Wednesday, 4 July 2012

Serius Fakta - Malaysia Top 2 Dalam Peratusan Rakyat Mempunyai Akaun Twitter Dunia?


Malaysia Boleh!

Twitter ialah medium kegemaran aku sekarang. In fact aku lebih banyak bertweet di akaun @1Obefiend dari blogging sejak beberapa tahun yang lalu. Pernahkan anda tertanya-tanya negara manakah yang paling banyak berkicau di dunia? Malaysia ditangga ke berapa?

Institut Internet Oxford melakukan kajian berkenaan tahitwitter sedunia Mac lalu dan mereka mengeluarkan hasil kajian mereka semalam. Tahukah anda Malaysia ialah negara ke 6 paling gila Twitter! Jelas media sosial ini amat digemari di Malaysia. Institut Internet Oxford juga meletakkan Malaysia dan Brazil sebagai dua negara yang mempunyai peratusan PENTWITTER tertinggi dikalangan rakyatnya! Hebat.

Berikut ialah ranking negara paling banyak berkicau menurut mereka

  1. USA
  2. Brazil
  3. Indonesia
  4. United Kingdom
  5. Mexico
  6. Malaysia

Pasukan bolasepak kita mungkin jatuh 3 anak tangga FIFA baru-baru ini tetapi di dalam dunia media sosial kita top 6 dari segi jumlah tweet yang dihantar dan TOP 2 dari segi peratusan populasi yang mempunyai akaun twitter. Malaysia boleh! Jom join Twitter! Follow saya di @1Obefiend!

Klik gambar untuk resolusi besar



Laporan asal Visualising Data via Gizmodo

12 comments:

  1. apa yg nak dibanggakan..

    ReplyDelete
  2. LONG LIVE TWITFAMOUS.. LULZ~

    ReplyDelete
  3. indon tangga ke 3. jaga2 nti dia claim twitter dia punya

    ReplyDelete
  4. wow no.6! satu lagi pencapaian malaysia yg sangat membanggakan selain daripada menghantar doktor ke angkasa... malaysia boleh!

    blog oh awek cun main twitter

    ReplyDelete
  5. power, malaysia kan..
    tiap masa ngan henpon..
    smua benda di tweet..

    7.00am: perot rasa sakit lahh.
    7.01am: nak gi tandas, demm ada orang..
    7.06am: alamak, tahi kaler hijau laaaa..
    7.07am: OMG, air xda la pulak.. awwwwwwwwwwwwwwwwww.
    7.14am: perghhh lega gila berak macam baru lepas mkn durian

    mana x jd top 10?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko xmasukkan
      7.20am masuk tandas tp xbasuh lepas berak.dan post kat twitter ckp xbasuh berak lepas kuar dr tandas (n_n)

      Delete
  6. mau dak dah ramai rakyat malaysia pilih nak jadi penjilat pembesaq

    ReplyDelete
  7. aku x main twitter.. aku bukan tahitwitter

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails