam. Aku hanya mahu letak semula artikel yang telah di delete.

18 comments:

  1. gila rajin junior aku buat entri macam ni... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. perlu ke kau beritahu dia junior kau? mesti time skolah kau ni jenis minah yang suka org gelarkan kau kakak kan?
      kalau aku junior kau, aku robek pakaian kau dan jahanamkan lubang pantat kau dengan konek rasaksa aku.

      puih!

      Delete
    2. perasan senior kah kah kah

      Delete
  2. Good info. Ingat senang ke nak simpan mohor?

    ReplyDelete
  3. typo spotted...sekarang aku confident ko memang retype semula..bukan copy paste..hahaha

    ReplyDelete
  4. patut la macam pernah baca huhu. good stuff.

    ReplyDelete
  5. Siapa yang tak sempat nak gi wayang sebab eksited nak tengok anak bulan, boleh baca review Batman, The Dark Knight Rises 2012

    The Dark Knight Rises 2012

    ReplyDelete
  6. selamat berpuasa semua.. :D heheh

    ReplyDelete
  7. cop mohor besar tu macam ragum meja yang selalu guna dalam kelas kemahiran hidup je

    blog oh daulat sultan melaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obe...aku perati Prince of Noob ni ade personal prob dgn ko...

      ape2 yg ko post mesti dy kondem ko nyer n ngaku post dy lagi marvelous..

      aku rase mamat ni mesti budak tadika yg ko buli dulu, or, mamat loser yg ko telah rampas awek dy, or Gay boy yg telah ko tolak cinta hatinya

      Delete
    2. kau sala paham. prince of noob ni ialah spesis manusia yg suka menggunakan kaedah provokasi utk menarik perhatian org ke blog sampah dia. ini teknik biasa.. org mcm dia bersepah kat dlm alam maya ni.

      Delete
    3. eh ni cik mean ke...

      Delete
  8. oh..baru aku tahu..ada sesuatu cara atau lambang protokol untuk mohor ni...baru tadi dapat tgk abang hensem bersongkok tu..hehehhe..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails