Monday, 9 July 2012

Serius Cool - Israel Berjaya Cipta Ganja Tidak Mengkhayalkan


Ganja Kosher?

Ganja digunakan di negara maju bukan untuk high semata-mata. Di California dan beberapa lagi negeri didalam USA penggunaan ganja sebagai ubat tahan sakit semula jadi adalah dibenarkan. Berbanding ubat tahan sakit buatan makmal, ganja mempunyai kesan sampingan yang minimum dan tidak merosakkan ginjal seperti pain killer komersil. Pesakit kanser, rheumatism dan arthritis mendapati ganja adalah ubat paling berkesan untuk mereka. Di Malaysia kami tidak pasti sama ada medical marijuana ada diberikan kepada pesakit. Judging by our ketinggalan zaman drug laws I don't think we allow patients to smoke them. Such a shame.

Masalah utama pengguna ganja sebagai ubat-ubatan ialah mereka jadi khayal sementara selepas menggunakan ganja. Ini menyebabkan mereka tidak boleh melakukan kerja selepas mengambil ubat. Penyelidik di Tikun Olam Israel minggu lalu mendakwa mereka berjaya menghasilkan ganja yang tidak mengkhayalkan. Melalui manipulasi genetik, ganja yang dipanggil AVIDEKEL ini mempunyai peratusan tetrahydrocannabinol (THC) yang lebih rendah berbanding ganja konvensional. Avidekel hanya mempunnyai 1% THC berbanding 23% pada ganja biasa. THC lah bahan psikoaktif yang menyebabkan penghisap ganja menjadi high as a kite. Pada waktu yang sama Avidekel mempunyai peratusan cannabidiol (CBD) yang tinggi. CBD lah diperlukan oleh pesakit untuk melegakan kesakitan mereka. Buat masa ini ganja Avidekel sedang diuji oleh 9000 pesakit kanser, Parkinson dan Crohn's disease seluruh Israel untuk memastikan ia tidak mempunyai kesan sampingan yang aneh. Jika ujian ini berjaya ganja Avidekel pasti menjadi pilihan utama mereka yang mahukan natural pain killer seluruh dunia.

Persoalannya sekarang jika Malaysia membenarkan medical marijuana dijual, adakah kita akan membenarkan pengimportan ganja Avidekel? Avidekel nampaknya paling bagus digunakan oleh pesakit atau kita akan mengharamkannya kerana ianya buatan Yisrael El Iblis Laknatullah? Ganja Kosher.. yay or nay? Satu lagi soalan ialah jika ganja tidak mengkhayalkan adakah ianya masih HARAM disisi agama Islam? Mohon ustaz UAI beri pencerahan.

Discuss



Laporan asal Gizmag

27 comments:

  1. harap 1najib kasi kelulusan tuk digunakan di malaysia yg aman makmur ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sarcasm pasal najib adalah sangat dah tak cool. tolong cari idea lain

      blog oh! jilaka - http://jilakabetulv2.blogspot.com/

      Delete
  2. israel x hantar org mereka jadi penumpang ke angkasa pon bleh cipta benda yg memberi manfaat kpd manusia....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue la - tunggu engkau yang asyik baca blog serius merungut tanpa buat apa2 pun tak de hasil jugak - sama je macam penumpang kapal angkasa tue. atlease dia jadi celebriti . dapat gak nama

      Delete
    2. sya pembayar cukai tegar... supaya kerajaan sehingga kerajaan skrg boleh antar sekora "kera" tumpang roket org kapir...

      ko pula apa sumbangan...??

      Delete
    3. tak merungut pun kira sumbangan -

      _

      Delete
    4. wo.. chil brah. get some weed

      Delete
    5. tak merungut = sumbangan ?
      kau biar betul. Rakyat yg patuh dan diidamkan oleh mana2 pemerintah.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Ganja yang tidak mengkhayalkan, dapat cop HALAL JAKIM pun orang tak peduli. Mungkin ganja tak mengkhayalkan lebih sesuai dibuat sayur

    ReplyDelete
  5. aku tak rasa malaysia mampu ubah undang-undang dengan cepat, bukan main-main kalau bab dadah ni, hukuman nak berat-berat je.

    jadi sebab CBD adalah bahan yang dicari, aku rasa malaysia akan cari alternatif lain untuk bahan ni. cannabinoid paling mudah dijumpai adalah dalam susu ibu manusia, dan aku rasa cara ni lagi murah dari ekstrak ganja.

    masalah yang boleh timbul dari ni adalah dari segi agama, kalau bayi ambil susu ibu orang lain, dia akan jadi anak yang sah kepada ibu susu tu.

    apologies, i digress.

    balik kepada tajuk ganja tidak mengkhayalkan, aku yakin ganja ni jadi tak haram sebab dah bukan mengkhayalkan dan tidak memudaratkan badan. mungkin lebih kurang sama macam alkohol, haram atau halal alkohol tu bergantung pada sumber dan penggunaan.

    ReplyDelete
  6. mohon najib luluskan penggunaan ganja ni..we love marijuana..

    ReplyDelete
  7. https://www.facebook.com/GerakanEdukasiGanjaMalaysia

    ReplyDelete
  8. in b4 arrivaltard serbanista arrive.

    ReplyDelete
  9. hamid gurkha says...

    "kalau x khayal, bukan ganja namenyer...."

    ReplyDelete
  10. bak kater dr. dre n snoop dog...
    'smoke weed everyday'...
    :)

    ReplyDelete
  11. memudaratkan la, sama macam rokok.. HARAM!

    ReplyDelete
  12. hmm gua dah komen panjang pasal ni kat blog gua kat link bawah tu... wah serius gila gua bagi komen kali ni

    blog oh mari perjuangkan ganja

    ReplyDelete
  13. kalau dah tak khayal letak seguni depan mat gian pn dia buat tak pandang. orang nak ganja sebab nak khayal je.. kalau dah tak khayal dah macam kangkung je ganja tu..

    ReplyDelete
  14. banyak blog2 murahan nak promote blog dorg kat sini..e.g blog si princeofnoob tu..pastu ada plak awek2 murahan dgn profile ala2 seksi kasik komen ngada2..nak dapat pubicsity murahan.please like

    ReplyDelete
  15. sweet. now i can weed and weed all day long....!

    ReplyDelete
  16. God made grass, man made booze !!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails