Thursday, 5 July 2012

Serius Konsep - Bird Island : Rumah Mesra Alam Di Kuala Lumpur (11 Gambar)r


Bird Island - Sentul Park

Tahukah anda di tengah-tengah kota Kuala Lumpur ada projek pembangunan rumah mesra alam oleh Syarikat YTL? Taman perumahan mesra alam ini akan dibina di Bird Island, Sentul Park. Lapan syarikat jurubina diminta mengemukakan konsep rumah mesra alam mereka. Di bawah ialah konsep yang dihasilkan of GraftLab. Bahagian luaran rumah dibina dengan menggunakan kanvas kaca silikon. Bingkai rumah pula diperbuat daripada buluh. Sistem perpaipan mula mengguna semula air yang sudah digunakan. Rumah ini dijangka akan menggunakan sumber air dan tenaga elektrik yang lebih rendah dari rumah yang dibina di Malaysia sekarang. Apa pendapat anda? Personally aku suka rekaannya tapi bagaimana dengan privasi. Plus di Malaysia keselamatan adalah penting. Rumah tak ada pagar selamatkah dari maling? Security Bird Island cukup mapan?






Laporan asal Bird Island via DesignBoom

20 comments:

  1. gila bab!!..aku nak camni...FIRST!!

    ReplyDelete
  2. 6th.. you all loser now suck egg

    ReplyDelete
  3. rumah khas untuk exhibitionist.

    design dah grand gile, location plak kat tempat macam tu, entah berapa la harga..

    ReplyDelete
  4. #tajukMastika

    SURIRUMAH GEMPAR, BUAYA TIDUR DISEBELAH DISANGKA SUAMI

    ReplyDelete
  5. semua development pergi kat KL, Sabah & Sarawak semua dapat taik orang KL better SABAH & SARAWAK KELUAR MALAYSIA...

    ReplyDelete
  6. sentul mana ada hutan dah woi

    ReplyDelete
  7. comel rumahnya
    http://gitarmalaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Gila punya projek. Daripada dibazirkan untuk buat rumah ni, lebih baik dibuat projek perumahan untuk rakyat. Sekarang ni sewa rumah pangsa lekeh yang 2 bilik tu pun dah cecah RM500 sebulan, itupun nak dapatkannya pun dah makin susah. Nak tunggu flat DBKL mau bertahun baru bole dapat. Maybe, in the next few years more Malaysian will be gelandangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woi apa kena dengan projek perumahan rakyat?? Ni syarikat swasta bukan kerajaan. Apa kaitan dia dengan rakyat lol tipikal melayu

      Delete
  9. macam sangkar burung dah pun..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails