Monday, 23 July 2012

Serius - Bila Budak 16 Dan 14 Tahun Menikah Di Pahang


Oh mai!

Rasanya video ini akan menjadi viral. Dua orang remaja berumur 16 dan 14 tahun bernikah dan dilaporkan berlaku di Pahang. Personally good luck to these kids pasa damn son marriage is not easy even for adults like me. Harap budak-budak ini banyakkan sabar pasal menikah pada usia yang pada pendapat kami terlalu muda. Good luck kids!

Thanks @SyafiqNawi for the link



91 comments:

  1. Replies
    1. weh latip...ko xdpt job blakon ke apa ni???

      Delete
  2. Replies
    1. anyway.. macam mane ni dibeat budak sekolah.. im 26 n masih xcukup lagi duit.. =(

      Delete
    2. jom kawin dgn ana nak tak? ana dah cukup duit

      Delete
    3. aku rase itu cadangan yang bernas noob..

      Delete
  3. Tahniah adik2. Selamat menempuh alam baru.

    ReplyDelete
  4. peeerrghhh arwah atuk den pon kawen umo 26.. ni 16 u!

    ReplyDelete
  5. kenduri kawin gantung belon? its like a party event yaw..

    ReplyDelete
  6. is it even legal in malaysia kawin kurang dari umur 18 tahun? damn... kalau aku tahu aku dah mintak hadiah pmr dapat 8a nak kawin dari mak bapak aku... baru sekolah menengah dah dapat merasai kenikmatan bersetubuh... tapi muka pengantin perempuan mmg nampak sangat budak dah rasa mcm pedo pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dude! Masalah nyer bapak ko xde duit nak kasi ko kawen free, bapak budak tu banyak duit, xpe. Untunglaa anak bapak kayee!!

      Delete
    2. rasa macam pedo kalau pengantil lelakinya umur 80. Kalau umur lakinya 16 tade bende la..

      Delete
    3. setahu aku kebanyakan negeri boleh kawen bila umur dah capai 16 tahun dengan kebenaran khas dari menteri besar. aku tak pasti plak camne dalam kes di atas...

      Delete
    4. da blh da beb. Da akhil baligh. Mak Bapak da bg lesen. TP xsilap aku pregnancy kene control tak silap aku pasal diorg ni sekolah lagi. Xkan nak pi sekolah perut tgh buyut dok bawak baby. But look at the bright sight la. These couple da pk xnak bg malu mak ayah. Tp yg aku agak musykil la. Makan mak bapak tanggung lg da dpt lesen kawin.

      Delete
    5. aku bace kt paper mak ayh pompuan tu nk kawinkan diorg sbb takut diorg bzina..budak pompuan tu nk dok umah family laki tu..dia x mau blk umah sndr..mak ayh dah xde pilihan..anak dara dok gatai nk dok umah laki tu..kawin kan je terus pastu lantak p depa la nk tonggang tbalik..

      Delete
  7. embah die...
    die ingat kawen nie cm maen pondok2 ke ape?
    aku yg butthurt....umo da jangkau 30 msh x kawen2 lg...so dem...

    ReplyDelete
  8. meriah gila oi majlis dia...best ah.

    ReplyDelete
  9. saya tak faham betullah, baru umur berapa dah gatal, spm pun belum ambil lagi. nanti tak dapat masuk universiti, mana nak dapat kerja?

    takde duit nak beli susu dan pampers, pergi minta sedekah dari kerajaan pula, inikah generasi orang muda yang kita nak?

    orang yang tak pakai otak, main kahwin jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mentality mainstream people...nak keje kena masuk universiti...mcm org yg x masuk universiti nie mcm xde future lak..haish

      Delete
    2. ^LOL learn to educational system. kau takkan dapat qualification kalau takde sijil dari universiti atau kolej. Nak guna cable? boleh je. tapi skill takdak la.

      Paling koman pun kerja dekat supermarket atau stesen minyak. tu konfirm boleh dapat la. Nak tinggi tinggi memang tak la.

      Ok out of topic dah tu. Aku tak nampak pun budak ni tak masuk universiti. Siapa tahu, husband dgn wife dia pandai genius ke. Tak pun ada bisnes sendiri.

      Apa aku harapkan ialah mereka bahagia.

      Delete
    3. contoh org berpemikiran sempit

      Delete
    4. baik kawin dr berkepit sana sini,berpgg tgn bukn mahram,trgedik,last gatal punye psl romen sana sini.dlm agama pun kata klu dh xdpt thn jatuh wajib kawin.bodohnye kah weng

      Delete
    5. hina nye org berfikiran mcm nih.... at least dorg x buat maksiat.... dr org yg bercouple... sms, call, jumpe, pegang tgn, ringan2..., biarlah dorg kawen... rezeki dorg lepas kawen akan lebih berkat even x msuk u... sb dorg xbuat maksiat mcm yg bercouple...

      Delete
    6. Dapat rezeki walaupun tak masuk universiti? Have you ever found a decent job with a decent entry level pay (at least RM3000/month) that does not require a diploma at least?

      Dan kenapa tak kahwin terus disamakan dengan perbuatan maksiat? Apa gunanya perkahwinan itu kalau akhirnya bercerai juga sebab masalah kewangan?

      Delete
    7. Nape la negatif sangat pemikiran ko ni? Ko ingat rezeki cuma dtg kalau ada ijazah atau diploma? Elo, aku ada 4 org kwn yang haram x der diploma pun tp sekarang dah jadi manager kat O&G, sorang lagi manager stesen minyak & sorang lagi jutawan kapal. Semua kawan2 aku ni masa sekolah pemalas nak mampus tapi sekarang dah kaya raya, lagi kaya daripada aku yg ada ijazah.

      Lagi satu, asal kahwin je memang kena bercerai ke? Ke mak bapak ko memang tak duduk serumah sampai ko boleh buat kesimpulan bangang macam ni? Ini usaha dia; kekal tak kekal bukan masalahnya, janji dia dah usaha. Ko ader?

      Delete
    8. kalau tgok kat youtube ada saudara couple ni bgtahu mereka ni asal felda chini 2 dan adik bradik yg lain pun kahwin awal..dan kalau tgok pd gaya, mak ayah meraka jenis org luar bandar yg berduit..mungkin ada bisnes apa-apa ke..kalau sekadar family kais pagi makan pagi kais petang tak jumpa apa2, aku tak rasa boleh buat kenduri meriah dan family pun takkan setuju nak nikahkan mereka...aku sokong kalau mak ayah yang jenis berduit, kahwinkan aje anak tu dari berpakwe berawek bagai...dan aku sdiri pun kalau kaya, aku setuju anak aku kahwin awal..dan sbg org tua, aku akan bantu dr segi bimbingan ilmu rumah tangga dan juga kewangan sampai mereka boleh survive sendiri..itu lagi baik dr aku jadi mak ayah 'sporting' yang bagi pakwe anak dtg amik dpn umah g tgok wayang...DAYUS namanya tu

      Delete
    9. bro, bos aku pmr jerk, gaji 5k-6k...

      Delete
    10. aku lagi rela tengok pasangan bercerai berai dari tengok mayat bayi kena buang kat tong sampah.

      Delete
    11. Apabila 2 orang anak adam diijabkabulkan, maka menangislah si syaitan durjana kerana tertutupnya peluang kepadanya untuk memujuk si lelaki dan si perempuan melakukan zina

      Delete
    12. x cerdiknya pikir, uni mana lah kau keluar? kawan aku nikah dengan laki jual ayam di pasar ja, ada 3 biji kete, umah siap ada maid. x yah g uni pun... hais! dari buang anak sana sini, baik nikah secara sah...

      Delete
    13. Kah Weng ko Islam atau agama lain?sebb nmpk gye mnulis mcm org yg xtw pape....

      kpale otak ko duk pikir duit,gaji,pampers susu,,,serabut sngat ni apahal,relax sudah,,,,Allah(kiteorang punye Tuhan) kan ada,apa mau serabut,,alhamdulillahla dorang kawin,cerai ka mampu xmmpu ka serah pda Allah la,,,rezeki sume dri dia,janji kau ikhlas,serabut pikir msalah org ,,,msti desperate nk kwin ni,sadisssssss.(jgn mrh)

      Delete
    14. Look at the bright sight la. Diorg da blh pk xnak buat maksiat (Probably la). Pasal blaja tu. Tu blh usaha kite xyah risau la. Nak seribu daya xnak seribu dalih.
      Kah Weng : Aku rasa ko ni ckp pandai. Cakap je la. Tp otak 0 (None).
      Ke ko jeles pasal mak ayah xsponsor ko nak kawin.
      Aku bukan nak setuju sgt la dgn bebudak ni kawin early ages. But aku bg ko senang la. Xyah pk byk. Kalau rase nak bende tu elok, mEsti bebudak tu bagi baik la. Kalau bebudak tu nak jadi buruk. Buruk la.
      Rezeki tu kalau carik kat mane pun kalau Allah da kate bukan rezeki ko. You wont get it. But kalau Allah da kate rezeki ko. Duduk saje pun da senang. But kene pandai2 la. Patut kite yg da dewasa ni bagi kate semangat kat die. Bukan condemned these kiddo. Mak bapak diorg pun xde hal ko yg lebih2.

      Delete
    15. Yup, berniaga. Even 90% rezeki kt dunia ni dtg dari berniaga bukan makan gaji. Ustaz pun cakap, kalau kita halang org yg nk berkahwin sgt ni ibarat simbah minyak ke dlm api.

      Delete
    16. Elakkan maksiat bagus yaya. Aina bangga he*

      Delete
  10. meriah btul...bagus la bapak dia kasik kawen awl...dr dok membonceng mtor mat2 rempit mcm ank dara zaman skrg nih...tau2 dok memboyot perut jek....sekurg-kurgnye dia da slamat dr dugaan dosa nafsu...da brumah tgga ni mmg byk dugaan, tp klau si suami tu mengamalkn didikn agama..Insyallah...Allah permudahkan urusan dia...sedangkn lidah lagi trgigit inikn pula laki bini...

    ReplyDelete
  11. serius la.xkn la lagu Friday.

    ReplyDelete
  12. Salah satu syarat untuk menjadi suami ialah MAMPU....!

    Soalan gua, adakah mamat ini MAMPU..?

    Dari segi batin, gua x nafikan...tu semua mampu
    Dari segi KEWANGAN..? Lelaki tu masih sekolah, mcm mana yg dikatakan mampu dari segi KEWANGAN..?

    Adakah bapak pengantin lelaki akan sara ISTERI KEPADA ANAKNYA..? Damn...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. islam 2 mudah.....penah dgr nikah khitbah x?

      Delete
    2. ape yg dok risau sgt anak bini xmakan... biarlah mak bapak dorg sara kalau xboleh bekerja lg... drpd nak tanggung dosa akibat maksiat.... xfaham dowh ade jugak org kolot mcm nih...kalau aku ade anak pon aku kasi kawen klu da nak sgt.. biarlah duit boleh cari...tapi dosa sape nk tanggung?...zaman skrg bdk skolah rendah pon da tau pasal sex..dgn hdphn,internet n etc bukan senang nk kawal...ko nak salah kn mak bapak 100%?...budak2 skrg lg pandai kot

      Delete
    3. ko ni,,jge tpi kain ko sudah la,
      mak bapak dorang bg kawin tu mknenye mereka dah betul2 mampu dri segi kewangan,,,klau mak bapak dia nk sara pon apa salah nya,dorang masih muda,,,Islam senang ja,takpayah nk serabut sgt la,,,,bju ko,spender ko,duit ko,apa yg kita ada bukan hak kita,hak Allah,,,kita ni pinjm aje,,,ingt tu kwn2

      Delete
    4. Cuba paham soalan aku..
      Aku kata MAMPU ke TAK MAMPU suami tu nak sara isteri?

      Ni bukan persoalan jaga tepi kain org la serbanitas sekalian, ni persoalan mengenai SYARAT!

      Pernah pergi Kursus Kahwin ke x..?

      Azura = sedap kau kata "biarlah mak bapak dorg sara kalau xboleh bekerja lg". Ko belajar hukum dan rukun nikah sampai habis baru bercakap la. Lepas ni kau sila kahwin dan suruh bapak mertua kau sara kau laki bini. Is it fair?

      iluvcoristal = Islam memang senang, tapi bab kalau bab HUKUM, jangan sangka Islam terlalu senang. Kau pun sama jugak, lepas kahwin nanti sila suruh bapak mertua kau support hidup kau suami isteri. Aku nak tengok bapak mertua kau keluar senapang gajah.


      Kemon la. Aku tanya bab SUAMI MAMPU ke atas ISTERI. Apa neraka jawapan yang korang kasi ni?

      Delete
    5. macam ni je lah ladiesniper. macam mana kalau dia tu pewaris kepada perniagaan mak bapak dia? cukup tak nak jawab kemusykilan bangang ko tu yg hanya nampak keje dgn org saja sbg sumber rezeki. 99% sumbber rezeki adalah daripada perniagaan. sumber ko keje dgn org tu hanya 1% saja. sebab tu kepala hotak ko yg bengap tu hanya nampak mana nak dapatkan yg 1% tu je.

      Delete
    6. ruby : I tak rase ni khitbah. Ni mak ayah die da serah da pengantin pompuan (Maybe la)

      Yg korg dok sibuk sgt budak ni xblh nak bg mkn bini la tu la ni la buat ape. Sorry la. Aku bukan nak jadi rude kat sini. Tp being friendly. But xyah la kite nak bz body. Let Them Be That Way. Diorg Yg Nak Kawin. So mesti diorg da do something utk nak survive. Mesti ade syarat yg mak ayah die letakkan. Kalau tak takkan mak ayah die senang2 nak bg kawin. Xyah nak pk la mcm mane die nak tanggung bini. Tu da kire none of your business. Kite ni patut bg didikan or kate2 semangat bagi die betul2 nak usaha since die tau die da kawin. Bukan nak condemned die. Don't let him down. But wake him up. Bg die usaha utk keluarga die sendiri. FOrget la bapak die kaye ke susah ke. Bapak die ade business ke ape ke or what ever yg korg dok pkkan sume tu.

      Delete
    7. Do something..?

      For the god sake, BEBUDAK NI SEKOLAH LAGI..!

      Pewaris perniagaan? What a damn u gavin me la shitty, bapak dia hidup lagi. Macam mana dia nak jadi pewaris. Pewaris mean lepas bapak dia dah mati.

      Nexxtttt...!!!

      Delete
    8. Bodoh, ada ke dalam islam cakap, berdosa kalau minta duit mak bapak? Even student2 U yg kawin masa tgh study tu pun pakai duit mak bapak xbising plk. Selagi mak bapak die nak tanggung apasal ko plk yg runsing. Biak pi la kt diorg

      Delete
    9. LadiesSniper: Prnh ke ko kaji soal MAMPU yg ko cuba ungkitkan tu kat sini?? Jika Syarat menjadi suami itu MAMPU dari segi Zahir dan Batin dan adakah MAMPU dari segi zahir itu harus disediakan oleh suaminya tanpa boleh mendapat bantuan orang lain terutamanya dari ibubapa??? Kamon r kenapa harus diungkit semua itu kenapa tidak kita doakan saje agar pasangan tersebut bahagia ke akhir hayat!!!! Lagipun kenapa harus kita menentang ketentuan Ilahi dan jika ko ni ISLAM sgt tentunya ko sedar dan tahu bahawa Ajal, Maut, Jodoh dan pertemuan itu telah ditetapkan oleh ALLAH sejak azali lagi iaitu sebelum ruh ditiup kedalam jasad.... So apabila korang bengang dan mempertikai perkahwinan bdk2 ni seolah ko mempertikaikan takdir ALLAH???

      RENUNG2KANLAH dan SELAMAT BERAMAL DI BULAN RAMADHAN ini.. JAGA PERCAKAPAN, JAGA MULUT, JAGA HATI dan JAGA TANGAN agar puasa kita lebih mendapat keberkatan....

      Delete
  13. aku lambat............sadisnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  14. xde mslh dh nk g kelas sambil pgang tgn...heaven nye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. This, implies girls wants sex more than a marriage.

      Delete
    2. ni komen yg plg genius.klu nk gedik pegang tgn pergi sekolah pun xda hal.nk bonceng bersama lg comel.kenapa la pemikiran kita "takut" sgt pada yg xpasti.yg pasti benda yg digalakkn buat apa nk pandang2 serong.klu kita berpandukn jln die nescaya rezeki ada kt mana.90% rezeki kt dunia ni berNiaga.xber erti kawin muda gatal,xkn berjaya masuk u.apa kolot betul pemiKiran

      Delete
    3. lantaklah x masuk u pon boleh hidup sb kawen muda... janji rezeki halal n diberkati Allah...

      Delete
  15. Obe, what's your take on this? cer buat post FOA sket.

    ReplyDelete
  16. itu pentingnya duet!

    money can buy many thing dude!

    ReplyDelete
  17. mental aku dah down skang ni :(

    ReplyDelete
  18. Memandangkan dah kahwin pun aku harap bahagia. Kahwin tu memang bagus untuk mengelakkan maksiat.
    Tapi cabaran zaman sekarang ni sangat susah. Dunia sekarang memang kejam. Tanyalah abang-abang dan kakak-kakak.
    Harap Allah merahmati adik berdua semoga berkekalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul tu.. Jgn kite dok kondem bebudak nih. Xbaik.

      Delete
  19. Giler awal kawin 16 taun...ape lu reti buat isap rokok pon cover dr mak bpak...ni kalau dpt anak mesti lg serabut hidup...

    ReplyDelete
  20. yg korang susah hati sampai macam2 spekulasi ni kenapa?
    Soalan yg korang tanya tu, bab mampu la, sijil la, spm la...semua tu 60 kali ganda dipikir oleh mak bapak diorang, daripada kita belakang skrin+keyboard ni.
    Kalau nak clear kena temuramah diorng dgn makpak diorg sekali la. Mana la kita nak tau plan diorg macam mana, takder siapa tanya pun diorg pun. Nak hantam belakang keyboard je.

    ReplyDelete
  21. aku umo 16 masih layan onani lagik... ini dah dapat yang real... jenis baru tumboh ari ari pulak tu... perghh

    ReplyDelete
  22. tp untung r dia muda2 camni dh bley sedap hari...

    ReplyDelete
  23. bgusla kawin ade org tanggung.aku nk kawen ni pn hari2 serabut pikir pasal duit.puluh2 ribu gk tuh weh.

    ReplyDelete
  24. power, siap hired alien banyak tangan untuk memeriahkan majlis kawin

    ReplyDelete
  25. tahniah adik syafiq n adik yana... nsht aka tok budak2 stil sm wpn kowg da kawen yer... "belajar rajin2"..... so sweet la ini budak2... rezeki masing2... Allah kata jadi maka jadilah...

    ReplyDelete
  26. ish2 yg korang ni bising byak,,,ingat la kita kan islam,islam kate boleh,boleh jerla,,yg nk pi ckp sal kerajaan xallow la pala pahall,,,???ckap bodo kang,marah..huhu,,buat pengantin,selamat mnempuh alam perkahwinan.:)

    ReplyDelete
  27. dialog pengantin pada malam pertama :

    Suami : yang..semua dah balik..apa kita nak buat malam ni?
    Isteri: bang..kerja rumah matematik yg cikgu markonah bagi dah siap blom? nak tiru bole?
    Suami : abg pun belum siap..dah 2-3 malam abg beronani sebab pikir sayang
    Isteri : onani tu apa?

    ReplyDelete
  28. Dah2 laa coment negative awak2 tue... Rezeki, ajal ,maut, jodoh, pertemuan semua ALLAH S.W.T dah tentukan sejak kita kat dalam perut mak kita lagi... Setiap apa yang berlaku ada hikmahnya... Biarlah dyeown nak kawen awal mahupun lambat... Apa yang jadi nie pon dengan "IZIN" ALLAH... Kalau Allah x izin benda yang kita rancang x kan menjadi... Korang yang dok kisah pasal dyeowg nie buat ape la... Korang doakan yang terbaik tok dyeowg nie lagi bagus, mendoakan kebahagiaan n kesejahteraan orang kain... Dapat pahala taw bulan2 puasa nie... Rezeki adik2 nie nikah awal...ISLAM tue mudah jadi jangan buat ia jadi complicated... Haih... Ape pon Semoga perkahwinan dyeowg kekal hingga akhir hayat... amin..

    ReplyDelete
  29. Apalah yag sibuk dia mampu ke tidak etc etc. Doakan kesejahteraan mereka dah lah. Kenapa generalisekan every issu? Entah dia cucu billionaire ke. Biarlah. Saya setuju sangat dgn admin dan Zara dan beberapa yang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. isunya bukan pasangan pengantin tuh sangat. tapi mentaliti majoriti orang melayu yang masih tidak maju.

      Delete
    2. Pasal ade org mcm ko la mcm mane nak maju. Buat dikit je da kene kondem teruk. Just let them be. Xyah nak sibuk2. Kalau ko nak tau perangai org melayu yg tak maju sejak dari zaman dulu lg. Ni la ape yg ko buat. Dok nak kate org je. Org xbetul la. Org xmaju la. Ada paham. So kite sesame la bg bangsa kite maju. Jgn dok kate org tp kite pk kite ni bagus ke tak. Cukup ke tak. Kalau ade kurang kite tambah. Kalau ade salah kite betul kan.

      Delete
    3. Thankss reza.. :)
      zara setuju dgn jerry...
      kenapa la mostly people persoalkan "Orang melayu x maju"... adeyhh.. jangan singkatkan pemikiran... sama2 majukan diri kita, bukan setakat cakap tapi x buat ape2..

      Delete
  30. Obe... check this out
    http://www.relaxsudah.com/2012/07/cutebudak-14-tahun-berkahwin-di-pahang.html?m=1

    mamat yg buat blog ni copy and paste sebijik2 dr blog ko obe.. Xtahu la pulak kalo blogserius ni ade buat 'kerjasama' dgn blog lain.

    ReplyDelete
  31. ape nk bising2...aku x heran pon ade budak2 skolah kawen..sbb kat kg aku pon ade kes mcmnih...alhamdulillah smpai skang aku tgk bebudak tuh ok je...bile da kawen...pndai2 lar dorng jge diri...x nafikan lar..mse skolah mak bapak kne tolong cket2...contohnyer kne tumpangkan dok umah...bantu dr segi kewangan cket2...tp aku tgk budak laki yg kawen kat kg aku tuh...abes skolah wat parttime kat kedai mkn...skurng2nya ade duit nk g skolah ari2..siap mak mentua dia ckp...ari2 bg 10hinggit kat mak dia utk beli ape2 yg ptot...sbb gaji dia 20hinggit 1 mlm...wlaupon cket tp aku rse da memadai...juz tumpang umah mak bapak jew...x salhkn...jgn nk bebankan otak korang ngn tanggapan negatif...doa yg baek2 sudah...::peace::

    ReplyDelete
  32. Dah sampai seru depa kahwin... Lantak pi depa arr... Duhh typical minded sungguh la... =.=" Baik depa kawin dari teruih buat maksiat... Malukan mak apak depa.... Eeeeee....

    ReplyDelete
  33. Aku dh bca keseluruhan komen yg ada kt sini.. ada yg setuju dan ada juga yg hentam kaw kaw kt bdk2 yg menikah ini tapi adakah kita sedar atau tidak bahwa:

    PERTAMA: Jodoh/pertemuan, Ajal dan Maut adalah ketetapan ALLAH SWT yang telah dicatatkan sblm ruh ditiupkan kedlm jasad lg dan perkara atau takdir ini tidak boleh ditangguh walaupun seminit sekalipun....

    KEDUA: Pernah tak kita ni kaji dulu hukum nikah sebelum kita duk pertikaikan mcm mana bdk2 ni nk survive dlm idup? sampai bila bapak2 dia nk tanggung dan etc.
    kat sini aku share skit kt korang hukum menikah ni ye:
    1. Harus • hukum asal perkahwinan adalah harus
    2. Sunat • mereka yang mempunyai kemampuan tenaga dan sudah membuat persediaan untuk berkahwin
    3. Wajib • seseorang yang tidak dapat mengawal nafsunya lagi kerana terjebak ke dalam lembah maksiat
    4. Makruh • mereka yang tidak ada sebarang persediaan untuk berkahwin dan tidak berkemampuan tenaga yang selayaknya sebagai suami
    5. Haram • seseorang yang hendak berkahwin semata-mata berniat untuk mempergunakan isterinya bagi kepentingan dirinya sendiri dan bertujuan untuk menyakiti isteri yang dikahwini

    Ada kemungkinan bdk2 ni dh kategori WAJIB NIKAH sbb dorang tidak dapat mengawal nafsunya lagi kerana terjebak ke dalam lembah maksiat!!!!!!

    KETIGA: Sedarkah korang bahawa setiap anak yang lahir ke dunia ini telah ditetapkan rezeki masing2 so kenapa ada yg dok pikir mcm mana dia nk bg susu kt anak dia nnt!!!!!????

    LASTLY: Pada yg pikir jika tiada kelulusan atau tidak msk U tu tiada masa dpn..aku rasa korng bermasalah r!!!???? Adakah kelulusan Harvard atau Oxford tu dh kompom2 dpt hidup kaya dan senang lenang??? kalau betul kenapa ramai graduan yg menganggur??? TOLONGLAH.... Member aku skolah takat darjah enam je skang ni dia dh kaya raya pn ada kompeni Safety & Health..malahan aku pn xnk bg contoh yg byk cukup r takat bg contoh Lim Goh Tong je kt korang.. pada yg educated lah sanggggat tu misti kenalkan Lim Goh Tong??? Dia ni xsekolah tinggi pun malah membaca dan menulis pun xtau tp listed gak dia anak branak sbg org terkaya di M'sia korang yg lepasan U ni yg ada Ijazah berbagai tu ada termasuk dlm senarai ke??????

    RENUNG2KAN LAH DAN SELAMAT BERAMAL DI BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK INI...

    ReplyDelete
  34. Mentaliti kebanyakkan commenter di sini:
    Semua benda tak payah fikir, tak payah buat apa apa, tak payah bersekolah, kahwin jer terus janji tak maksiat.

    Tak ada duit, minta dari ibu bapa, jangan berdikari, tak payah nak makan gaji, sebab berniaga baru beruntung, mimpi nak jadi boss, jadi CEO tapi sijil sekeping pun tak ada.

    Bila ibu bapa kehabisan duit, jangan risau, ada banyak lagi agensi kebajikan. Semuanya bergantung kepada Allah. Jangan risau, janji diberkati Allah.


    Tidakkah korang faham Allah tidak akan membantu orang yang tidak membantu diri sendiri?

    ReplyDelete
  35. dua dua budak ni telah selamat pun diijab kabul kan. Kita janganlah jadi batu api dalam hubungan orang. InsyaAllah, semua akan berjalan lancar dan sekiranya budak budak ni dilanda dugaan. kita doakan yang terbaik untuk diorang. tak perlu kita menjaga tepi kain keluarga orang. kita tak tahu apa yang terjadi disebalik semua ni. kalau korang still pertikaikan marriage ni, apa kata korang jumpa family budak budak ni? daripada mengutuk tindakan keluarga orang

    ReplyDelete
  36. tahniah saya ucapkan kepada syafiq dan yana atas perkahwinan muda ini. semoga kamu berdua berbahagia
    hingga berkekalan.tahniah ye....semoga bergembira....

    ReplyDelete
  37. syaada syakirah1 November 2012 20:04

    saya nak ucapkan tahniah kepada koang... nak buat cam ne jodoh mereka kena kahwin awal... ini semua ketentuan Allah jugerr... TAHNIAH!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails